Vuoden kirjatehtävä

7. luokkien arvioitava kirjatehtävä (kevät)

Valitse itsellesi mieleinen kirja luettavaksi. Voit pyytää esimerkiksi ystävääsi tai perheenjäsentäsi suosittelemaan sinulle jotakin hyvää kirjaa. Halutessasi voit etsiä luettavan kirjan myös lukudiplomin kirjalistojen avulla. Listat löytyvät pedanet-aloitussivultani (Lukudiplomi-palkki).

Toinen vaihtoehto on lähteä etsimään kirjaa kirjastosta täysin tietämättä, mitä etsii. Kiertele ja katsele. Valitse kannen ja takakansitekstin perusteella jokin sinua kiinnostava teos. Muista, että kirjaston henkilökunta auttaa sinua kirjan etsimisessä, jos niin haluat.

Myös koulun kirjastosta (yläkoulun teokset on siirretty alakoulun kirjastoon) voi lainata itselleen kirjan luettavaksi. Ohessa linkki, josta näet, mitä nuorille suunnattuja kirjoja koulullamme on: Koulunmäen koulun kirjat . Edellä olevassa linkissä on siis listattuna kaikki entiset yläkoulun kirjastossa olleet kirjat. Toki alakoulun kirjoistakin löytyy luettavaa vielä yläkoululaisillekin. Koulun kirjastosta voi siis myös käydä etsimässä itselleen mieleistä luettavaa. Kerro opettajalle, mikäli haluat lainata kirjan koululta.

Opettajan kanssa sovitaan tunnilla yhdessä tehtävän viimeinen palautuspäivä.

Kirjatehtävä:

Vaihtoehto 1
Kirje kirjailijalle

Kirjoita kirje kirjailijalle. Kerro kirjeessäsi kirjailijalle omia havaintojasi ja ajatuksiasi kirjasta. Pohdi kirjeessäsi esimerkiksi seuraavia asioita: Mikä kirjassa on mielestäsi erityisen onnistunutta ja miksi? Mitä kirjassa voisi mielestäsi parantaa ja miksi? Miten kirjailija on onnistunut henkilöhahmojen luomisessa? Miten kirjailija on onnistunut kirjan yleisen tunnelman luomisessa? Mitä mieltä olet kirjailijan tyylistä kirjoittaa? Mitä mieltä olet kirjailijan valitsemasta kerrontatavasta ja kertojaratkaisuista (kronologinen tapahtumaketju, takaumia, kertojan ja näkökulman vaihdokset yms.)? Onko juoni onnistunut? Pitääkö kirja lukijaa sopivalla tavalla otteessaan? Onko lopetus onnistunut? Kirjoita mahdollisimman omaääninen ja rehellinen kirje kirjailijalle. Muista perustella näkemyksesi!
Kirjeen pitää olla mitaltaan vähintään yksi A4.

Vaihtoehto 2
Kirja-aakkoset

Kirjoita ajatuksia kirjasta aakkosjärjestyksessä olevien avainsanojen avulla. Koeta saada avainsanoiksi olennaisia ja teräviä havaintoja teoksen kannalta.

esim.
Aleksis Kivi: Seitsemän veljestä
KIRJA-AAKKOSET

Aapo
Aapo on yksi seitsemästä veljeksestä. Hän on pojista pisin ja ehdottomasti paras tarinankertoja. Aapo on Tuomaksen kaksosveli, harkitsevainen ja järkevä. Aapo toimiikin usein veljesten puhemiehenä.
Bileet
Veljekset ovat kovia juhlimaan. Kuuluisa bileilta on veljesten jouluilta, jolloin veljekset söivät ja joivat joulutunnelmissa. Syöminkien päälle pojat rupesivat painimaan, lauleskelivat, kertoivat juttuja ja menivät lopulta saunomaan. Juhani käskee Eeroa heittämään kiukaalle olutta ja tästä syttyy riita. Oljille lentää palava päre, ja niin koko pirtti syttyy tuleen ja joulu saa ikävän päätöksen.
C
D
jne.

(Työ arvioidaan asteikolla tyydyttävä suoritus=T, hyvä suoritus=H ja kiitettävä suoritus=K)

HUOM! Jos päätät suorittaa lukudiplomin 7. luokalla, on tämä kirja ja siihen kuuluva tehtävä yksi lukudiplomin suorittamiseen vaadituista kahdeksasta kirjasta.