Opetuksen eheyttäminen
Eheyttämisen toteuttaminen
Opetuksen eheyttämistä toteutetaan meillä esim.
• rinnastamalla eli opiskelemalla samaa teemaa kahdessa tai useammassa oppiaineessa samanaikaisesti
• jaksottamalla eli järjestämällä samaan teemaan liittyvät asiat peräkkäin opiskeltaviksi
• toteuttamalla toiminnallisia aktiviteetteja kuten teemapäiviä, erilaisia tapahtumia, kampanjoita, opintokäyntejä ja leirikouluja
• suunnittelemalla monialaisia, pitempikestoisia oppimiskokonaisuuksia, joiden toteuttamiseen osallistuu useampia oppiaineita ja joihin voi sisältyä edellä mainittuja eheyttämistapoja
• muodostamalla oppiaineista integroituja kokonaisuuksia
Paikkakunnan historia
Oppilas käy Serlachius-museoissa, Gustafissa ja Göstassa.
7.-9. luokat
http://www.serlachius.fi/fi/kouluille/koululaisohjelmat/yhtiolle-toihin/
http://www.serlachius.fi/fi/kouluille/koululaisohjelmat/koululaisohjelmat-gostassa/colaa-jagrafiikkaa/ http://www.serlachius.fi/fi/kouluille/koululaisohjelmat/koululaisohjelmat-gostassa/paviljonginperspektiiveja/ http://www.serlachius.fi/fi/kouluille/koululaisohjelmat/koululaisohjelmat-gostassa/mainiotmainokset/ http://www.serlachius.fi/fi/kouluille/koululaisohjelmat/koululaisohjelmat-gostassa/muotokuviawarholin-hengessa/
http://www.serlachius.fi/fi/kouluille/tietoa-ja-tehtavia/tehdaspaikkakunta-kehittyy/
http://www.serlachius.fi/fi/kouluille/tietoa-ja-tehtavia/serlachiusten-valtakunta/
http://www.akseli.tampere.fi/http://tarinasoitin.fi/veistokset
http://tarinasoitin.fi/top10
Serlachius -museoiden oppimisympäristöt
Serlachius-museoiden työpajaohjelmat sekä sähköiset oppimisympäristöt (mobiilikierrokset, verkkonäyttelyt, digitaaliset arkistot)
http://www.serlachius.fi/fi/kouluille/opettajalle/
http://www.serlachius.fi/fi/kouluille/tietoa-ja-tehtavia/
http://www.serlachius.fi/fi/nayttelyt/verkkonayttelyt/mantta-kehittyy/
http://www.serlachius.fi/fi/nayttelyt/mobiiliopastukset/
http://www.serlachius.fi/fi/kokoelmat/karttajulkaisu/
Mänttä-Vilppulan seurakunta
Ryhmäytys
Nuorisotyöntekijöillämme on osaaminen ohjata ryhmäytystilanteita, jotka sopivat erityisesti niihin ajankohtiin, kun muodostetaan uusia luokkaryhmiä. Käytännössä tarkoittaa siirtymistä yläkouluun. Ryhmäytyksessä oppilaita laitetaan työskentelemään pienryhmissä. Ryhmäytys opettaa heille yhteistyötaitoja ja antaa opettajalle mahdollisuuden tarkkailla luokkansa vuorovaikutustaitoja sekä dynamiikkaa.
Soveltuu: 6 ja 7 luokat
Toteutus: ajankohdat sovitaan koulujen kanssa ajoissa. Ryhmäytys tapahtuu seurakunnan leirikeskuksessa.
Yhteisvastuu
Kampanja on kirkon vuosittainen ja valtakunnallinen juttu, joka tuo diakonian, kehitysavun ja lähetystyön ajankohtaisia teemoja ihmisten tietoon. Yhteisvastuutietoa on mahdollista soveltaa opetukseen ja sitä kautta syventää aiempia oppikokonaisuuksia. Soveltuu: Lähtökohtaisesti 7-9 luokille
Oppiaine: Yhteiskuntaoppi, maantieto, uskonto
Toteutus: Sopii parhaiten tammi-maaliskuulle, kun materiaalia tarjolla, ja aihe ajankohtainen medioissa.
Vierailijat
Seurakunnan tapahtumissa käy säännöllisesti erilaisia vierailijoita. Milloin heidän osaamisensa sopii koulun toimintaan, niin aina tarjoamme näitä vierailijoita kouluille. Vierailijat, voivat olla muusikoita, tarinankertojia, taikureita taikka jonkun alan asiantuntijoita. Kohderyhmä valikoituu aina kulloisenkin vierailijan mukaan tapauskohtaisesti.
Soveltuu: tarjonnan mukaan.
Toteutus : Seurakunta tarjoaa vierailijoita, kun niitä on käymässä. Koulu arvioi, palveleeko vierailija koulun tarpeita ja tavoitteita.
Liikenneturva
Liikenneturva on esittänyt, että liikennekasvatusta olisi vähintään 4 tuntia lukuvuodessa läpi peruskoulun. Tämä olisi hyvä pohja pitkäjänteiselle ja suunnitelmalliselle liikennekasvatustyölle. Liikennekasvatuksen teema voisi toimia myös monialaisena oppimiskokonaisuutena.Liikenneturva toivoo, että liikennekasvatus olisi oppilaalla monialaisen oppimiskokonaisuuden teemana kerran alakoulussa ja kerran yläkoulussa.Liikenneturva on koonnut liikennekasvatusmateriaalia, joista voi kasata monialaisen oppimiskokonaisuuden yläkouluun: Minä liikenteessä -toimintavinkit.
Minä liikenteessä toimintavinkit 7.-9. lk.
https://www.liikenneturva.fi/sites/default/files/materiaalit/Opettajille/skarppinaliikenteessa.pdf
https://www.liikenneturva.fi/sites/default/files/materiaalit/Opettajille/onnettomuustarinat.pdf
https://www.liikenneturva.fi/sites/default/files/materiaalit/Opettajille/valintatunneli.pdf
https://www.liikenneturva.fi/sites/default/files/materiaalit/Opettajille/peilaus.pdf
https://www.liikenneturva.fi/sites/default/files/materiaalit/Opettajille/ennakoitu_katumus.pdf
Opettajille -osiosta löytyy aineistoja ja toimintavinkkejä varhaiskasvatuksen, alakoulun, yläkoulun sekä toisen asteen opettajille:
https://www.liikenneturva.fi/fi/opettajille
http://www.liikenneturva.fi/fi/materiaalit/pelit
Opettajat voivat tilata Liikenneturvan maksuttoman pari kertaa vuodessa ilmestyvän uutiskirjeen. Näin saa helposti tiedon uusista materiaaleista, koulutuksista ym.:
http://www.liikenneturva.fi/fi/opettajille/turvauutiset
Koulun ja kirjaston yhteistyösuunnitelma Mänttä-Vilppulassa
Mänttä-Vilppulan kirjastot tarjoavat alueen kouluille välineitä lukuharrastuksen tukemiseen, sekä kirjastonkäytön ja tiedonhankinnan opetukseen yläkoulussa seuraavasti:
7. luokat
Kirjastonkäytön opetuksen kertausta ja verkkokirjaston esittelyä.
8. luokat
Kirjavinkkausta lukudiplomikirjoista ja lukudiplomin suorittaminen. Oppilaat lukevat kirjalistalta kahdeksan kirjaa ja tekevät siihen liittyvät tehtävät.
Linkkejä:
- Pirkanmaan lukudiplomi kirjalistat ja tehtävät:
https://piki.verkkokirjasto.fi/web/arena/pirkanmaan_lukudiplomi
- Mediakasvatusmateriaalia 0-18-vuotialille
http://mediataitokoulu.fi/
Poliisi
Sisä-Suomen poliisilaitoksella on ennalta estävän toiminnan yksikkö, jonka tehtävänä on muun muassa moniammatillinen turvallisuusyhteistyö viranomaisten ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa sekä oppilaitosyhteistyö. Oppilaitosyhteistyön päätavoitteina on syrjäytymisen ehkäiseminen ja varhainen puuttuminen ongelmiin.
Poliisilla ei ole verkossa erityisesti opettajille tai oppilaille suunnattua materiaalia. Poliisin yleisluontoisia ohjeita mm rikoksiin ja turvallisuuteen liittyen on poliisin omilla verkkosivuilla http://www.poliisi.fi sekä sosiaalisissa medioissa kuten esimerkiksi https://www.youtube.com/user/SuomenPoliisi. Sivuilta löytyy aineistoa, jota saa käyttää ja on hyvä tietää, mutta ne eivät ole opetusta ohjaavia tai velvoittavia.
TAITO PIRKANMAA RY - TAITOKESKUS MÄNTTÄ
Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsä/ph Käsi-käsittää-käsityö – Käsityö – ja muotoilukoulu Näpsä tarjoaa lähestymistavan moniin kulttuuri- ja taidekasvatuksen tavoitteisiin. Näpsän pajoissa tutustutaan laaja-alaisesti elinympäristön materiaaleihin. Oman tekemisen kautta muodostuu henkilökohtainen kokemus. Materiaalinen kokemus johdattaa vastuuseen globaalista, materiaalisesta, elinympäristöstä. Materiaalit, teknologia ja värit ovat yhteisiä kaikilla kansoilla eri puolilla maapalloa.
Käsin tekeminen tarjoaa oman nonverbaalin kielen vuorovaikutukseen kaikille niin valtaväestön kuin maahanmuuttajalapsillekin. Tutustumallaomiinkulttuurijuuriinsyntyy ymmärrystäniinomasta kuin vieraammistakin kulttuureista. Ymmärtäminen on avain erilaisuuden kunnioittamiseen. Käsin tekeminen on pieniä tekijän kokoisia ongelmanratkaisutilanteita.
Opettaja johdattaa jokaisen lapsen tavoitteisiin ikäkaudelle sopivalla oppimistehtävällä. Lapsi oppii luottamaan itseensä kun kokee onnistumisen elämyksiä ratkaistessaan sopivan kokoisia ongelmia. Rooli aktiivisena toimijana heijastuu muihin elämän tilanteisiin. Elämä on luovia ongelmanratkaisutilanteita päivästä toiseen. Asioiden käsittäminen ja kätevyys tukevat arjenhallintataitojen muodostumista. Tekeminen on ihmisen luontainen tapa olla olemassa. Innostus näkyy ja kehittyy, kun oppimistehtävät laaditaan elinympäristön normaalien ilmiöiden ja tapahtumien teemoille.
Opetuksen eheyttäminen ja monialaiset oppimiskokonaisuudet 25 Opetuksen eheyttäminen ja monialaiset oppimiskokonaisuudet Totuttujen käsityön sisältö alueiden ohella käsityö sisältää hyvin suunniteltuina oppimis tehtävinä matematiikkaa, verbaalia ja nonverbaalia kieltä, historiaa, yhteiskuntatietoa, biologiaa, fysiikkaa, kemiaa. Lapset rakentavat maailmankuvaansa käsityön keinoin ilmaisemalla ja tutkimalla kokemuksiaan ja itselleen merkityksellisiä elämän sisältöjä. Käsityössä on keskeistä tekeminen, ilo, halu, taito, uteliaisuus ja rohkeus omiin valintoihin.
TAITO PIRKANMAA RY / KÄSITYÖ JA MUOTOILUKOULU NÄPSÄN JULKAISUT
Ekologinen kädenjälki http://www.taitopirkanmaa.fi/WebRoot/pirkanmaa/Shops/pirkanmaa/4B27/7501/6602/987D/A284/0A28/101E/A02D/Ekologinen_kadenjalki_verkkoon.pdf, VillaPohjolassa
http://www.taitopirkanmaa.fi/WebRoot/pirkanmaa/Shops/pirkanmaa/4F56/102B/4B02/1A66/E700/0A28/1015/BD1C/villa_pohjolassa_napsa_web.pdf
MÄNTÄN KUVATAIDEVIIKOT
Mäntän kuvataideviikot on merkittävimpiin vuosittain järjestettäviin nykytaiteen katselmuksiin kuuluva tapahtuma Suomessa. Finland Festivals-ketjuun kuuluva tapahtuma avataan kesäkuun puolivälissä ja on esillä Mäntän keskustassa sijaitsevassa Pekilo-rakennuksessa elokuun loppuun saakka.Mänttä-Vilppulan kaupungin kanssa solmitun sopimuksen mukaisesti Mäntän kuvataideviikot tarjoaa kaikille Mänttä-Vilppulan ala- ja yläkoululaisille sekä lukiolaisille ilmaisen sisäänpääsyn näyttelyyn koululuokkaryhmänä.Oppilasryhmät johdatetaan näyttelyyn museologian, taidehistorian,estetiikan ja / tai taidekasvatuksen alan opintoja suorittaneiden nuorten aikuisten opastuksella. Vanhemmille oppilaille annetaan myös kirjallisia tehtäviä.
Opastetut käynnit Kuvataideviikoilla lukuvuoden alussa ovat tärkeä osa mänttä-vilppulalaisten nuorten taidekasvatusta ja toimivat johdatuksena moniin tärkeisiin teemoihin, kuten suvaitsevaisuus, kansainvälisyyskasvatus ja taiteen yleinen merkitys. Opastetut kierrokset tarjoavat väylän keskustella nuorten kanssa vaikeistakin aiheista koulun ulkopuolisessa, kontrolloidussa, mutta rennossa tilanteessa. Nykytaiteen tekniikoiden, tekotapojen ja erilaisten taiteilijapersoonien kohtaamisen kautta nuori voi peilata omia kykyjään ja kiinnostustaan paitsi kuvataiteen, myös kirjallisuuden ja musiikin maailmaan sekä muihin humanistisiin aloihin.
Palo- ja pelastuslaitos
Tulikettuharjoitukset 2., 4., 6. ja 8. luokalla.
• rinnastamalla eli opiskelemalla samaa teemaa kahdessa tai useammassa oppiaineessa samanaikaisesti
• jaksottamalla eli järjestämällä samaan teemaan liittyvät asiat peräkkäin opiskeltaviksi
• toteuttamalla toiminnallisia aktiviteetteja kuten teemapäiviä, erilaisia tapahtumia, kampanjoita, opintokäyntejä ja leirikouluja
• suunnittelemalla monialaisia, pitempikestoisia oppimiskokonaisuuksia, joiden toteuttamiseen osallistuu useampia oppiaineita ja joihin voi sisältyä edellä mainittuja eheyttämistapoja
• muodostamalla oppiaineista integroituja kokonaisuuksia
Paikkakunnan historia
Oppilas käy Serlachius-museoissa, Gustafissa ja Göstassa.
7.-9. luokat
http://www.serlachius.fi/fi/kouluille/koululaisohjelmat/yhtiolle-toihin/
http://www.serlachius.fi/fi/kouluille/koululaisohjelmat/koululaisohjelmat-gostassa/colaa-jagrafiikkaa/ http://www.serlachius.fi/fi/kouluille/koululaisohjelmat/koululaisohjelmat-gostassa/paviljonginperspektiiveja/ http://www.serlachius.fi/fi/kouluille/koululaisohjelmat/koululaisohjelmat-gostassa/mainiotmainokset/ http://www.serlachius.fi/fi/kouluille/koululaisohjelmat/koululaisohjelmat-gostassa/muotokuviawarholin-hengessa/
http://www.serlachius.fi/fi/kouluille/tietoa-ja-tehtavia/tehdaspaikkakunta-kehittyy/
http://www.serlachius.fi/fi/kouluille/tietoa-ja-tehtavia/serlachiusten-valtakunta/
http://www.akseli.tampere.fi/http://tarinasoitin.fi/veistokset
http://tarinasoitin.fi/top10
Serlachius -museoiden oppimisympäristöt
Serlachius-museoiden työpajaohjelmat sekä sähköiset oppimisympäristöt (mobiilikierrokset, verkkonäyttelyt, digitaaliset arkistot)
http://www.serlachius.fi/fi/kouluille/opettajalle/
http://www.serlachius.fi/fi/kouluille/tietoa-ja-tehtavia/
http://www.serlachius.fi/fi/nayttelyt/verkkonayttelyt/mantta-kehittyy/
http://www.serlachius.fi/fi/nayttelyt/mobiiliopastukset/
http://www.serlachius.fi/fi/kokoelmat/karttajulkaisu/
Mänttä-Vilppulan seurakunta
Ryhmäytys
Nuorisotyöntekijöillämme on osaaminen ohjata ryhmäytystilanteita, jotka sopivat erityisesti niihin ajankohtiin, kun muodostetaan uusia luokkaryhmiä. Käytännössä tarkoittaa siirtymistä yläkouluun. Ryhmäytyksessä oppilaita laitetaan työskentelemään pienryhmissä. Ryhmäytys opettaa heille yhteistyötaitoja ja antaa opettajalle mahdollisuuden tarkkailla luokkansa vuorovaikutustaitoja sekä dynamiikkaa.
Soveltuu: 6 ja 7 luokat
Toteutus: ajankohdat sovitaan koulujen kanssa ajoissa. Ryhmäytys tapahtuu seurakunnan leirikeskuksessa.
Yhteisvastuu
Kampanja on kirkon vuosittainen ja valtakunnallinen juttu, joka tuo diakonian, kehitysavun ja lähetystyön ajankohtaisia teemoja ihmisten tietoon. Yhteisvastuutietoa on mahdollista soveltaa opetukseen ja sitä kautta syventää aiempia oppikokonaisuuksia. Soveltuu: Lähtökohtaisesti 7-9 luokille
Oppiaine: Yhteiskuntaoppi, maantieto, uskonto
Toteutus: Sopii parhaiten tammi-maaliskuulle, kun materiaalia tarjolla, ja aihe ajankohtainen medioissa.
Vierailijat
Seurakunnan tapahtumissa käy säännöllisesti erilaisia vierailijoita. Milloin heidän osaamisensa sopii koulun toimintaan, niin aina tarjoamme näitä vierailijoita kouluille. Vierailijat, voivat olla muusikoita, tarinankertojia, taikureita taikka jonkun alan asiantuntijoita. Kohderyhmä valikoituu aina kulloisenkin vierailijan mukaan tapauskohtaisesti.
Soveltuu: tarjonnan mukaan.
Toteutus : Seurakunta tarjoaa vierailijoita, kun niitä on käymässä. Koulu arvioi, palveleeko vierailija koulun tarpeita ja tavoitteita.
Liikenneturva
Liikenneturva on esittänyt, että liikennekasvatusta olisi vähintään 4 tuntia lukuvuodessa läpi peruskoulun. Tämä olisi hyvä pohja pitkäjänteiselle ja suunnitelmalliselle liikennekasvatustyölle. Liikennekasvatuksen teema voisi toimia myös monialaisena oppimiskokonaisuutena.Liikenneturva toivoo, että liikennekasvatus olisi oppilaalla monialaisen oppimiskokonaisuuden teemana kerran alakoulussa ja kerran yläkoulussa.Liikenneturva on koonnut liikennekasvatusmateriaalia, joista voi kasata monialaisen oppimiskokonaisuuden yläkouluun: Minä liikenteessä -toimintavinkit.
Minä liikenteessä toimintavinkit 7.-9. lk.
https://www.liikenneturva.fi/sites/default/files/materiaalit/Opettajille/skarppinaliikenteessa.pdf
https://www.liikenneturva.fi/sites/default/files/materiaalit/Opettajille/onnettomuustarinat.pdf
https://www.liikenneturva.fi/sites/default/files/materiaalit/Opettajille/valintatunneli.pdf
https://www.liikenneturva.fi/sites/default/files/materiaalit/Opettajille/peilaus.pdf
https://www.liikenneturva.fi/sites/default/files/materiaalit/Opettajille/ennakoitu_katumus.pdf
Opettajille -osiosta löytyy aineistoja ja toimintavinkkejä varhaiskasvatuksen, alakoulun, yläkoulun sekä toisen asteen opettajille:
https://www.liikenneturva.fi/fi/opettajille
http://www.liikenneturva.fi/fi/materiaalit/pelit
Opettajat voivat tilata Liikenneturvan maksuttoman pari kertaa vuodessa ilmestyvän uutiskirjeen. Näin saa helposti tiedon uusista materiaaleista, koulutuksista ym.:
http://www.liikenneturva.fi/fi/opettajille/turvauutiset
Koulun ja kirjaston yhteistyösuunnitelma Mänttä-Vilppulassa
Mänttä-Vilppulan kirjastot tarjoavat alueen kouluille välineitä lukuharrastuksen tukemiseen, sekä kirjastonkäytön ja tiedonhankinnan opetukseen yläkoulussa seuraavasti:
7. luokat
Kirjastonkäytön opetuksen kertausta ja verkkokirjaston esittelyä.
8. luokat
Kirjavinkkausta lukudiplomikirjoista ja lukudiplomin suorittaminen. Oppilaat lukevat kirjalistalta kahdeksan kirjaa ja tekevät siihen liittyvät tehtävät.
Linkkejä:
- Pirkanmaan lukudiplomi kirjalistat ja tehtävät:
https://piki.verkkokirjasto.fi/web/arena/pirkanmaan_lukudiplomi
- Mediakasvatusmateriaalia 0-18-vuotialille
http://mediataitokoulu.fi/
Poliisi
Sisä-Suomen poliisilaitoksella on ennalta estävän toiminnan yksikkö, jonka tehtävänä on muun muassa moniammatillinen turvallisuusyhteistyö viranomaisten ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa sekä oppilaitosyhteistyö. Oppilaitosyhteistyön päätavoitteina on syrjäytymisen ehkäiseminen ja varhainen puuttuminen ongelmiin.
Poliisilla ei ole verkossa erityisesti opettajille tai oppilaille suunnattua materiaalia. Poliisin yleisluontoisia ohjeita mm rikoksiin ja turvallisuuteen liittyen on poliisin omilla verkkosivuilla http://www.poliisi.fi sekä sosiaalisissa medioissa kuten esimerkiksi https://www.youtube.com/user/SuomenPoliisi. Sivuilta löytyy aineistoa, jota saa käyttää ja on hyvä tietää, mutta ne eivät ole opetusta ohjaavia tai velvoittavia.
TAITO PIRKANMAA RY - TAITOKESKUS MÄNTTÄ
Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsä/ph Käsi-käsittää-käsityö – Käsityö – ja muotoilukoulu Näpsä tarjoaa lähestymistavan moniin kulttuuri- ja taidekasvatuksen tavoitteisiin. Näpsän pajoissa tutustutaan laaja-alaisesti elinympäristön materiaaleihin. Oman tekemisen kautta muodostuu henkilökohtainen kokemus. Materiaalinen kokemus johdattaa vastuuseen globaalista, materiaalisesta, elinympäristöstä. Materiaalit, teknologia ja värit ovat yhteisiä kaikilla kansoilla eri puolilla maapalloa.
Käsin tekeminen tarjoaa oman nonverbaalin kielen vuorovaikutukseen kaikille niin valtaväestön kuin maahanmuuttajalapsillekin. Tutustumallaomiinkulttuurijuuriinsyntyy ymmärrystäniinomasta kuin vieraammistakin kulttuureista. Ymmärtäminen on avain erilaisuuden kunnioittamiseen. Käsin tekeminen on pieniä tekijän kokoisia ongelmanratkaisutilanteita.
Opettaja johdattaa jokaisen lapsen tavoitteisiin ikäkaudelle sopivalla oppimistehtävällä. Lapsi oppii luottamaan itseensä kun kokee onnistumisen elämyksiä ratkaistessaan sopivan kokoisia ongelmia. Rooli aktiivisena toimijana heijastuu muihin elämän tilanteisiin. Elämä on luovia ongelmanratkaisutilanteita päivästä toiseen. Asioiden käsittäminen ja kätevyys tukevat arjenhallintataitojen muodostumista. Tekeminen on ihmisen luontainen tapa olla olemassa. Innostus näkyy ja kehittyy, kun oppimistehtävät laaditaan elinympäristön normaalien ilmiöiden ja tapahtumien teemoille.
Opetuksen eheyttäminen ja monialaiset oppimiskokonaisuudet 25 Opetuksen eheyttäminen ja monialaiset oppimiskokonaisuudet Totuttujen käsityön sisältö alueiden ohella käsityö sisältää hyvin suunniteltuina oppimis tehtävinä matematiikkaa, verbaalia ja nonverbaalia kieltä, historiaa, yhteiskuntatietoa, biologiaa, fysiikkaa, kemiaa. Lapset rakentavat maailmankuvaansa käsityön keinoin ilmaisemalla ja tutkimalla kokemuksiaan ja itselleen merkityksellisiä elämän sisältöjä. Käsityössä on keskeistä tekeminen, ilo, halu, taito, uteliaisuus ja rohkeus omiin valintoihin.
TAITO PIRKANMAA RY / KÄSITYÖ JA MUOTOILUKOULU NÄPSÄN JULKAISUT
Ekologinen kädenjälki http://www.taitopirkanmaa.fi/WebRoot/pirkanmaa/Shops/pirkanmaa/4B27/7501/6602/987D/A284/0A28/101E/A02D/Ekologinen_kadenjalki_verkkoon.pdf, VillaPohjolassa
http://www.taitopirkanmaa.fi/WebRoot/pirkanmaa/Shops/pirkanmaa/4F56/102B/4B02/1A66/E700/0A28/1015/BD1C/villa_pohjolassa_napsa_web.pdf
MÄNTÄN KUVATAIDEVIIKOT
Mäntän kuvataideviikot on merkittävimpiin vuosittain järjestettäviin nykytaiteen katselmuksiin kuuluva tapahtuma Suomessa. Finland Festivals-ketjuun kuuluva tapahtuma avataan kesäkuun puolivälissä ja on esillä Mäntän keskustassa sijaitsevassa Pekilo-rakennuksessa elokuun loppuun saakka.Mänttä-Vilppulan kaupungin kanssa solmitun sopimuksen mukaisesti Mäntän kuvataideviikot tarjoaa kaikille Mänttä-Vilppulan ala- ja yläkoululaisille sekä lukiolaisille ilmaisen sisäänpääsyn näyttelyyn koululuokkaryhmänä.Oppilasryhmät johdatetaan näyttelyyn museologian, taidehistorian,estetiikan ja / tai taidekasvatuksen alan opintoja suorittaneiden nuorten aikuisten opastuksella. Vanhemmille oppilaille annetaan myös kirjallisia tehtäviä.
Opastetut käynnit Kuvataideviikoilla lukuvuoden alussa ovat tärkeä osa mänttä-vilppulalaisten nuorten taidekasvatusta ja toimivat johdatuksena moniin tärkeisiin teemoihin, kuten suvaitsevaisuus, kansainvälisyyskasvatus ja taiteen yleinen merkitys. Opastetut kierrokset tarjoavat väylän keskustella nuorten kanssa vaikeistakin aiheista koulun ulkopuolisessa, kontrolloidussa, mutta rennossa tilanteessa. Nykytaiteen tekniikoiden, tekotapojen ja erilaisten taiteilijapersoonien kohtaamisen kautta nuori voi peilata omia kykyjään ja kiinnostustaan paitsi kuvataiteen, myös kirjallisuuden ja musiikin maailmaan sekä muihin humanistisiin aloihin.
Palo- ja pelastuslaitos
Tulikettuharjoitukset 2., 4., 6. ja 8. luokalla.