Äidinkieli ja kirjallisuus

Äidinkieli ja kirjallisuus

Oppiaineena äidinkieli ja kirjallisuus on lukio-opetuksen keskeinen taito-, tieto-, kulttuuri- ja taideaine. Se tarjoaa aineksia kielellisen ja kulttuurisen yleissivistyksen sekä oman identiteetin rakentamiseen. Opetus kehittää ajattelemisen taitoja ja vahvistaa sekä arjessa että opiskelussa tarvittavia vuorovaikutus- ja opiskelutaitoja. Se saa sisältöjä kieli-, kirjallisuus- ja viestintätieteistä sekä kulttuurin tutkimuksesta. Kaikilla kursseilla syvennetään kirjoitetun kielen hallintaa ja kehitetään lukemisen, kirjoittamisen sekä puheviestinnän taitoja.

Äidinkielen ja kirjallisuuden pakolliset kurssit suositellaan suoritettaviksi numerojärjestyksessä. Syventäviä ja soveltavia kursseja kukin voi valita tarkoituksenmukaisesti omien kiinnostustensa ja tarpeidensa mukaan. Kurssiarvosanaan vaikuttavat kirjalliset ja suulliset kurssityöt, kurssikoe sekä aktiivinen osallistuminen. Pakolliset kurssit ja syventävät kurssit arvostellaan numeroin. Itsenäisesti ei voi opiskella kursseja 7 - 12.

Pakolliset kurssit

1. Tekstit ja vuorovaikutus (ÄI1)

Opiskelija monipuolistaa käsitystään lukemisesta, kirjoittamisesta ja puhumisesta. Tekstejä tarkastellaan erityisesti tavoitteen, kontekstin ja rakenteen kannalta. Lukutaidon harjoittelemisessa korostuu tekstien moniäänisyys ja monimuotoisuus: tarkastellaan myös kuvia ja verkkotekstejä. Tutustutaan lähdekritiikin keinoihin. Kaunokirjallisista teksteistä luetaan proosaa. Kirjoittamisen taidoista harjoitellaan aineiston pohjalta kirjoittamista, referointia ja kommentointia. Työtavoissa korostuu ryhmätyöskentely: tavoitteellinen keskustelu ja yhdessä kirjoittaminen.

2. Kieli, kulttuuri ja identiteetti (ÄI2)

Opiskelija saa käsityksen siitä, mikä merkitys kielellä ja kulttuurilla on yksilön identiteetille ja yhteiskunnalle. Suomen kieltä vertaillaan muihin kieliin ja tutkitaan kielen vaihtelua ja muuttumista. Perehdytään tärkeisiin kirjakielen normeihin. Luetaan fiktiivisiä tekstejä ja faktatekstejä, jotka liittyvät kurssin teemaan. Asiatyyliä ja kirjakieltä hiotaan kirjoittamalla. Lisäksi rakennetaan informatiivisia puheenvuoroja, joiden aiheet liittyvät omaan identiteettiin. Sekä kirjoittamisen että puhumisen työtavoissa korostuu prosessi, johon kuuluu myös palautteen antaminen ja vastaanottaminen.

3. Kirjallisuuden keinoja ja tulkintaa (ÄI3)

Opiskelijan käsitys kaunokirjallisuudesta, kielen taiteellisesta tehtävästä ja sen kulttuurisesta merkityksestä syvenee. Harjoitellaan lukemaan fiktiivisiä tekstejä (novelleja, runoja, näytelmiä, elokuvia, taidekuvia) analyyttisesti ja eläytyen. Opetellaan perustelemaan oma tulkinta käyttämällä sopivaa käsitteistöä. Kirjallisuudesta kirjoitetaan ja keskustellaan tavoitteellisesti.

4. Tekstit ja vaikuttaminen (ÄI4)

Tarkastellaan monimuotoisia vaikuttavia tekstejä ja opitaan tunnistamaan niiden ideologioita sekä vaikuttamiskeinoja. Harjoitellaan argumentoivaa kielenkäyttöä ja argumentaation periaatteita sekä puhuen että kirjoittaen. Syvennetään mediataitoja, esimerkiksi lähdekriittisyyttä, viestijän oikeuksia ja vastuuta. Perehdytään kirjallisuuteen vaikuttamisen välineenä.

5. Teksti ja konteksti (ÄI5)

Opitaan tarkastelemaan tekstejä niiden maantieteellisissä, kielellisissä, ajallisissa ja kulttuurisissa konteksteissa sekä suhteessa muihin teksteihin. Eritellään tekstien tyylipiirteitä. Tutustutaan suomalaisen kaunokirjallisuuden ja maailmankirjallisuuden keskeisiin teoksiin sekä teemoihin. Luetaan yksi kotimainen ja yksi ulkomainen klassikko, joista toinen käsitellään pienryhmissä ja toisesta kirjoitetaan essee.

6. Nykykulttuuri ja kertomukset (ÄI6)

Tarkastellaan nykykulttuurin ilmiöitä erityisesti kertomusten ja intertekstuaalisuuden näkökulmasta. Tutkitaan eri-ikäisten tekstien yhtäläisyyksiä ja eroja, esimerkiksi sitä, miten myytit näkyvät nykymediassa. Syvennetään käsitystä suomalaisesta nykykulttuurista ja sen moninaisuudesta. Tutustutaan ajankohtaisiin tekstien lajeihin sekä kielen ja kulttuurin ilmiöihin.

Syventävät kurssit

7. Puhe- ja vuorovaikutustaitojen syventäminen (ÄI7)

Opiskelija syventää ja monipuolistaa puhe- ja vuorovaikutustaitojaan ja niihin liittyviä tietojaan sekä kehittää kykyään ennakoida, mukauttaa ja arvioida viestintäänsä erilaisissa vuorovaikutustilanteissa. Opiskelija oppii arvioimaan puhe- ja vuorovaikutustaitojen merkitystä ihmissuhteissa, opiskelussa ja työelämässä. Opiskelijalle tarjotaan mahdollisuus osallistua toisen asteen puheviestintätaitojen päättökokeeseen.

8. Kirjoittamistaitojen syventäminen (ÄI8)

Harjoitellaan ylioppilastutkinnossa vaadittavia kirjoittamisen taitoja esseististen ja journalististen tekstien avulla. Kirjallista ilmaisua ja ajattelutaitoja harjaannutetaan lukemalla ja arvioimalla ajankohtaisia tekstejä. Keskustellaan ja kirjoitetaan ajankohtaisista kielen, kirjallisuuden ja median teemoista.

9. Lukutaitojen syventäminen (ÄI9)

Syvennetään tekstitietoa ja lukutaitoa. Tutkitaan monipuolisesti fiktiivisiä tekstejä ja asiatekstejä. Luetaan analyyttisesti, kriittisesti, eläytyvästi ja luovasti erilaisia tekstejä. Harjoitellaan tuottamaan tekstien tulkintoja sekä puhuen että kirjoittaen.

Soveltavat kurssit

10. Tekstinhuoltokurssi (ÄI10)

Kurssilla parannetaan yksilöllisiä kirjoittamistaitoja ja hiotaan kirjakielistä ilmaisua. Kirjoitetun asiasuomen rakenteellisten, tyylillisten ja kielellisten piirteiden lisäksi kurssilla tarkastellaan kiinnostavia ajankohtaisia kielellisiä ilmiöitä.

Kurssia suositellaan ensisijaisesti 2. vuoden opiskelijoille, mutta se soveltuu myös muille. Toteutetaan puolikaskurssina. Arvostelu suoritusmerkinnällä (S) tai pyydettäessä arvosanalla.

11. Median mahti (ÄI11)

Kurssilla tutustutaan nykyaikaiseen mediamaailmaan ja luodaan yleiskäsitys median mahdista sekä tiedon että viihteen tuottajana. Harjoitellaan medialukutaitoa erittelemällä ja tekemällä itse erilaisia mediatekstejä. Integraatio muiden oppiaineiden kanssa on mahdollista. Kurssi soveltuu kaikille kiinnostuneille. Kurssi arvostellaan suoritusmerkinnällä (S).

12. Luovan kirjoittamisen kurssi (ÄI12)

Kurssilla harjoitellaan kaunokirjallisten tekstien kirjoittamisen perusasioita, mm. henkilökuvausta, näkökulmatekniikkaa, dialogia ja kuvallisuutta. Etsitään aiheita, tehdään muoto- ja tyylikokeiluja, hyödynnetään omaa elämää materiaalina ja leikitellään kielellä. Kirjoitetaan lyhyitä tekstejä ja saadaan näin tietoa kirjoittamisen prosessista. Totuttaudutaan antamaan ja saamaan palautetta. Kurssi sopii kaikille kirjoittamisesta kiinnostuneille. Kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä (S).