Musiikki

Musiikki

Lukion musiikinopetus perustuu ajatukselle, että musiikki on olennainen osa kulttuuria sekä inhimillistä toimintaa ja musiikin opiskelu tarjoaa elämyksiä, kokemuksia, taitoja ja tietoja sekä tilaisuuksia mielikuvituksen käyttöön.

Olennaista musiikin opetuksessa ja oppimisessa on ilmaiseminen, yhdessä tekeminen ja myönteiset kokemukset. Yhdessä musisoiminen on ainutlaatuista ryhmätoimintaa, joka vahvistaa sosiaalisia ja kommunikaatiotaitoja.
Sisältöjen valinnassa otetaan huomioon opiskelijoiden erilaiset valmiudet ja kiinnostuksen kohteet siten, että musiikin kursseilla pyritään tarjoamaan jokaiselle opiskelijalle mielekkäitä musiikillisia tehtäviä.
Taideaineena musiikki luo koulun kulttuuritoimintaa ja vahvistaa yhteisöllisyyttä ja se on merkittävä osa lukion juhlia ja muita tapahtumia.

Pakolliset kurssit

1. Musiikki ja minä (musiikin yleiskurssi) (MU1)

Kurssin tavoitteena on, että opiskelija löytää omat tapansa toimia musiikin alueella.
Musiikin perustekijät sekä musiikin eri lajit tulevat tutuiksi laulu- ja soittoharjoitusten sekä kuuntelunäytteiden avulla. Perehdytään musiikin luokassa käytössä oleviin soittimiin.
Opiskelijalla on mahdollisuus antaa henkilökohtainen näyte musiikillisesta harrastuneisuudestaan ja osaamisestaan laulaen ja/tai soittaen. Kurssi arvioidaan numeroarvosanalla.

2. Moniääninen Suomi (MU2)

Kurssin tavoitteena on, että opiskelija oppii tuntemaan suomalaista musiikkia ja vahvistaa omaa kulttuurista identiteettiään.
Jonkin soittimen tuntemus tai kiinnostus musiikkia kohtaan harrastuksena ja kenties osana tulevaa ammattia on suotavaa. Kuunnellaan, lauletaan ja soitetaan erityylisiä suomalaisia sävellyksiä ”klassisesta rockiin” musiikkiluokan instrumentteja ja mahdollisuuksien mukaan omiakin soittimia käyttäen. Tutustutaan paikalliseen konserttitarjontaan sekä kartoitetaan oman seutukunnan tarjoamia mahdollisuuksia musiikin opiskeluun ja harrastamiseen. Kurssi arvioidaan numeroarvosanalla.

Syventävät kurssit

3. Ovet auki musiikille (MU3)

Kurssin tavoitteena on, että opiskelija oppii tuntemaan myös itselleen vieraita musiikinlajeja ja musiikkikulttuureja.
Työtapoina käytetään musisointia, kuuntelua ja tiedonhankintaa mm. internetistä.Kurssin päätteeksi järjestetään teeman mukainen yleisötilaisuus. Kurssin arvioinnissa käytetään suoritusmerkintää.

4. Musiikki viestii ja vaikuttaa (MU4)

Perehdytään musiikkiteknologian käyttömahdollisuuksiin musiikin tuottamisessa ja tallentamisessa. Hankitaan kokemuksia musiikkiin liittyvistä tietokoneohjelmista ja opetellaan hyödyntämään internetin tarjoamia mahdollisuuksia musiikillisen tiedon hankinnan välineenä. Harjoitellaan tallennettavat kappaleet laulaen ja soittaen sekä valmistetaan tallenne/CD- levy digitaalista moniraitatekniikkaa käyttäen samalla tutustuen äänitteen tekemisen vaiheisiin.
Kurssin arvioinnissa käytetään suoritusmerkintää.

Soveltavat kurssit

5. Bändikurssi (MU5)

Kurssin tavoitteena on tutustua laulaen, soittaen ja kuunnellen populaarimusiikin tyyleihin, alalajeihin ja aikakausiin sekä keskeisiin soittimiin ja niiden erilaisiin soittotapoihin.
Jokainen opiskelija perehtyy lähemmin yhden yhtyeinstrumentin käyttömahdollisuuksiin (laulu tai soitin). Valmistetaan monipuolinen ohjelmisto jossa on huomioitu erilaiset musiikin tyylit ja vuosikymmenet. Kurssin päätteeksi järjestetään yleisökonsertti. Kurssin arvioinnissa käytetään suoritusmerkintää.

6. Yhteislaulu- ja soittokurssi(MU6)

Kurssin tavoitteena on opetella mahdollisimman monipuolinen laulu- ja soitto-ohjelmisto. Säestyssoittimina käytetään pääasiassa akustisia soittimia.
Kurssin päätteeksi järjestetään konsertti tai yhteislaulutilaisuus. Kurssin arvioinnissa käytetään suoritusmerkintää.

7. Musiikin lukiodiplomi (MU7)

Musiikin lukiodiplomin tavoitteena on, että opiskelija osoittaa musiikillista osaamistaan ja harrastuneisuuttaan valmistamalla joko yksin tai yhdessä musiikin taidollista ja tiedollista hallintaa osoittavan projektin tai kokoamalla näytesalkun lukioaikaisista musiikkiopinnoistaan ja -toiminnastaan.Musiikin lukiodiplomi muodostuu neljästä osasta, jotka ovat opiskelijan musiikillinen omaelämänkerta, musiikkiprojekti tai musiikillinen näytesalkku, yhteenveto ja arvioitsijoiden lausunto. Musiikin diplomin suorittamiseen vaaditaan viisi musiikin kurssia joista yksi voi olla musiikin lukiodiplomikurssi.