Marraskuu 2021

Marraskuu 2021

Tiistai 30.11.2021
Uintipäivä. Aamulla lähdimme kirpeässä pakkassäässä reippaana heti aamupalan jälkeen kävelemään uimahallille jossa opiston opiskelijat meitä ohjasivat vedessä.
Vesi pärskyi ja kivaa oli. Lasten yksimielinen vastaus kysymykseen tullaanko ensi viikollakin oli, JOO 😊 Takaisin päiväkotiin ajelimme linja-auto kyytillä.
Kuvassa 5 vuotiaat kuuntelee tarkkaavaisena opettajan ohjeita ennen riisumaan pääsyä.


Perjantai 26.11.2021
Aamulla lapset värittelivät adventtikynttelikön. Menimme Katsomaan kirjastoon Kieku hanhi ja kadonnut lahja- näytelmää, jonka esitti Draamapurkin Leena Ylimäki.


Torstai 25.11.2021
Tänään oli vuorossa Jekku-jänis jumppaa salissa musiikin tahdissa. Lapsilla oli pupupäähineet päässä. Opettelimme piirissä ensin koreografiaa ja sitten mentiin musiikin tahdissa. Lopuksi leikimme lasten toivomia laululeikkejä mm. Leijonaa mä metsästän ja Bussi-laulu.

 


Keskiviikko 24.11.2021
Tänään Jekku-jänis toivoi, että lapset rakentaisivat jumpparadan sekä värittelisi kuvan Jekun tekemästä  jumpparadasta. Kaikki saivat siis jumpata ja värittää 👍

Tuumasta toimeen: laitoimme lasten kanssa pujotteluradan eteiseen, tuoliradan ruokahuoneeseen sekä tunnelin. Lopuksi lapset juoksivat nukkarin läpi ja lähellä ovea piti ryömiä penkkien alta!
Kun lapset saivat kävellä tuolien päällä, kuului jonkun lapsen suusta, että " ei tälläistä saa tehdä kotona", mutta totesin tähän, että nyt meillä saa 😊👍. Joku totesi rataa kiertäessään, että " tässä tulee ihan kuuma"!

Osa lapsista väritti Jekun jumpparatakuvaa ja näki "oikean" ison Jekun!



Tiistai 23.11.2021
Tänään Jekku-jänis sai päähineen ja jumpattiin jäniksen jäljissä. Lopuksi jänis meni piiloon 🙂





Maanantai 22.11.2021
Tänään alkoi Jekku-jäniksen viikko ja askartelimme aamulla tikku-Jekut, luin Jekun ensimmäisen kirjeen, jossa jänis kertoi käyneensä täällä ja pudottaneen häntänsä jonnekin. Lapset etsivät, mutta ei sitä häntää löytynyt...


Ulkoilun aikana kävimme kirjastossa, jossa jokainen lapsi sai valita koulukirjat.


Perjantai 19.11.2021
Tänään meillä oli liikunnallinen aamupäivä: kävelimme opistolle, jossa opiskelijat ohjasivat ensin painihallissa oli hippaleikki, kärrynpyörän alkeiden opettelua, tramppahyppyjä, puomilla kävelemistä, nojapuilla riippumista, renkailla roikkumista ja puolapuilla kiipeilyä.



Pienen tauon jälkeen siirryimme pallohalliin, jossa oli hippaleikkejä, polttopalloa, muutama laululeikki ja viestinä hernepussin kuljetusta.



Torstai 18.11.2021
Tänään pidimme lasten kokouksen, jossa lapset saivat valita leikit leikkitaululle. Lapset saavat esittää muitakin toiveita kokouksessa, mutta nyt niitä ei ilmaantunut.





Keskiviikko 17.11.2021
Nelivuotiaat harjoittelivat sijaintikäsitteitä Örkki-otuksen kanssa: Örkki oli tuolin edessä, tuolin päällä jne. sitten lapset saivat tehdä samoin kuin Örkki eli jos örkki meni tuolin alle niin lapset saivat etsiä huoneestamme sellaisen paikan jne. Lisäksi nimesimme metsän- ja villieläimiä läpsyleikin kautta.
Viskarit tekivät kelluntakokeita eli miettivät miksi joku kelluu ja miksi joku ei kellu vedessä.








Tiistai 16.11.2021
Tänään Metsän eläimistä pupu, susi ja siili näyttelivät näytöksen, jossa pupu ja susi kehuivat omia taitojaan: pupu oli hyvä uimaan ja susi hyvä juoksemaan, mutta siili oli omasta mielestään huono ihan kaikessa. Pohdimme lasten kanssa missä kukakin on hyvä ja voiko joku olla huono ihan kaikessa sekä miltä siilistä tuntui, kun hän koki itsensä juoksukisassa huonoksi, eikä halunnut osallistua kisaan. Onneksi pupu ja susi kertoivat siileille, kuinka niiden mielestä siili on hyvä kuuntelemaan ja on hyvä ystävä ❤️.Siilen olo parani ja itsetunto koheni👍

Ulkoilimme Alvarin koulun pihalla, jossa leikimme Kapteeni käskee- leikkiä ja erilaisia hippoja. 



Perjantai 12.11.2021
Ilmojen viiletessä tarvitsemme pipoja ja lapasia ulkona, joten harjoittelimme saksilla leikkaamista, välittämistä vahaliiduilla sekä maalaamista pullo väreillä.






Torstai 11.11.2021
Tänään saimmekin vähän yllättäen opiskelijoita ohjaamaan lasten liikuntaa ulos koulun kentälle. Ensin leikimme yhteisleikkiä, jossa ne vaihtoivat paikkaa, jotka pitivät samoista asioista. Sitten jakaannuttiin kahteen ryhmään lasten toiveet huomioiden eli toinen ryhmä pelasi jalkapalloa ja toinen ryhmä leikki jäämiestä. Lopuksi leikimme koulun pihapiirissä.
Sisällä jumppasalissa leikimme pesänryöstöä, jossa harjoittelimme mm. juoksemaan samaan suuntaan. Lopuksi liikuimme matkimalla eri eläimiä esim. karhu- ja rapukävelyä ja samakon loikkimista.



Keskiviikko 10.11.2021
Viskarilaiset saivat rytmitaputtaa eri pituisia sanoja ja laskea taputusten määrät. Sitten he tutustuivat sanojen riimeihin: pannu-kannu, pata-rata, pilli-silli jne. Lopuksi ongimme Onko totta-kaloja eli kalassa oli lause ja viskarilaisen piti päätellä onko se totta esim. linnulla on häntä ja siivet. Nelivuotiaat saivat leikkiä koko aamupäivän.


Tiistai 9.11.2021
Tänään jakaannuimme kahteen ryhmään eli osalla oli musiikkia ja osa leikki roolivaatteilla.
Musiikissa lauloimme ja leikimme: Talitintit lentää lentulaudalle sekä leipuri hiiva ja sitten kuuntelimme uuden laulun Kimmeltävä tähtönen.
Minä olen kissa-laulun säestimme rytmisoittimilla ja leikimme Laatikkoukko laululeikin. Lapset ehdottivat toiveena laululeikkiä Vanha kissa ja sehän leikittiin pariin kertaan.

Roolileikeissä...



Ulkoilun aikana menimme metsään leikkimään ihanassa pikkupakkasessa :) 



Maanantai 8.11.2021
Tänään harjoittelimme jälleen rauhoittumisen taitoa aamupiirissä ja taito on hieman ryhmässsä vahvistunut. Jakaannuimme kahteen ryhmään: toinen ryhmä lähti ulos leikkimään sekä puistoon että koulun pihalle ja toinen ryhmä jäi sisälle etsimään itselle sopivia roolivaatteita. Leikkienjälkeen tämä ryhmä lähti ulos koulun pihaan myös, jolloin eka ulos tullut ryhmä lähti sisälle laulamaan ja soittamaan. Muskarissa lauloimme ja leikimme: Talitintit lentää lentulaudalle sekä leipuri hiiva ja sitten kuuntelimme uuden laulun Kimmeltävä tähtönen.
Minä olen kissa-laulun säestimme rytmisoittimilla ja lopuksi leikimme Laatikkoukko laululeikin.
Päivälevon jälkeen pelasimme palapeliä, muistipeliä ja Kimbleä ja Coloramaa.


Perjantai 5.11.2021
Koko päivä leikkipäivä :)

Torstai 4.11.2021
Liikkarissa harjoittelimme pesänryöstöleikissä samaan suuntaan juoksemista ja penkin yli hyppäämistä. Hernepussin kantamista eri tavoin harjoittelimme tasapainon löytämistä. lopuksi harjoittelimme leikin avulla mm. yhdellä jalalla seisomista, kyljellä makaamista, selällä makaamista jne.
Keskiviikko 3.11.2021
Aloitimme aamun aamupiirissä, jossa harjoittelimme ns. Viiden sormen sääntöä: harjoittele kuuntelutaotoa, sulje suu "vetskarilla", kiinnitä katse taululle, rauhoita  jalat ja laita kädet syliin.
Aamupiirissä mietimme mikä päivä on tänään ja samalla kertasimme viikonpäiviä. Harjoittelimme myös viittomaan niitä. Sitten kävimme päivän ohjelman läpi kuvien avulla, josta selvisi, että neloset lähtevät ensin ulos ja Viskarit jakaantuvat Noppista varten kahteen ryhmään. Toisessa ryhmässä tehtiin kynätehtävä, jossa piti laskea esineitä sekä esim värittää samalla värillä ne joita on kolme sekä harjoitella numero ykkösen tekemistä. Toisessa noppisryhmässä piti löytää kaksi korttia, joissa on sama lukumäärä esineitä.

Viskarit ulkoilivat koulun kentällä, jossa lapset ehdottivat leikiksi banaanihippaa. Lopuksi Viskarit mm. kiipeilivät, keinuivat, potkivat palloa tai leikkivät.
Neloset katsoivat pöytäteatteriesityksen ulkoilun jälkeen aiheesta ulkopuolelle jättäminen.




Tiistai 2.11.2021
Tänään oli lasten toiveesta pullan leivontaa sekä bingoa. Jokainen sai halutessaan herkutella jälkiruoaksi pullan. Bingovoittoja tuli joillekin onnellisille 🙂


Maanantai 1.11.2021
Aamulla lapset muovailivat, tekivät legoista numeroita mallista sekä tekivät palapelejä.


Nelivuotiaat tutustuivat oman nimen kirjaimiin nimeämällä ja kirjoittamalla niitä sekä tekivät pienen kynätehtävän.



Viskarit tekivät salaisuusjuttuja askartelussa, joista ei sovi tämän enempää tänne kirjoitella 😊
Ulkoilimme metsässä ihanan sään aikana, mutta ikäviä polttiaisia oli taas siellä turhan paljon 🤔.