Uskonnon opetuksen tavoitteet, sisällöt ja arviointi vuosiluokalla 6
Uskonnon tavoitteet vuosiluokalla 6
Tavoitteet opetetaan 6. luokan kahden vuosiviikkotunnin aikana siten, että toinen uskonnon vuosiviikkotunti opetetaan hyvinvointioppimisen, hyvän elämän yhteisenä tuntina elämänkatsomustietoa opiskelevien kanssa. Nämä hyvinvointioppimisen tavoitteet on luettelossa kursivoitu.
T2 ohjata oppilas tutustumaan opiskeltavan uskonnon rituaaleihin ja tapoihin sekä pyhiin paikkoihin ja rakennuksiin
L1 Ajattelu ja oppimaan oppiminen
L2 Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu
T4 ohjata oppilasta etsimään, arvioimaan ja käyttämään uskontoa koskevaa tietoa erilaisista lähteistä
L4 monilukutaito
L5 Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen
L6 Työelämätaidot ja yrittäjyys
T5 opastaa oppilasta perehtymään Suomen ja Euroopan uskonnollisiin ja katsomuksellisiin juuriin ja nykytilaan
L1 Ajattelu ja oppimaan oppiminen,
L2 Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu
T6 ohjata oppilas tutustumaan juutalaisuuteen, kristinuskoon ja islamiin ja niiden vaikutukseen ja historiaan Euroopassa
L2 Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu
T8 ohjata oppilas perehtymään opiskeltavan uskonnon eettisiin opetuksiin sekä eri uskontoja yhdistäviin eettisiin periaatteisiin
L7 Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen
T11 luoda oppilaalle mahdollisuuksia keskustella eettisistä kysymyksistä, ilmaista rakentavasti ajatuksiaan ja tunteitaan sekä harjoitella perustelemaan omia näkemyksiään
L6 Työelämätaidot ja yrittäjyys
L7 Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen
T12 auttaa ja tukea oppilasta muodostamaan ja vahvistamaan myönteistä maailmankatsomusta, itsetuntoa ja luottamusta elämään
L1 Ajattelu ja oppimaan oppiminen
Uskonnon sisällöt vuosiluokalla 6
Uskonnon tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisältöalueet vuosiluokilla 3-6
Sisällöt valitaan siten, että ne tukevat oppiaineen yleisten tavoitteiden saavuttamista. Sisältöjen valinnassa hyödynnetään paikallisia mahdollisuuksia. Sisältöalueista muodostetaan kokonaisuuksia eri vuosiluokille. Oppilaiden kokemusmaailma huomioidaan sisältöjen valinnassa ja niiden tarkemmassa käsittelyssä.
S1 Suhde omaan uskontoon
Sisällöissä keskitytään uskonnon lähteisiin, pyhiin kirjoihin ja henkilöihin sekä musiikkiin, symboleihin, pyhiin paikkoihin ja rakennuksiin. Tärkeitä sisältöjä ovat opiskeltavan uskonnon oppi, tavat, rituaalit ja yhteisöt sekä uskonnon sisäinen monimuotoisuus. Tarkastellaan uskonnon keskeisiä kertomuksia ja niiden vuorovaikutusta taiteen, tieteen ja kulttuurin kanssa.
- Martti Luther ja Mikael Agricola uskonpuhdistajina: luterilaisen kirkon synty; pelastus, usko ja Jumalan armo
- Syvennetään tietoa luterilaisen opin keskeisistä asioista: kristillinen jumalakäsitys (kolminaisuusoppi), sakramentit (kaste ja ehtoollinen), uskontunnustus
- Raamattu kirjana: tyylilajit, vertauskuvallisuus, kielen erityispiirteet, Raamattu kirjakokoelmana
- Hengellinen musiikki, esimerkiksi Lutherin virret, gospel
- yhteistyö oman seurakunnan kanssa
S2 Uskontojen maailma
Opetuksen sisältöjä ovat kristinusko, muut uskonnot ja uskonnottomuus suomalaisessa kulttuurissa ja arjessa. Tutustutaan erityisesti koulun lähialueella vaikuttaviin uskonnollisiin yhteisöihin ja niiden pyhiin tiloihin. Opetuksessa tarkastellaan Suomen ja Euroopan katsomuksellista ja uskonnollista taustaa ja nykytilaa. Sisällöt valitaan niin, että muodostuu kokonaiskuva Euroopan uskonnollisista juurista ja erityisesti juutalaisuuden, kristinuskon ja islamin perussisällöistä ja merkityksestä. Sisältöjen valinnassa otetaan huomioon uskontoon liittyvien teemojen käsittely mediassa ja populaarikulttuurissa.
- Kirkkohistoria uskonpuhdistuksesta nykypäivään: reformaatio ja pietismi.
- Tutustutaan herätysliikkeisiin.
- Muita kristillisiä seurakuntia, esimerkiksi Vapaakirkko, helluntaiseurakunta, baptismi.
- Alustava tutustuminen ekumeniaan ja uskontodialogiin
- Tutustutaan Suomen ja Euroopan uskonnollista ja katsomuksellista nykytilaa ja sen taustaa sekä uskonnottomuutta.
- Tarkastellaan uskontoja mediasta ja populaarikulttuurista otetuilla ajankohtaisilla esimerkeillä.
- Tutustutaan uskonnonvapauslain sisältöön, joka korostaa jokaisen oikeutta harjoittaa omaa uskontoaan Suomessa tai oikeutta jättäytyä kaikkien uskontokuntien ulkopuolelle.
S3 Hyvä elämä: Keskeisiä sisältöjä ovat ihmisarvo, elämän kunnioittaminen ja luonnon vaaliminen. Pohdinnan kohteena ovat oppilaan omat valinnat ja toiminnan taustalla vaikuttavat arvot sekä globaali vastuu. Tärkeitä sisältöjä ovat elämäntaidot, itsetuntemus ja kokonaisvaltainen hyvinvointi. Tutustutaan opiskeltavan uskonnon keskeisiin eettisiin opetuksiin sekä eri uskontojen ja katsomusten yhteisiin eettisiin käsityksiin. Käsitellään YK:n Lapsen oikeuksien sopimusta. Sisällöt antavat oppilaalle välineitä eettiseen keskusteluun ja omien näkemysten perustelemiseen sekä uskonnoista käytävään keskusteluun.
- Oppilaan tekojen eettinen pohdinta: tekojen seuraukset, vastuu toisista ihmisistä, ympäristöstä ja luonnosta.
- Erilaisuuden hyväksyminen, suvaitsevaisuus
- Yhteisvastuu, vastuu lähimmäisestä ja luonnosta
- Tunnetaidot ja arkipäivän etiikka
- Hyvinvoinnin vuosikello yhteisenä oppituntina elämänkatsomustiedon kanssa
Uskonnon oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet vuosiluokalla 3-6
Asioita tarkastellaan kerronnallisuuden, draaman, kokemuksellisuuden, toiminnallisuuden ja yhteisöllisen oppimisen avulla. Keskeistä on opittavien asioiden alustava käsitteellistäminen. Uskonnon opetuksessa käytetään sisältöjen oppimista edistäviä tietoteknisiä sovelluksia siten, että oppilaiden oma aktiivisuus ja vuorovaikutus korostuvat. Opetuksessa korostetaan kiireettömyyttä ja keskustelua. Opetuksessa voidaan mahdollisuuksien mukaan hyödyntää vierailuja ja vierailijoita. Opetuksessa voidaan toteuttaa yksilö- tai ryhmäprojekteja myös oppiaineen eri oppimäärien kesken sekä oppiainerajat ylittäen. Tavoitteena on ilmentää koulussa edustettujen uskontojen ja katsomusten moninaisuutta kunnioittavasti.
Ohjaus, eriyttäminen ja tuki uskonnossa vuosiluokilla 3-6
Oppimäärien toteutuksessa tehdään toimintaan ja opetukseen liittyvät ratkaisut huomioiden oppilaiden erilaiset uskonnolliset ja katsomukselliset taustat ja kehittyvä kielitaito. Keskeisten käsitteiden ymmärtämistä tuetaan. Opetuksessa luodaan oppimista ja osallisuutta edistäviä yhteisiä tilanteita sekä ohjataan ja vahvistetaan oppilaan opiskelutaitoja ja oma-aloitteisuutta.
Oppilaan oppimisen arviointi uskonnossa vuosiluokilla 3-6
Uskonnon opetuksessa oppimisen arviointi on ohjaavaa ja kannustavaa. Palautteella pyritään rohkaisemaan oppilasta perehtymään ja tutkimaan uskontojen keskeisiä lähteitä ja piirteitä sekä tekemään asioista omia tulkintoja. Arvioinnissa otetaan huomioon monimuotoiset kirjallisen ja suullisen tuottamisen tavat sekä muun tekemisen ja ilmaisumuotojen kautta osoitettu osaaminen. Tärkeää on niiden kautta osoitettu taito ilmaista itseään ja ajatuksiaan. Yksityiskohtaisen muistamisen sijaan arvioinissa kiinnitetään erityisesti huomiota tiedon soveltamiseen sekä ajattelun kehittymiseen.
Uskonnon sanallista arviota tai arvosanaa antaessaan opettaja arvioi oppilaan osaamista suhteessa paikallisessa opetussuunnitelmassa asetettuihin tavoitteisiin. Määritellessään osaamisen tasoa 6. vuosiluokan lukuvuositodistusta varten opettaja käyttää kuudennelle vuosiluokalle annettuja arvosanakriteereitä.