2. Toimintakulttuuri

2. Toimintakulttuuri

Opiskelijan rooli on oppimisessa keskeinen; hänen toimintansa on aktiivista, tavoitteellista ja itseohjautuvaa. Oppiminen tapahtuu vuorovaikutuksessa opiskelijoiden, opettajien, ja muiden asiantuntijoiden sekä yhteisöjen kanssa. Opiskelijoita ohjataan suunnittelemaan opiskeluaan, arvioimaan työskentelytapojaan ja ottamaan vastuuta omasta oppimisestaan. Oppimista tuetaan ohjauksen ja monipuolisen palautteen ja arvioinnin avulla.

Lukion opetus-, ohjaus- ja opiskelumenetelmät ovat monipuolisia ja oppiainerajat ylittäviä. Ne sisältävät tutkimista, kokeilemista ja ongelmanratkaisua sekä rohkaisevat kriittiseen ja luovaan ajatteluun.

Opiskeluympäristöt ovat turvallisia ja terveitä sekä monipuolisia: rakennettuja tiloja, luontoa tai tieto- ja viestintäteknologiaa hyödyntäviä aineettomia ympäristöjä. Niiden monimuotoisuudella edistetään opiskelumotivaatiota. Opiskeluympäristö on joustava, se sallii oppimistapojen yksilöllisyyden. Osa opinnoista on mahdollista suorittaa etäopiskeluna.

Toimintakulttuuri kehittyy yhdessä lukion koko henkilöstön, opiskelijoiden, huoltajien ja yhteistyökumppanien kanssa. Lyseo edistää opiskelijoiden osallisuutta ja demokraattista toimintaa ja luo heille monipuolisia mahdollisuuksia osallistua oppilaitoksen päätöksentekoon ja toimintatapojen kehittämiseen. Opiskelijoita kannustetaan aktiivisuuteen ja osallistumiseen muun muassa opiskelijakunnan ja tutortoiminnan kautta.

Opiskelijoita rohkaistaan toimimaan oikeudenmukaisen ja kestävän tulevaisuuden puolesta. Vastuullinen suhtautuminen ympäristöön heijastuu arjen valintoihin ja toimintatapoihin. Opiskelijoilla on mahdollisuus opiskella sähköisten oppikirjojen avulla. Lisäksi heitä kannustetaan vastuullisuuteen omassa toiminnassaan (esim. liikenne, ruokailu, kierrätys ja hankinnat).

Lyseossa edistetään kestävää elämäntapaa ja hyvän tulevaisuuden edellytyksiä. Ohjaus ja opiskeluhuolto ovat koulun yhteinen tehtävä. Opiskelijoilla on mahdollisuus saada ohjausta ja tukea ottaen huomioon heidän moninaisuutensa ja erityistarpeensa. Kiusaamista, häirintää, väkivaltaa, rasismia tai syrjintää ei hyväksytä, vaan niitä ennaltaehkäistään ja niihin puututaan. Opiskelijoita kannustetaan terveyttä, hyvinvointia ja oppimista edistävään sekä liikunnalliseen elämäntapaan.

Lukiossa arvostetaan kulttuurista ja kielellistä moninaisuutta. Kehitetään opiskelijan monikielistä osaamista, joka koostuu vieraiden kielten lisäksi eri tieteenalojen kielten, äidinkielten, niiden murteiden ja rekistereiden hallinnasta. Opiskelijaa rohkaistaan ja ohjataan käyttämään vieraiden kielten osaamistaan ja oman äidinkielensä variaatioita tilanteeseen sopivalla tavalla. Jokainen opettaja on myös oppiaineensa kielen opettaja.

Lukion toiminnan kehittämistä ja arviointia ohjataan lukuvuosittain hyväksyttävässä laatukirjassa, joka on vuosisuunnitelman liite.

Vuosijulkaisuissa esitetään lukuvuoden tapahtumia ja painotuksia.

Kieleen ja kulttuuriin liittyviä erityiskysymyksiä

Forssan yhteislyseo noudattaa kielen ja kulttuurin liittyvissä erityiskysymyksissä valtakunnallista opetussuunnitelmaa.

Vieraskielisten opiskelijoiden opetuksessa ja opiskelussa noudatetaan yhteisiä, lukion opetussuunnitelman perusteiden ja lukion opetussuunnitelman mukaisia tavoitteita ja periaatteita huomioiden opiskelijoiden taustat ja lähtökohdat, kuten suomen/ruotsin kielen taito, äidinkieli, suomalaisen lukiokoulutuksen ja opiskelukulttuurin tuntemus sekä aikaisempi koulunkäynti. Opetus ja opiskelu lukiossa tukevat opiskelijan opetuskielen hallintaa, monikielistä identiteettiä, oman kieli- ja kulttuuritaustan arvostusta sekä kasvua kulttuurisesti monimuotoisen yhteiskunnan aktiiviseksi ja tasapainoiseksi jäseneksi.

Vieraskieliselle opiskelijalle voidaan opettaa äidinkieltä ja kirjallisuutta suomi/ruotsi toisena kielenä ja kirjallisuus -oppimäärän mukaan. Suomi/ruotsi toisena kielenä ja kirjallisuus ‑oppimäärä on opiskelijalle tarkoituksenmukainen, mikäli hänen suomen tai ruotsin kielen peruskielitaidossaan on puutteita jollakin kielitaidon osa-alueella. Opiskelijan omaa äidinkieltä voidaan opettaa lukiokoulutusta täydentävänä opetuksena sekä äidinkieli ja kirjallisuus -oppimääränä lukiolain 8 §:n mukaan. Jos opiskelija on suorittanut lukiokoulutuksen kursseja maahanmuuttajille ja vieraskielisille järjestettävässä lukiokoulutukseen valmistavassa koulutuksessa, ne voidaan lukea hyväksi lukio-opintoihin.

Kuvasarja toimintakulttuurista

Alla on kuvasarja toimintakulttuurista: Pienen i-kirjaimen (vasemmassa yläkulmassa) kautta saat kuvatekstit näkyviin!