5.5 Ammattikorkeakoulut
Yleistä tietoa opinnoista
Ammattikorkeakoulut antavat ammatillispainotteista ja käytännönläheistä korkeakouluopetusta. Kielitaidolla on suuri merkitys korkeakouluasteella.
Ammattikorkeakouluissa järjestetään tutkintoon johtavaa koulutusta, avointa opetusta, jatkotutkintoja ja erikoistumisopintoja sekä opettajakoulutusta ja muuta lisäkoulutusta.
Ammattikorkeakouluopintoja on tarjolla sekä nuorille että aikuisille. Aikuiset voivat osallistua nuorten koulutuksiin, mutta heille on myös omia koulutusvaihtoehtoja, jotka antavat mahdollisuuden opiskella joustavasti esimerkiksi työn ohessa.
Ammattikorkeakoulussa suoritettavia tutkintoja ovat ammattikorkeakoulututkinto (AMK) ja ylempi ammattikorkeakoulututkinto.
Ammattitutkinnon (AMK) laajuus vaihtelee eri aloilla, se voi olla joko 210, 240 tai 270 opintopistettä. Sen suorittaminen kestää noin 3,5- 4,5 vuotta. Opinnot koostuvat perusopinnoista, ammattiopinnoista, vapaasti valittavista opinnoista, opinnäytetyöstä ja harjoittelusta.
Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon (ylempi AMK) laajuus on joko 60 tai 90 opintopistettä ja sen suorittaminen vie noin 1-1,5 vuotta.
Voit hakea ammattikorkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin, jos olet suorittanut
- lukion oppimäärän ja/tai ylioppilastutkinnon
- International Baccalaureate -tutkinnon (IB)
- Eurooppalaisen ylioppilastutkinnon (EB)
- Reifeprüfung-tutkinnon (RP)
- 120 opintoviikon tai 180 osaamispisteen laajuisen ammatillisen perustutkinnon tai näitä vastaavat aikaisemmat opinnot näyttötutkintona ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon tai niitä vastaavan aikaisemman tutkinnon tai ulkomaisen koulutuksen, joka asianomaisessa maassa antaa kelpoisuuden vastaaviin korkeakouluopintoihin.
Ammattikorkeakoulu päättää hakukelpoisuudesta.
Voit tulla valituksia opintoihin, jos ammattikorkeakoulu toteaa sinulla muutoin olevan opintoja varten riittävät tiedot ja valmiudet. Ammattikorkeakoulu päättää, oletko hakukelpoinen.
Ylempään amk-tutkintoon hakevalla pitää aina olla soveltuva korkeakoulututkinto ja kolmen vuoden työkokemus. Käsi- ja taideteollisuusalalla, viestintä- ja kuvataidealalla, teatteri- ja tanssialalla sekä musiikkialalla työkokemuksen asemesta voidaan hyväksyä vastaavan pituinen taiteellinen toiminta.
Jos olet suorittanut opistoasteen tai ammatillisen korkea-asteen tutkinnon ja sen jälkeen korkeakoulututkinnon, voidaan vaadittavaksi työkokemukseksi hyväksyä myös ennen korkeakoulututkinnon suorittamista saatu työkokemus asianomaiselta alalta. Esimerkiksi olet ensin valmistunut merkonomiksi ja myöhemmin tradenomiksi. Lähde: www.opintopolku.fi
Ammattikorkeakouluopintoja järjestetään seuraavilla aloilla:
- Humanistinen ala
- Kasvatusala
- Kauppa ja hallinto (liiketalous, johdon assistenttityö ja kielet)
- Maa- ja metsätalous
- Palvelu ( kauneudenhoito, kirjasto- ja tietopalvelut, liikenne ja kuljetus, liikunta, matkailu, merenkulku, turvallisuus)
- Sosiaaliala
- Taiteet ja kulttuuri
- Tekniikka, teollisuus ja rakentaminen
- Terveys ja hyvinvointi
- Tietojenkäsittely, tieto- ja viestintätekniikka (ICT)
Hakuaikataulut on ryhmitelty mm. seuraavasti
- vieraskielisen koulutuksen, Tampereen yliopiston teatterityön koulutus ja Taideyliopiston koulutukset
- ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen suomen- ja ruotsinkieliset koulutukset
- lisäksi mahdolliset lisähaut
Lisätietoja koulutuksista ja mm. valintakriteereistä ja pääsykokeista voit lukea oppilaitosten kotisivuilta tai seuraavista linkeistä:
https://opintopolku.fi/wp/opo/korkeakoulujen-haku/mika-korkeakoulujen-opiskelijavalinnoissa-muuttuu-vuoteen-2020-menessa/
www.opintopolku.fi
www.studentum.fi
Lisätietoa
Ammattikorkeakouluopintoja järjestetään seuraavilla aloilla:
- humanistinen ala
- kasvatusala
- taiteet ja kulttuuri
- maa- ja metsätalous
- palvelualat
- terveys ja hyvinvointi
- sosiaaliala
- tekniikka, teollisuus ja rakentaminen
- tieojenkäsittely, tieto- ja viestintätekniikka
- kauppa ja hallinto
Ammattikorkeakoulut päättävät koulutustensa opetussuunnitelmista itsenäisesti. Samannimisen koulutuksen sisällössä voi eri ammattikorkeakouluissa olla muun muassa erilaisia suuntautumisvaihtoehtoja, joten kannattaa vertailla, minkä ammattikorkeakoulun koulutus vastaa parhaiten omia mielenkiinnon kohteitasi.
Katso tarkemmin www.opintopolku.fi/AMK
Ammattikorkeakoulujen yhteishauissa mukana olevat ammattikorkeakoulujen koulutukset ovat
- nuorten suomen- tai ruotsinkielistä koulutusta
- nuorten vieraskielistä koulutusta tai
- aikuiskoulutusta (AMK-tutkinnot ja ylemmät AMK-tutkinnot)
Lisätietoja löydät oppimateriaalin jokaisen toisen asteen ammattialan kohdalta.