Teemaopinnot

Teemaopinnot

Teemaopinnot ovat valtakunnallisia syventäviä kursseja. Kurssit arvioidaan suoritusmerkinnällä.

Lounais-Hämeen historialliset kerrostumat (TO11)

Kurssin tavoitteena on tarjota tilaisuuksia ajattelun taitojen kehittämiseen laaja-alaisesti ja oppiainerajat ylittävästi. Opiskelijat oppivat hahmottamaan eri tieteen- ja taiteenalojen välisiä yhteyksiä sekä niiden keskeisten periaatteiden ja käsitteiden vuorovaikutusta yhtä tiedonalaa laajemmissa kokonaisuuksissa. Kurssin aikana opiskelijat kehittävät kriittistä ja luovaa ajatteluaan itsenäisesti ja yhteistoiminnassa muiden kanssa. He analysoivat ja arvioivat erilaisia käsitejärjestelmiä ja näkökulmia ja käyttävät niitä johtopäätösten ja ratkaisujen tekemiseen. Kurssin keskeiset sisällöt valitaan vähintään kahdesta eri oppiaineesta tai aihekokonaisuudesta.

Kurssilla tutustutaan seutukunnalla vaikuttaneisiin merkkihenkilöihin, heidän toimintaansa vaikuttaneisiin ideologioihin ja heidän elämänkatsomuksiinsa. Tavoitteena on selvittää, millaisia historiallisia kerrostumia Lounais-Hämeestä löytyy, ja havainnoida, miten ne toisaalta näkyvät edelleen ja mitä toisaalta on hävinnyt.

Kurssilla hyödynnetään historiantutkimuksen menetelmiä ja ollaan yhteistyössä esimerkiksi paikallisten museoiden ja Louna-kirjastojen kanssa. Opiskelijat tekevät kurssin aikana pieniä kirjallisia tuotoksia, esimerkiksi haastatteluja ja esseitä. Oppiaineyhdistelmä: äidinkieli-uskonto/filosofia-historia.

Tähtitiede (TO21)

Tieto- ja viestintäteknologian kurssin tavoitteena on, että opiskelija suunnittelee, toteuttaa ja esittää yksin tai yhteistyössä muiden opiskelijoiden kanssa johonkin ilmiöön tai aihepiiriin liittyvän dokumentoidun projektin, tutkielman, keksinnön tai muun tuotoksen. Samalla hän kehittää osaamistaan tieto- ja viestintäteknologiassa. Lisäksi tavoitteena on, että opiskelija saa tilaisuuksia oppiainerajat ylittävään työskentelyyn ja yhteistyöhön. Kurssin keskeisillä sisällöillä on yhteys kahden tai useamman eri oppiaineen tietoihin ja taitoihin sekä aihekokonaisuuksiin.

Tähtitiede on yksi vanhimmista tieteistä. Tähtitaivas ja avaruus ovat kiinnostaneet ihmisiä aina. Vuosituhansien kuluessa, tietämyksemme kasvaessa, käsityksemme maailmankaikkeudesta ovat muuttuneet.

Tähtitieteenkurssi on tarkoitettu kaikille tähtitieteestä kiinnostuneille. Kurssilla käsitellään kaikkea tähtiin ja avaruuteen liittyvää, kuten mm. aurinkokunta, tähtiavaruus ja galaksiavaruus. Lisäksi kurssilla käsitellään gravitaatioon ja taivaankappaleiden liikkeeseen liittyvä matemaattinen osuus ja esitellään erilaisia kokeellisia tiedonhankintamenetelmiä. Kurssin aikana on myös tavoitteena järjestää vierailu johonkin observatorioon tai planetaarioon. Edellytyksenä kurssille osallistumiselle on ensimmäisen vuoden hyväksytysti suoritetut fysiikan ja matematiikan kurssit.
Oppiaineyhdistelmä: fysiikka-matematiikka-maantiede

Osaaminen arjessa

Vapaaehtoistoiminnan, työelämän, liikennekasvatuksen tai kansainvälisen toiminnan kurssilla opiskelija saa tilaisuuksia tietojensa ja taitojensa soveltamiseen käytännön työtehtävissä ja tilanteissa. Tarkoituksena on vahvistaa opiskelijoiden koulussa hankkiman osaamisen ja arkielämän välistä yhteyttä. Kurssin tavoitteena on, että opiskelija oppii ymmärtämään yhteiskunnan toimintaperiaatteita ja kehittää työelämässä tarvittavaa osaamista koulun ulkopuolisissa toimintaympäristöissä. Hän saa mahdollisuuksien mukaan tilaisuuksia osaamisensa syventämiseen myös kansainvälisessä yhteistyössä. Opiskelijalle voidaan lukea hyväksi kokonaan tai osin kurssin tavoitteiden ja sisältöjen mukainen muualla hankittu osaaminen.

Yhteiskunnallinen toimija (TO31)

Oppilaskuntatoiminta kehittää opiskelijoiden valmiuksia toimia omien ryhmiensä edustajina ja harjaantua neuvotteluun perustuvaan yhteistoimintaan. Kurssisuoritus on sovellettavissa myös muuhun yhteiskunnalliseen toimintaan, kuten nuorten ohjaamiseen ja hygieniapassin suorittamiseen.

Tutor-kurssi (TO32)

Opiskelija toimii toisena opiskeluvuotenaan ns. tutorina, joka perehdyttää uusia opiskelijoita lukion käytänteisiin ja auttaa heitä lukio-opintojen alkuun. Lisäksi tutorit osallistuvat yläasteiden lukioinfoihin ja lukion vanhempainiltoihin, rekrytoivat ja ohjaavat uusia tutoreita, suunnittelevat erilaisia teemapäiviä koulutyön piristykseksi ja osallistuvat päivänavausten pitämiseen. Tutor osallistuu yhteisiin palavereihin ja laatii kaikesta tutorointiin liittyvästä toiminnasta raportin, jonka hän palauttaa ohjaajalle lukuvuoden lopussa. Tutoreiden koulutus alkaa ensimmäisen vuosikurssin keväänä ja itse tutorointi tapahtuu toisen vuosikurssin aikana. Kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä ja opiskelija saa erillisen todistuksen toiminnastaan tutorina. Kurssille voidaan ottaa 24 opiskelijaa. Kurssia ei voi suorittaa itsenäisesti.

Tukiopetuskurssi (TO33)

Osallistumalla säännöllisesti oppiaineiden tukiopetukseen opiskelija voi suorittaa 0,5 kurssia teemaopintoja.

Stressinhallintakurssi (TO34)

Tukee opiskelijan jaksamista ja hyvinvointia opinnoissa. Opiskelija oppii tunnistamaan stressin aiheuttajia ja löytämään keinoja stressin hallintaan ja rentoutumiseen. Kurssi toteutetaan ryhmämuotoisena toiminnallisia menetelmiä käyttäen. Kurssi arvioidaan S-kurssimerkinnällä (0,5 kurssia).

Eväitä elämään (TO35)

Kurssilla perehdytään yllätyksellisiin elämäntilanteisiin ja niistä selviytymiseen. Tällaisia tilanteita ovat esim. perhekuvioiden muuttuminen, työsuhteen alkaminen ja päättyminen, onnettomuuteen joutuminen jne. Kurssin aihepiireistä voidaan päättää yhdessä kurssin alkaessa. Kurssi toteutetaan oppiainerajat ylittävänä yhteistyönä. Kurssin lähetymistavoissa painotetaan arjessa selviämistä.
Oppiaineyhdistelmä: psykologia-filosofia-yhteiskuntaoppi.

Nach Deutschland (TO36)

Kurssi on itse maksettava opintomatka saksalaiseen kaupunkiin tai kaupunkeihin. Matkan ajankohta ja kesto sovitaan erikseen. Ennen matkaa tehdään portfolio matkakohteesta ja matkan aikana pidetään päiväkirjaa. Vaihtoehtoisesti kurssi voi sisältää yhteistyötä saksalaisen oppilaitoksen kanssa. Arvostelu suoritusmerkinnällä.

Vieraiden kulttuurien ja vieraiden kielten teemaopinnot (TO37)

Vieraiden kulttuurien ja vieraiden kielten teemaopinnot jakautuvat itsenäisesti tehtäviin, pienryhmissä ja yksin tai parin kanssa tapahtuviin opintoihin.

  • Opiskelija voi itsenäisesti syventyä erilaisiin kulttuuri-ilmiöihin, maiden historiaan, maantieteeseen, kieliin, kirjallisuuteen tai vieraiden kielialueiden mediaan ja tapakulttuuriin. Opiskelija voi osoittaa opiskelutaitojaan aineenopettajien ohjauksessa. Kurssityön muoto on sovittava itsenäistä opiskelua ohjaavan opettajan kanssa. Itsenäinen suoritus on laajuudeltaan ½ - kurssia.
  • Opiskelija perehtyy aineenopettajien ohjauksessa pienryhmässä eri kieliin puheharjoituksissa turistin arkitilanteisiin ennen osallistumista vaihto-ohjelmiin, tavallisiin viestintä- ja vuorovaikutuskeinoihin sekä yhteistyöhön ulkomaisten koulujen kanssa (esim E-twinning). Tämä osio on laajuudeltaan ½-kurssia.
  • Opiskelija voi osoittaa kiinnostuksensa kansainvälisyyteen mm. hankkimalla europassin, tekemällä eurooppalaisen CV:n, osallistumalla vaihto-ohjelmiin, majoittamalla vaihto-ohjelmien vieraita tai kertomalla kansainvälisestä vaihdosta nuoremmille opiskelijoille. Lisäksi kansainvälisyysteemaa voi harrastaa mm. järjestämällä tietokilpailuja, esityksillä kielivalintatilaisuuksissa, päivänavauksilla, luovan kirjoittamisen teksteillä ja kuvilla koulun lehteen/ kotisivulle tai toimimalla vaihto-oppilaiden tukena. Opiskelija voi myös osallistua kv. teemaviikon järjestelyihin: Tämän osion teemaopinnot on pisteytetty niin, että eri osatoiminnoin opiskelija saa laajuudeltaan ½- kurssisuorituksen.
    Oppiaineyhdistelmä: kielet ja reaaliaineet.

Yhteistoiminnallinen toteuttaminen (TO38)

Kurssin tavoitteena on luoda hyvät ja toimivat lavasteet vanhojenpäivä tansseihin/kevätjuhliin.
Kurssille voivat osallistua oppilaskunnan toiminnan kautta valituksi tulleet henkilöt.
Lavasteet valmistetaan kuvataideopettajan johdolla. Kokonaisen kurssimerkinnän voi saada osallistumalla molempien juhlien valmistamiseen.

Liikennekasvatuskurssi (TO39)

Liikennekasvatuskurssin tavoitteiden saavuttaminen osoitetaan tuomalla ajokortti lukion kansliaan.