Kannatusyhdistyksen säännöt

Oulun steinerkoulun kannatusyhdistys ry:n säännöt

 1§ Yhdistyksen nimi ja kotipaikka

Yhdistyksen nimi on Oulun steinerkoulun kannatusyhdistys ry ja sen kotipaikka on Oulu.

2§ Tarkoitus ja toiminnan laatu

Yhdistyksen tarkoituksena on edistää Rudolf Steinerin kasvatusvirikkeiden pohjalta lasten kehitystä ja mahdollistaa steinerpedagoginen esi- ja perusopetus sekä lukiokoulutus Oulussa ja sen lähikunnissa. Yhdistys toimii perusopetuslain tarkoittamana esi- ja perusopetuksen sekä lukiokoulutuksen järjestäjänä valtioneuvoston myöntämien järjestämislupien perusteella tai vastaa lukiokoulutuksesta muun yksityisen opetuksen järjestäjän kanssa tehdyn sopimuksen perusteella.

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys

*voi järjestää koululaisten aamu- ja iltapäivätoimintaa

*voi ylläpitää steinerpedagogista päiväkotia

*edistää kouluyhteisön piirissä toimivien sekä Rudolf Steinerin kasvatusvirikkeistä kiinnostuneiden yhteistyötä

*osallistuu kansalliseen ja kansainväliseen steinerpedagogiseen yhteistyöhön

*voi hankkia omistukseensa kiinteistöjä, rakennuksia ja rakennuksen hallintaan oikeuttavia osakkeita

*järjestää yleisötapahtumia

Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi

*ottaa vastaan avustuksia, lahjoituksia ja testamentteja

*järjestää myyjäisiä, rahankeräyksiä, kioskikauppaa ja arpajaisia

* harjoittaa sellaista elinkeinoa tai ansiotoimintaa, joka välittömästi liittyy sen tarkoituksen toteuttamiseen taikka jota on pidettävä taloudellisesti vähäarvoisena

*hankkia, välittää ja tuottaa ylläpitämässään koulussa käytettävää oppimateriaalia.

3§ Jäsenet

Yhdistyksen jäsenet ovat varsinaisia jäseniä tai kannatusjäseniä.

Yhdistykseen varsinaiseksi jäseneksi voidaan hyväksyä koulun oppilaiden ja opiskelijoiden huoltajat, yhdistyksen henkilöstöön kuuluvat sekä 18 vuotta täyttäneet opiskelijat. Kun jäsen ei enää kuulu mihinkään edellä mainituista ryhmistä, jäsenen on erottava tai hänet voidaan erottaa.

Kannatusjäseneksi voi liittyä jokainen 18 vuotta täyttänyt henkilö. Kannatusjäsenellä ei ole yhdistyksen kokouksissa äänioikeutta.

Varsinaiset jäsenet ja kannatusjäsenet hyväksyy hakemuksesta yhdistyksen hallitus. Kunniapuheenjohtajaksi tai kunniajäseneksi voidaan hallituksen esityksestä yhdistyksen kokouksessa kutsua henkilö, joka on huomattavasti edistänyt ja tukenut yhdistyksen toimintaa. Kunniajäsenet luetteloidaan jäsenluetteloon erikseen.

Yhdistys voi todeta jäsenen eronneeksi, kun hän on jättänyt jäsenmaksunsa maksamatta kuluvalta ja edelliseltä kalenterivuodelta.

 4§ Liittymis- ja jäsenmaksu

Varsinaisilta jäseniltä ja kannatusjäseniltä perittävän liittymismaksun ja vuotuisen jäsenmaksun suuruudesta erikseen kummallekin jäsenryhmälle päättää vuosikokous. Kunniapuheenjohtaja ja kunniajäsenet eivät suorita jäsenmaksuja.

5§ Hallitus

Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus. Yhdistyksen yleiskokous valitsee hallitukseen kahdeksasta kahteentoista (8-12) yhdistyksen jäsentä siten, että vuosittain erovuorossa on yksi kolmasosa (1/3) tai lähinnä yksi kolmasosa jäsenistä.

Hallituksen jäsenen toimikausi on kolme (3) hallituksen toimikautta. Hallituksen toimikausi alkaa sääntömääräisestä vuosikokouksesta ja päättyy seuraavan sääntömääräisen vuosikokouksen loppuun. Mikäli hallituksen jäsen eroaa kesken toimikautensa, valitsee yhdistyksen seuraava sääntömääräinen tai ylimääräinen kokous uuden jäsenen eronneen jäsenen toimikauden loppuajaksi. Erovuoroiset jäsenet voidaan valita uudelleen.

Hallitus valitsee keskuudestaan puheenjohtajan, varapuheenjohtajan sekä ottaa keskuudestaan tai ulkopuoleltaan sihteerin ja muut mahdollisesti tarvittavat toimihenkilöt. Puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan toimikaudet jatkuvat kunnes vuosittainen uusi valinta on tehty.

Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii. Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä, joista yhden on oltava puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja, on läsnä. Äänestykset ratkaistaan yksikertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.

6§ Yhdistyksen nimen kirjoittaminen

Yhdistyksen nimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, tai hallituksen erikseen määräämä yhdistyksen henkilöstöön kuuluva kukin yksin.

7§ Tilikausi

Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi. Yhdistyksellä on tilintarkastaja.

8§ Yhdistyksen kokoukset

Yhdistyksen kokoukseen voidaan osallistua hallituksen tai yhdistyksen kokouksen niin päättäessä myös postitse taikka tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla kokouksen aikana tai ennen kokousta siten että osallistujan henkilöllisyys pystytään varmistamaan.

Yhdistyksen vuosikokous pidetään vuosittain hallituksen määräämänä päivänä tammi-toukokuussa. Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella varsinaisella jäsenellä, kunniapuheenjohtajalla ja kunniajäsenellä yksi ääni.

Kannatusjäsenellä on kokouksessa läsnäolo- ja puheoikeus. Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.

Yhdistyksen ylimääräinen kokous pidetään kun yhdistyksen kokous niin päättää tai hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai vähintään yksi kymmenesosa yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä vaatii sitä ilmoittamansa asian käsittelyä varten. Vaatimus kokouksen pitämisestä on esitettävä kirjallisesti yhdistyksen hallitukselle, jonka on viipymättä kutsuttava kokous koolle.

9§ Yhdistyksen kokousten koollekutsuminen

Hallituksen on kutsuttava yhdistyksen kokoukset koolle vähintään neljätoista vuorokautta ennen kokousta kirjallisesti.

10§ Vuosikokous

Yhdistyksen vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

  1. kokouksen avaus
  2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
  3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
  4. hyväksytään kokouksen työjärjestys
  5. esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja tilintarkastajan lausunto
  6. päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille
  7. vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä liittymis- ja jäsenmaksujen suuruudet
  8. valitaan hallituksen jäsenet erovuoroisten ja mahdollisten hallituksen jäsenyydestä eronneiden tilalle
  9. valitaan tilintarkastaja ja varatilintarkastaja
  10. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.

Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen vuosikokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.

11§ Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen

Päätös sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta. Yhdistyksen purkautuessa käytetään yhdistyksen varat yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen purkamisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla. Yhdistyksen tullessa lakkautetuksi käytetään sen varat samaan tarkoitukseen.