VAnhan kurssioppaan teksti TÄTÄ EI SIIS PÄIVITETÄ

Kurssiopppaan teksti 2019

 

 

 

Äidinkieli ja kirjallisuus

 

Oppiaineena äidinkieli ja kirjallisuus on lukio-opetuksen keskeinen taito-, tieto-, kulttuuri- ja taideaine. Se tarjoaa aineksia kielellisen ja kulttuurisen yleissivistyksen sekä oman identiteetin rakentamiseen. Opetus kehittää ajattelemisen taitoja ja vahvistaa sekä arjessa että opiskelussa tarvittavia vuorovaikutus- ja opiskelutaitoja. Se saa sisältöjä kieli-, kirjallisuus- ja viestintätieteistä sekä kulttuurin tutkimuksesta. Kaikilla kursseilla syvennetään kirjoitetun kielen hallintaa ja kehitetään lukemisen, kirjoittamisen sekä puheviestinnän taitoja.

Äidinkielen ja kirjallisuuden pakolliset kurssit suositellaan suoritettaviksi numerojärjestyksessä. Syventäviä ja soveltavia kursseja kukin voi valita tarkoituksenmukaisesti omien kiinnostustensa ja tarpeidensa mukaan. Kurssiarvosanaan vaikuttavat kirjalliset ja suulliset kurssityöt, kurssikoe sekä aktiivinen osallistuminen. Pakolliset kurssit ja syventävät kurssit arvostellaan numeroin. Itsenäisesti ei voi opiskella kursseja 7 - 13.

Pakolliset kurssit

1. Tekstit ja vuorovaikutus (ÄI1)

Opiskelija monipuolistaa käsitystään lukemisesta, kirjoittamisesta ja puhumisesta. Tekstejä tarkastellaan erityisesti tavoitteen, kontekstin ja rakenteen kannalta. Lukutaidon harjoittelemisessa korostuu tekstien moniäänisyys ja monimuotoisuus: tarkastellaan myös kuvia ja verkkotekstejä. Tutustutaan lähdekritiikin keinoihin. Kaunokirjallisista teksteistä luetaan proosaa. Kirjoittamisen taidoista harjoitellaan aineiston pohjalta kirjoittamista, referointia ja kommentointia. Työtavoissa korostuu ryhmätyöskentely: tavoitteellinen keskustelu ja yhdessä kirjoittaminen.

  1. Kieli, kulttuuri ja identiteetti (ÄI2)

Opiskelija saa käsityksen siitä, mikä merkitys kielellä ja kulttuurilla on yksilön identiteetille ja yhteiskunnalle. Suomen kieltä vertaillaan muihin kieliin ja tutkitaan kielen vaihtelua ja muuttumista. Perehdytään tärkeisiin kirjakielen normeihin. Luetaan fiktiivisiä tekstejä ja faktatekstejä, jotka liittyvät kurssin teemaan. Asiatyyliä ja kirjakieltä hiotaan kirjoittamalla. Lisäksi rakennetaan informatiivisia puheenvuoroja, joiden aiheet liittyvät omaan identiteettiin. Sekä kirjoittamisen että puhumisen työtavoissa korostuu prosessi, johon kuuluu myös palautteen antaminen ja vastaanottaminen.

  1. Kirjallisuuden keinoja ja tulkintaa (ÄI3)

Opiskelijan käsitys kaunokirjallisuudesta, kielen taiteellisesta tehtävästä ja sen kulttuurisesta merkityksestä syvenee. Harjoitellaan lukemaan fiktiivisiä tekstejä (novelleja, runoja, näytelmiä, elokuvia, taidekuvia) analyyttisesti ja eläytyen. Opetellaan perustelemaan oma tulkinta käyttämällä sopivaa käsitteistöä. Kirjallisuudesta kirjoitetaan ja keskustellaan tavoitteellisesti.

  1. Tekstit ja vaikuttaminen (ÄI4)

Tarkastellaan monimuotoisia vaikuttavia tekstejä ja opitaan tunnistamaan niiden ideologioita sekä vaikuttamiskeinoja. Harjoitellaan argumentoivaa kielenkäyttöä ja argumentaation periaatteita sekä puhuen että kirjoittaen. Syvennetään mediataitoja, esimerkiksi lähdekriittisyyttä, viestijän oikeuksia ja vastuuta. Perehdytään kirjallisuuteen vaikuttamisen välineenä.

  1. Teksti ja konteksti (ÄI5)

Opitaan tarkastelemaan tekstejä niiden maantieteellisissä, kielellisissä, ajallisissa ja kulttuurisissa konteksteissa sekä suhteessa muihin teksteihin. Eritellään tekstien tyylipiirteitä. Tutustutaan suomalaisen kaunokirjallisuuden ja maailmankirjallisuuden keskeisiin teoksiin sekä teemoihin. Teoksia käsitellään sekä pienryhmissä keskustellen, että niistä kirjoittaen.

  1. Nykykulttuuri ja kertomukset (ÄI6)

Tarkastellaan nykykulttuurin ilmiöitä erityisesti kertomusten ja intertekstuaalisuuden näkökulmasta. Tutkitaan eri-ikäisten tekstien yhtäläisyyksiä ja eroja, esimerkiksi sitä, miten myytit näkyvät nykymediassa. Syvennetään käsitystä suomalaisesta nykykulttuurista ja sen moninaisuudesta. Tutustutaan ajankohtaisiin tekstien lajeihin sekä kielen ja kulttuurin ilmiöihin.

Syventävät kurssit

  1. Puhe- ja vuorovaikutustaitojen syventäminen (ÄI7)

Opiskelija syventää ja monipuolistaa puhe- ja vuorovaikutustaitojaan ja niihin liittyviä tietojaan sekä kehittää kykyään ennakoida, mukauttaa ja arvioida viestintäänsä erilaisissa vuorovaikutustilanteissa. Opiskelija oppii arvioimaan puhe- ja vuorovaikutustaitojen merkitystä ihmissuhteissa, opiskelussa ja työelämässä. Opiskelijalle tarjotaan mahdollisuus osallistua toisen asteen puheviestintätaitojen päättökokeeseen.

8. Kirjoittamistaitojen syventäminen (ÄI8)

Harjoitellaan ylioppilastutkinnossa vaadittavia kirjoittamisen taitoja esseististen ja journalististen tekstien avulla. Kirjallista ilmaisua ja ajattelutaitoja harjaannutetaan lukemalla ja arvioimalla ajankohtaisia tekstejä. Keskustellaan ja kirjoitetaan ajankohtaisista kielen, kirjallisuuden ja median teemoista.

9. Lukutaitojen syventäminen (ÄI9)

Syvennetään tekstitietoa ja lukutaitoa. Tutkitaan monipuolisesti fiktiivisiä tekstejä ja asiatekstejä. Luetaan analyyttisesti, kriittisesti, eläytyvästi ja luovasti erilaisia tekstejä. Harjoitellaan tuottamaan tekstien tulkintoja sekä puhuen että kirjoittaen.

Soveltavat kurssit

  1. Tekstinhuoltokurssi (ÄI10)

Kurssilla parannetaan yksilöllisiä kirjoittamistaitoja ja hiotaan kirjakielistä ilmaisua. Kirjoitetun asiasuomen rakenteellisten, tyylillisten ja kielellisten piirteiden lisäksi kurssilla tarkastellaan kiinnostavia ajankohtaisia kielellisiä ilmiöitä.

Kurssia suositellaan ensisijaisesti 2. vuoden opiskelijoille, mutta se soveltuu myös muille. Erityisen hyödyllinen kurssi on niille, joilla on ongelmia sujuvan tekstin tuottamisessa. Toteutetaan puolikaskurssina. Arvostelu suoritusmerkinnällä (S) tai pyydettäessä arvosanalla.

  1. Tutki ja tuota (ÄI11)

Kurssilla vahvistetaan medialukutaitoja itse tekemällä ja ajankohtaisista aihepiireistä keskustelemalla. Harjoitellaan haastattelemista sekä kriittistä tiedonhakua verkko- ja printtimediasta. Opetellaan kirjoittamaan journalistisia tekstejä (uutisia, artikkeleita, henkilöjuttuja). Kehitetään myös kuvanlukutaitoa. Kurssin käymisestä on hyötyä äidinkielen ylioppilaskokeessa. Kurssi sopii kaikille kiinnostuneille, ja se arvioidaan suoritusmerkinnällä. (S).

  1. Luovan kirjoittamisen kurssi (ÄI12)

Kurssilla harjoitellaan kaunokirjallisten tekstien kirjoittamisen perusasioita, mm. henkilökuvausta, näkökulmatekniikkaa, dialogia ja kuvallisuutta. Etsitään aiheita, tehdään muoto- ja tyylikokeiluja, hyödynnetään omaa elämää materiaalina ja leikitellään kielellä. Kirjoitetaan lyhyitä tekstejä ja saadaan näin tietoa kirjoittamisen prosessista. Totuttaudutaan antamaan ja saamaan palautetta. Kurssi sopii kaikille kirjoittamisesta kiinnostuneille. Kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä (S).

  1. Biisipaja (ÄI13)

Kurssin tavoitteena on, että opiskelija löytää itselleen luontevia tapoja ilmaista itseään joko sanoin tai sävelin. Kurssilla perehdytään esimerkkien kautta erilaisiin tapoihin tehdä sanoituksia, melodiaa ja harmoniaa sekä tehdään biisejä käytännössä. Kurssille osallistuminen ei vaadi aikaisempaa kokemusta melodioiden tai laulutekstien tekemisestä. Kurssin opettajina toimivat sekä musiikin että äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja. Kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä (S).

Äidinkieli ja kirjallisuus, suomi toisena kielenä

Forssan yhteislyseon vieraskieliset opiskelijat osallistuvat yleensä normaaliin äidinkielen ja kirjallisuuden opetukseen ja heidät arvioidaan yksilöllisesti ja mukautetusti. Tarvittaessa opiskelijaa tuetaan erityisjärjestelyin. Päättökokeessa he suorittavat suomi toisena kielenä -kokeen, ja heitä valmennetaan eri kursseilla ja tukiopetusjärjestelyin.

 

Vieraat kielet

Tavoitetaso

Kieli ja oppimäärä

Taito toimia vuoro-vaikutuksessa

Taito tulkita tekstejä

Taito tuottaa tekstejä

Englanti A

B2.1

B2.1

B2.1

Muut kielet A

B1.2

B1.2

B1.2

Muut kielet B1

B1.1

B1.1

B1.1

Muut kielet B2

A2.2

A2.2

A2.2

Muut kielet B3

A2.2

A2.2

A2.2

Arviointi

Vieraissa kielissä arviointi perustuu vieraiden kielten yhteisten tavoitteiden sekä kieli- ja oppimääräkohtaisten erityisten tavoitteiden saavuttamiseen. Kullakin kurssilla otetaan huomioon kurssikohtaiset painotukset. Kaikilla kursseilla annetaan monipuolisesti palautetta opiskelijan edistymisestä kielitaidon eri osa-alueilla sekä muissa tavoitteissa, kuten kielenopiskelutaidoissa ja valmiuksissa toimia kohdekielisissä ympäristöissä. Opiskelijoita ohjataan hyödyntämään itse- ja vertaisarviointia. Kaikilla kursseilla voidaan hyödyntää salkkutyöskentelyä, myös oppiainerajat ylittäen.

Arvioinnin tukena, opettajan työvälineenä sekä opiskelijan itse- ja vertaisarvioinnin välineenä käytetään soveltuvin osin Eurooppalaiseen viitekehykseen perustuvaa kehittyvän kielitaidon kuvausasteikkoa.

http://www.edu.fi/download/119698_taitotasot.pdf

Opintojen alkuvaiheessa palautteenannossa painottuu opiskelijan taito kehittää kielenopiskelutaitojaan. Opintojen edetessä kielitaidon kuvausasteikkoa voidaan hyödyntää enenevästi opiskelijan vuorovaikutus-, ymmärrys- ja tulkinta- sekä tuottamistaitojen tasoa määriteltäessä.

 

Ruotsi, B1-oppimäärä

Kurssien taustana on pohjoismainen kulttuuri. Opetuksen lähtökohtana on opiskelijan viestintätaidon kehittäminen, johon kuuluu sekä suullinen että kirjallinen kielitaito. Vaihtelevia menetelmiä käyttäen opetuksessa pyritään siihen, että opiskelija kehittyy tasapuolisesti kuuntelemisessa, puhumisessa, lukemisessa, kirjoittamisessa, kielen rakenteiden ja sanaston hallinnassa sekä kulttuurituntemuksessa. Pakolliset kurssit suositellaan suoritettavaksi numerojärjestyksessä.

Arviointi perustuu opiskelijoiden suullisiin ja kirjallisiin tuotoksiin, jatkuvaan näyttöön sekä kurssikokeeseen. Opiskelijoita totutetaan oman työnsä arviointiin lukion alusta lähtien. Kurssit arvostellaan numeroarvosanoin, jollei kyseisen kurssin yhteydessä mainita toisin. Kursseja RUB1, RUB6 ja RUB8-11 ei voi opiskella itsenäisesti.

Pakolliset kurssit

Pakollisilla kursseilla 1–2 painotetaan opiskelutaitojen vankentamista, oman osaamisen kehittämistä sekä erilaisissa vuorovaikutustilanteissa toimimista. Kurssista 3 lähtien kiinnitetään enenevässä määrin huomiota eri tekstilajien edellyttämään kieleen. Kursseilla 4–5 painotetaan kieltä tiedonhankinnan, olennaisen tiedon tiivistämisen ja tiedon jakamisen välineenä.

  1. Minun ruotsini (RUB1)

Syvennetään vapaamuotoisia ja tuttavallisia matkailuun ja arkeen liittyviä vuorovaikutustaitoja. Käsiteltävät aihepiirit liittyvät nuorten omiin kiinnostuksen kohteisiin sekä tarpeisiin käyttää kieltä erityisesti suullisissa viestintätilanteissa.

  1. Hyvinvointi ja ihmissuhteet (RUB2)

Kurssilla harjoitellaan erilaisia vuorovaikutustilanteita. Kurssin aihepiirinä on hyvä elämä, hyvinvointi ja ihmissuhteet sekä teknologian ja digitalisaation tuomat muutokset vuorovaikutukseen.

  1. Kulttuuri ja mediat (RUB3)

Kurssilla perehdytään erilaisiin tekstilajeihin hyödyntäen eri medioita.

Tutustutaan suomenruotsalaisiin ja muihin pohjoismaisiin kulttuuri-ilmiöihin ja medioihin ajankohtaisesta näkökulmasta.

  1. Monenlaiset elinympäristömme (RUB4)

Kurssilla harjoitellaan erilaisiin tarkoituksiin sopivien tekstien kirjoittamista ja lukemista. Aihepiireinä ovat kulttuurisesti moninainen elinympäristö sekä yhteiskunnan ajankohtaiset ilmiöt, joita tarkastellaan ensisijaisesti nuorten näkökulmasta.

  1. Töissä ruotsiksi (RUB5)

Kurssilla harjoitellaan työelämässä tarvittavia vuorovaikutustaitoja sekä pohditaan jatko-opintoja ja tulevaisuudensuunnitelmia.

Syventävät kurssit

Kursseilla syvennetään opiskelijan taitoa käyttää ruotsin kieltä eri tarkoituksiin. Kursseilla harjoitellaan tekstien tulkitsemista ja tuottamista sekä kerrataan rakenteita ja sanastoa. Kursseihin voidaan integroida muihin opintoihin liittyvä kirjallinen/suullinen ruotsinkielinen osuus tai kokonaisuus.

  1. Viesti ja vaikuta puhuen (RUB6)

Kurssilla syvennetään taitoa tuottaa kieltä suullisesti ja taitoa ymmärtää puhuttua kieltä. Kurssilla voidaan pitää esitelmiä, tai pieniä puheita Kurssilla kerrataan oppimäärän pakollisilla kursseilla käsiteltyjä aihepiirejä.

  1. Kestävä elämätapa (RUB7)

Kurssilla syvennetään taitoa tulkita ja tuottaa ruotsin kieltä erilaisissa kirjallisissa vuorovaikutustilanteissa. Kurssilla käsitellään eri tekstilajien tekstejä ja jatketaan oppimäärän pakollisten kurssien teemojen käsittelyä ekologisen, taloudellisen sekä sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävän elämäntavan näkökulmasta.

Soveltavat kurssit

  1. Ylioppilaskirjoituksiin valmistava kurssi (RUB8)

Kurssi 8 on tarkoitettu niille abiturienteille, jotka aikovat osallistua ruotsin ylioppilaskirjoituksiin.

Kurssilla harjoitellaan ylioppilaskokeen eri alueita: kirjoitelman laatimista, kuullun ja luetun ymmärtämistä sekä kielen perusrakenteita ja sanastoa eri tehtävätyyppien avulla.

  1. Ruotsin perustiedot vahvoiksi (RUB9)

Kurssi on tarkoitettu erityisesti niille opiskelijoille, jotka haluavat vahvistaa ruotsin kielen taitojaan ennen pakollisia kursseja. Kurssilla kerrataan peruskoulussa käsiteltyjä rakenteita ja aihepiirejä. Kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä.

  1. Lukiotietojen kertauskurssi 1 (RUB10)

Kurssilla kerrataan ensimmäisen lukiovuoden keskeisiä rakenteita ja vahvistetaan oppimistaitoja. Kurssin laajuus: 0,5 kurssia. Kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä.

  1. Lukiotietojen kertauskurssi 2 (RUB11)

Kurssilla kerrataan toisen lukiovuoden keskeisiä rakenteita ja vahvistetaan oppimistaitoja. Kurssin laajuus: 0,5 kurssia. Kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä.

 

Englanti A1-oppimäärä

Arviointi perustuu opiskelijoiden suullisiin ja kirjallisiin tuotoksiin, jatkuvaan näyttöön sekä kurssikokeeseen. Opiskelijoita totutetaan oman työnsä arviointiin lukion alusta lähtien ja suhteuttamaan omaa osaamistaan kehittyvän kielitaidon kuvausasteikon tasoon B2.1. Kurssit arvostellaan numeroarvosanoin asteikolla 4-10, jollei kyseisen kurssin yhteydessä mainita toisin. Pakolliset kurssit suositellaan suoritettavaksi numerojärjestyksessä.

Pakolliset kurssit

Pakollisilla kursseilla 1–2 painotetaan opiskelutaitojen vankentamista, oman osaamisen kehittämistä yksin ja yhdessä muiden kanssa sekä erilaisissa vuorovaikutustilanteissa toimimista. Kurssista 3 lähtien kiinnitetään enenevässä määrin huomiota eri tekstilajien edellyttämään kieleen. Kursseilla 4–6 painotetaan kieltä tiedonhankinnan, olennaisen tiedon tiivistämisen ja tiedon jakamisen välineenä.

Jokaiselle kurssille varataan tilaa käsitellä ajankohtaisia tai paikallisia asioita, joista voidaan sopia yhdessä. Oppiainerajat ylittävää tai aihekokonaisuuksia avaavaa opetusta voidaan toteuttaa kaikilla kursseilla. Kursseilla harjoitellaan monipuolisesti sekä suullista että kirjallista vuorovaikutusta, joskin painotukset voivat vaihdella kursseittain.

  1. Englannin kieli ja maailmani (ENA1)

Aihepiirit ja tilanteet liittyvät opiskeluun, nuoren elämänpiiriin ja kielenkäyttötarpeisiin. Kurssilla pohditaan englannin kieltä globaalina ilmiönä ja kehitetään opiskelijan käsitystä omasta kielitaidostaan sekä ohjataan kehittämään tarvittavia osa-alueita. Pakollista kurssia ENA1 ei suositella suoritettavaksi itsenäisesti.

  1. Ihminen verkostoissa (ENA2)

Kurssilla käsitellään ihmissuhteisiin liittyviä teemoja ja niiden yhteydessä psyykkistä, fyysistä ja sosiaalista hyvinvointia. Pohditaan myös teknologian ja digitalisaation merkitystä. Kurssilla harjoitellaan vuorovaikutustilanteiden vaatimia viestintätaitoja eri viestintäkanavia hyväksikäyttäen, myös kansainvälisissä konteksteissa.

  1. Kulttuuri-ilmiöitä (ENA3)

Kurssilla laajennetaan ja syvennetään opiskelijoiden monilukutaitoa. Kurssilla tehdään eri tekstilajien tuotoksia painottaen tekstilajille ominaista kielellistä tarkkuutta. Aihepiireinä ovat erilaiset kulttuuriset ilmiöt, englanninkieliset mediat sekä luova toiminta.

  1. Yhteiskunta ja ympäröivä maailma (ENA4)

Pohditaan yksilöiden ja yhteisöjen vastuita ja toimintamahdollisuuksia, kuten ihmisoikeuskysymyksiä ja vaikuttamismahdollisuuksia kansalaisyhteiskunnassa.

Kurssilla kehitetään tiedonhankintataitoja ja kriittistä lukutaitoa. Aktiivista kansalaisuutta englannin kielellä harjoitellaan tutustumalla erilaisista yhteiskunnallisista ilmiöistä käytäviin keskusteluihin.

  1. Tiede ja tulevaisuus (ENA5)

Aihepiirit nousevat eri tiedon- ja tieteenaloista. Kurssilla syvennetään taitoa hakea, tulkita ja tuottaa tietoa ja mielipiteitä jaettavaksi opiskelijoita kiinnostavista tiedon- ja tieteenaloista. Pohditaan erilaisia tulevaisuudenvisioita erityisesti teknologian ja digitalisaation näkökulmista sekä englannin kielen asemaa kansainvälisenä tieteen ja teknologian kielenä.

  1. Opiskelu, työ ja toimeentulo (ENA6)

Kurssilla käsitellään talousasioita, jotka liittyvät itsenäistyvän, työelämään astuvan nuoren elämänpiiriin, sekä laajempia talouden ilmiöitä. Opiskelijan käsitystä kielitaidosta syvennetään työelämätaitona ja sosiaalisena pääomana. Tutustutaan tekstilajeihin, joita opiskelijat kohtaavat mahdollisissa jatko-opinnoissa tai työelämässä. Pohditaan jatko-opinto- tai urasuunnitelmia ja työntekoa myös kansainvälisessä kontekstissa.

Syventävät kurssit

Kursseilla harjoitellaan tekstien tulkitsemista ja tuottamista yksin ja yhdessä sekä kerrataan kielitietoa opiskelijoiden tarpeiden mukaan. Kursseihin voidaan integroida muihin opintoihin liittyvä laajahko kirjallinen/suullinen englanninkielinen osuus tai kokonaisuus.

  1. Kestävä elämäntapa (ENA7)

Kurssilla syvennetään taitoa tulkita ja tuottaa englantia erilaisissa kirjallisissa vuorovaikutustilanteissa ja erilaisille yleisöille. Kurssilla analysoidaan tai tuotetaan eri tekstilajien tekstejä, kuten fiktiivisiä tai ei-fiktiivisiä, kertovia, kuvaavia, pohtivia, ohjaavia tai kantaa ottavia tekstejä. Kurssilla jatketaan oppimäärän pakollisten kurssien teemojen käsittelyä ekologisen, taloudellisen sekä sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävän elämäntavan näkökulmasta ottaen huomioon opiskelijoiden tarpeet tai kiinnostuksen kohteet.

  1. Viesti ja vaikuta puhuen (ENA8)

Kurssilla syvennetään taitoa tuottaa kieltä suullisesti, taitoa ymmärtää puhuttua kieltä ja rakentaa dialogia. Vankennetaan puhumisen sujuvuutta sekä harjoitellaan valmistelua edellyttävää suullista tuottamista. Kurssilla kerrataan oppimäärän pakollisilla kursseilla käsiteltyjä aihepiirejä tai niitä täydennetään opiskelijoiden tarpeiden mukaan.

ENA8-kurssin suorituksen arviointi perustuu Opetushallituksen tuottamasta suullisen kielitaidon kokeesta saatuun arvosanaan ja muihin kurssin aikaisiin näyttöihin. Kurssi arvioidaan numeroin käyttäen asteikkoa 4–10. Myös kurssiin kuuluva suullisen kielitaidon koe arvioidaan numeroin käyttäen asteikkoa 4–10. Suullisen kielitaidon kokeesta annetaan erillinen todistus lukion päättötodistuksen liitteenä.

Soveltavat kurssit

  1. Your Survival Kit (ENA9a)

Kurssi on luonteeltaan kertaava ja lukion päättötutkintoon valmistava. Opiskelustrategiat kerrataan ja opiskelijoiden tekstin - ja kuulunymmärtämistaitoja vahvistetaan sekä perusrakenteiden hallintaa varmistetaan ja syvennetään. Kurssilla hiotaan myös englanninkielisen kirjoitelman laatimista. Kurssi arvioidaan numeerisesti asteikolla 4-10. Kurssia ei voi suorittaa itsenäisesti.

Tai vaihtoehtoisesti

  1. Your Survival Kit (ENA9b)

Kurssi on luonteeltaan kokoava ja ylioppilastutkinnon kokeeseen valmistava. Opiskelijoiden analyyttisiä tekstin- ja kuulunymmärtämistaitoja hiotaan ja sovelletaan erilaisia tekstin- ja kuulunymmärtämismenetelmiä sekä syvennetään perusrakenteiden hallintaa ja opiskellaan vaativimpia rakenteita opiskelijoiden ilmaisuvaraston kartuttamiseksi. Kurssilla työstetään sisällöllisesti ja tyylillisesti monipuolisia englanninkielisiä kirjoitelmia. Kurssi arvioidaan numeerisesti asteikolla 4-10. Kurssia ei voi suorittaa itsenäisesti.

  1. Yli kynnyksen (ENA10)

Kurssin tavoitteena on antaa valmiudet tehokkaaseen englannin lukio-opiskeluun kehittämällä opiskelijan kielenopiskelutaitoja. Peruskoulussa opittua sanastoa ja rakenteita kerrataan ja syvennetään ryhmän toiveiden mukaan. Kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä ja se on laajuudeltaan 0,5 kurssia.

  1. Debating & Current Issues (ENA11)

Kurssilla harjoitellaan luetun- ja kuulunymmärtämistaitoja, vahvistetaan suullista esitystä ja opetellaan englanninkielisen debatoinnin rakenne. Kurssi tutustuttaa opiskelijan ajankohtaisiin uutisaiheisiin eri joukkotiedotusvälineiden kautta. Opiskelija laatii edellisien pohjalta oman englanninkielisen suullisen esityksen, joka toimii lähtökohtana ryhmän yhteiselle väittelyharjoitukselle. Kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä: hyväksytty/hylätty ja sen laajuus on 0,5 kurssia.

 

Ranska B3/ B2-oppimäärä

Opetuksen tavoitteet

Ranskan kielen B3/B2-oppimäärän opetuksen erityisenä tavoitteena on, että opiskelija

  • kokee kielellisen osaamisensa kasvattamisen mielekkääksi
  • kehittyy kohdekielen käyttäjänä ja toimijana kulttuurisesti moninaisessa maailmassa.
  • ranskan kielen valtakunnalliset syventävät suositellaan suoritettavan numerojärjestyksessä ja

kurssit arvioidaan numeroin.

  • osaa suhteuttaa omaa osaamistaan kehittyvän kielitaidon kuvausasteikon tasoon A2.1(B3)/

tasoon A2.2 (B2) ja arvioida omien taitojensa kehittymistä sekä kehittää taitojaan edelleen.

 

Syventävät kurssit

Kurssit RAB3.1 ja RAB3.2 on tarkoitettu niille, jotka eivät ole lukeneet ranskaa aikaisemmin ja niille, jotka haluavat vankentaa jo hankkimaansa ranskan alkeistaitoa.

Kaikilla kursseilla harjoitellaan vaihtelevia työtapoja käyttäen puhumista, kirjoittamista, puheen ja tekstin ymmärtämistä ja opitaan ranskankieliseen kulttuuriin liittyviä asioita sopivien aihepiirien yhteydessä. Erityinen painopiste löytyy kurssikohtaisesta esittelystä.

Kursseille varataan tarpeen mukaan tilaa yhdessä sovittujen tai ajankohtaisten aiheiden käsittelyyn. Kaikilla kursseilla voidaan edistää monilukutaitoa käsittelemällä kirjallisuutta, elokuvia, musiikkia, teatteria, taidetta tai mediaa. Kursseilla tutustutaan eri tekstilajeihin. Oppiainerajat ylittävää opetusta voidaan toteuttaa eri kursseilla

RAB3.1. Tutustutaan toisiimme ja uuteen kieleen

Kurssilla tutustutaan opiskeltavan kielen asemaan maailmassa ja hahmotetaan uuden kielen suhde opiskelijoiden aiemmin opiskelemiin tai osaamiin kieliin. Harjoitellaan vuorovaikutusta arkeen liittyvissä tilanteissa ja niissä tarvittavia viestintästrategioita sekä opetellaan tärkeimpiä kohteliaisuuteen liittyviä ilmauksia.

 

RAB3.2. Matkalla maailmassa

Kurssilla harjoitellaan selviytymistä erilaisissa matkustamiseen liittyvissä sosiaalisen kohtaamisen tilanteissa ja tavanomaisissa asiointitilanteissa. Opetellaan lisää kompensaatiokeinojen ja muiden viestintästrategioiden käyttöä.

RAB3.3./ RAB2.1. Elämän tärkeitä asioita

Kurssilla harjoitellaan vuorovaikutustaitoja eri viestintäkanavia käyttäen. Aihepiirit ja tilanteet liittyvät nuorten jokapäiväiseen elämään, ihmissuhteisiin ja verkostoihin, kiinnostuksen kohteisiin, vapaa-ajan viettoon ja harrastuksiin. Opiskelijan omia kielenopiskelutaitoja kehitetään, asetetaan tavoitteita omalle oppimiselle ja etsitään keinoja oman osaamisen kehittämiseksi.

RAB3.4./RAB2.2 Monenlaista elämää

Kurssilla kiinnitetään huomiota sosiaalisten mallien mahdollisiin eroavuuksiin vuorovaikutuksessa. Harjoitellaan pienimuotoista kirjallista viestintää. Kurssin aihepiirit käsittelevät viestintää kulttuurien välisissä kohtaamisissa Suomessa ja ulkomailla.

RAB3.5./RAB2.3 Hyvinvointi ja huolenpito

Kurssilla opetellaan käyttäen toimimista keskustelijana ja toista kuuntelevana kielenkäyttäjänä erilaisissa vuorovaikutustilanteissa. Harjoitellaan taitoa muotoilla mielipiteitä ja keskustella arkipäiväiseen elämään liittyvistä asioista. Tutustutaan hyvinvointiin, ihmissuhteisiin ja elämänvaiheisiin liittyviin teksteihin ja harjoitellaan keskustelemaan niihin liittyvistä asioista. Pohditaan myös teknologian ja digitalisaation tuomia muutoksia vuorovaikutukselle ja hyvinvoinnille.

RAB3.6./RAB2.4 Kulttuuri ja mediat

Kurssilla vahvistetaan monilukutaitoa. Tutustutaan kohdekielisen kielialueen tai -alueiden kulttuuri-ilmiöihin ja medioihin ajankohtaisesta ja nuoria kiinnostavasta näkökulmasta.

RAB3.7./RAB2.5 Opiskelu, työ ja tulevaisuus

Kurssilla kiinnitetään huomiota viestinnän kulttuuriseen sopivuuteen. Aihepiirit liittyvät kouluun, myöhempään opiskeluun ja työelämään sekä nuorten tulevaisuudensuunnitelmiin.

RAB3.8./RAB2.6 Yhteinen maapallomme

Kurssilla jatketaan keskusteluharjoituksia ja kerrataan kielitietoa opiskelijoiden tarpeiden mukaan. Tutustutaan mahdollisuuksiin osallistua kansainväliseen yhteistyöhön. Aihepiirit liittyvät luontoon, erilaisiin asuinympäristöihin sekä kestävään elämäntapaan.

RAB9. Kansainvälinen toiminta

Kurssilla hyödynnetään kielitaitoa ja vahvistetaan kulttuurista ymmärrystä tutustumalla tai osallistumalla kansainväliseen yhteistyöhön, vapaaehtoistyöhön tai työelämään tarvittaessa etäyhteyksiä hyödyntäen. Kielelliset tavoitteet määrittyvät toiminnan perusteella. Mahdollisesta osallistumisesta kansainväliseen toimintaan opiskelijat raportoivat yhdessä sovittavalla tavalla.

RAB10. Viesti puhuen ja kirjoittaen

Kurssilla vankennetaan tuottamistaitoja, joita tarvitaan erilaisissa vuorovaikutustilanteissa. Harjoitellaan erilaisten tekstilajien tuottamista ja tulkintaa. Kerrataan aiemmin käsiteltyjä aihepiirejä tai niitä täydennetään opiskelijoiden tarpeiden mukaan.

Soveltava kurssi

RAB11 ABI-kurssi

Kurssilla valmistaudutaan ylioppilaskirjoituksiin niin kuullun kuin luetun ymmärtämistehtävien avulla ja kerrataan sanastoa sekä kielioppirakenteita.

 

Saksa (B2- ja B3-kielen oppimäärä)

Lukion kaikki saksan kielen kurssit ovat syventäviä kursseja. Lukiossa alkavan B3-kielen kurssit SAB1 ja SAB2 on tarkoitettu niille, jotka eivät ole opiskelleet saksaa ja niille, jotka haluavat vielä vahvistaa jo hankkimaansa saksan kielen taitoa.

Ensimmäisillä kursseilla painottuvat suulliset ja niihin luontevasti liittyvät pienet kirjalliset vuorovaikutustilanteet. Myös kuuntelemista harjoitellaan. Kirjallisen viestinnän osuus kasvaa vähitellen, mutta suullista viestintää harjoitellaan edelleen kaikilla kursseilla. Keskeistä on kehittää jokapäiväisen viestinnän perusvalmiuksia. Rakenteita opetellaan, harjoitellaan ja kerrataan joustavasti sopivien aihepiirien yhteydessä. Hyvien ääntämistottumusten vakiinnuttamiseen kiinnitetään huomiota alusta pitäen.

Kurssit arvioidaan numerolla, jos kurssiselosteessa ei muuta mainita.

Syventävät kurssit

  1. Tutustutaan toisiimme ja uuteen kieleen (SAB1)

Kurssi tutustuttaa saksan alkeisiin. Opit yksinkertaisia arkipäivän tilanteita kuten tervehtimään sekä kertomaan hiukan itsestäsi ja perheestäsi saksan kielellä. Samalla tutustut jo hieman Saksaan ja saksankielisiin maihin sekä kulttuuriin.

  1. Matkalla maailmassa (SAB2)

Kurssi opettaa turistisaksaa. Opit mm. ostamaan matkalipun, neuvomaan tietä, majoittumaan, asioimaan kaupassa ja ravintolassa.

 


  1. Elämän tärkeitä asioita (SAB3)

Kurssilla harjoitellaan vuorovaikutustaitoja eri viestintäkanavia käyttäen. Aihepiirit liittyvät nuorten jokapäiväiseen elämään, kiinnostusten kohteisiin ja vapaa-ajan viettoon.

  1. Monenlaista elämää (SAB4)

Kurssin aihepiirit käsittelevät viestintää kulttuurienvälisessä kohtaamisessa Suomessa ja saksankielisissä maissa. Aihepiirit liittyvät mm. asuinympäristöön. Myös kirjoitustaitoa harjoitellaan lyhyiden viestinnällisten tehtävien avulla.

  1. Hyvinvointi ja huolenpito (SAB5)

Kurssilla tutustutaan erilaisiin hyvinvointiin, ihmissuhteisiin ja elämänvaiheisiin liittyviin teksteihin ja harjoitellaan keskustelemaan niihin liittyvistä asioista. Kurssilla painotetaan puheviestintää ja vahvistetaan perusrakenteiden hallintaa sekä kirjoitustaitoa.

  1. Kulttuuri ja mediat (SAB6)

Kurssin aihepiireinä voivat olla esimerkiksi kohdekulttuurin mediat, kuvataide, kirjallisuus, musiikki, elokuva, teatteri tai urheilu. Vahvistetaan oppilaan monilukutaitoa. Kurssilla harjoitellaan kielitaidon kaikkia osa-alueita.


  1. Opiskelu, työ ja tulevaisuus (SAB7)

Kurssin aihepiirit liittyvät kouluun, myöhempään opiskeluun, nuorten tulevaisuudensuunnitelmiin ja työelämään. Kurssilla harjoitellaan kyseisiin aihepiireihin liittyvää suullista ja kirjallista viestintää, kuten omien toiveiden ja suunnitelmien kuvailua.


  1. Yhteinen maapallomme (SAB8)

Kurssin aihepiirit liittyvät luontoon, erilaisiin asuinympäristöihin sekä kestävään elämäntapaan. Kurssilla jatketaan keskusteluharjoituksia ja parannetaan kielitaitoa opiskelijoiden tarpeiden mukaan.


  1. Kansainvälinen toiminta (SAB9)

Kurssilla hyödynnetään kielitaitoa ja vahvistetaan kulttuurista ymmärrystä. Kurssin aihepiirit liittyvät kansainväliseen yhteistyöhön, vapaaehtoistyöhön ja työelämään.


  1. Viesti puhuen ja kirjoittaen (SAB10)

    Kurssilla vahvistetaan tuottamistaitoja, joita tarvitaan erilaisissa vuorovaikutustilanteissa. Kerrataan aiemmin käsiteltyjä aihepiirejä tai niitä täydennetään opiskelijoiden tarpeiden mukaan.


Soveltavat kurssit

  1. Abikurssi (SAB11)

Kurssilla harjoitellaan ylioppilaskokeen eri alueita: kuullun- ja luetunymmärtämistä, kielen rakenteita ja kirjoitelman laatimista. Kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä tai haluttaessa arvosanalla.


Nach Deutschland (Teemaopinto TO3.6)

Kurssi on itse maksettava opintomatka saksalaiseen kaupunkiin tai kaupunkeihin. Matkan ajankohta ja kesto sovitaan erikseen. Ennen matkaa tehdään portfolio matkakohteesta ja matkan aikana pidetään päiväkirjaa. Vaihtoehtoisesti kurssi voi sisältää yhteistyötä saksalaisen oppilaitoksen kanssa. Arvostelu suoritusmerkinnällä.

 

 

 

Venäjä (B2- ja B3-kielen oppimäärä)

Venäjän kielen kursseilla laajennetaan opiskelijoiden maailmankuvaa venäläisen kulttuurin suuntaan. Lukiossa alkavan B3-kielen kurssit VEB1 ja VEB2 on tarkoitettu niille, jotka eivät ole aikaisemmin opiskelleet venäjää ja niille, jotka haluavat vahvistaa jo hankkimaansa venäjän kielen taitoa. Kurssit ovat syventäviä ja ne arvioidaan numeroin, ellei kurssiselosteessa mainita toisin. Arviointi perustuu opiskelijan suullisiin ja kirjallisiin tuotoksiin, jatkuvaan näyttöön ja kurssikokeeseen.

Ensimmäisillä kursseilla painottuvat suulliset ja niihin luontevasti liittyvät pienet kirjalliset vuorovaikutustilanteet. Myös kuuntelemista harjoitellaan. Kirjallisen viestinnän osuus kasvaa vähitellen, mutta suullista viestintää harjoitellaan edelleen kaikilla kursseilla. Kursseilla kehitetään jokapäiväisen viestinnän perusvalmiuksia. Rakenteita opetellaan, harjoitellaan ja kerrataan joustavasti sopivien aihepiirien yhteydessä. Hyvien ääntämistottumusten vakiinnuttamiseen kiinnitetään huomiota alusta pitäen.

Syventävät kurssit

  1. Tutustutaan toisiimme ja uuteen kieleen (VEB1)

Kurssilla opitaan kyrilliset kirjaimet, harjoitellaan ääntämistä, lukemista ja kirjoittamista. Kurssilla opitaan yksinkertaisia arkeen liittyviä tilanteita, esim. opit tervehtimään ja kertomaan perusasioita itsestäsi ja ystävistäsi. Tutustut myös Venäjään ja sen tapakulttuuriin.

  1. Matkalla maailmassa (VEB2)

Kurssilla harjoitellaan selviytymistä erilaisissa matkustamiseen liittyvissä tilanteissa. Opitaan mm. asioimaan kaupassa ja ravintolassa, majoittumaan, kysymään tietä. Kurssilla painotetaan puheen ymmärtämistä ja puhumista.

 

  1. Elämän tärkeitä asioita (VEB3)

Kurssin aihepiirit liittyvät nuorten jokapäiväiseen elämään, ihmissuhteisiin, kiinnostuksen kohteisiin, vapaa-ajan viettoon ja harrastuksiin. Kurssilla laajennetaan kielen perusrakenteiden tuntemusta.

  1. Monenlaista elämää (VEB4)

Kurssin aihepiireinä ovat Suomen ja venäjänkielisten maiden elämäntavat, asuinympäristö, kulttuurien kohtaamiset. Kurssilla painotetaan puheen ymmärtämistä ja harjoitellaan pienimuotoista kirjallista viestintää.

  1. Hyvinvointi ja huolenpito (VEB5)

Kurssilla tutustutaan terveyteen, hyvinvointiin, ihmissuhteisiin ja elämänvaiheisiin liittyviin teksteihin. Painotetaan toimimista keskustelijana ja vahvistetaan perusrakenteiden hallintaa ja kirjoitustaitoa.

  1. Kulttuuri ja mediat (VEB6)

Kurssilla vahvistetaan monilukutaitoa. Aihepiirejä ovat esimerkiksi kohdekulttuurin mediat, kirjallisuus, kuvataide, musiikki, elokuva, teatteri tai urheilu. Harjoitellaan kaikkia kielen osa-alueita.

  1. Opiskelu, työ ja tulevaisuus (VEB7)

Aihepiirit liittyvät kouluun, myöhempään opiskeluun, nuorten tulevaisuudensuunnitelmiin ja työelämään. Kurssilla harjoitellaan kyseisiin aihepiireihin liittyvää suullista ja kirjallista viestintää.

  1. Yhteinen maapallomme (VEB8)

Kurssin teemat liittyvät luontoon, erilaisiin asuinympäristöihin sekä kestävään elämäntapaan. Kurssilla jatketaan keskusteluharjoituksia ja kerrataan kaikkia kielen osa-alueita opiskelijoiden tarpeen mukaan.

  1. Kansainvälinen toiminta (VEB9)

Kurssilla hyödynnetään kielitaitoa paneutumalla viestinnän eri muotoihin, esimerkiksi osallistumalla yhteistyöhön venäläisen oppilaitoksen kanssa. Kielelliset tavoitteet määrittyvät toiminnan perusteella. Opiskelijat raportoivat suorituksistaan yhdessä sovittavalla tavalla. Kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä.

  1. Viesti puhuen ja kirjoittaen (VEB10)

Kurssilla vankennetaan erilaisissa vuorovaikutustilanteissa tarvittavia puheen ja tekstin tuottamistaitoja, kuvausten ja selostusten laatimista suullisesti ja kirjallisesti. Kerrataan aiemmin käsiteltyjä aihepiirejä ja täydennetään niitä opiskelijoiden tarpeiden mukaan.


Soveltavat kurssit

  1. Abikurssi (VEB11)

Kurssilla harjoitellaan ylioppilaskokeen eri alueita: tekstin- ja kuullunymmärtämistä, rakenteita ja kirjoitelman laatimista. Kurssi arvioidaan arvosanalla tai haluttaessa suoritusmerkinnällä.


Espanja (B2- ja B3-kielen oppimäärät)

Espanjan kurssien taustana on espanjankielisen kielialueen kulttuuri. Lukiossa alkavan B3-kielen kurssit EAB1 ja EAB2 on suunnattu niille, jotka eivät aikaisemmin ole opiskelleet espanjaa sekä niille, jotka haluavat vahvistaa jo hankkimaansa espanjan kielen taitoa. Kurssit ovat syventäviä ja ne arvioidaan numeroin, ellei kurssiselosteessa mainita toisin. Arviointi perustuu opiskelijan suullisiin ja kirjallisiin tuotoksiin, jatkuvaan näyttöön sekä kurssikokeeseen. Kurssit kannattaa suorittaa numerojärjestyksessä.

Ensimmäisillä kursseilla painottuvat suulliset ja niihin luontevasti liittyvät pienet kirjalliset vuorovaikutustilanteet. Myös kuuntelemista harjoitellaan. Kirjallisen viestinnän osuus kasvaa vähitellen, mutta suullista viestintää harjoitellaan edelleen kaikilla kursseilla. Keskeistä on kehittää jokapäiväisen viestinnän perusvalmiuksia. Rakenteita opetellaan, harjoitellaan ja kerrataan joustavasti sopivien aihepiirien yhteydessä. Hyvien ääntämistottumusten vakiinnuttamiseen kiinnitetään huomiota alusta pitäen.

Syventävät kurssit

1.Tutustutaan toisiimme ja uuteen kieleen (EAB1)

Kurssilla harjoitellaan ääntämistä, intonaatiota ja kielen perusrakenteita sekä yksinkertaisia viestintätilanteita. Opiskelija oppii kertomaan hieman itsestään ja perheestään. Samalla jo vähän tutustutaan espanjankieliseen maailmaan, sen tapoihin ja sen kulttuuriin.

2. Matkalla maailmassa (EAB2)
Kurssilla harjoitellaan selviytymään erilaisissa matkustamiseen liittyvissä kielenkäyttötilanteissa. Opitaan mm. tiedustelemaan aikatauluja, tekemään ostoksia, kysymään tietä sekä varaamaan hotellihuone.

3. Elämän tärkeitä asioita (EAB3)
Aihepiirit liittyvät nuorten jokapäiväiseen elämään ja vapaa-ajan viettoon. Kurssilla harjoitellaan mm. ostostilanteita sekä opitaan keskustelemaan harrastuksista, mieltymyksistä ja asumisesta. Kurssilla painotetaan edelleen suullista viestintää.

4. Monenlaista elämää (EAB4)
Kurssin aihepiirit liittyvät viestintään kulttuurien välisissä kohtaamisissa Suomessa ja espanjankielisissä maissa. Opiskelija oppii toimimaan monessa erilaisessa matkustamiseen liittyvässä viestintätilanteessa. Puheen ymmärtämistä ja puhumista korostetaan, mutta myös pienimuotoista kirjallista viestintää harjoitellaan.

  1. Hyvinvointi ja huolenpito (EAB5)
    Kurssin aihepiirit käsittelevät hyvinvointia, ihmissuhteita sekä ihmisen eri elämänvaiheita. Puheviestintä on edelleen keskeisessä osassa, mutta samalla vahvistetaan perusrakenteiden hallintaa sekä kehitetään kirjoitustaitoa.

    6. Kulttuuri ja mediat (EAB6)
    Kurssi tutustuttaa opiskelijan monipuolisesti espanjankieliseen kulttuuriin. Mahdollisia teemoja ovat esim. kuvataide, kirjallisuus, musiikki, elokuva, urheilu ja mediat. Kurssilla kehitetään kaikkia kielen osa-alueita.

    7. Opiskelu, työ ja tulevaisuus (EAB7)
    Kurssin aihepiirit liittyvät kouluun, myöhempään opiskeluun ja työelämään sekä nuorten tulevaisuuden-suunnitelmiin ja kurssilla harjoitellaan niihin liittyviä suullisia ja kirjallisia viestintätilanteita kuten omista toiveista ja suunnitelmista kertomista.

    8. Yhteinen maapallomme (EAB8)
    Kurssin aihepiirit liittyvät Suomen ja espanjankielisen maailman yhteiskunnallisiin asioihin, erilaisiin asuinympäristöihin, luontoon ja kestävään elämäntapaan. Kurssilla kehitetään kaikkia kielen osa-alueita opiskelijoiden tarpeiden mukaan.

    9. Kansainvälinen toiminta (EAB9)
    Kurssilla hyödynnetään kielitaitoa ja vahvistetaan kulttuurista ymmärrystä. Työtapana voi olla esim. kansainvälinen yhteistyö espanjankielisen oppilaitoksen kanssa uusia sähköisiä menetelmiä hyödyntäen. Kielelliset tavoitteet määrittyvät toiminnan perusteella. Opiskelijat raportoivat toiminnastaan yhdessä sovittavalla tavalla ja kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä.

    10. Viesti puhuen ja kirjoittaen (EAB10)
    Kurssilla vankennetaan erilaisissa vuorovaikutustilanteissa tarvittavia puheen ja tekstin tuottamistaitoja. Kerrataan aiemmin käsiteltyjä aihepiirejä ja täydennetään niitä opiskelijoiden tarpeiden mukaan.

    Soveltava kurssi

    11. Abikurssi (EAB11)
    Kurssilla harjoitellaan kielitaidon eri osioita ylioppilastutkintoon valmistautuen: tekstin- ja kuulunymmärtämistä, rakenteita sekä kirjallista viestintää. Kurssi voidaan arvioida numeroarvioinnin sijasta suoritusmerkinnällä.

 

Italia (B2- ja B3-kielen oppimäärä)

Italian kurssien taustana on italiankielisen kielialueen kulttuuri. Italian kurssit ovat syventäviä ja ne arvioidaan numeroin, ellei kurssiselosteessa mainita toisin. Arviointi perustuu opiskelijan suullisiin ja kirjallisiin tuotoksiin, jatkuvaan näyttöön sekä kurssikokeeseen. Kurssit kannattaa suorittaa numerojärjestyksessä.


Ensimmäisillä kursseilla painottuvat suulliset ja niihin luontevasti liittyvät pienet kirjalliset vuorovaikutustilanteet. Myös kuuntelemista harjoitellaan. Kirjallisen viestinnän osuus kasvaa vähitellen, mutta suullista viestintää harjoitellaan edelleen kaikilla kursseilla. Keskeistä on kehittää jokapäiväisen viestinnän perusvalmiuksia. Rakenteita opetellaan, harjoitellaan ja kerrataan joustavasti sopivien aihepiirien yhteydessä. Hyvien ääntämistottumusten vakiinnuttamiseen kiinnitetään huomiota alusta pitäen.

Syventävät kurssit

1.Tutustutaan toisiimme ja uuteen kieleen (IAB1)
Kurssilla harjoitellaan ääntämistä, intonaatiota ja kielen perusrakenteita sekä yksinkertaisia viestintätilanteita. Opiskelija oppii kertomaan perusasioita itsestään. Samalla jo vähän tutustutaan italiankieliseen maailmaan, sen tapoihin ja sen kulttuuriin.

2. Matkalla maailmassa (IAB2)
Kurssilla harjoitellaan selviytymään erilaisissa matkustamiseen liittyvissä kielenkäyttötilanteissa. Opitaan mm. tiedustelemaan aikatauluja, tilaamaan ravintolassa ja kysymään tietä.

3. Elämän tärkeitä asioita (IAB3)
kurssin aihepiirit liittyvät nuorten jokapäiväiseen elämään ja vapaa-ajan viettoon. Kurssilla harjoitellaan mm. ostostilanteita sekä opitaan keskustelemaan harrastuksista ja mieltymyksistä. Kurssilla painotetaan edelleen suullista viestintää.

4. Monenlaista elämää (IAB4)
Kurssin aihepiirit liittyvät viestintään kulttuurien välisissä kohtaamisissa Suomessa ja Italiassa, omaan ja italialaiseen elämäntapaan, nähtävyyksiin ja lomanviettomahdollisuuksiin. Opiskelija oppii toimimaan monessa erilaisessa matkustamiseen liittyvässä viestintätilanteessa. Puheen ymmärtämistä ja puhumista korostetaan, mutta myös pienimuotoista kirjallista viestintää harjoitellaan.

5. Hyvinvointi ja huolenpito (IAB5)
Kurssin aihepiirit käsittelevät hyvinvointia, ihmissuhteita sekä ihmisen eri elämänvaiheita. Puheviestintä on edelleen keskeisessä osassa, mutta samalla vahvistetaan perusrakenteiden hallintaa sekä kehitetään kirjoitustaitoa.

6. Kulttuuri ja mediat (IAB6)
Kurssi tutustuttaa opiskelijan monipuolisesti italiankieliseen kulttuuriin. Mahdollisia teemoja ovat esim. kuvataide, kirjallisuus, musiikki, elokuva, urheilu ja mediat. Kurssilla kehitetään kaikkia kielen osa-alueita.


  1. Opiskelu, työ ja tulevaisuus (IAB7)
    Kurssin aihepiirit liittyvät kouluun, myöhempään opiskeluun ja työelämään sekä nuorten tulevaisuudensuunnitelmiin ja kurssilla harjoitellaan niihin liittyviä suullisia ja kirjallisia viestintätilanteita kuten omista toiveista ja suunnitelmista kertomista.

    8. Yhteinen maapallomme (IAB8)
    Kurssin aihepiirit liittyvät Suomen ja Italian yhteiskunnallisiin asioihin, erilaisiin asuinympäristöihin, luontoon ja kestävään elämäntapaan. Kurssilla kehitetään kaikkia kielen osa-alueita opiskelijoiden tarpeiden mukaan.

  2. Kansainvälinen toiminta (IAB9)
    Kurssilla hyödynnetään kielitaitoa ja vahvistetaan kulttuurista ymmärrystä. Työtapana voi olla esim. kansainvälinen yhteistyö italiankielisen oppilaitoksen kanssa uusia sähköisiä menetelmiä hyödyntäen. Kielelliset tavoitteet määrittyvät toiminnan perusteella. Opiskelijat raportoivat toiminnastaan yhdessä sovittavalla tavalla ja kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä.

    10. Viesti puhuen ja kirjoittaen (IAB10)
    Kurssilla vankennetaan erilaisissa vuorovaikutustilanteissa tarvittavia puheen ja tekstin tuottamistaitoja. Kerrataan aiemmin käsiteltyjä aihepiirejä ja täydennetään niitä opiskelijoiden tarpeiden mukaan.

Soveltava kurssi

11. Abikurssi (IAB11)
Kurssilla harjoitellaan kielitaidon eri osioita ylioppilastutkintoon valmistautuen: tekstin- ja kuulunymmärtämistä, rakenteita sekä kirjallista viestintää. Kurssi voidaan arvioida numeroarvioinnin sijasta suoritusmerkinnällä.

 

Matematiikka

Matematiikan opiskelussa on tavoitteena kehittää valmiutta ymmärtää, hyödyntää ja tuottaa matemaattisesti esitettyä tietoa. Opiskelija tutustutetaan matemaattisen ajattelun malleihin sekä matematiikan perusideoihin ja rakenteisiin, käyttämään puhuttua ja kirjoitettua matemaattista kieltä, ratkaisemaan tehtäviä teknisillä apuvälineillä sekä kehittämään laskemisen, ilmiöiden mallintamisen ja ongelmien ratkaisemisen taitoja. Matematiikkaa voi lukiossa opiskella joko pitkän tai lyhyen oppimäärän.

Oppimäärän vaihtaminen

Matematiikan oppimäärää vaihdettaessa pitkästä lyhyeen on voimassa vastaavuudet: MAA2→MAB2, MAA3→MAB3, MAA6→MAB7, MAA8→MAB4 ja MAA10→MAB5. Vaihtajan suorittamat kurssit MAA4, MAA5, MAA7, MAA9, MAA11, MAA12 ja MAA13 siirretään opintorekisteriin lyhyen oppimäärän soveltaviksi kursseiksi MAB12, MAB13, MAB14, MAB15, MAB16, MAB17 ja MAB18.

 

Matematiikka, pitkä oppimäärä

Matematiikan pitkän oppimäärän opetuksen tehtävänä on antaa opiskelijalle ammatillisten ja korkeakouluopintojen edellyttämät matemaattiset valmiudet sekä matemaattinen yleissivistys.

Pitkä matematiikan oppimäärä sisältää 10 pakollista kurssia (MAY1, MAA2-MAA10), joista MAY1 on sekä pitkän että lyhyen matematiikan opiskelijoille tarkoitettu yhteinen opintokokonaisuus. Pakolliset kurssit suoritetaan numerojärjestyksessä. Syventäviä kursseja on 3 (MAA11-MAA13). Kaikki pakolliset ja syventävät kurssit arvostellaan numeroilla 4-10. Soveltavat kurssit MAA14-MAA16 arvostellaan numeroilla 5-10. Kursseja MAA14-MAA16 ei voi opiskella itsenäisesti. Lisäksi pitkän matematiikan opiskelijan on mahdollista suorittaa lyhyen matematiikan kurssit MAB6 ja MAB8 oppimäärää vaihtamatta. Nämä kurssit merkitään opintorekisteriin pitkän oppimäärän soveltaviksi kursseiksi MAA17 ja MAA18 ja arvostellaan S-merkinnällä.

Pakolliset kurssit

  1. Luvut ja lukujonot (MAY1)

Kerrataan ja täydennetään peruslaskutoimitukset, lukualueet ja prosenttilaskenta. Vahvistetaan ymmärrystä funktion käsitteestä. Tutustutaan rekursiivisiin, aritmeettisiin ja geometrisiin lukujonoihin.

2. Polynomifunktiot ja –yhtälöt (MAA2)

Perehdytään polynomilaskentaan. Tutkitaan polynomifunktion ominaisuuksia ja ratkaistaan polynomiyhtälöitä ja –epäyhtälöitä.

  1. Geometria (MAA3)

Käsitellään tason ja kolmiulotteisen avaruuden geometriaa. Ratkaistaan geometrisia ongelmia käyttäen hyväksi kuvioiden ja kappaleiden ominaisuuksia, yhdenmuotoisuutta, Pythagoraan lausetta sekä suora- ja vinokulmaisen kolmion trigonometriaa.

4. Vektorit (MAA4)

Tutustutaan vektorilaskennan perusteisiin. Ratkaistaan yhtälöryhmiä. Tutkitaan kuvioiden ominaisuuksia sekä kaksi- ja kolmiulotteisen koordinaatiston pisteitä, etäisyyksiä ja kulmia vektoreiden avulla.

5. Analyyttinen geometria (MAA5)

Ratkaistaan geometrisia ongelmia laskennallisin menetelmin. Pistejoukkojen yhtälöistä keskitytään suoraan, ympyrään ja paraabeliin. Ratkaistaan itseisarvoyhtälöitä ja –epäyhtälöitä.

6. Derivaatta (MAA6)

Ratkaistaan rationaaliyhtälöitä ja –epäyhtälöitä. Perehdytään käsitteisiin funktion raja-arvo, jatkuvuus ja derivaatta. Niiden avulla tutkitaan polynomifunktion kulkua ja ääriarvoja.

7. Trigonometriset funktiot (MAA7)

Tutustutaan yksikköympyrään ja määritellään trigonometriset funktiot. Ratkaistaan trigonometrisia yhtälöitä. Tutkitaan trigonometrisia funktioita niiden symmetria- ja jaksollisuusominaisuuksien sekä derivaatan avulla. Tutustutaan yhdistettyyn funktioon ja sen derivaattaan.



  1. Juuri- ja logaritmifunktiot (MAA8)

Perehdytään juuri-, eksponentti- ja logaritmifunktioiden ominaisuuksiin, ratkaistaan niihin liittyviä yhtälöitä ja tutkitaan derivaatan avulla näiden funktioiden kuvaajia. Käytetään eksponenttifunktiota matemaattisessa mallintamisessa.

9. Integraalilaskenta (MAA9)

Tutustutaan integraalifunktioon ja määrättyyn integraaliin. Opetellaan määrittämään pinta-aloja ja tilavuuksia määrätyn integraalin avulla.

10. Todennäköisyys ja tilastot (MAA10)

Perehdytään tilastotieteen ja todennäköisyyslaskennan peruskäsitteisiin. Käsitellään tilastollisia jakaumia ja todennäköisyysjakaumia. Havaitaan myös tilasto-opin ja todennäköisyyslaskennan läheinen yhteys.

Syventävät kurssit


  1. Lukuteoria ja todistaminen (MAA11)

Tutustutaan logiikan perusteisiin ja keskeisimpiin todistusmenetelmiin sekä lukuteorian peruskäsitteisiin.

12. Algoritmit matematiikassa (MAA12)

Perehdytään polynomien jaollisuuteen. Teknisten apuvälineiden avulla tutustutaan ratkaisualgoritmeihin ja likimääräismenetelmiin yhtälöopissa ja differentiaalilaskennassa.

13. Differentiaali- ja integraalilaskennan jatkokurssi (MAA13)

Syvennetään differentiaali- ja integraalilaskennan teoriaa, jota sovelletaan lukujonoihin ja todennäköisyyslaskentaan. Tutustutaan käänteisfunktioon, kahden muuttujan funktioon ja osittaisderivaattaan.

Soveltavat kurssit

14. Yhtälö-opin ja geometrian kertauskurssi (MAA14)

Vahvistetaan opiskelijan matemaattisia valmiuksia yo-kirjoituksia ja jatko-opintoja varten. Kurssilla kootaan, täydennetään ja syvennetään pakollisissa kursseissa opittuja taitoja keskittyen kurssien 1-5 aiheisiin. Näitä ovat erilaiset yhtälöt, lukujonot, geometria, vektorit ja analyyttinen geometria.


 

 

  1. Funktio-opin kertauskurssi (MAA15)

Vahvistetaan opiskelijan matemaattisia valmiuksia yo-kirjoituksia ja jatko-opintoja varten. Kurssilla kootaan, täydennetään ja syvennetään pakollisissa kursseissa opittuja taitoja keskittyen kurssien 6-10 aiheisiin. Näitä ovat erilaiset funktiot, differentiaali- ja integraalilaskenta sekä todennäköisyyslaskenta.

16. Kertauskurssi pitkän matematiikan syksyllä kirjoittaville (MAA16)

Kurssi on tarkoitettu kertauskurssiksi niille pitkän matematiikan opiskelijoille, jotka osallistuvat pitkän matematiikan syksyn yo-kirjoituksiin. Kurssilla kootaan, täydennetään ja syvennetään pakollisissa kursseissa opittuja taitoja jotta saadaan vahvistettua opiskelijan matemaattisia valmiuksia yo-kirjoituksia ja jatko-opintoja varten.

Matematiikka, lyhyt oppimäärä

Matematiikan lyhyen oppimäärän opetuksen tehtävänä on tarjota valmiuksia hankkia, käsitellä ja ymmärtää matemaattista tietoa ja käyttää matematiikkaa elämän eri tilanteissa ja jatko-opinnoissa.

Lyhyt matematiikan oppimäärä sisältää 6 pakollista kurssia (MAY1,MAB2-MAB6), joista MAY1 on sekä pitkän että lyhyen matematiikan opiskelijoille tarkoitettu yhteinen opintokokonaisuus. Pakolliset kurssit suoritetaan numerojärjestyksessä. Syventäviä kursseja on 2 (MAB7, MAB8). Kaikki pakolliset ja syventävät kurssit arvostellaan numeroilla 4-10. Soveltavat kurssit MAB9-MAB11 arvostellaan numeroilla 5-10. Kursseja MAB9-MAB11 ei voi suorittaa itsenäisesti. Pitkästä matematiikasta lyhyeen vaihtavien kurssit MAB12-MAB18 ovat soveltavia kursseja ja ne arvostellaan S-merkinnällä.

Pakolliset kurssit

  1. Luvut ja lukujonot (MAY1)

Kerrataan ja täydennetään peruslaskutoimitukset, lukualueet ja prosenttilaskenta. Vahvistetaan ymmärrystä funktion käsitteestä. Tutustutaan rekursiivisiin, aritmeettisiin ja geometrisiin lukujonoihin

2. Lausekkeet ja yhtälöt (MAB2)

Tutkitaan suureiden välistä lineaarista riippuvuutta ja verrannollisuutta. Harjoitellaan yhtälön ja yhtälöparin muodostamista ja ratkaisemista. Tutustutaan toisen asteen polynomifunktioon ja ratkaistaan toisen asteen yhtälöitä.

3. Geometria (MAB3)

Ratkaistaan geometrisia ongelmia käyttäen hyväksi kuvioiden ja kappaleiden ominaisuuksia, yhdenmuotoisuutta, Pythagoraan lausetta sekä suorakulmaisen kolmion trigonometriaa.


  1. Matemaattisia malleja (MAB4)

Tutustutaan lineaariseen ja eksponentiaaliseen malliin. Ratkaistaan potenssi- ja eksponenttiyhtälöitä. Käytetään lukujonoja matemaattisessa mallintamisessa.


  1. Tilastot ja todennäköisyys (MAB5)

Perehdytään tilastotieteen ja todennäköisyyslaskennan perusteisiin. Käsitellään diskreettejä tilastollisia jakaumia. Tutustutaan regression ja korrelaation käsitteisiin.

6. Talousmatematiikka (MAB6)

Harjoitellaan indeksi-, kustannus-, rahaliikenne-, laina-, verotus- ja muita laskelmia. Käsitellään taloudellisiin tilanteisiin soveltuvia matemaattisia malleja lukujonojen ja summien avulla.

Syventävät kurssit

  1. Matemaattinen analyysi (MAB7)

Käsitellään polynomifunktion derivaattaa, merkkiä ja kulkua. Harjoitellaan polynomifunktion suurimman ja pienimmän arvon määrittämistä suljetulla välillä.

8. Tilastot ja todennäköisyys II (MAB8)

Syvennetään tilasto-opin ja todennäköisyyslaskennan perusteiden tuntemusta. Käsitellään jatkuvia todennäköisyysjakaumia.

Soveltavat kurssit

9. Kertauskurssi (MAB9)

Vahvistetaan opiskelijan matemaattisia valmiuksia yo-kirjoituksia ja jatko-opintoja varten. Kurssilla kerrataan pakollisissa ja valtakunnallisissa syventävissä kursseissa käsiteltyjä asiakokonaisuuksia.

10. Ylioppilaskirjoituksiin valmistava kurssi (MAB10)

Vahvistetaan opiskelijan matemaattisia valmiuksia yo-kirjoituksia ja jatko-opintoja varten. Sovelletaan edellisissä kursseissa opittuja teoreettisia malleja erilaisiin matemaattisiin ongelmaratkaisutehtäviin, mm. vanhoihin ylioppilaskirjoitustehtäviin.

11. Lukiomatematiikan perusteet (MAB11)

Kurssi on tarkoitettu niille opiskelijoille, joilla on vaikeuksia matematiikassa. Kurssi käydään MAY1-kurssin jälkeen. Kurssilla vahvistetaan sellaisia matemaattisia tietoja, taitoja ja valmiuksia, joita tarvitaan lukion lyhyen matematiikan opinnoissa.

 

Biologia

Biologian kursseilla opiskellaan elollisen luonnon rakennetta, toimintaa ja vuorovaikutussuhteita. Biologian opetus auttaa opiskelijaa ymmärtämään biotieteiden tarjoamia mahdollisuuksia edistää hyvinvointia.

Kurssit suositellaan suoritettavaksi numerojärjestyksessä. Kurssit BI1-BI5 arvioidaan numeroin (4-10). Kurssit BI6-BI9 arvioidaan suoritusmerkinnällä (suoritettu/hylätty). Itsenäisesti ei voi opiskella kursseja BI6-BI9.

Pakolliset kurssit

1. Elämä ja evoluutio (BI1)

Kurssilla perehdytään elämän edellytyksiin ja kaikille eliöille tunnusomaisiin piirteisiin sekä soluun elämän perusyksikkönä. Keskeinen näkökulma kurssilla on evoluutio ja sen merkityksen ymmärtäminen. Kurssilla tutustutaan myös biologian tapaan hankkia ja kuvata tietoa sekä biologiaan osana luonnontieteellistä ajattelua.

2. Ekologia ja ympäristö (BI2)

Kurssi tarkastelee ekologian perusteita ja elämän monimuotoisuutta. Keskeisinä teemoina ovat luonnon monimuotoisuutta uhkaavat tekijät ja mahdollisuudet suojella monimuotoisuutta. Kurssi perehdyttää myös muihin ympäristöongelmiin. Kurssilla opiskelijat tekevät pienimuotoisen ekologiaa tai ympäristön tilaa koskevan tutkimuksen tai kehittämisprojektin.

Syventävät kurssit

3. Solu ja perinnöllisyys (BI3)

Kurssilla tutkitaan solun rakennetta, toimintaa ja lisääntymistä, sekä tutustutaan perinnöllisyyden perusteisiin. Kurssin suoritus on edellytyksenä Bi5 -kurssille osallistumiseen.

4. Ihmisen biologia (BI4)

Kurssin keskeisiä tarkastelun kohteita ovat ihmisen rakenne, elintoiminnot, lisääntyminen sekä perimän ja ympäristön merkitys ihmisen terveyteen. Kurssilla tarkastellaan elimistön kykyä sopeutua muutoksiin ja puolustautua ulkoisia uhkia vastaan.

Kurssin soveltava jatkokurssi on Bi9.

5. Biologian sovellukset (BI5)

Kurssilla perehdytään biologian erilaisiin sovelluksiin lääketieteessä, teollisuudessa, elintarviketuotannossa ja luonnonvarojen kestävän kehityksen mukaisessa käytössä. Keskeisiä tarkastelun kohteita ovat geeniteknologian ja mikrobiologian erilaiset sovellukset. Kurssilla opiskelija suunnittelee ja toteuttaa biologian soveltamiseen liittyvän kokeen tai tutkimuksen. Kurssille osallistumiseen edellytetään BI3 -kurssin suoritusta.

Soveltavat kurssit

6. Biologian kokeellinen kurssi (BI6)

Kurssilla kerrataan ja syvennetään biologian keskeisiä asioita kokeellisesti. Kurssilla perehdytään biologian eri tieteenalojen tutkimukseen sekä toteutetaan omia pienimuotoisia kokeita. Kurssi on tarkoitettu biologian ainereaalikokeeseen osallistuville ja edellyttää biologian pakollisten kurssien suoritusta. Ryhmän maksimikoko on 16 opiskelijaa.

7. Biologian kertauskurssi abeille (BI7)

Kurssilla jäsennetään ja kerrataan tärkeimmät biologian kurssien aihepiirit. Kurssilla käydään läpi erilaisia koekysymyksiä ja harjoitellaan reaalikokeessa tarvittavia vastaustaitoja sekä keskustellaan ajankohtaisista biologian aiheista. Kurssilla kerrataan pääasiassa kurssien BI1, BI2, BI3 ja BI5 sisältöä. BI4-kurssin kertaus, ks. BI9.

  1. Biologian kertauskurssi syksyllä kirjoittaville abeille (BI8)

Kurssin laajuus on 0,5 kurssia. Katso BI7.

9. Ihmisen fysiologia ja terveys (BI9)

Kurssilla syvennetään tietoja ihmiskehon rakenteesta ja toiminnasta. Aiheita ovat solun ja kudosten rakenne, ihmisen elimistöt ja niiden yhteistoiminta sekä aineenvaihdunta ja sen säätely. Kurssi on ihmisen biologian jatko- ja kertauskurssi ylioppilaskirjoituksiin ja pääsykokeisiin valmistautuville. Kurssi edellyttää BI4-kurssin suoritusta. Kurssi on sama kuin terveystiedon kurssi 4.

 

Maantiede

Maantieteen kursseilla perehdytään maailmanlaajuisiin, alueellisiin ja paikallisiin ilmiöihin ja ongelmiin sekä niiden ratkaisumahdollisuuksiin. Tarkastellaan luonnon ja ihmistoiminnan vuorovaikutussuhteita sekä maailmaa muuttuvana ja kulttuurisesti monimuotoisena elinympäristönä.

Kurssit suositellaan suoritettavaksi numerojärjestyksessä. Kurssit GE1-GE4 arvioidaan numeroin (4-10). Kurssit GE5-7 arvioidaan suoritusmerkinnällä (suoritettu/hylätty). Itsenäisesti ei voi opiskella kursseja GE5-7.

Pakollinen kurssi

  1. Maailma muutoksessa (GE1)

Kurssi perehdyttää opiskelijan muuttuvan maailman ja sen alueellisten ongelmien tarkasteluun. Kurssin aikana seurataan uutisointia eri puolilta maailmaa ja hahmotetaan globaaleja riskialueita. Kurssi käsittelee myös eri puolilla maailmaa tapahtuvaa myönteistä kehitystä ja mahdollisuuksia, varautua sekä sopeutua riskeihin. Keskeisiä näkökulmia ovat ekososiaalinen kestävyys ja kiertotalous.


Syventävät kurssit

 

  1. Sininen planeetta (GE2)

Luonnonmaantieteen kurssilla opiskellaan ilma-, vesi- kivi- ja elokehän rakennetta ja toimintaa. sekä niihin liittyviä syy-seuraussuhteita. Kurssilla tutustutaan luonnonmaantieteen tutkimusmenetelmiin ja harjoitellaan tulkitsemaan luonnonmaisemia ja niiden syntyä. Kurssi perehdyttää luonnonmaantieteellisen tiedon käyttöön.

  1. Yhteinen maailma (GE3)

Ihmismaantieteen kurssilla tarkastellaan ihmistoiminnan alueellisia ilmiöitä. Luonnonvaroja ja ympäristön tarjoamia mahdollisuuksia arvioidaan ihmisen toiminnan kannalta. Kurssilla tutustutaan ihmismaantieteen tutkimusmenetelmiin ja. Kurssi perehdyttää ihmismaantieteellisen tiedon käyttöön jäsentäen ihmisen toimintaa maapallolla

4. Geomedia – tutki, osallistu ja vaikuta (GE4)

Kurssilla opiskellaan alueiden maantieteellistä tutkimusta. Aiheina ovat maantieteelliset kartat ja paikkatiedon perusteet sekä muu geomedian käyttö maantieteen tutkimuksissa. Kurssilla tehdään oma tutkielma itse valitusta alueesta. Ryhmän maksimikoko on 20 opiskelijaa.

Soveltavat kurssit

5. Suomen ja Lounais-Hämeen maantiede (GE5)

Kurssilla syvennetään tietoja kotimaan ja kotiseudun luonnon- ja ihmismaantieteestä. Aiheita ovat mm. maiseman sekä maa- ja kallioperän kehitys ja merkitys ihmiselle, ympäristön ja ihmisen vuorovaikutus, maankäytön analysointi, karttojen ja diagrammien tulkinta ja laatiminen. Kurssi lisää valmiuksia vastata maantieteen reaalikokeen soveltaviin tehtäviin.

6. Maantieteen kertauskurssi abeille (GE6)

Kurssilla jäsennetään ja kerrataan tärkeimmät maantieteen kurssien aihepiirit. Kurssin tarkoituksena on laajojen asiakokonaisuuksien ymmärtäminen ja niiden välisten syy-seuraussuhteiden selvittely. Kurssilla käydään läpi erilaisia koekysymyksiä ja harjoitellaan reaalikokeessa tarvittavia vastaustaitoja sekä keskustellaan ajankohtaisista maantieteellisistä aiheista.

7. Maantieteen kertauskurssi syksyllä kirjoittaville abeille (GE7)

Kurssin laajuus on 0,5 kurssia. Katso GE6.

 

 

 

 

Fysiikka

Fysiikan opetus tukee opiskelijoiden luonnontieteellisen ajattelun sekä maailmankuvan kehittymistä osana monipuolista yleissivistystä. Opetus ohjaa opiskelijaa ymmärtämään fysiikan merkitystä jokapäiväisessä elämässä, ympäristössä, yhteiskunnassa ja teknologiassa. Opiskelijat kehittävät valmiuksiaan opiskella luonnontieteellisillä ja luonnontieteitä soveltavilla aloilla.

Fysiikan opetuksen lähtökohtana ovat ympäristöstä tehdyt havainnot. Kokeellisuus eri muodoissaan tukee käsitteiden omaksumista ja ymmärtämistä, tutkimisen taitojen oppimista ja luonnontieteiden luonteen hahmottamista. Tieto- ja viestintäteknologiaa käytetään muun muassa mallintamisen välineenä, tutkimusten tekemisessä ja tuotosten laatimisessa. Kokeellisessa työskentelyssä toimitaan työturvallisuuslainsäädännön mukaisesti.

Kaikki kurssit arvostellaan numeroilla, paitsi kurssit FY8-11 suoritusmerkinnällä. Suoritusjärjestys on numerojärjestys. Työkurssin FY10 voi suorittaa kahden kurssin jälkeen. Kurs

Varoitus: sisältö oli liian pitkä, ja sen loppu on poistettu. Koko sisältö näkyy vain muokkausnäkymässä.

Liitteet:

Kurssiopas 2019

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä