Maantiede

Maantiede

Maantiede

Maantiede tarkastelee luonnon, ihmisen ja yhteiskunnan ilmiöitä ja vuorovaikutusta. Maantieteen opetuksen tehtävänä on avartaa opiskelijan maantieteellistä maailmankuvaa ja kehittää valmiuksia ymmärtää maailmanlaajuisia, alueellisia ja paikallisia ilmiöitä ja niiden ajallista muutosta sekä alueellisia ongelmia ja niiden ratkaisumahdollisuuksia. Opetuksessa hyödynnetään monipuolisesti erilaisia oppimisympäristöjä. Tutkiva lähestymistapa ja geomedian käyttö auttavat opiskelijaa syventämään maantieteellistä ajattelua.

Maantieteen arvioinnin keskeisiä kohteita ovat maantieteellinen ajattelu, maantieteellisten ilmiöiden ja prosessien ymmärtäminen sekä maantieteellisten taitojen osaaminen ja soveltaminen. Arvioinnissa otetaan huomioon opiskelijan kyky ymmärtää, soveltaa, analysoida, arvioida, havainnollistaa ja esittää maantieteellistä tietoa erilaisissa tilanteissa. Maantieteessä keskeisiä arvioitavia taitoja ovat karttojen luku- ja tulkintataito, graafiset esittämistaidot sekä muut geomediataidot.

Opintojaksot suositellaan suoritettavaksi numerojärjestyksessä. Opintojaksot 1-4 arvioidaan numeroin (4-10). Opintojaksot 5-7 arvioidaan suoritusmerkinnällä (suoritettu/hylätty). Itsenäisesti ei voi opiskella opintojaksoja 5-7.

Linkki maantieteen valtakunnalliseen opetussuunnitelmaan


OPINTOJAKSOT

Pakolliset opinnot

OJ1 (GE1)
GE1 Maailma muutoksessa (2op)

Opintojakso perehdyttää opiskelijan muuttuvan maailman ja sen alueellisten ilmiöiden tarkasteluun ympäristön muutosten ja ihmiskunnan muutosten kautta. Opintojakson aikana seurataan ajankohtaisia uutisia eri puolilta maailmaa ja hahmotetaan maailmanlaajuisia muutoksia sekä luonnon, ympäristön että ihmiskunnan kannalta. Opintojakso käsittelee myös eri puolilla maailmaa tapahtuvaa myönteistä kehitystä sekä mahdollisuuksia ennakoida ja hillitä sekä varautua ja sopeutua muutoksiin.


Valtakunnalliset valinnaiset opinnot

OJ2 (GE2)
GE2 Sininen planeetta (2op)

Opintojaksossa tarkastellaan luonnonmaantieteellisiä ilmiöitä ja syvennetään ilma-, vesi- ja kivikehän rakenteen ja toiminnan tuntemusta. Keskeisinä näkökulmina ovat luonnossa tapahtuvat prosessit ja niihin liittyvät syy-seuraussuhteet. Kaikkia teemoja käsitellään alueellisesta näkökulmasta. Teemojen yhteydessä käsitellään myös niihin liittyviä riskejä ja ongelmia sekä myönteistä kehitystä.

OJ3 (GE3)
GE3 Yhteinen maailma (2op)

Opintojaksossa tarkastellaan ihmismaantieteellisiä ilmiöitä ja syvennetään ihmistoiminnan alueellisten piirteiden tuntemusta ja vuorovaikutusta. Keskeisinä näkökulmina ovat luonnonvarojen ja ympäristön tarjoamien mahdollisuuksien arviointi ihmistoiminnan kannalta sekä ihmistoiminnan vastuullisuus ja ympäristön hyvinvointi. Kaikkia teemoja käsitellään alueellisesta näkökulmasta. Teemojen yhteydessä käsitellään myös niihin liittyviä riskejä ja ongelmia sekä myönteistä kehitystä.

OJ4 (GE4)
GE4 Geomedia - tutki, osallistu ja vaikuta! (2op)

Opintojakso perehdyttää aiemmissa opintojaksoissa hankittujen maantieteellisten tietojen ja taitojen soveltamiseen tutkielman laatimisessa tai osallistumis- ja vaikuttamisprojektin toteuttamisessa. Keskeisiä näkökulmia opintojaksossa ovat aluesuunnittelu ja osallistuvan suunnittelun periaatteet sekä geomedian käyttö tutkimuksessa ja vaikuttamisessa.

Koulukohtaiset valinnaiset opinnot

OJ5 (GE5)
GE5 Suomi osana maailmaa (2op)

Opintojaksossa syvennetään tietoja kotimaan ja kotiseudun luonnon- ja ihmismaantieteestä. Aiheita ovat mm. maiseman sekä maa- ja kallioperän kehitys ja merkitys ihmiselle, ympäristön ja ihmisen vuorovaikutus, maankäytön analysointi, karttojen ja diagrammien tulkinta ja laatiminen. Opintojaksossa perehdytään Suomen eri alueiden erityispiirteisiin sekä Suomeen osana Eurooppaa ja maailmaa. Opintojakso lisää valmiuksia vastata maantieteen reaalikokeen soveltaviin tehtäviin.

OJ6 (GE6)
GE6 Maantieteen kertaus, kevät (2op)

Opintojaksossa jäsennetään ja kerrataan tärkeimmät maantieteen kurssien aihepiirit. Opintojakson tarkoituksena on laajojen asiakokonaisuuksien ymmärtäminen ja niiden välisten syy-seuraussuhteiden selvittely. Opintojaksossa käydään läpi erilaisia koekysymyksiä ja harjoitellaan reaalikokeessa tarvittavia vastaustaitoja sekä keskustellaan ajankohtaisista maantieteellisistä aiheista.

OJ7 (GE7)
GE7 Maantieteen kertaus, syksy (1op)

Opintojaksossa jäsennetään ja kerrataan tärkeimmät maantieteen kurssien aihepiirit. Opintojakson tarkoituksena on laajojen asiakokonaisuuksien ymmärtäminen ja niiden välisten syy-seuraussuhteiden selvittely. Opintojaksossa käydään läpi erilaisia koekysymyksiä ja harjoitellaan reaalikokeessa tarvittavia vastaustaitoja sekä keskustellaan ajankohtaisista maantieteellisistä aiheista.