6.4.2.1 Vuosiluokat 1-3

6.4.2.1

Numerotodistusten sijaan oppilas saa lukuvuositodistuksen, joka sisältää sisältää listattuna oppiaineet ja sen onko oppilas saavuttanut kunkin oppiaineen tavoitteet hyväksyttävästi. Sanallinen todistus kirjoitetaan oppilaalle.

Oppilas saa keväällä usein myös opettajan kullekin oppilaalle kirjoittaman tai valitseman runon tai kertomuksen. Usein oma runo tai kertomus opetellaan kesätehtävänä ja oppilaat lausuvat niitä luokassa toisilleen.

Steiner kuvasi 1921 pitämässään esitelmässä miten lapsi saa lomalle lähtiessään todistuksen. Kyseessä on

opettajan yksilöllisesti juuri tätä lasta varten laatima peilikuva, jotakin tästä vuodesta kertovaa… ...lapset lukevat siitä oman kuvansa, joka annetaan hänelle asiaan kuuluvalla hyväntahtoisuudella harjoittamatta missään tapauksessa jonkinlaista värittämistä, kaunomaalaamista. Lapset ottavat sen vastaan suurella tyydytyksellä. Ja tähän kirjoitetussa muodossa laadittuun todistukseen lisäämme vielä aivan yksilöllisesti jokaista lasta varten tehdyn runon. Tämä runo muodostaa seuraavaa vuotta varten eräänlaisen elämää johdattavan runoelman.”[2]

 

Toisen vuosiluokan päätteeksi tehtävä arviointi

Koska valtioneuvoston asetus jakaa perusopetuksen 1-2 ja 3-6 luokkien kokonaisuuksiin, on toisen vuosiluokan lopussa olevassa nivelkohdan arvioinnissa (perusteet luku 6.4.4) annettava oppilaalle steinerkoululle perinteisen runon, lukuvuositodistuksen (maininta oppiaineiden tavoitteiden saavuttamisesta hyväksyttävästi) lisäksi myös muuta ohjaavaa palautetta, jossa tavoitteena on vahvistaa oppilaan itsetuntoa ja oppimismotivaatiota. Usein on tarpeen myös arvioida ja suunnitella yhdessä oppilaan tarvitsemaa ohjausta ja tukea. Siinä on tärkeää, että oppilaan omat arviot ja toiveet sekä huoltajan näkemykset tulevat kuulluiksi.

Toisen vuosiluokan päätteeksi annettavassa sanallisessa arvioinnissa huomioidaan oppilaan oppimisprosessin kannalta keskeisiä, laaja-alaisen osaamisen tavoitteisiin perustuvia näkökulmia. Opettaja kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin arvioidessaan oppilaan edistymistä ja antaessaan siitä palautetta oppilaalle:

  • edistyminen kielellisissä valmiuksissa, erityisesti
  • kysymisen ja kuuntelemisen taidot
  • vuorovaikutustaidot ja taito ilmaista itseään eri keinoin
  • edistyminen työskentelytaidoissa, erityisesti
  • taito työskennellä itsenäisesti ja ryhmässä
  • edistyminen taidossa huolehtia omista ja yhteisesti sovituista tehtävistä

Lisäksi annetaan palautetta oppilaan opiskelun etenemisestä eri oppiaineissa.

 

[1] 1-3. lk

[2] Steiner 2004, 129