Biologia

Biologia

Biologia

Biologia on luonnontiede, joka tutkii elämään liittyviä ilmiöitä molekyyli- ja solutasolta biosfääriin. Biologian opetuksen tarkoituksena on herättää kiinnostusta bio- ja ympäristötieteisiin ja tukea opiskelijan luonnontieteellisen ajattelun kehittymistä. Opetus vahvistaa opiskelijan käsitystä biologian merkityksestä osana luonnontieteellisen maailmankuvan rakentumista.  Biologian opetus ohjaa opiskelijaa ymmärtämään elollisen luonnon rakennetta, toimintaa ja vuorovaikutussuhteita sekä evoluution merkityksen eliökunnan kehittymisessä.

Biologian opetukselle on ominaista havainnointiin ja kokeellisuuteen perustuva tiedonhankinta, tutkimuksellisuus sekä aktivoivat ja vuorovaikutteiset työ- ja toimintatavat. Biologian opetuksessa tehdään laborointeja ja työskennellään myös digitaalisissa ja koulun ulkopuolisissa opiskeluympäristöissä.

Arvioinnissa keskeisiä kohteita ovat opiskelijan tiedot ja taidot, kuten biologian peruskäsitteiden hallinta sekä ajattelu-, argumentointi- ja tutkimustaidot. Arvioinnissa otetaan huomioon opiskelijan kyky ymmärtää, soveltaa, analysoida, arvioida ja esittää biologista tietoa erilaisissa tilanteissa. Opintojaksot 1-5 arvioidaan numeroin (4-10). Opintojaksot 6-9 arvioidaan suoritusmerkinnällä (suoritettu/hylätty). Opintojakso 3 suositellaan suoritettavaksi ennen opintojaksoa 4. Itsenäisesti ei voi opiskella opintojaksoja 6-9. 

Linkki biologian valtakunnalliseen opetussuunnitelmaan

OPINTOJAKSOT

Pakolliset opinnot

OJ1 (BI1)
BI1 Elämä ja evoluutio (2op)

Opintojaksossa perehdytään elämän edellytyksiin ja kaikille eliöille tunnusomaisiin piirteisiin. Keskeinen näkökulma opintojaksossa on evoluutio ja sen merkityksen ymmärtäminen. Opintojaksossa tutustutaan biologiseen tapaan hankkia ja kuvata tietoa sekä biologiaan osana luonnontieteitä.

OJ2 (BI2 + BI3)
BI2 Ekologian perusteet (1op)

Opintojaksossa tarkastellaan ekologian perusteita: ympäristötekijöiden merkitystä eliöiden sopeutumiseen ja levinneisyyteen sekä populaatioiden, eliöyhteisöjen ja ekosysteemien rakennetta. Teemana on myös luonnon monimuotoisuus ja sen merkitys.

BI3 Ihmisen vaikutukset ekosysteemeihin (1op)

Opintojakson keskeisinä teemoina ovat ympäristöongelmat Suomessa ja muualla maailmassa. Opintojaksossa tutustutaan ekologiseen tutkimukseen ja sen soveltamiseen ekosysteemien ja monimuotoisuuden suojelussa.


Valtakunnalliset valinnaiset opinnot

OJ3 (BI4) 
BI4 Solu ja perinnöllisyys (2op)

Opintojaksossa tarkastellaan tumallisen solun rakennetta, toiminnan ohjaamista, solujen lisääntymistä ja periytymisen perusteita. Solujen toimintoja havainnollistetaan kokeellisella työskentelyllä.

OJ4 (BI5)
BI5 Ihmisen biologia (2op)

Opintojaksossa perehdytään ihmisen anatomiaan ja fysiologiaan. Keskeisiä tarkastelun kohteita ovat ihmisen elintoiminnot ja lisääntyminen. Opintojaksossa tarkastellaan ihmiselimistön kykyä sopeutua muutoksiin ja puolustautua ulkoisia uhkia
vastaan.

OJ5 (BI6)
BI6 Biotekniikka ja sen sovellukset (2op)

Opintojakson tarkoituksena on, että opiskelija ymmärtää biologisen tutkimuksen merkityksen sovellusten kehittämisessä niin lääketieteessä, teollisuudessa, elintarviketuotannossa kuin luonnonvarojen kestävän kehityksen mukaisessa käytössä. Keskeisiä tarkastelun kohteita ovat geenitekniikan ja mikrobiologian erilaiset sovellukset. Opintojaksolle osallistumiseen edellytetään opintojakson 3 suoritusta.


Koulukohtaiset valinnaiset opinnot


OJ6 (BI7)
BI7 Kokeellinen biologia (2op)

Opintojaksossa kerrataan ja syvennetään biologian keskeisiä asioita kokeellisesti. Perehdytään biologian eri tieteenalojen tutkimukseen sekä toteutetaan omia pienimuotoisia kokeita. 

OJ7 (BI8)
BI8 Ihmisen fysiologia ja terveys (2op)

Opintojaksossa syvennetään tietoja ihmiskehon rakenteesta ja toiminnasta. Aiheita ovat solun ja kudosten rakenne, ihmisen elimistöt ja niiden yhteistoiminta sekä aineenvaihdunta ja sen säätely sekä näiden yhteys terveyteen. Opintojakso on tarkoitettu biologian ja terveystiedon ylioppilaskokeeseen valmistautuville sekä alan jatko-opintoihin pyrkiville. Opintojakso on sama kuin terveystiedon opintojakso 4.

OJ8 (BI9)
BI9 Biologian kertaus, kevät (2op)

Opintojaksossa jäsennetään ja kerrataan tärkeimmät biologian aihepiirit. Käydään läpi erilaisia koekysymyksiä ja harjoitellaan reaalikokeessa tarvittavia vastaustaitoja sekä keskustellaan ajankohtaisista biologian aiheista. Opintojaksossa kerrataan pääasiassa opintojaksojen 1-3 ja 5 sisältöä. Opintojakson 4 kertaus opintojaksolla 7.

OJ9 (BI10)
BI10 Biologian kertaus, syksy (1op)

Opintojaksossa jäsennetään ja kerrataan tärkeimmät biologian aihepiirit. Käydään läpi erilaisia koekysymyksiä ja harjoitellaan reaalikokeessa tarvittavia vastaustaitoja sekä keskustellaan ajankohtaisista biologian aiheista. Opintojaksossa kerrataan pääasiassa opintojaksojen 1-3 ja 5 sisältöä. Opintojakson 4 kertaus opintojaksolla 7.