Liikunta
Liikunta
Liikunnanopetuksen tehtävänä on opettaa opiskelijalle sellaisia taitoja ja tietoja, joiden avulla hän pystyy ylläpitämään ja kehittämään fyysistä, sosiaalista ja psyykkistä toimintakykyään sekä hyvinvointiaan.
Opetuksessa korostetaan terveyttä ja hyvinvointia edistävän liikunnan merkitystä osana liikunnallista elämäntapaa. Liikunnassa opiskelija kokee iloa, onnistumista ja liikunnallista pätevyyttä sekä oppii keinoja oman jaksamisen ylläpitämiseen ja kehittämiseen. Liikunnan tavoitteita toteutetaan opettamalla kesä- ja talviliikuntaa sekä sisä- ja ulkoliikuntaa, ottaen monipuolisesti huomioon opiskeluympäristöjen tarjoamat mahdollisuudet.
Pakolliset kurssit
Pakollisilla kursseilla syvennetään peruskoulussa opittuja liikuntataitoja ja -tietoja sekä annetaan mahdollisuus tutustua monipuolisesti erilaisiin liikuntamuotoihin ja -lajeihin. Opetus tukee opiskelijoiden toimintakykyä ja kokonaisvaltaista hyvinvointia, sekä kannustaa terveyttä edistävän liikunnan harrastamiseen ja liikkuvan elämäntavan omaksumiseen.
Pakolliset kurssit tulee suorittaa eri lukuvuosina (Valtioneuvoston asetus lukion tuntijaosta).
Tavoitteena on, että opiskelija ymmärtää fyysisen aktiivisuuden ja toimintakyvyn terveyden ja hyvinvoinnin perusedellytyksenä. Kurssin keskeisiä sisältöjä ovat liikunnallisten perustaitojen soveltaminen ja fyysisten ominaisuuksien harjoittaminen eri lajeissa opiskeluympäristön mahdollisuuksia monipuolisesti käyttäen.
2. Aktiivinen elämäntapa (LI2)Tavoitteena on opettaa ja kannustaa opiskelijaa liikunnallisen elämäntavan omaksumiseen sekä riittävän päivittäisen fyysisen aktiivisuuden saavuttamiseen. Kurssin keskeisiä sisältöjä ovat fyysisten ominaisuuksien arviointi, hengitys- ja verenkiertoelimistöä kuormittava liikunta, lihaskuntoharjoittelu ja kehonhuolto.
Syventävät kurssit
Kurssilla syvennetään erityisesti fyysiseen toimintakykyyn liittyviä taitoja ja tietoja. Kurssin tavoitteena on oman säännöllisen liikunnan edistäminen sekä fyysisten ominaisuuksien seuraaminen ja kehittäminen. Kurssi sisältää mm. pallopelejä, uintia, kuntosalityöskentelyä, erilaisia ryhmäliikuntamuotoja sekä lajien valinnaisuutta. Kurssilla opettaja auttaa oman liikuntaohjelman suunnittelussa.
4. Yhdessä liikkuen (LI4)Kurssilla syvennetään erityisesti sosiaalisen toimintakyvyn osa-alueen taitoja ja tietoja. Kurssin tavoitteena on edistää opiskelijoiden sosiaalista yhteenkuuluvuutta. Työtavoissa painottuu opiskelijaryhmän aktiivinen osallisuus, toiminnallisuus ja yhteistoiminta. Kurssin lajeina ovat mm. salibandy, koripallo, lentopallo, futsal, käsipallo jne.
5. Hyvinvointia liikkuen (LI5)Kurssilla syvennetään erityisesti psyykkisen toimintakyvyn osa-alueen taitoja ja tietoja. Kurssin tavoitteena on tukea opiskelijan jaksamista ja lisätä opiskeluvireyttä rentouttavien ja elämyksellisten liikuntakokemusten kautta.
Kurssin tavoitteena on edistää opiskelijan jaksamista ja auttaa ymmärtämään liikunnan merkitys opiskeluvireyden ylläpitämisessä. Kurssin lajeina mm. kehonhuolto, rentoutus, pallopelit, keilaus sekä lajien valinnaisuutta.
Soveltavat kurssit
6. Abiliikunta (LI6)Kurssin tavoitteena on laajentaa opiskelijoiden lajivalikoimaa ja oppia välttämään ja hallitsemaan ylioppilaskirjoitusten ja yleensä suorituspaineiden luomaa stressiä liikunnan ja rentoutuksen avulla. Kurssi sisältää pojilla: golf, tennis, sulkapallo ja keilaus. Tytöillä lisäksi ryhmäliikuntaa ja muita lajeja. Kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä.
7. Wanhat tanssit (LI7)
Kurssin tavoitteena on ymmärtää tanssi- ja tapakulttuuri hyvänä seurustelu- ja liikuntamuotona ja osana kulttuuriperintöämme. Tavoitteena on yhteistoiminnan kehittäminen ja vanhojen tanssien oppiminen ja esitys juhlassa. Sisältönä on perinteisiä tansseja mm. valssi, tango, poloneesi, mignon ja lambeth walk. Kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä.
8. Talviliikuntakurssi (LI8)
Kurssi on noin 3 päivän mittainen talviliikuntakurssi laskettelukeskuksessa. Sisältöinä ovat mm. laskettelu, lautailu- ja/tai murtomaahiihto. Opiskelija vastaa itse kaikista kurssin kustannuksista. Kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä.
9. Liikunnan lukiodiplomi (LI9)
Kurssin tavoitteena on, että opiskelija antaa erityisen näytön lukioaikaisesta osaamisestaan ja harrastuneisuudestaan liikunnassa. Liikunnan lukiodiplomin tavoitteena on, että opiskelija pohtii monipuolisesti liikunnan merkitystä elämässään samalla kehittäen fyysistä toimintakykyään, liikunnallista erityisosaamistaan, harrastuneisuuttaan ja yhteistyökykyjään. Kurssin keskeisiä sisältöjä ovat liikunnan osioiden lisäksi liikunnallisen tutkielman sekä portfolion tekeminen. Liikunnan lukiodiplomi muodostuu liikuntakykyisyyden, liikuntatietojen, erityisosaamisen, harrastuneisuuden ja yhteistyötaitojen sekä portfolion muodossa tehtävästä itsearvioinnista.