Mallivastaukset

Mallivastaukset

  1. Miksi puhutaan usein psykososiaalisesta terveydestä?

Ihminen on psykofyysissosiaalinen kokonaisuus ja on usein hyvin vaikeaa erottaa esimerkiksi jonkin oireilun tai sairauden taustalla psyykkisten ja sosiaalisten syiden vaikutus. Useimmiten molemmat vaikuttavat ja vielä siten, että sosiaaliset ja psyykkiset syyt aiheuttavat kierteen, jossa toinen tukee toista niin hyvässä kuin pahassa. Esimerkiksi positiivinen minäkuva tukee mielenterveyttä; niin myös tukea antava ja välittävä perhe sekä muu sosiaalinen ympäristö. Ne myös vaikuttavat toisiinsa ja onkin usein mahdotonta erotella mielen sisäisiä ja sosiaalisia syitä.


  1. Tee yhteenveto kappaleen perusteella yleisimmästä mielenterveysongelmasta eli masennuksesta.

- Lyhytaikaisena tunteena masennustila on normaaliin elämään kuuluva tunne. Jokainen kärsii joskus alakuloisuudesta, kun on esimerkiksi surua.

- Masennus-sairaudesta puhutaan, kun masennus pitkittyy, diagnoosin raja on yli kaksi viikkoa.

- Masennuksesta kärsii elämänsä aikana 10 - 20 % suomalaisista.

- Oireita: alakuloinen mieliala, alentunut kyky tuntea mielihyvää, arvottomuuden ja syyllisyyden tunteita, uupumista. Usein myös fyysisiä oireita: nukkumishäiriöitä, vaikuttaa syömiseen ja keskittymiskykyyn.

- Jaetaan lievään, keskivaikeaan ja vaikeaan.

- Hoidettavissa oleva sairaus, etenkin keskivaikeaan ja vaikeaan tarvitaan tyypillisesti ammattilaisen apua ja/tai lääkehoitoa.



  1. Mistä saa apua mielenterveyden ongelmiin?

- Kouluterveydenhoitaja, koulukuraattori, koulupsykologi

- Terveyskeskus, lääkärin vastaanotto

- Lääkärin todistus on edellytys myös esimerkiksi sairaspäivärahalle eli taloudelliselle tuelle

- Tietoa monilta luotettaviltakin nettivuilta: Nuorten mielenterveystalo, oivamieli.fi, sekasin247.fi

- Vertaistukea järjestöitä, esim. Suomen mielenterveysseura, Nyyti ry


  1. Artikkelit:

Ilmansaasteiden ja mielenterveyden välisestä yhteydestä kerrotaan Ylen artikkelissa, joka perustuu yhteen tutkimukseen. Tutkimus on ilmestynyt tieteellisessä julkaisussa, mutta ei kovin tunnetussa sellaisessa. Tällaisissa tapauksissa kannattaa yrittää etsiä, onko jossakin muuallakin käsitelty samaa asiaa. Esimerkiksi Duodecim-lehden (luotettava, suomalainen lääketieteen lehti) artikkelissa käsiteltiin asiaa ja viitattiin useaan tutkimukseen. Sen perusteella saattaa olla, että ilmansaasteet vaikuttavat heikentävästi mielenterveyteen, mutta varmuutta asiasta ei vielä ole. Tutkimusta tarvitaan lisää.



http://www.duodecimlehti.fi/duo99717


Helsingin sanomien artikkeli dystymiasta kertoo masennuksen muodosta, jossa kärsitään lievästä, mutta pitkäaikaisesta masennuksesta. Koska tila on lievä, ihminen ei kovin helposti hakeudu hoitoon ja voi kärsiä koko elämänsä, vaikka tila on hoidettavissa oleva. Terveyskirjastosta (luotettava lääketieteen nettisivu) löytyy nopeasti sanahaulla artikkeli sairaudesta, joten siihen voi luottaa.


http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00409