Kakkosten ja kuutosten ilmiöviikko

2. ja 6. luokat

2lk

Teemme kummien kanssa linnunpöntöt, jotka tuunaamme ja sijoitamme lähimetsään (tn). Tämän lisäksi teemme luokissa seinälle tulevan suuren metsän ja siihen pönttölintuja (ku). Kirjoitamme myös tarinoita linnuista (ai) ja etsimme tietoa pönttölinnuista (ym). Teemme Ipadeillä sarjakuvan viikon työskentelystä, jossa opettelemme tvt-taitoja. Matematiikassa mietimme tilavuuksia ja pohdimme kuinka monta litraa/ desilitraa mahtaa olla linnunpäntön tilavuus (ma). Teemme retken luontoon tällä tai ensi viikolla (li/ym) lintujentarkkailumielessä.

Ilmiöviikolla tärkeää on yhdessä toimiminen tiimeissä (oppilaat jaettu 3 ryhmään kummien kanssa) ja tekemällä oppiminen ja pönttölintuihin tutustuminen ympäröivän luonnon arvostaminen. Laaja-alaisista osa-alueista toteutuu ajattelu ja oppimaan oppiminen oman työn suunnittelussa, vuorovaikutus ja ilmaisu tiimityöskentelyn kautta, monilukutaito, tieto- ja viestintäteknologia, osallistuminen ja vaikuttaminen sekä kestävän tulevaisuuden rakentuminen


6lk

Kutoset käyttävät koko viikon oppitunnit kolmen eri projektin valmisteluun. ROK 10v -teeman mukaisesti kuudesluokkalaiset tekevät koko luokan yhteisen graffitin koulun kirjastoon ikäänkuin muistoksi luokasta muille koulukavereille. Jokainen oppilas suunnittelee itseään kuvastavan nimikirjainlogon ja lisäksi työhön valitaan luokan yhteistä taivalta kuvaavia kuva-aiheita. Samanaikaisesti tämän projektin kanssa kutoset siivoavat ja huoltavat koko koulun kuvataidetarvikkeet.

Toinen projekti on osallistuminen koko Suomi tanssii -somehaasteeseen. Opettelemme katutanssikoreogafian, jonka esitämme perjantaina avointen ovien päivänä klo 10 koulun pihalla.

Kolmas projekti on yhteistyö 2.luokkien kummien kanssa. Oppilaat suunnittelevat ja valmistavat linnunpöntöt ja ottavat samalla osaa Ylen Miljoona linnunpönttöä -kampanjaan. Pöntöt tuunataan taidateoksiksi ja ripustetaan lähimetsän koristukseksi ja ehkä joku rohkea lintukin niihin muuttaa. Oppilaat toimivat kolmessa eri ryhmässä, yhteistyössä kummiensa kanssa. Oppilaat valmistavat koko projektin aikana myös iPadeilla sähköiset sarjakuvat työvaiheista sekä valmiista pöntöistä. Sarjakuvat esitellään avoimien ovien päivänä pe 28.4.

Ilmiöviikolla toteutamme siis oppiainerajat ylittävää opetusta yhdistelemällä projekteissamme liikuntaa, teknistä työtä, kuvataidetta, matematiikkaa, musiikkia ja ympäristöoppia.

Laaja-alaisista osa-alueista toteutuu ajattelu ja oppimaan oppiminen oman työn suunnittelussa, vuorovaikutus ja ilmaisu tiimityöskentelyn kautta, monilukutaito, tieto- ja viestintäteknologia, osallistuminen ja vaikuttaminen sekä kestävän tulevaisuuden rakentuminen.