Taiteiden väliset kurssit
Taiteiden väliset kurssit
Taiteiden väliset kurssit ovat valtakunnallisia soveltavia kursseja.
TA11 (Taidetta kaikilla aisteilla), Soiva taidenäyttely
Kurssi tarjoaa opiskelijalle tilaisuuksia kehittää musiikillista ja muuta taiteellista luovaa ajatteluaan ja ilmaisutaitojaan taiteidenvälisessä työskentelyssä ja yhteistyössä muiden kanssa. Tavoitteena on, että kurssin aikana opiskelija suunnittelee ja toteuttaa ryhmässä tai itsenäisesti taiteelliseen ilmaisuun liittyvän kokonaisuuden. Kokonaisuuden suunnittelussa ja toteutuksessa opiskelija soveltaa ja yhdistää aiemmin hankkimaansa kulttuurista, musiikillista ja muuta taiteellista osaamista. Oppimisprosessin aikana opiskelija arvioi työskentelyään ja oppii toimimaan kokonaisuuden kannalta mielekkäällä tavalla. Kokonaisuuden toteutuksessa voi käyttää myös kehittyvän teknologian tarjoamia taiteellisen ilmaisun keinoja. Kurssi arvostellaan suoritusmerkinnällä.
Tavoitteena on oppia tuntemaan ja arvioimaan ajankohtaisia ilmiöitä sekä taiteiden ja kulttuurien suhdetta omassa elämässä, yhteiskunnassa ja maailmassa. Kurssilla yhdistellään musiikille ja kuvataiteelle ominaisia ilmaisun keinoja. Kootaan soiva taidenäyttely kuvataiteen töiden ympärille joko itse sävellettyä materiaalia tai valmiita kappaleita käyttäen. Vuorovaikutteisesti myös kuvataiteen opiskelijat voivat työskennellä kuulemansa musiikin herättämien tunteiden ja ajatusten pohjalta. Kurssin päätteeksi toteutettavassa soivassa taidenäyttelyssä voidaan käyttää elävää tai tallennettua musiikkia sekä ääni- ja valotehosteita. Näyttely voidaan koota kokonaan digitaaliseen ympäristöön tai viedä soveltuvaan tilaan esille.
Keskeiset sisällöt ovat, visuaalisen sisällön ja musiikin yhdistäminen, kummankin taiteen lajin ominaisuuksien tutkiminen tuottamalla kuvia ja musiikkia. Uudenlaisen rajat ylittävän tuotoksen luominen.
Kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä.
TA21 Nykytaiteen keinoin, muuttaako taide maailmaa?
Kurssin tavoitteena on, että opiskelija syventää omakohtaista suhdettaan kuvataiteeseen ja muuhun visuaaliseen kulttuuriin nykytaiteelle ominaisin keinoin. Opiskelijat tutkivat kulttuurisia ilmiöitä eri taiteenalojen ilmaisun keinoja käyttämällä ja soveltamalla. Kurssilla hyödynnetään visuaalisuuden rinnalla myös muita tiedon tuottamisen tapoja. Opiskelijat syventyvät erilaisiin käsityksiin taiteen tehtävästä. Kurssilla tarkastellaan kuvataiteen ja muun visuaalisen kulttuurin henkilökohtaisia ja yhteiskunnallisia merkityksiä. Taidetta käytetään osallistumisen ja vaikuttamisen muotona. Tutkittavat ilmiöt sekä käytettävät välineet, teknologiat ja ilmaisun keinot valitaan yhdessä opiskelijoiden kanssa. Kurssilla toteutetaan monitaiteellisia teoksia, produktioita ja esityksiä erilaisiin ympäristöihin.
Kuvataiteen ja äidinkielen ja kirjallisuuden oppiaineiden sisältöjä yhdistävällä kurssilla tutkitaan taiteen keinoin ajankohtaisia ilmiöitä sekä selvitetään, onko taiteella työkaluja muuttaa maailmaa. Työskentely kurssilla on projektiluontoista ja tapahtuu ryhmissä. Kurssin mahdolliset työtavat voivat olla mille tahansa taiteen lajille ominaisia (esim. sanataide, esittävä taide tai visuaalinen ilmaisu). Ryhmän tuotos voi siten olla vaikkapa runosarja, performanssi, valokuvasarja tai video. Kurssilla tehdyistä teoksista kootaan yksi kokonaisuus, joka julkistetaan.
Keskeiset sisällöt ovat: luova kirjoittaminen, kuvataiteen ja nykytaiteen ilmiöt.
Kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä ja arvioinnin osaperusteena on opiskelijan/ryhmän laatima portfolio.
TA31 (Taidetta kaikilla aisteilla) Italian/Espanjan kieli ja kulttuuri
Kurssin tavoitteena on, että opiskelija oppii tuntemaan ja arvioimaan eri taiteenalojen ajankohtaisia toimintatapoja ja ilmiöitä. Kurssilla tarkastellaan taiteiden ja kulttuurien suhdetta sekä taiteen merkityksiä omassa elämässä, yhteiskunnassa ja maailmassa. Opiskelijoille merkityksellisiä teemoja ja aihepiirejä tutkitaan eri taiteenalojen keinoin ja niitä yhdistellen. Kurssi toteutetaan vähintään kahden taiteenalan välisenä kokonaisuutena. Kurssin keskeisiä sisältöjä voidaan valita myös aihekokonaisuuksista
Kurssilla tutustutaan käytännössä vieraisiin kulttuureihin matkustamalla Espanjaan. Opiskelijat ottavat vastaan vieraan ja majoittuvat itse vastavuoroisesti toisen maan opiskelijan perheeseen. Matkalla tutustutaan kohdemaan kulttuuriin ja taiteeseen. Opiskelijat esittelevät oman paikkakunnan kulttuurikohteita. Opiskelijat tekevät koosteen päiväkirjaan, joissa on itse valittu painopiste ja näkökulma (esim. kuvataiteet, rakennukset, kieli ja kanssakäymisen kulttuuri jne.)
Keskeiset sisällöt: kulttuurien monilukutaito, vieraat kulttuurit ja niiden taide.
Kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä.