Viidennen luokan ilmiöviikko

Vitosten ilmiöviikko

5. luokkalaisten Meidän koulu -teemaa on lähestytty pari viikkoa sitten, kun kasasimme yhdessä 1.-luokkalaisten (kummioppilaiden) kanssa sähköisiä kirjoja. Ekaluokkalaiset ottivat kuvia tableteilla koulun pihalta. Käytimme kaksoistunnin, jonka aikana ekaluokkalaisten kuvat siirrettiin tablettien Book Creatorille ja niiden alle kirjoitettiin, mihin kuva liittyy. Sähköiset kirjat siirretään avoimien ovien päivää varten tietokoneille. Ilmiöviikkoa edeltävällä viikolla viidesluokkalaiset suunnittelivat ryhmissä sähköisten kirjojen aiheisiin sopivia räppitekstejä. Lisäksi muotoiltiin iskevä kertosäe.

Viidesluokkalaisten varsinaisella ilmiöviikolla harjoittelemme Koulun piha -räppiä. Räppi tallennetaan ilmiöviikon torstaina ja julkaistaan avoimien ovien päivänä. Lisäksi teemme kuvataiteessa maalaustyön, jonka pohjana on koulurakennuksesta tai pihalta (ulkona) itse otettu kuva. Jos jää aikaa, oppilaat koostavat vielä yhden ison meidän koulu -työn.

Ilmiöviikolla pidetään pari koetta ja opiskellaan mm. matematiikkaa muutama tunti, käydään kirjavinkkauksessa kaupunginkirjastossa, pelataan ulkopelejä ja geokätköillään Oriveden keskustassa.

Rovastinkankaan koulun ilmiöviikko ”Meidän koulu”

Meidän koulu – ilmiöviikon aihe on ajankohtainen, sillä koulu täyttää tänä vuonna 10 vuotta. Viikkoa suunniteltiin ryhmissä useita viikkoja etukäteen, ja muodostettiin projektiryhmiä eri luokkien ja opettajien välillä. Esimerkiksi 1.- ja 5.-luokkalaiset työskentelivät yhdessä työstäen tableteilla sähköisiä kirjoja ja räppiä koulun pihaan liittyen, 2.- ja 6.-luokkalaiset nikkaroivat yhdessä linnunpönttöjä sekä loivat sarjakuvia ja 3.-4. – luokkalaiset valmistivat musiikkivideota ja elokuvia. Taidetta eri muodoissaan valmistettiin paljon. Koulun kirjastoaulaan valmistettiin yhteistyönä iso graffiti, luvun 10 muotoon sommiteltu värikynätaideteos ja kevään kunniaksi käytävän katossa lentelivät värikkäät linnut. Meidän koulu – aihe näkyi ilmiöviikolla etenkin yhdessä tekemisenä ja me-hengen nostattamisena.

Ilmiöviikko alkoi Koko Suomi tanssii – tanssin opetuksella, johon moni koulun oppilas pääsi osallistumaan, ja huipentui koulun avoimien ovien päivään perjantaina 28.4. klo 9-12. Joka luokassa oli nähtävillä Meidän koulu – aiheen tuotoksia, kuten videoita, musiikkia ja askarteluja. Koulun metsikössä oli ihailtavana värikkäitä linnunpönttöjä. Kello 10 koettiin katutanssin hurmaa, kun 6.-luokkalaisten johdolla tanssittiin Koko Suomi tanssii – päivän kunniaksi. Katutanssiesitys innoitti kirjastossa yhden luokan harjoittelemaan omaa tanssia. Tyytyväisiä vanhempia ja huoltajia näkyi useita kymmeniä päivän aikana.

Koulumme oppilaat olivat viidesluokkalaisten tekemän haastattelujen perusteella enimmäkseen tyytyväisiä ilmiöviikkoon. Esimeriksi pienluokkalaisen mielestä oli kivaa olla muissa luokissa, ykkösluokkalaiset pitivät eritysesti räpin tekemisestä ja linturetkestä ja – askarteluista, kakkosluokkalaiset linnunpönttöjen rakentamisesta, kolmasluokkalaiset ryhmätyöskentelystä, neljäsluokkalaiset pelaamisesta ja läksyttömyydestä, viidesluokkalaiset normaalista poikkeavasta lukujärjestyksestä ja kuudesluokkalaiset graffitin tekemisestä sekä tanssimisesta. Oman työn jälki näkyi kaikessa.

Mitä ilmiöviikon aikana opittiin? Haastatteluissa nousi esille seuraavaa:

  • voltin tekemistä
  • maalaamista
  • linnun värittämistä
  • ryhmätyöskentelytaitoja
  • kevään asioita
  • lukemista
  • kirjoittamista ja
  • matematiikkaa.

Ilmiöviikko onnistui kaiken kaikkiaan hyvin. Suunnitelmissa pysyttiin hyvin, koulun toimintaa saatiin monipuolisesti esille ja avoimien ovien päivänä tunnelma oli rento. Alkuopetusluokkien oppilaille viikko oli rutiineista poikkeava, ja siksi hieman rikkonainen. Tämä näkyi pienenä levottomuutena ja vaikeutena keskittyä yhteen asiaan kerrallaan. Isommille oppilaille viikko antoi läksyttömiä päiviä ja jopa leppoisaa yhdessäoloa, kun ei istuttu pelkästään kirjojen ääressä.

.

Viidesluokkalaisten yksi ilmiöviikon tavoite oli harjoitella ryhmätyötaitoja työskentelemällä kummioppilaiden kanssa Tabletit valikoituivat apuvälineeksi, koska ekaluokkalaiset harjoittelivat niiden avulla kuvan ottamista. Käytimme pari tuntia kuvien siirtoon ja kuvatekstien laadintaan Book Creator -ohjelmaa käyttäen. Yhteistyö ja sähköiset kirjat onnistuivat hyvin.

Toinen ilmiöviikon tavoite oli sanoittaa sähköisten kirjojen perusteella räppi, jonka voisi esittää tai julkaista Avoimien ovien päivänä. Ideariihen jälkeen syntyi riimejä, jotka loivat ajatuksen sanoittaa Koulun piha -rap. Räpin kertosäkeestä muotoiltiin pienessä oppilasryhmässä toimiva noin viikkoa ennen h-hetkeä. Räppiä harjoiteltiin ilmiöviikolla ja lopullinen esitys videoitiin. Lopputulos on ajankäyttöön nähden hyvä.

Viidesluokkalaisten oma tavoite oli myös kirjoittaa ajatuksia otsikolla "Meidän koulu". Tuotokset ovat nähtävillä musiikkiluokan seinällä. Kirjoitustehtävään pääsivät käsiksi kaikki oppilaat, mikä oli ilo huomata. Viidesluokkalaisten ilmiöviikkoon kuului lisäksi geokätköilyä, kirjavinkkausta kaupunginkirjastossa, lukutunteja, jalkapalloa ja muutama koekin ehdittiin pitää. Nämä toivat päiviin ryhtiä.

Ilmiöviikko onnistui suunnitelmien mukaisesti.