Fysiikka

Fysiikka

Fysiikan opetus tukee opiskelijoiden luonnontieteellisen ajattelun sekä maailmankuvan kehittymistä osana monipuolista yleissivistystä. Opetus ohjaa opiskelijaa ymmärtämään fysiikan merkitystä jokapäiväisessä elämässä, ympäristössä, yhteiskunnassa ja teknologiassa. Opiskelijat kehittävät valmiuksiaan opiskella luonnontieteellisillä ja luonnontieteitä soveltavilla aloilla.

Fysiikan opetuksen lähtökohtana ovat ympäristöstä tehdyt havainnot. Kokeellisuus eri muodoissaan tukee käsitteiden omaksumista ja ymmärtämistä, tutkimisen taitojen oppimista ja luonnontieteiden luonteen hahmottamista. Tieto- ja viestintäteknologiaa käytetään muun muassa mallintamisen välineenä, tutkimusten tekemisessä ja tuotosten laatimisessa. Opiskelun edetessä tutkimisen taidot kehittyvät sekä kokonaisvaltaisesti että kunkin kurssin keskeisten sisältöjen osalta. Kokeellisessa työskentelyssä toimitaan työturvallisuuslainsäädännön mukaisesti.

TAVOITTEET JA ARVIOINTI

Fysiikan valtakunnallinen OPS

Kaikki opintojaksot arvostellaan numeroilla, paitsi opintojaksot FY9-12 suoritusmerkinnällä. Suoritusjärjestys on numerojärjestys. Kokeellisen opintojakson FY10 voi suorittaa kahden opintojakson jälkeen. Opintojaksot FY10 ja FY11 ovat tarkoitettu ainereaalikokeessa keväällä fysiikkaan vastaaville. Itsenäisesti ei voi opiskella opintojaksoja FY9-12.

 

OPINTOJAKSOT


Pakolliset opinnot

 

OJ1 (FY1 + FY2)

FY1 Fysiikka luonnontieteenä (1 op)

Kaikille pakollisessa moduulissa ohjataan ymmärtämään fysikaalisen tiedon kehittymistä. Apuna käytetään kokeellista tutkimista ja mittaustulosten tulkitsemista. Moduulissa syvennetään kuvaa luonnon rakenteista ja ilmiöistä esimerkkitapausten avulla. Keskeisiä malleja ovat liikeilmiöt ja kokonaisvoima liikkeen muutoksen aiheuttajana.

 

FY2 Fysiikka, ympäristö ja yhteiskunta (1 op)

Kaikille pakollisessa moduulissa perehdytään siihen, miten energiaa tuotetaan, siirretään ja käytetään sekä mitä vaikutuksia näillä toiminnoilla on ympäristöön, yhteiskuntaan ja ihmis­ten hyvinvointiin. Keskeisenä näkökulmana on energian käsitteen ilmeneminen näissä yhteyksissä sekä se, miten energian käsite jäsentää ja täsmentää aiheesta käytävää keskustelua ja siihen liittyviä näkemyksiä.

 

Valtakunnalliset valinnaiset opinnot

 

OJ2 (FY3)

FY3 Energia ja lämpö (2 op)

Opintojaksossa syvennetään energiaa ja lämpöä koskevien käsitteiden ja periaatteiden hallintaa sekä niihin liittyvän teknologian ymmärtämistä. Tarkastellaan aineiden termodynaamiseen tilaan liittyviä ilmiöitä ja lakeja tutkimalla ainakin lämpöopin pääsääntöjä ja niiden merkitystä luonnon prosessien selittäjinä. Syvennetään kokeellisen menetelmän hallintaa.

 

OJ3 (FY4)

FY4 Voima ja liike (2 op)

Opintojaksossa syvennetään mekaniikan keskeisten osa-alueiden hallintaa. Perehdytään mekaanisiin vuorovaikutuksiin ja dynamiikan perusteisiin kokeellisen tutkimisen avulla. Tutkitaan etenemis- ja pyörimisliikkeisiin liittyviä ilmiöitä kokeellisesti ja perehdytään niiden avulla Newtonin lakeihin.

 

OJ4 (FY5)

FY5 Jaksollinen liike ja aallot (2 op)

Opiskellaan värähtely- ja aaltoliikkeen perusteita tutkimalla esimerkiksi mekaanista värähtelyä ja ääntä sekä perehtymällä niitä selittäviin keskeisiin periaatteisiin. Keskeisinä sisältöinä pyörimisliike, siihen liittyvät ilmiöt ja gravitaatiovuorovaikutus.

 

OJ5 (FY6)

FY6 Sähkö (2 op)

Opintojaksossa syvennetään sähköön liittyvien ilmiöiden, käsitteiden ja tekniikan hallintaa. Tutkitaan erilaisia virtapiirejä, tutustutaan mittaustekniikkaan ja perehdytään sähköturvallisuuteen.

 

OJ6 (FY7)

FY7 Sähkömagnetismi ja valo (2 op)

Opintojaksossa tutkitaan kokeellisesti sähkömagneettisia ilmiöitä, kuten induktiota, muuttuvia kenttiä sekä sähköenergian tuottamista ja siirtämistä. Syvennetään näihin liittyvän käsitteistön hallintaa. Lisäksi tarkastellaan sähkömagneettisen säteilyn spektriä, valon heijastumista ja taittumista sekä muita valoon liittyviä ilmiöitä.

 

OJ7 (FY8)

FY8 Aine, säteily ja kvantittuminen (2 op)

Opintojaksossa tutustutaan kvantittumiseen, dualismiin sekä aineen ja energian ekvivalenssiin aineen rakennetta ja rakenneosien dynamiikkaa hallitsevina periaatteina. Perehdytään atomi- ja ydinfysiikan perusteisiin sekä ionisoivan säteilyn syntyyn ja vaikutuksiin. Kokeellinen toiminta raportoidaan, ts. laaditaan työselostus.

 

Koulukohtaiset valinnaiset opinnot

 

OJ8 (FY9)

FY9 Fysiikan kokeellinen opintojakso (2 op)

Opitaan käytännössä, miten luonnosta saadaan tietoa kokeellisen menetelmän avulla. Tutustutaan kokeellisen työskentelyn perusteisiin, eli opitaan tuntemaan ja käyttämään mittalaitteita, suunnittelemaan kokeita ja rakentamaan koejärjestelmiä, arvioimaan mittauksen luotettavuus ja ymmärtämään huolellisen työskentelyn merkitys, tulosten käsittelymenetelmiä, laatimaan selostus kokeesta ja sen tuloksista. Opintojaksolla kehitetään käytännön työskentelyn taitoja, itsenäisen työskentelyn valmiuksia, tiedon käsittelyn valmiuksia, herätetään kiinnostusta fysiikkaa kohtaan, kehitetään luovuutta, yhteistoiminnallisuutta ja kasvatetaan vastuuseen työstä, työvälineistä ja työturvallisuudesta. Arvostelu suoritusmerkinnällä.

 

OJ9 (FY10)

FY10 Fysiikan kokonaiskuva 1 (2 op)

Kertausopintojakso syksyllä kirjoittaville abeille, jossa täydennetään käsittelemättömiä sisältöjä. Rakennetaan kokkonaiskuvaa fysiikan kokeellisesta ja teoreettisesta kehityksestä ja sen pätevyysalueesta luonnonilmiöiden tulkitsijana. Opintojakson sisältöä painotetaan oppilaiden tarpeiden ja toivomusten mukaan. Arvostelu suoritusmerkinnällä.

 

OJ10 (FY11)

FY11 Fysiikan kokonaiskuva 2 (2 op)

Jatkoa opintojaksolle FY10. Opintojaksolla tarkastellaan myös aikaisempien vuosien yo-tehtäviä ja niiden ratkaisutapoja ja vastaustekniikkaa. Arvostelu suoritusmerkinnällä.

 

OJ11 (FY12)

FY12 Fysiikan kertausopintojakso syksyllä kirjoittaville abeille (1 op)

Opintojakson suorittaminen vaatii fysiikan opintojaksojen (FY1-7) itsenäistä kertaamista. Opintojaksolla tarkastellaan aikaisempien vuosien yo-tehtäviä ja niiden ratkaisutapoja ja vastaustekniikkaa. opintojakson laajuus on 1 op. Arvostelu suoritusmerkinnällä.