Äidinkieli ja kirjallisuus

Äidinkieli ja kirjallisuus

Yleistä: 

Suomen kieli ja kirjallisuus -oppiaineen erityisenä tehtävänä on kehittää opiskelijan suomen kielen, kirjallisuuden ja kulttuurin tuntemusta sekä monilukutaitoa, vuorovaikutustaitoja ja mediataitoja. Opiskelu syventää opiskelijan käsitystä kielestä ja kirjallisuudesta yksilön ja yhteisön identiteetin rakentajanaLisäksi opiskelu kartuttaa jatko-opinnoissa ja työelämässä tarvittavia teksti- ja vuorovaikutustaitoja. 

Oppiaineena äidinkieli ja kirjallisuus on monitieteinen tieto-, taito- ja kulttuuriaine. Sen opetus ohjaa aktiiviseen tiedonhankintaan sekä tiedon kriittiseen käsittelyyn ja eettiseen pohdintaan. Opiskelu kehittää ajattelemisen ja oppimaan oppimisen taitoja, metakielellisiä taitoja jluovuutta. Tavoitteena on tukea ja kehittää monimuotoisten tekstien tulkinnan ja tuottamisen taitoja sekä ohjata kielen- ja tekstinhuoltoon. 

Opintojakson arvosanaan vaikuttavat kirjalliset ja suulliset työt, mahdollinen koe sekä aktiivinen osallistuminen. Pakolliset ja syventävät opintojaksot arvioidaan numeroin. Opintojaksot suositellaan suoritettaviksi numerojärjestyksessä. 


OPINTOJAKSOT


Pakolliset opinnot


OJ1 (ÄI1)
Perusta kuntoon
(Tekstien tulkinta ja kirjoittaminen, 2 op)
Ei suositella itsenäisesti opiskeltavaksi.

Opiskelija tutustuu keskeisiin tekstilajeihin, esimerkiksi uutiseen, artikkeliinkolumniin ja novelliinLuetaan yksi kokonaisteos. Tekstejä tarkastellaan erityisesti tavoitteen, kohderyhmän, kontekstien, sisällön, rakenteen, ilmaisutapojen ja näkökulmien kannalta. Opetellaan kirjoittamaan erilajisia tekstejä prosessina yksin ja yhdessä. Harjoitellaan referointia ja kommentointia. Tarkastellaan tekstien moniäänisyyttä ja intertekstuaalisuutta.  

Kurssitöitä: kaksi lukutaidon vastausta, yksi ohjattu miniessee, luettavana nuoren elämästä kertova romaani 

OJ2 (ÄI2 + ÄI3)
Kielitieto ja vuorovaikutus
(Kieli- ja tekstitietoisuus, 1 op + Vuorovaikutus, 1 op)
  Ei voi opiskella itsenäisesti.

Opiskelija perehtyy kieleen eri näkökulmista: kieleen rakenteena, merkitysten muodostajana, sosiaalisena ilmiönä sekä vallan välineenä. Tarkastellaan kieltä myös osana yhteiskuntaa, esimerkiksi kielipolitiikkaa sekä yksi- ja monikielisyyttä. Tutustutaan kielenohjailuun. 

Opiskelija ymmärtää kielen ja identiteetin yhteyden sekä kielen tilanteisen vaihtelun merkityksen. Hän oppii analysoimaan vuorovaikutustilanteita esimerkiksi kielen, nonverbaalisen viestinnän ja roolien näkökulmista.   

Opiskelija harjoittelee kuuntelutaitoja sekä tavoitteellista ja rakentavaa osallistumista ryhmän vuorovaikutukseen. Opiskelija oppii arvioimaan omaa vuorovaikutusosaamistaan sekä antamaan ja vastaanottamaan palautetta.  

Kurssitöitä: tavoitteellinen ryhmäkeskustelu, palautteen antaminen, miniessee omista kielijuurista, lukutaidon tehtävä vuorovaikutusaiheesta [video], kommentointitehtävä toisen tekstistä tai ennakkotehtävä esim. keskustelua varten, luettavana monikulttuurisuusromaani.

OJ3 (ÄI4)
Johdatus kirjallisuuteen
(Kirjallisuus 1, 2 op)
 

Opiskelijan käsitys kaunokirjallisuudesta, kielen taiteellisesta tehtävästä ja sen kulttuurisesta merkityksestä syvenee. Tarkastellaan kirjallisuuden erilaisia tehtäviäHarjoitellaan lukemaan erilajisia fiktiivisiä tekstejä (novelleja, runoja, näytelmiä, elokuvia, taidekuvia) esimerkiksi elämyksellisesti, taustalähtöisesti ja analyyttisestiTutkitaan kertomuksen voimaa sekä fiktiossa että asiateksteissä. Opetellaan kirjoittamaan kirjallisuudesta.  

Kurssitöitä: novellianalyysi, muita lukutaidon tehtäviä fiktiivisistä teksteistä, elokuvan katsominen + analyysikeskustelu, luettavana kaksi kokonaisteosta seuraavista: novellikokoelma, runokokoelma, näytelmä. 

OJ4 (ÄI5)
Kriittinen lukeminen
(Tekstien tulkinta, 2 op)

Tarkastellaan monimuotoisia vaikuttavia tekstejä ja opitaan tunnistamaan niiden ideologioita sekä vaikuttamiskeinoja. Perehdytään ajankohtaisiin mediailmiöihin, kuten mainontaan, vihapuheeseen ja maalittamiseen. Harjoitellaan lähdekritiikkiä: mielipiteen ja tutkimustiedon erottamista, tiedonhallintaa ja mediaetiikkaa. Opetellaan argumentoivaa kielenkäyttöä ja argumentaation periaatteita. Tuotetaan ja analysoidaan kantaaottavia ja vaikuttavia tekstejä.  

Kurssitöitä: argumentaatioanalyysi, videon tai kuvan analyysi, vastine, uutiskielen ja –kuvan analyysi, luettavana vaikuttava kokonaisteos.

OJ5 (ÄI6 + ÄI7)
Kirjoittaminen ja puhuminen
(Kirjoittaminen 1, 1 op + Vuorovaikutus 2 , 1 op)
Ei voi opiskella itsenäisesti.

Opintojaksolla perehdytään sekä kirjalliseen että suulliseen viestintään. Kirjoitetaan prosessina erilaisten ajankohtaisten tekstien pohjalta. Syvennetään käsitystä tekstien rakenteista ja ilmaisutavoista. Rohkaistaan oman äänen löytämiseen sekä kirjoittaen että puhuen.  

Opiskelija harjoittelee rakentamaan ja esittämään informatiivisen puheenvuoron yksin, ryhmässä tai audiovisuaalisena tekstinä. Tarkastellaan vuorovaikutustaitoja ja –etiikkaa eri viestintäkanavissa. Opitaan analysoimaan ja arvioimaan puhuttuja ja audiovisuaalisia tekstejä. 

Kurssitöitä: kirjoitustaidon tehtävä prosessina ajankohtaisesta aiheesta, tietoisku media-aiheesta, monenlaisia kirjoittamisen ja puhumisen pieniä harjoituksia, luettavana keskustelua herättävä kokonaisteos, lukupiirityöskentelyä. 

OJ6 (ÄI8)
Kirjallisuuden jatkokurssi
(Kirjallisuus 2, 2 op)
 

Opitaan tarkastelemaan kaunokirjallisia tekstejä niiden maantieteellisissä, kielellisissä, ajallisissa ja kulttuurisissa konteksteissa sekä suhteessa muihin teksteihin. Tutustutaan Suomen kirjallisuuteen osana maailmankirjallisuutta. Tarkastellaan tekstejä eri näkökulmista, kuten tyylin, ihmiskuvan, identiteettien, maailmankuvan sekä arvo- ja aatemaailman muutosten näkökulmasta. 

Kurssitöitä: lukutaidon tehtäviä erilaisista fiktiivisistä teksteistä, luettavana klassikko. 



Valinnaiset valtakunnalliset opinnot


OJ7 (ÄI9)
Puhe- ja vuorovaikutustaitojen jatkokurssi
(Vuorovaikutus 3, 2 op)

Opiskelija syventää ja monipuolistaa puhe- ja vuorovaikutustaitojaan ja niihin liittyviä tietojaan sekä kehittää kykyään ennakoida, mukauttaa ja arvioida viestintäänsä erilaisissa vuorovaikutustilanteissa. Opiskelija oppii arvioimaan puhe- ja vuorovaikutustaitojen merkitystä ihmissuhteissa, opiskelussa ja työelämässä. Harjoitellaan antamaan ja saamaan palautetta. Tarkastellaan vuorovaikutuksen etiikkaa. Opiskelijalle tarjotaan mahdollisuus osallistua toisen asteen puheviestintätaitojen päättökokeeseen.

Kurssitöitä: yksilöpuheenvuoroja ja ryhmäkeskusteluja.

OJ8 (ÄI10)
Kirjoittamisen jatkokurssi
(Kirjoittaminen 2, 2 op)

Opiskelija harjoittelee ylioppilastutkinnossa vaadittavia kirjoittamisen taitoja. Suunnitellaan ja tuotetaan kantaaottavia ja pohtivia tekstejä. Opetellaan erilaisia tapoja hyödyntää aineistoja ja harjaannutetaan lähdekritiikin taitoja. Harjoitellaan kirjoittamisen eri vaiheita ja ajankäytön hallintaa.

Kurssitöitä: Yo-koetasoisia kirjoitustaidon tehtäviä, luettavana ajankohtainen tietokirja.


OJ9 (ÄI11)
Lukemisen jatkokurssi (Tekstien tulkinta 2, 2 op)


Opiskelija syventää tekstitietoaan ja lukutaitoaan. Tutkitaan monipuolisesti fiktiivisiä tekstejä ja asiatekstejä. Luetaan analyyttisesti, kriittisesti, eläytyvästi ja luovasti erilaisia tekstejä. Harjoitellaan analysoimaan, tulkitsemaan ja arvioimaan erilaisia monimuotoisia tekstejä. Erityistä huomiota kiinnitetään käsitteiden käyttöön, tekstien tavoitteisiin, kontekstiin ja tulkinnan perusteluihin.

Kurssitöitä: Yo-koetasoisia lukutaidon tehtäviä.

Koulukohtaiset valinnaiset opinnot

OJ10 (ÄI12)
Tekstinhuolto
(1 op)

Parannetaan yksilöllisiä kirjoittamistaitoja ja hiotaan kirjakielistä ilmaisua. Kirjoitetun asiasuomen rakenteellisten, tyylillisten ja kielellisten piirteiden lisäksi tarkastellaan kiinnostavia ajankohtaisia kielellisiä ilmiöitä.

Opintojaksoa suositellaan ensisijaisesti 2. vuoden opiskelijoille, mutta se soveltuu myös muille. Arvostellaan suoritusmerkinnällä (S) tai pyydettäessä arvosanalla.

OJ11 (ÄI13)
Tutki ja tuota
(2 op)

Vahvistetaan medialukutaitoja itse tekemällä ja ajankohtaisista aihepiireistä keskustelemalla. Harjoitellaan haastattelemista sekä kriittistä tiedonhakua verkko- ja printtimediasta. Opetellaan kirjoittamaan journalistisia tekstejä (uutisia, artikkeleita, henkilöjuttuja). Kehitetään myös kuvanlukutaitoa. Opintojaksosta on hyötyä äidinkielen ylioppilaskokeessa. Jakso soveltuu kaikille kiinnostuneille, ja se arvostellaan suoritusmerkinnällä (S).

OJ12 (ÄI14)
Luova kirjoittaminen
(2 op) 

Harjoitellaan kaunokirjallisten tekstien kirjoittamisen perusasioita, mm. henkilökuvausta, näkökulmatekniikkaa, dialogia ja kuvallisuutta. Etsitään aiheita, tehdään muoto- ja tyylikokeiluja, hyödynnetään omaa elämää materiaalina ja leikitellään kielellä. Kirjoitetaan lyhyitä tekstejä ja saadaan näin tietoa kirjoittamisen prosessista. Totuttaudutaan antamaan ja saamaan palautetta. Opintojakso sopii kaikille kirjoittamisesta kiinnostuneille, ja se arvioidaan suoritusmerkinnällä (S).

OJ13 (ÄI15)
Biisipaja
(2 op)

Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija löytää itselleen luontevia tapoja ilmaista itseään joko sanoin tai sävelin. Perehdytään esimerkkien kautta erilaisiin tapoihin tehdä sanoituksia, melodiaa ja harmoniaa sekä tehdään biisejä käytännössä. Osallistuminen ei vaadi aikaisempaa kokemusta melodioiden tai laulutekstien tekemisestä. Opettajina toimivat sekä musiikin että äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja. Jakso arvioidaan suoritusmerkinnällä (S).