Kunnan OPS-sisältö

Oppiaineen tehtävä

Historian opetuksen tehtävänä on kehittää oppilaiden historiatietoisuutta ja kulttuurien tuntemusta sekä kannustaa heitä omaksumaan vastuullisen kansalaisuuden periaatteet.

Menneisyyttä koskevan tiedon avulla oppilaita ohjataan ymmärtämään nykyisyyteen johtanutta kehitystä, henkisen ja aineellisen työn arvoa sekä pohtimaan tulevaisuuden valintoja. Oppilaita ohjataan näkemään yksilön merkitys historiallisena toimijana sekä oivaltamaan toiminnan taustalla esiintyviä tekijöitä ja ihmisten motiiveja.

Kokonaisuudessaan oppiaineen tehtävä on kuvattu valtakunnallisissa opetussuunnitelman perusteissa.

Tarkoituksena on tukea oppilaiden identiteetin rakentumista sekä edistää heidän kasvuaan aktiivisiksi ja erilaisuutta ymmärtäviksi yhteiskunnan jäseniksi. Tätä kautta historian oppiaine nivoutuu tiiviisti yhteen yhteiskuntaopin tavoitteiden ja sisältöjen kanssa.

Vuosiluokilla 4-6
historian opetuksen tehtävänä on perehdyttää oppilaat historiallisen tiedon luonteeseen, tiedon hankkimiseen sekä peruskäsitteisiin. Pyrkimyksenä on herättää oppilaiden kiinnostus mennyttä aikaa, ihmisen toimintaa, sen merkitystä ja ymmärtämistä kohtaan. Opetuksessa korostetaan toiminnallisia ja elämyksellisiä työtapoja.

Keuruulla historian opiskelu aloitetaan tutustumalla oman perheen ja paikkakunnan historiaan. Neljännellä vuosiluokalla tutustutaan myös Suomen historiaan osana Ruotsia 1600-1700-luvuilla, sillä Keuruun paikallishistoria nivoutuu vahvasti osaksi tätä ajanjaksoa muun muassa Herpmanin veljesten ja isonvihan tapahtumien kautta.

Tavoitteet, sisällöt ja arviointi vuosiluokilla 4-6:

Katso myös Historia vuosiluokilla 7-9


Historian oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet vuosiluokalla 4-6

Oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet on kuvattu valtakunnallisissa opetussuunnitelman perusteissa seuraavalla tavalla:

Oppiaineen tavoitteiden kannalta on tärkeä valita elämyksellisiä ja toiminnallisia työtapoja, esimerkiksi erilaisten lähteiden tutkimista, kerrontaa, draamaa, leikkiä ja pelejä.

Tavoitteena on vahvistaa oppilaiden historian tekstien ja ympäristön lukutaitoa sekä harjoitella tulkintojen tekemistä itsenäisesti ja toisten kanssa.

Opiskelussa hankitaan ja käytetään historiallista tietoa erilaisissa oppimisympäristöissä tieto- ja viestintätekniikkaa hyödyntäen.

Historia oppiaineena sopii hyvin integroitavaksi muiden oppiaineiden kanssa. Keuruulla historia nivoutuu erityisen vahvasti yhteiskuntaoppiin.


Ohjaus, eriyttäminen ja tuki historiassa vuosiluokilla 4-6


Ohjaus, eriyttäminen ja tuki on kuvattu valtakunnallisissa opetussuunnitelman perusteissa seuraavalla tavalla:

Historianopetuksessa oppilaita ohjataan tutkivaan opiskelutapaan ja heitä rohkaistaan tekemään tulkintoja, vertailemaan, tekemään johtopäätöksiä ja soveltamaan hankittua tietoa sekä suullisesti että kirjallisesti. Tekstien ymmärtämiseen ohjataan avaamalla teksteissä käytettyjä käsitteitä.

Kommentit

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin