Resilience and Well-Being Strenghts for Teachers

Kurssi Barcelonassa 3.-7.6.2024


Polvijärven koulun opettajat Kati Eriksson, Laura Tukiainen ja Päivi Andersin osallistuivat Barcelonassa Europass Teacher Academyn kurssille.


Tässä kurssipäiväkirja:

Maanantai 3.6.


Kurssin aluksi tutustuimme opettajaamme Daniela Festinoon: hän kertoi kurssistamme ja itsestään. Työkaluina olivat erilaiset interaktiiviset pelit, mm. perinteinen Kahoot.

Lisäksi saimme kulttuuritietoa. Opettajamme esitteli meille Espanjan ja Barcelonan alueen historiaa, kertoi maan ruokakulttuurista ja antoi vinkkejä, mistä löytyvät parhaat tapakset. Lisäksi saimme vinkkejä eri nähtävyyksistä. Kurssimaksuun kuului myös pääsylippu yhteen nähtävyyteen tai aktiviteettiin, jonka sai poimia listasta. Valitsimme Hop on Hop off-kiertoajelun.



Seuraavaksi oli kurssilaisten vuoro esittäytyä:  piirsimme kätemme paperille ja jokaiseen sormeen kirjoitimme itsestämme jonkin meille tärkeän asian. Ensimmäinen kurssipäivä koostuikin tutustumisesta ja omien kiinnostuksen kohteiden tai itselle tärkeiden asioiden pohtimisesta ja jakamisesta muiden ryhmäläisten kanssa. Muut kurssin osallistujat olivat opettajia Suomesta, Saksasta ja Irlannista.

Ennen kurssin alkua olimme saaneet myös ennakkotehtävän : me valmistauduimme kurssille tekemällä PowerPoint-esityksen, jonka avulla esittelimme Polvijärveä, kouluamme ja työtämme. Lisäksi meillä oli mahdollisuus näyttää muutama koulullamme tehty esittelyvideo, joissa kuvattiin mm. tyypillistä koululaisen päivää.

Tiistai 4.6.

Aamun aloitimme oman nimemme esittelyllä. Jokainen sai kertoa omasta nimestään, sen alkuperästä sekä etsiä tietoa sen merkityksestä. Nimi on tärkeä osa ihmisen identiteettiä. Sillä on yhteys persoonaamme, kulttuuriimme, perheeseemme ja historiaan. Se antaa meille käsityksen siitä, keitä olemme ja mihin yhteisöön kuulumme.

Pohdimme identiteetin merkitystä ja sitä, miten ammattimme "opettaja" vaikuttaa identiteettiimme. 



Seuraavaksi pureuduimme resilienssin ja hyvinvoinnin määrittelyyn. Resilienssillä ja hyvinvoinnilla on voimakas yhteys toisiinsa. Resilienssi on tekoja, joiden vaikutuksesta hyvinvoinnin tunne lisääntyy. Resilienssiä omaavalla ihmisellä on taitoja, joiden avulla hän pystyy toimimaan esim. kriisin aikana rauhallisesti ja pääsemään tilanteesta yli ilman pitkäaikaisia negatiivisia vaikutuksia.

Saimme tehtäväksi kahdessa ryhmässä rakentaa papereista mahdollisimman korkeat tornit, joiden rakennuspalikkoina käytettäviin papereihin kirjoitimme ryhmämme jäseniä yhdistäviä asioita.
Tehtävän jälkeen pohdimme, mitä taitoja tehtävässä tarvittiin, mitä se meissä kehitti ja kuinka toimimme ryhmässä.





Iltapäivällä lähdimme tutustumaan Barcelonan yliopiston kampukseen. Tehtävänantona oli kuvata paikka, joka meidän mielestämme kuvastaa resilienssiä. Tässä meidän otoksiamme!





Lounaan jälkeen pääsimme vielä tutustumaan Gracian kaupunginosaan oppaan johdolla. Oppaamme kertoi alueen historiasta, juhlista ja paikallisista ruoista. Hän esitteli meille myös Passeig de Gracia - kadun upeita rakennuksia, mm. Gaudin suunnittelemaa Casa Batllóa.






Keskiviikko 5.6.

Kolmas kurssipäivämme alkoi rentoutuksella. Keskustelimme oikeanlaisen ilmapiirin muodostamisesta luokkaan ja miten tärkeää se on oppimisen kannalta.

Rentoutumisen jälkeen luokassamme vallitsikin selvästi rauhallisempi olotila. Tämän jälkeen kävimme läpi eiliset valokuvamme, jotka olimme postanneet Wakeletiin.
Wakelet -sovellus on helppokäyttöinen ja sopii hyvin alustaksi esim. lyhyille kursseille. Lisäksi sieltä löytyy paljon ideoita opetukseen.

https://wakelet.com/collections

Kuvien analyysin jälkeen jatkoimme keskustelua ilmapiiristä ja teimme harjoituksen "Creating space for learning". Harjoituksessa ympyrään kirjoitettiin asioita, jotka olivat mielenpäällä ja niistä ympyröitiin ne, jotka haluttiin pitää edelleen mukana. Lisäksi harjoittelimme kirjoitusta ns. väärällä kädellä. Tämä harjoitus auttaa mm. keskittymään ja lisäämään empatiaa muistuttaen meitä siitä, miltä tuntuu harjoitella jotain uutta asiaa, jota ei vielä täysin hallitse. 



Tämän jälkeen pohdimme omia vahvuuksiamme opettajana ja toisaalta myös niitä asioita, joita haluaisimme itsessämme opettajana muuttaa. Havainnollistimme vahvuuksiamme erilaisilla materiaaleilla, mm. lego- ja muovailuvaharakennelmilla. Muut kurssilaiset yrittivät päätellä luomuksiemme perusteella, mikä vahvuus oli kyseessä.




Opettajamme mainitsi myös Reggio Emilio -pedagogiikan, joka pohjautuu ajatukselle, että jokainen on oman elämänsä paras asiantuntija.


Torstai 6.6.

Torstain  kurssipäivämme alkoi " Body percussion" harjoituksella, jossa yhdistetään erilaisia kehorytmejä harjoiteltavaan asiaan. Harjoituksen avulla voidaan mm. aktivoida luokkaa ja parantaa oppilaiden keskittymiskykyä ja yhteistyötaitoja.






Tämän jälkeen keskityimme tunteisiin. Opettajamme esitteli meille tunneympyrän, johon oli koottu yli sata tunnetta. Tunnekasvatuksessa on tärkeää, että oppilaille opetetaan tunnesanastoa, jonka avulla heidän on helpompi tunnistaa ja sanoittaa omia tunteitaan. 




Opettajamme antoi tunnekasvatukseen liittyen kaksi esimerkkiä elokuvista. Toinen oli Disneyn Inside Out ja toinen niinikään Disneyn Baymaxx, josta on tehty myös lyhyitä jaksoja, joissa jokaisessa esitetään yksi tunne.

Lisäksi meillä oli torstaille kotitehtävänä miettiä tapahtuma, jossa tunsimme onnistuneemme opettajina. Jaoimme kokemuksemme ja mietimme, millaisia tunteita tarinamme herättivät meissä ja millaisia vahvuuksia olimme käyttäneet näissä opetustilanteissa.




Loppupäivästä siirryimme opiskelemaan ulos. Matkustimme metrolla Kansallismuseon puistoon, jossa teimme erilaisia tunneharjoituksia.

Ensimmäisessä harjoituksessa valitsimme useista valokuvakorteista meille kolme mieluisinta ja kerroimme muille, miksi valitsimme juuri ne kortit ja mitä tunteita ne meissä herättivät. Kuvakorttien toisella puolella oli kuvassa ilmaistu tunne myös kirjoitetussa muodossa ja vertailimme, olivatko omat tulkintamme kuvista samoja kuin kuvakorttien tekijän. Lisäharjoituksena meidän piti valita yksi tunnekorteistamme, jonka annoimme jollekin toiselle ryhmän jäsenelle. Kerroimme myös, miksi olimme valinneet juuri tämän tietyn kortin lahjoitettavaksi tietylle ihmiselle. 

Lopuksi ilmaisimme erilaisia tunnetiloja puhaltelemalla saippuakuplia. Kuplien avulla piti ilmaista esim. miltä näyttää viha, pelko tai ilo.

Näitä harjoituksia voi käyttää luokassa esim. tunne- ja ryhmäytymisharjoituksina.






Perjantai 7.6

Viimeisen kurssipäivän aamuna palasimme vielä tunneympyrään, jonka jälkeen perehdyimme käsitteisiin "Growth mindset and fixed mindset". 




Tauon jälkeen tutustuimme onnellisuuden ja tyytyväisyyden käsitteisiin. Luimme seuraavan artikkelin.
https://positivepsychology.com/life-satisfaction/

Artikkelin pohjalta keskustelimme siitä, miten lisätä tyytyväisyyden tunnetta ja oppimisen taitoja luokkaan. Lisäksi jokainen sai kertoa jonkin esimerkin, jossa oli harjoituttanut näitä luokassa. 



Lopulta oli tullut aika päättää onnistunut viikko kiitoksiin, loppuseremonioihin ja kurssitodistuksiin. Järjestelyt toimivat hienosti Europass Academyssa ja olimme tyytyväisiä innostavaan opettajaamme, joka antoi meille paljon ajatuksia ja pohtimisen aiheita sekä monia valmiita käytännön harjoituksia, jotka voimme ottaa koulussamme käyttöön jokapäiväisessä arjessamme.