Tekstiili- ja muotialan perustutkinto
Ompelija, vaatturi, mittatilausompelija, modisti, suutari, sisustusompelija, tekstiilihuoltaja, designtekstiilien valmistaja, tekstiilien valmistaja
Tekstiili- ja muotialan perustutkinnon suorittanut voi työskennellä suuntautumisensa mukaan valmistus-, myynti-, markkinointi- tai huoltotehtävissä tekstiilejä, vaatteita, asusteita tai jalkineita valmistavassa pienyrityksessä tai teollisuudessa, myymälässä, puvustamossa, pesulassa, vuokraamossa tai muussa palveluyrityksessä. Työ tapahtuu asiakaslähtöisesti, vastuullisesti ja suunnitelmallisesti työelämän pelisääntöjä noudattaen.
Hyvä työn laatu- ja kustannustehokkuus sekä kestävän kehityksen ymmärtäminen ovat osa opintoja, samoin tietämys eri materiaalien ja valmistustekniikoiden käytöstä sekä erilaisten koneiden, laitteiden ja työvälineiden hyödyntäminen tulevat tutuksi opintojen aikana. Työssä opitaan hyödyntämään tietoa muodista ja muotoilusta sekä seurataan trendejä, opitaan visuaalisuutta ja muodonhallintaa.
Alalla hyödynnetään digitaalisuutta ja alalla toimiminen vaatii yhteistyökykyisyyttä globaalissa ja monikulttuurisessa toimintaympäristössä.
Tekstiili- ja muotialan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä).
Tutkintoon sisältyy kaksi pakollista tutkinnon osaa:
Tekstiili- ja muotialan tuotteen valmistaminen (30 osaamispistettä) ja
Osaamisesta ja tuotteista viestiminen (10 osaamispistettä) sekä yksi tutkintonimikkeen määräävä valinnainen tutkinnon osa (45 osaamispistettä).
Tutkintonimike määräytyy, suoritettaessa koko tekstiili- ja muotialan perustutkinto, valinnaisten tutkinnon osien 1 mukaan seuraavasti:
Sarjatuotannossa toimiminen, ompelija (PT)
Vaatteen valmistaminen vaatturityönä, vaatturi (PT)
Vaatteen valmistaminen mittatilaustyönä, mittatilausompelija (PT)
Asusteiden ja päähineiden valmistaminen, modisti (PT)
Jalkineiden valmistaminen ja korjaaminen, suutari (PT)
Muodin alalla toimiminen, muotiassistentti (PT)
Sisustustekstiilien- ja tuotteiden valmistaminen, sisustustekstiilien valmistaja (PT)
Tekstiilien huoltaminen, tekstiilihuoltaja (PT)
Designtekstiilien suunnittelu ja valmistaminen, yksilöllisiä tekstiilituotteita uusilla tai perinteisillä menetelmillä ja tekniikoilla tai niiden yhdistelmillä, designtekstiilien valmistaja (PT)
Teollisten tekstiilien ja tekstiilimateriaalien valmistaminen, tekstiilien valmistaja (PT)
Mikäli valitaan kaksi tutkintonimikkeen määrittävää tutkinnon osaa, opiskelija valitsee käytettävän tutkintonimikkeen.
Lähteet:
https://eperusteet.opintopolku.fi
www.ammattiosaaja.fi
www.ammattinetti.fi
www.opintopolku.fi