12. Ihmisen hyvinvointi

Hyvinvointiin vaikuttaa moni asia

Hyvinvoiva ihminen on yleensä tyytyväinen. Hän jaksaa ja haluaa opiskella ja olla kavereiden kanssa. Koulupäivän jälkeen nuorella tulisi olla vielä voimia harrastaa jotakin.

Mistä hyvinvointi rakentuu? Siihen vaikuttaa monia asia.

Tässä luvussa käsitellään muun muassa ihmissuhteita, unta ja riittävää liikuntaa.

Ihmissuhteet

Kaveruus ja ystävyys ovat kullanarvoisia asioita. Hyvä ystävä ymmärtää, jos toisella on huono päivä. Samoin sinä osaat antaa kaverisi olla rauhassa, jos hän haluaa olla yksin.

Ystävyydestä saa energiaa, hyvää mieltä, voimaa, turvallisuutta ja tunteen olla hyväksytty. Hyvän ihmissuhteen eteen on tehtävä myös työtä. Kuuntele ystävääsi, säilytä hänen salaisuutensa ja auta tarvittaessa, niin saat tarvitessasi myös itse tukea häneltä.

Eri tilanteissa olisi hyvä osata tulkita toisen ihmisen sanojen lisäksi hänen ilmeitään ja eleitään. Sanaton viesti saattaa joskus kertoa enemmän kuin sanat. Joudumme päivittäin tilanteisiin, joissa sosiaaliset vuorovaikutustaidot korostuvat. Mitä rohkeammin niitä harjoittelee tutussa kaveripiirissä, sen helpompaa on toimia vieraampienkin ihmisten kanssa.

Ihmisten erilaisuus tekee jokaisesta omanlaisensa. Jokaisella on oikeus olla oma itsensä, eikä ympäröivä yhteiskunta saisi painostaa ketään muuttumaan toisenlaiseksi. Suvaitsemalla erilaisuutta annat muille hyväksynnän, ja he todennäköisesti saavat sitä helpommin myös muilta. Vallitsevasta joukosta ulkonäkönsä tai toimintansa vuoksi erottuvat ihmiset saattavat kuitenkin saada osakseen myös negatiivista huomiota. Toisia arvostelevat tai kiusaavat henkilöt ovat suvaitsemattomia. Syynä voi olla vaikka huono itsetunto, ennakkoluulot tai tiedonpuute. Hyvän ystävän voi löytää erilaisestakin kaverista.

Miten ystävät vaikuttavat onnellisuuteen? Vastaa kommentoimalla.

Nuoren elämänvaiheisiin kuuluvat myös ensimmäiset ihastumiset ja rakastuminen. Ihastuksen kohde voi olla nopeastikin vaihtuva henkilö, kun taas rakastuessa tunne on syvempää ja pysyvämpää. Jos rakkauden kohde vastaa tunteisiin samoin, jäävät alun epävarmuus ja arkuus taka-alalle. Vähitellen nämä henkilöt viihtyvät entistä paremmin toistensa seurassa ja haluavat olla yhdessä, jolloin suhde muuttuu seurusteluksi. On hyvin yksilöllistä, minkä ikäisenä ensimmäisen seurustelusuhteen aloittaa. Tärkeintä on muistaa, että kummallakin on hyvä olla suhteessa ja että otetaan huomioon molempien toiveet ja tarpeet.


Väestöliiton sivut

Opiskelu- ja kaveritaidot

Opiskelu on lapsen ja nuoren työtä. Sillä kartutetaan osaamista ja samalla opetellaan sosiaalisia taitoja. Kiinnostuneisuus ja motivaatio helpottavat uusien asioiden oppimista ja tekevät siitä mielekkäämpää. Oikeilla opiskelurutiineilla saa tehtävät edistymään sovitussa aikataulussa ja koulupäivät eivät tunnu liian raskailta.

Opiskelutaitojen huoneentaulu:

Innostu, keskity, kuuntele, valmistaudu, huolehdi aikatauluista, opettele muistisääntöjä, tee muistiinpanoja ja ole kärsivällinen.

Koulussa on yleensä aina välillä mahdollisuus työskennellä toisten kanssa yhdessä. Ryhmässä toimiminen ja toisten huomioiminen ovat sosiaalisia taitoja, jotka korostuvat nykyisessä yhteiskunnassa. Myöhemmin työelämässä ovat sosiaaliset taidot hyvin tärkeitä monessa ammatissa.

Perhe

Perheet ovat erilaisia. Kaikissa perheissä pyritään kuitenkin yleensä auttamaan ja kannustamaan toisiaan.

Perheen aikuiset pyrkivät olemaan turvallisia, nuoren kasvua tukevia lähimmäisiä. Joskus voit olla hyvinkin eri mieltä aikuisten kanssa.

Koeta muistaa, että vanhempien elämänkokemus ja näkemykset ovat sellaisia, joita sinulla ei vielä voi olla. Heidän tehtävänään on asettaa turvalliset rajat, joissa voit toteuttaa ja harjoitella elämässä eteen tulevia uusia haasteita.

Ilman rajoja joudut itse kokeilemaan ja päättämään sellaisistakin asioista, jotka sinulle ovat liian monimutkaisia ja vastuullisia.

Lepo

Riittävä uni on välttämätöntä nuoren terveydelle. Nukkuessa aivot ja muu elimistö lepäävät.

Joskus voi tuntua siltä, että ei millään malta mennä nukkumaan. Voit tuntua mukavammalta tehdä jotain muuta, esimerkiksi katsoa ohjelmaa tai pelata peliä.

Jos yöunet jäävät monena yönä liian vähälle, olo muuttuu väsyneeksi ja ärtyneeksi. Kouluun ei tunnukaan enää mukavalta mennä, kavereidenkaan seura ei kiinnosta.

Riittävä, hyvä uni onkin aivan välttämätöntä ja jokaisen unentarve on yksilöllistä. Nukuthan riittävästi?

Jos koet olevasi jatkuvasti aamulla herätessäsi kovin väsynyt, saatat nukkua aivan liian vähän. Yritä rauhoittaa iltasi jo ajoissa ja valmistautua yöpuulle tietyillä rutiineilla. Tällainen pienikin korjausliike saattaa jo helpottaa aamuheräämistäsi.

Harrastukset

Harrastukset ovat tärkeitä hyvinvoinnille. Valitse harrastus, jossa viihdyt!

Harrastukset parantavat tietojasi ja taitojasi. Samalla voit viettää aikaasi ystävien kanssa.

Harrastuksen ei tarvitse olla huippu-urheilua tai vaikkapa soittotunneilla soittamista. Tärkeintä on, että viihdyt harrastuksessasi.

Harrastusmahdollisuuksista saat tietoa eri yhdistysten kotisivuilta ja julkaisuista sekä kavereiltasi – uskalla rohkeasti kokeilla jotakin uutta!

Osallistuminen ja vaikuttaminen

On tärkeää osallistua ja olla kiinnostunut asioista. Osallistumalla voit vaikuttaa ympärillä tapahtuviin asioihin. Koti on erinomainen paikka harjoitella ja osallistua yhteisten asioiden hoitamiseen ja päätöksentekoon. Kommunikointitaidot on helpointa opetella tutussa ympäristössä, josta pikkuhiljaa siirrytään laajemmalle.

Luottamus ja arvostus lisääntyvät, kun joku ottaa huomioon toimintasi. Kun saat vaikuttaa asioihin, koet myös itsesi tärkeäksi ja arvostetuksi.

Voit vaikuttaa asioiden kulkuun esimerkiksi osallistumalla koulussasi oppilaskuntatoimintaan, kirjoittamalla mielipidepalstalle lehteen tai internetiin sekä osallistumalla harrastuksesi kautta yhdistystoimintaan. Vaikutat myös omilla valinnoillasi ja asenteillasi asioiden kulkuun.

Liikunta

Ihminen tarvitsee joka päivä liikuntaa. Se voi esimerkiksi olla reipasta kävelyä, pelaamista pallolla, voimistelua tai juoksua. Liikkumalla nostat vireystasoasi ja saat kuntosi kohenemaan.

Osa pitää kilpailemisesta, mutta liikuntaa voi harrastaa hyvin ilman kilpailemista tai urheiluseuraan kuulumista.

Nykyisten liikuntasuositusten mukaan tulisi liikkua 1,5 tuntia päivässä, josta 0,5 tuntia reippaasti. Liikuntaa saat helposti kulkemalla koulu- ja harrastusmatkat kävellen tai pyörällä. Samoin välituntiliikunta nostaa päivän liikunta-annosta huomaamatta.

Monipuolinen ruoka

Ihminen tarvitsee joka päivä ruokaa ja vettä. Säännöllisellä ateriarytmillä kehosi jaksaa paremmin päivän mukanaan tuomat rasitukset.

Terveelliseen ruokavalioon kuuluvat monipuolinen aamiainen, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Kun syöt 3–4 tunnin välein, on kehollasi sopivasti polttoainetta koko ajan. Samalla säästät myös hampaitasi, kun et napostele jatkuvasti jotakin ja saa aikaan happohyökkäystä suussasi.

Hiilihydraatit, proteiinit ja rasvat ovat energiaravintoaineita. Kasvikset ja täysjyvävilja (kuten ruisleipä) sopivat kaikille aterioille. Lounaalla ja päivällisellä kannattaa syödä vähärasvaisia maitotuotteita, palkokasveja, kalaa ja lihaakin.

Kaikkein tärkeintä on tasapaino saatavan energian ja kulutuksen suhteen. Nuori ihminen ei saisi esimerkiksi laihtua tarpeettomasti.

Päihteet

Päihteisiin luetaan tupakka, alkoholi ja huumeet. Päihteet ovat vaarallisia ihmisille, ja ne aiheuttavat riippuvuutta. Se tarkoittaa sitä, että elimistö oppii vaatimaan päihdettä uudelleen ja uudelleen.

Päihteistä kieltäytyminen on järkevää, mutta vaatii myös rohkeutta. Jos kaverit painostavat kokeilemaan esimerkiksi tupakan polttamista, on uskallettava olla erilainen ja vastattava kieltävästi houkutukseen.

Lisätietosivu päihteistä

Tiivistelmä

  • Hyvinvointi tarkoittaa sitä, että ihminen voi hyvin: hän esimerkiksi syö, nukkuu ja liikkuu tarpeeksi eikä kärsi esimerkiksi ystävien puutteesta.
  • Hyvinvoinnista pitää keskustella muiden kanssa.
  • Päihteiden käyttö on vakava vaara hyvinvoinnille.