5.1.4 Kauppa ja hallinto

Yleistä tietoa alasta

Kaupan ja hallinnon alan tutkinnoilla (ammatillinen perustutkinto, ammattitutkinnot ja erikoisammattitutkinnot) työllistytään erilaisiin elinkeinoelämän tehtäviin, jotka liittyvät asiakaspalveluun, kauppaan, toimistotehtäviin tai hallintoon.

Liiketalouden alalla tarvitaan yleistä liiketaloudellista osaamista, hyviä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja, kielitaitoa ja tietoteknistä osaamista. Liiketalouden ammattilaiset ovat luotettavia, laatutietoisia, oma-aloitteisia sekä asiakaspalvelu- ja yhteistyöhenkisiä, joustavia ja järjestelykykyisiä, ja he suhtautuvat työhönsä ja asiakkaisiin myönteisesti ja vastuuntuntoisesti. Kustannustehokastyöskentely ja talouden eri osatekijöiden merkityksen ymmärtäminen on oleellinen asia liike-elämässä niin yrittäjillä kuin työntekijöillä.

Ala on kansainvälinen ja edellyttää hyvää kielitaitoa sekä kulttuurien tuntemusta. Työ on asiakaslähtöistä, monipuolista ja vaihtelevaa, ja alan sisällä on usein mahdollista siirtyä työtehtävästä toiseen.

Alalla on hyvät mahdollisuudet edetä esimiestehtäviin ja kansainvälisiin tehtäviin sekä ryhtyä yrittäjäksi. Alan työpaikkoja ovat mm. vähittäis- tai tukkukaupat, palveluja tuottavat, myyvät tai välittävät yritykset, julkishallinnon organisaatiot, toimistot ja virastot, pankit ja vakuutusyhtiöt sekä kirjastot ja tietopalveluyritykset.

Alan työllisyysnäkymät ovat joustavat ja hyvät. Alan tutkinnoissa tuotettua ja osoitettua osaamista voidaan hyödyntää laajasti elinkeinoelämän kaikilla sektoreilla. Yleisesti alan ammattitaitoiselle työvoimalle on kysyntää. Joidenkin tutkintojen ammattialoilla on tapahtumassa sukupolvenvaihdoksia, mikä osaltaan turvaa ammattitaitonsa osoittaneen henkilön työllistymisen.

Ammatillisia perustutkintoja on yksi ja sillä on kolme osaamisalaa.

  • Liiketoiminnan perustutkinto: merkonomi
- Asiakaspalvelun ja myynnin osaamisala
Asiakaspalvelun ja myynnin osaamisalan suorittanut osaa toimia erilaisissa asiakaspalvelun, myynnin ja markkinointiviestinnän tehtävissä. Hän osaa luoda, ylläpitää ja kehittää pitkäaikaisia asiakassuhteita. Hän osaa myydä asiakkaan tarpeita vastaavia ratkaisuja kannattavasti sekä palvella erilaisia asiakkaita. Hän osaa käyttää omassa työssään organisaationsa kilpailukeinoja esimerkiksi toteuttaessaan markkinointiviestintää. Tutkinnon suorittaneella on myös valmiudet kehittyä lähiesimiestehtäviin.

Osaamisalan suorittanut sijoittuu esimerkiksi seuraavanlaisiin asiakaspalvelun ja myynnin työtehtäviin: myyjä, somistaja, myyntineuvottelija, rahoitus- ja vakuutusalan palveluneuvoja, tuoteryhmä- tai osastovastaava, tuote-edustaja, markkinointiassistentti ja myyntisihteeri.

- Talous- ja toimistopalvelujen osaamisala
Talous- ja toimistopalveluiden osaamisalan suorittanut osaa palvella toimiston sisäistä ja ulkoista asiakasta erilaisissa toimistotehtävissä. Hän osaa hoitaa jotain talouspalvelujen osa-aluetta käyttäen toimiston ja talous- hallinnon työvälineitä ja sovellusohjelmia.

Osaamisalan suorittanut sijoittuu esimerkiksi seuraavanlaisiin taloushallinnon ja toimistopalvelun työtehtäviin: kirjanpitäjä, reskontranhoitaja, laskuttaja, palkanlaskija, palkka-assistentti, toimistoassistentti, toimistosihteeri, käyttäjätukihenkilö, rahoitus- ja vakuutusalan toimihenkilö.

- Tieto- ja kirjastopalvelujen osaamisala
Tieto- ja kirjastopalvelujen osaamisalan suorittanut osaa toimia alan asiakaspalvelun, tietopalvelun ja kokoelman hallinnan tehtävissä myös verkkoympäristössä. Hän osaa toimia työyhteisön jäsenenä ja erilaisissa verkostoissa. Hän osaa ohjata ja opastaa kirjaston ja sen kokoelmien käyttöön, tiedonhallintaan ja sähköiseen asiointiin sekä yksittäisiä asiakkaita että ryhmiä. Hän osaa tiedottaa organisaationsa tapahtumista ja palveluista.

Osaamisalan suorittaneet sijoittuvat esimerkiksi seuraavanlaisiin tieto- ja kirjastopalvelujen työtehtäviin: kirjastovirkailija, kirjastosihteeri, tietopalveluvirkailija, tietopalvelusihteeri ja tietopalveluassistentti.

 

Lähteet:
www.opintopolku.fi
www.ammattinetti.fi
www.kuntatyo.fi
www.kunkoululoppuu.fi