7.3.1 Pedagoginen arvio

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet

Tehostetun tuen aloittaminen perustuu pedagogiseen arvioon. Kirjallisessa pedagogisessa arviossa kuvataan

  • oppilaan oppimisen ja koulunkäynnin kokonaistilanne koulun, oppilaan sekä huoltajan näkökulmista
  • oppilaan saama yleinen tuki ja arvio eri tukimuotojen vaikutuksista
  • oppilaan vahvuudet ja kiinnostuksen kohteet, oppimisvalmiudet sekä oppimiseen ja koulunkäyntiin liittyvät erityistarpeet
  • arvio siitä, millaisilla pedagogisilla, oppimisympäristöön liittyvillä, ohjauksellisilla, oppilashuollollisilla tai muilla tukijärjestelyillä oppilasta voidaan tukea
  • arvio tehostetun tuen tarpeesta.

Yhteistyö oppilaan ja huoltajan kanssa on tärkeää sekä tarpeiden selvittämisen että tuen suunnittelun ja onnistuneen toteuttamisen kannalta. Oppilaan opettaja tai opettajat yhdessä laativat kirjallisen pedagogisen arvion. Tarvittaessa arvion laatimisessa käytetään myös muita asiantuntijoita. Pedagogisen arvion laatimisessa hyödynnetään oppilaalle jo mahdollisesti osana yleistä tukea laadittua oppimissuunnitelmaa. Mikäli oppilaalla on kuntoutussuunnitelma tai muita suunnitelmia, hyödynnetään niitä huoltajan luvalla.

Tehostetun tuen aloittaminen, järjestäminen ja tarvittaessa palaaminen takaisin yleisen tuen piiriin käsitellään pedagogiseen arvioon perustuen moniammatillisesti yhteistyössä oppilashuollon ammattihenkilöiden kanssa[1]. Käsittelyä koskevat tiedot kirjataan opetuksen järjestäjän päättämällä tavalla, esimerkiksi kirjallisesti laadittuun pedagogiseen arvioon.


[1] Laki perusopetuslain muuttamisesta 16 a § (1288/2013)

Kunnan OPS-sisältö

PEDAGOGINEN ARVIO (Muutettu 17.12.2019 Sivistyslautakunta § 113)

Tehostetun tuen suunnittelu alkaa pedagogisen arvion tekemisestä Wilmassa. Pedagogisessa arviossa selvitetään, onko oppilaalle annettu tuki riittävää. Jos oppilas tarvitsee säännöllistä tukea ja/tai useampia tukimuotoja, siirrytään tehostettuun tukeen. Tehostettu tuki sisältää kaikkea koulussa annettavaa tukea, erityisesti tukiopetusta, osa-aikaista erityisopetusta ja oppilashuollollista tukea. Pedagoginen arvio olisi hyvä laatia aina, jos oppiaineessa menestyminen on numerollisesti tasoa 5 tai heikko 6 (ts. väli- tai lukuvuosiarvioinnissa on tulossa numeroksi 5, 6 tai tarvitsee harjoitusta).

Laatiminen
Oppilaan opettajat laativat yhdessä pedagogisen arvion oppilaan opiskelusta. Lain mukaan tehostettu tuki aloitetaan ja järjestetään pedagogiseen arvioon perustuen moniammatillisesti yhteistyössä oppilashuollon ammattihenkilöiden kanssa PoL 16 a § 2 mom. Oppilaan tuen tarpeista konsultoidaan oppilashuollon ammattihenkilöstöä tapauskohtaisesti. Tarvittaessa pedagogisen arvion laatimisessa käytetään hyväksi muita asiantuntijoita. Mikäli oppilaalla on kuntoutussuunnitelma, myös sitä voidaan hyödyntää huoltajan luvalla.

Moniammatillinen yhteistyö oppilashuollon ammattihenkilöiden kanssa Laukaassa

Laukaassa moniammatillinen yhteistyö oppilashuollon ammattihenkilöiden kanssa toteutetaan tapauskohtaisesti.
- Jos oppilashuollon ammattihenkilöstöä on mukana pedagogisen arvion palaverissa heidän nimensä kirjataan lomakkeen mukana olleet oppilashuollon ammattihenkilöt -kohtaan.

- Mahdollinen oppilashuollon ammattihenkilöiden konsultointi oppilaan asiassa kirjataan lomakkeen pedagogisen arvion käsittely -kohtaan.

- Kun oppilashuollon henkilöstöä ei ole mukana pedagogisen arvion palaverissa, huoltajille annetaan tietoa oppilashuollon henkilöstön palveluista Laukaassa sekä kerrotaan opettajan sen hetkinen arvio siitä, tarvitseeko oppilas tällä hetkellä oppimisensa tueksi oppilashuollon palveluja. Myös nämä asiat kirjataan pedagogisen arvion käsittely -kohtaan.

- Laukaassa erityisopettajat välittävät koulupsykologille tiedon tehostettuun tukeen siirtyneistä oppilaista vähintään vuosittain kalenterivuoden vaihtuessa.

Yhteistyö huoltajien kanssa

Tehostetun tuen aloittamisesta opettajat sopivat yhdessä huoltajien kanssa. Yhteistyö oppilaan ja huoltajan kanssa on tärkeää sekä tarpeiden selvittämisen että tuen suunnittelun ja onnistuneen toteuttamisen kannalta. Huoltajan tarjoama tuki ja oppilaan oma osuus kirjataan arvioon. Pedagogisen arvion perusteella laaditaan oppilaalle oppimissuunnitelma, johon kirjataan oppilaalle annettava tuki, tuen muodot ja toteutus.

Säilytys
Pedagoginen arvio käydään huoltajien kanssa yhdessä läpi. Arvio tehdään Wilmassa ja myös arkistoidaan sinne sähköisenä. Pedagogista arviota ei siis tarvitse tulostaa arkistoon eikä siihen tarvitse ottaa allekirjoituksia.