Lisätietoa päihteistä

Mitä yhteistä on tupakalla ja muilla päihteillä?

Tupakalla, alkoholilla ja huumeilla on monia yhteisiä piirteitä.
  1. Ne vaikuttavat aivoihin ja hermostoon. Sen vuoksi niiden vaikutus voi olla piristävä tai lamaannuttava. Käyttäjä haluaakin yleensä muutoksen mielialaansa.
  2. Ne aiheuttavat riippuvuutta. Kun riippuvuus syntyy, päihteen käyttöä ei pysty lopettamaan, vaikka haluaisi.
  3. Ne ovat yleensä terveydelle haitallisia ja toisinaan hengenvaarallisia. Erityisen vaarallista on niiden sekakäyttö.
  4. Päihteiden käyttö on kielletty joko alle 18-vuotiailta tai sitten kaikilta. Niiden käyttö ei poista vastuuta, joten päihtyneenä tehty rikos rangaistaan samoin kuin selvänä tehty.

Miksi tupakan poltto on vaarallista?

Tupakan huumaava aine on nikotiini. Erityisen paljon sitä on nuuskassa. Nikotiini aiheuttaa riippuvuutta. Sen takia tupakan käyttöä on vaikea lopettaa. Jos tupakkaa poltetaan, tupakoitsija saa lisäksi savun monet haitat.

Keuhkot keräävät tupakan tervaa, joka altistaa tupakoitsijan syöpäsairaudelle. Tupakointi alentaa kynnystä kokeilla varsinaisia huumausaineita.

Alkoholin vaarat

Mitä ovat alkoholin haitalliset aineet?

Alkoholin vaikuttava aine on etanoli, joka pieninä määrinä rentouttaa. Suuri määrä etanolia aiheuttaa tasapaino-ongelmia, oksentelua, tajuttomuutta ja lopulta myrkytyksen.

Etanoli on maksalle ja aivoille vahingollinen aine. Erityisen suuressa vaarassa ovat lapset, joiden elimistö toimii aikuisen kehoa heikommin.

Miksi alkoholin käyttö on vaarallista?

Osa etanolista muuttuu kehossa etikkahapoksi. Runsaan alkoholimäärän jälkeen tuleekin yleensä etikkamyrkytys eli krapula.

Joskus alkoholin seassa voi olla muita vaarallisia aineita kuten metanolia. Se vahingoittaa näkökykyä ja voi tappaa.

Alkoholin päihdyttämänä eli humalassa koululainen on altis erilaisille tapaturmille. Silloin sattuu helposti esimerkiksi liikenneonnettomuuksia. Alkoholin tuoma rohkeus yllyttää hölmöilyihin, kuten omien taitojen yliarvioimiseen ja sitä kautta esimerkiksi uhkarohkeisiin uimahyppyihin tai -matkoihin. Humalassa ajautuu helposti väkivaltaisiin ja turvattomiin tilanteisiin.

Sammuminen talvella hankeen on aiheuttanut monen nuoren kuoleman. Sammunut koululainen voi tukehtua omaan oksennukseensa.

Mikäli aivojen hengityskeskus lamaantuu, saattaa hengitys pysähtyä.

Alkoholimyrkytyksen saanut koululainen yritetään viimeisenä keinona pelastaa vatsahuuhtelulla.

Mitä huumeet ovat?

Huumeita valmistetaan kemiallisesti. Ne voivat olla pillereitä, jauhetta, nestettä, kasvien osia tai kiinteää ainetta. Huumeiden käyttötapoja on monenlaisia. Niitä ovat nieleminen, vetäminen henkeen nenän kautta, polttaminen ja pistäminen rokotusruiskeen tavoin verenkiertoon. Samalla elimistöön saattaa päätyä muita myrkyllisiä aineita.

Huumeneulat voivat levittää vaarallisia tauteja kuten HIV:tä tai maksatulehdusta. Huumeiden yliannostukseen on moni kuollut. Huumekokeilusta pitää osata kieltäytyä ensimmäisellä kerralla.


Takaisin luvun alkuun Tehtävät