Pintakäsittelyalan perustutkinto

Maalari, lattianpäällystäjä ja pintakäsittelijä


Pintakäsittelyalalla käsitellään rakennusten, tuotteiden ja esineiden pintoja erilaisilla menetelmillä. Alan työpaikkoja ovat esimerkiksi rakennus-, huonekalu- ja metalliteollisuudessa sekä rakennus- ja maalausliikkeissä.

Tutkintoon sisältyy neljä osaamisalaa:

  • Lattianpäällystyksen osaamisala
  • Rakennusmaalauksen osaamisala
  • Teollisen pintakäsittelyn osaamisala
  • Tuotemaalauksen osaamisala

Maalarit ja lattianpäällystäjät työskentelevät uudis- tai korjausrakennustyömaalla tehden muun muassa maalaus-, tapetointi-, laatoitus- ja lattianpäällystystöitä sekä erilaisten tasoitus- ja rappaustöiden tekoa. Työpaikkoja on esimerkiksi maalaus- ja rakennusliikkeissä sekä remonttiyrityksissä. Moni työskentelee maalausalan yrittäjänä.

Lattianpäällystäjä on erikoistunut mattojen ja parkettien asennukseen. Maalari käsittelee rakennuksen muut sisustus- ja ulkopinnat. Maalari voi tehdä myös erikoismaalaustöitä kuten entisöintiä, koristemaalausta, kultausta ja mainostekstausta.

Muita ammattinimikkeitä ovat esimerkiksi rakennusmaalari tai koristemaalari.

Tuotemaalauksen osaamisalalta valmistuu pintakäsittelijöitä, jotka viimeistelevät huonekaluja ja muita puutuotteita. Työ voi olla myös maalaus-, lakkaus- ja petsauslinjojen hoitoa. Pintakäsittelijät työskentelevät muun muassa rakennustuote- ja huonekaluteollisuuden maalaamoissa.

Teollisen pintakäsittelyn osaamisalalta valmistuu korroosionestomaalareita ja pintakäsittelijöitä. He viimeistelevät metalli- ja muoviteollisuuden tuotteita, kuten kalusteita ja ajoneuvoja, ja hoitavat pintakäsittelylinjoja. Työpaikkoja on esimerkiksi pintakäsittelylaitoksissa ja automaalaamoissa.

Korroosionestomaalari hallitsee erilaiset korroosiosuojauskäsittelyt. Pintakäsittelijä tekee muita teollisuuden maalaustöitä, kuten ruisku- ja jauhemaalausta.

Lähteet:
www.ammattinetti.fi
www.ammattiosaaja.fi
www.taos.fi
www.opintopolku.fi