Kevät 2020

PÄIVITETTYÄ TIETOA KORONAVIRUKSESTA (julk. 9.3.2020 Wilmassa)

Koronavirusta on tavattu Virtain lähikuntien alueella. Lapset liikkuvat kuntien välillä esimerkiksi urheiluharrastusten merkeissä. Useat lajiliitot ovat jo ohjeistaneet urheilijoita välttämään kättelyä pelien päätteksi ja korvaamaan sen sanallisella "kiitos hyvästä pelistä" -toivotuksella. Jatkamme tätä käytäntöä myös koulussa. Paras tapa ehkäistä virusten leviämistä on välttää jaettuja juomapulloja ja suoraa läheistä fyysistä kontaktia. Käsien pesusta ja yskimisestä olettekin jo saaneet hyvien käytänteiden ohjeen.

Jos perhe palaa matkalta maasta, jossa virusta on tavattu enemmän, on perheen hyvä käyttää tarkkaa harkintaa kouluun palattaessa. Jos perheessä on jonkinlaista oiretta sairaudesta, tulee jäädä kotiin. Kouluun tullaan vain täysin terveenä. Voimme antaa oppilaalle tehtäviä kotiin, jotta he eivät jää jälkeen koulutyöstä.

Apulaisrehtori Heikki Kangasluoma on ollut yhteydessä TAYS:n neuvontaan ja noudatamme tässä heidän ohjeitaan. 

Turvallisia koulupäiviä toivottaen,

Katri Rantala

TOIMINTAOHJE KOULULLE UUDEN KORONAVIRUKSEN TARTUNNAN EHKÄISYYN (julk. 6.3.2020)

Jos oppilas on ollut matkoilla koronaviruksen epidemia-alueella tai tekemisissä koronavirusinfektioon sairastuneen henkilön kanssa sekä sen jälkeen saanut kuumetta ja hengitystieoireita 14 vuorokauden kuluessa matkasta/tapaamisesta, otetaan aina ensin puhelimitse yhteyttä omalle terveysasemalle p. 03 4853 600, ma-pe klo 8-17.30, la klo 9-15.30 (su suljettu) ja virka-ajan ulkopuolella Acutan yhteispäivystykseen 03 311 611. Sieltä saadaan ohjeet hoitoon hakeutumiseen.

Miten koronavirus tarttuu?

Virukset leviävät ihmisestä toiseen erityisesti hengitystie-eritteiden välityksellä pisaratartuntana. Suurin riski tartunnalle syntyy, kun tartunnan saanut yskäisee lähiympäristöön. Tartunta on mahdollinen myös kosketustartuntana käsien kautta sairastuneen henkilön ysköksistä saastuneiden materiaalien tai pintojen kautta. Tartunnan saaminen oireettomalta ihmiseltä on tämän hetkisen tiedon mukaan epätodennäköistä.

Mitä teen, jos epäilen saaneeni tartunnan?

Jos yskittää, yski nenäliinaan tai hihaasi. Älä yski kämmeneesi koskaan. Laita nenäliina sekajätteisiin.
Tutustu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Ohjeeseen käsienpesusta ja yskimisestä.

Sairastuneiden oireita ovat olleet kuume, yskä ja hengenahdistus. Virustartunnan nopea tunnistaminen on tärkeää, jotta voidaan estää viruksen leviämistä.

Mitä pystyn tekemään välttääkseni tartunnan?

Tartunnan torjunta käsien kautta:

  • Pidä kädet puhtaana. Pese kädet aina ulkoa tultuasi, ennen ruokailua ja poistuessasi koulusta.
  • Paras tapa pestä kädet on käyttää lämmintä vettä ja nestesaippuaa.
  • Käytä käsihuuhdetta, jos pesu vedellä ja nestesaippualla ei ole mahdollista.
  • Ohje käsienpesusta ja yskimisestä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos


Tiedottaja Keiturin Sote

KORONAVIRUS JA OPETUSTOIMI (julk. 2.3.2020)

Koronaviruksen leviämiseen varautuminen on ajankohtaista kouluissa, oppilaitoksissa ja varhaiskasvatuksessa sekä kansainvälisissä hankkeissa mukana olevia organisaatioita ja henkilöitä. Terveydenhuoltoon liittyvien asioiden ohjauksesta vastaavat terveysviranomaiset. Koulut ja oppilaitokset varautuvat tilanteeseen tekemällä varautumissuunnitelman sen varalle, että koulusta on poissa suuri määrä henkilökuntaa. Lisäksi varaudumme järjestämään opetuksen oppilaalle, joka joutuu olemaan pitkään poissa koulusta. 

Hengitystieinfektioita vältetään parhaiten huolehtimalla käsi- ja yskimishygieniasta. Esimerkiksi tavanomainen flunssa sekä influenssan, korona, RS-viruksen ja hinkuyskän kaltaiset taudit tarttuvat yskiessä ja aivastaessa ja hengitystie-eritteillä tahrautuneiden käsien välityksellä.

Ensisijainen ohjeemme onkin, että tule kouluun vain terveenä ja huolehdi huolellisesta yksimis- ja käsihygieniasta. Ole aina yhteydessä puhelimitse terveysviranomaisiin, jos epäilet tartuntaaMikäli sairastut kesken koulupäivän ja epäilet tartunnan olevan mahdollista, ilmoita asiasta koulun henkilökunnalle, poistu koulusta suorinta tietä kotiin ja ole puhelimitse yhteydessä terveysviranomaisiin.

Lisäohjeita löytyy THL:n sivuilta ja lisäksi myös mm. kaupungin kotisivuilta.

Tautiepidemialla on vaikutuksia myös kansainvälisiin projekteihin, sillä epidemian takia kouluja ja korkeakouluja on suljettu tai ne ovat määräaikaisesti peruneet opetusta monissa maissa. Valtiot ovat myös rajoittaneet matkustusta epidemia-alueille tai niiltä pois. Liikkuvuuden turvallisuus arvioidaan huolellisesti ennen matkan toteuttamista. 

Terveisin Katri Rantala

KOULUJEN LÄHIOPETUS LOPPUU 18.3.2020-13.4.2020 VÄLISEKSI AJAKSI (julk. 16.3.2020 Wilmassa)

Koulutilat ovat suljettuna 18.3.2020- 13.4.2020.

Varhaiskasvatus ja varhaiskasvatuksen yhteydessä tapahtuva esiopetus pidetään toiminnassa. Varhaiskasvatus ja esiopetus on tarkoitettu niiden perheiden tarpeeseen, jotka työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla.

Koulutilat suljetaan ja lähiopetus päättyy kyseisellä aikavälillä. Jo huomenna tiistaina kotiin voivat jäädä ne lapset, joille se on mahdollista. Oppiminen jatkuu etäopetuksen keinoin.

Poikkeuksena järjestetään koulussa järjestettävä esiopetus sekä perusopetuksen 1-3 luokkien lähiopetus niiden vanhempien lapsille, jotka työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla.

Ylioppilaskirjoitukset järjestetään ennalta sovitulla tavalla aiemmat turvallisuusohjeet huomioiden.

Opetusta ja varhaiskasvatusta keskitetään. Tiedotamme käytännön toimenpiteistä tiistain 17.3.2020 aikana.

SANOMALEHTIVIIKKO INNOSTI OPPILAITA

Valtakunnallinen sanomalehtiviikko antaa lapsille ja nuorille työkaluja kriittiseen medialukutaitoon, oman media-arjen peilaamiseen sekä aktiiviseen osallistumiseen ja vaikuttamiseen. Sanomalehtiviikko on sanomalehtien ja koulujen tärkeä yhteiskampanja ja yksi suurimmista mediakasvatustapahtumista koko Suomessa. Sanomalehtien Liiton jäsenlehdet eri puolilla Suomea osallistuvat aktiivisesti sanomalehtiviikkoon. Viikko näkyy lehtien sisällöissä, silloin tehdään paljon kouluvierailuja ja valtaosa toimittaa lehtiä opetuskäyttöön.

Koulumme 2. ja 6. luokkalaiset aloittivat yhteisen kummiprojektin sanomalehtiviikolla. Projektin tavoitteena on tuottaa yhdessä oma digisanomalehti. Viikko alkoi Suomenselän Sanomien päätoimittaja Riikan vierailulla. Riikka kertoi sanomalehden tekemisestä ja antoi hyviä vinkkejä tulevaan projektiin. Oppilaat kertoivat myös omista lukukokemuksistaan.


Sanomalehtiprojektimme pääsi paikallislehden etusivun jutuksi.

Oman sanomalehden työstäminen alkoi yhteisillä suunnittelutunneilla. 


Toimitusryhmät työskentelivät innokkaasti juttujensa parissa. Sanomalehden sisältö on monipuolinen. Sieltä löytyy mm. uutisaiheita, kyselyjä, vitsejä, mielipidekirjoituksia. Lehteä kuvitetaan valokuvilla ja piirroksilla.

Yksi toimitusryhmä piipahti juttureissulla kaupungintalolla.

Digisanomalehteä viimeistellään vielä talviloman jälkeen. Innolla jäämme odottamaan, milloin lehti julkaistaan.

REHTORIN TIEDOTE (julk. 13.3.2020 Wilmassa)

Hei kaikki huoltajat, 

Opetusministeri on aamulla (13.3.2020) tarkentanut jo joitakin ohjeita pandemiaan varautumisen näkökulmasta:

  • Mikäli perhe on ollut matkoilla, tulee oppilaan jäädä kotiin kahden viikon ajaksi. Ohje koski ulkomaita, mutta mikäli olette olleet kotimaan loman aikana osallisena suurissa joukkotapahtumissa, suosittelemme kotiin jäämistä myös silloin.
  • Oppilaille laitetaan koululta oppikirjat mukaan kotiin. Toimenpiteellä varaudutaan alustavasti siihen, että koulu suljetaan. Jos näin tapahtuisi, suunnittelemme opetusta siten, että voimme jatkaa kotien tuella oppimista yhä edelleen.
  • Kaupungin johtoryhmä kokoontuu säännöllisesti kaupunginjohtajan johdolla varmistamaan, että varautumisemme on ajan tasalla.

Tiedotusta tapahtuu aina heti kun saamme lisäohjeita. Pääasiallinen tiedotuskanava on Wilma. Tiedotusvälineitä kannattaa seurata nyt aktiivisesti. Uutta tietoa ja ohjeistusta kouluille tulee joka päivä.

terveisin Katri Rantala

LÄHIOPETUKSEN KEVÄTRETKIPÄIVÄ 24.4.

KLIKKAAMALLA KUVAA PÄÄSEE IHASTELEMAAN KAIKKIA KUVIA.
Lähiopetuksen oppilaat kuvasuunnistivat, tutkivat kevään merkkejä lähimetsässä ja rantapuistossa. Retkipäivän kruunasi makkarat Pukkivuoren laavulla.

6 A-luokan puhe

Tervetuloa koulunväki kuuntelemaan 6A:n perinteistä kevätjuhlapuhetta, jonka pidämme poikkeusolojen takia näin keskusradion kautta. 

Ensimmäinen koulupäivä oli jännittävä, uusi paikka uudet kaverit ja opettajat. Ykkösen alussa saimme viidesluokkalaisista itsellemme koulukummit, joiden kanssa teimme paljon kaikkea. Ykkösluokalla opeteltiin lukemaan Ansan ja Ossin avulla ja meidät jaettiin myös eri tupiin, joissa lukeminen ja kirjoittaminen jatkui. 

Kakkosluokalla ei jännittänyt niin paljoa enää ja oltiin jo totuttu jo koulunkäyntiin. Meidän luokan lempipeli oli huiskaaja, josta kaikki tykkäsivät. Kurjaa oli se, että jouduimme hyvästelemään koulukummimme kevätjuhlassa. 

Kolmannella luokalla saatiin uusi tuttavuus Jorma-jumppapallo ja englannin tunnit alkoivat. Kolmosluokalla lempiapuopettajamme Jadvika lähti pois luokaltamme. 

Nelosluokalla olimme jo yli ala-asteen puolivälin ja pääsimme syömään isompien oppilaiden kanssa. Meillä oli myös yhdessä vitosluokkalaisten kanssa yökoulu, jossa oli vähän villi meininki. 

Viidennellä luokalla keräsimme ahkerasti rahaa leirikouluamme varten, myimme Virtainjoulu lehtiä ja joulujuhlassa olimme kahviossa myymässä pullia ja kahvia. Saimme myös ykkösluokkalaisista itsellemme kummioppilaat.  

Sitten alkoikin ala-asteen viimeinen luokka. Olimme koulun vanhimpia ja saimme paljon etuoikeuksia, mutta myös velvollisuuksia. Ruotsintunnit alkoivat ja koulu vaikeentui, mutta saimme pelata välkillä pingistä ja olimme Susannan “rakkaat kutoset”. Sitten olikin vuorossa kauan odotettu  leirikoulu Helsinkiin. Yövyimme Suomenlinnassa maanantaista torstaihin. Kävimme mm: Eduskuntatalolla, Heurekassa, Fazerilassa ja monessa muussa paikassa. Kutosluokalla pääsimme myös Yrityskylään, jossa opimme paljon työelämästä ja raha-asioista.  

Haluamme kiittää koulumme henkilökuntaa ja erityisesti Saria, meidän rakasta omaa opeajoka on kestänyt meitä kaikki nämä vuodet. Näin lopuksi haluamme antaa muutaman vinkin erityisesti tuleville kutosluokkalaisille: 

Nauttikaa viimeisestä lukuvuodesta luokkanne kanssa ja muistakaa, että Susannan liikassa kannattaa käyttää sisäpelikenkiä, ettei liikannumero tipu. Ps: “Kokemusta ei ole!” terveisin Neea ja Ella.  

Aurinkoista kesälomaa kaikille!     

Etäopetuksen laatusuositus

Oppilaan oikeuksista ja velvollisuuksista:

 

  • Oppilaalla on oikeus saada opettajalta päivittäin tukea oppimiselleen.
  • Oppilaalla on oikeus jutella opettajan kanssa ja saada palautetta työskentelystään.
  • Oppilaalla on oikeus tuntea kuuluvansa luokkayhteisöön.
  • Oppilaan tulee huolehtia koulutyöstään opetussuunnitelman mukaisesti huolellisesti ja tavoitteellisesti


Perusasteella oppimisen keskeinen laatutekijä on opettajan ja oppilaan välinen vuorovaikutus. Etäoppimisessa vuorovaikutus on monin tavoin haastavampaa, mutta vähintään yhtä tärkeää kuin luokkatyöskentelyssä. Oppilaalla on etätyöskentelyn aikana oltava tunne siitä, että opettaja on hänen tukenaan päivittäisessä koulutyöskentelyssä ja oppilas on edelleen koululuokkansa jäsen.

Opetusta voidaan toteuttaa verkon välityksellä joko synkronisesti eli samanaikaisesti tai ajasta ja paikasta riippumattomasti eli asynkronisesti. Asynkronisessa opetuksessa opettaja lähettää tehtäviä, nauhoittaa opetusvideoita ja oppilas tekee ne ajankohtana, joka parhaiten sopii hänelle. Kummassakin tapauksessa oppilaan on saatava oppimiseensa liittyvää tukea ja palautetta. Asynkronisessa työskentelyssä palaute voi perustua yhdessä laadittuun matriisiin, kommentointiin tai vaikkapa video- tai äänipalautteeseen.

Etäopetus hyötyy verkko-opetuksesta, mutta perusasteella on syytä käyttää paljon sellaisia tehtäviä, joiden tekeminen saa oppijat liikkeelle ja pois tietokoneruudun äärestä. Virroilla on käytössä tehtävien palautuskanavaksi sopivia verkkoympäristöjä, kuten Teams, Qridi, Peda.net, Jitsi tai muu vastaava.

 

Huoltajan oikeuksista ja velvollisuuksista:

 

  • Huoltajalla on oikeus tietää koulutyön suunnitelmista ajoissa.
  • Huoltajalla on oikeus saada tietoa lapsen työskentelyn onnistumisesta.
  • Huoltaja vastaa siitä, että lapsi huolehtii oppivelvollisuuteen liittyvistä tehtävistään (PoL 26§)


Oppilaan lisäksi huoltajalla on oikeus saada tietoa oppilaan koulutyöskentelystä ja etätyöskentelyn suunnitelmista. Vaikka opettajilla onkin vastuu lasten ja nuorten opiskelusta, on huoltajan tai huoltajien rooli erittäin merkittävä etäjakson aikana. Monissa perheissä sovitetaan yhteen usean lapsen ja huoltajan etäopiskelua ja etätyötä. Sen vuoksi on tärkeää, että kodeissa tiedetään hyvissä ajoin tulevien päivien tehtävät materiaali- ja välinetarpeineen.

Opetustuokioiden lisäksi opettajan on oltava oppilaan ja huoltajan tavoitettavissa koulupäivien aikana. Kaikkien kannalta on selkeintä se, että opettaja ilmoittaa päivittäiset ajat, jolloin hän on tavoitettavissa verkon tai puhelimen kautta. Koulussa voi olla myös keskitetty opettajien puhelinpäivystys. Näin oppilaalla on mahdollista tarkentaa tehtävien antoja tai kysyä neuvoa niiden tekemisessä. Tämä välitön viestintä vähentää myös koulun ja kotien eristyneisyyttä ja luo turvallisuuden tunnetta kaikille osapuolille.

 

Opettajan oikeuksista ja velvollisuuksista:

 

  • Opettajalla on oikeus ammatilliseen tukeen ja opettamisen työrauhaan.
  • Opettajalla on oikeus tuntea kuuluvansa kouluyhteisöön.
  • opettajalla on oikeus rajata työaikaansa.
  • Opettaja vastaa opetuksen pedagogisista ratkaisuista, oppimisen seurannasta, palautteesta ja arvioinnista.


Opettajan päätyö on opettaa oppilaita. Myös opettaja tarvitsee ja on oikeutettu ammatilliseen tukeen. Yhteisöllisyyden vaaliminen on erittäin tärkeää myös etätyössä.