Monitoimijuus
Kuraattorityön esimerkkejä ryhmä- ja luokkatasolla
#Parastaennen -hankkeeseen liittyen draamakasvattaja Johanna Hopia on käynyt pitämässä draamaharjoituksia luokissa syyslukukauden mittaan, ja keväälle on sovittu uusia draamaharjoituspäiviä. Kuraattori on osallistunut Hopian pitämille draamaharjoitustunneille, saaden näin uusia yhteisöllisen oppilashuoltotyön menetelmiä käyttöönsä. Draamaharjoituspäivinä kuraattori on pitänyt draamaharjoituksia luokissa iltapäivisin draamakasvattajan työajan loputtua. Näin kuraattori on päässyt testaamaan uusia draamaharjoituksia heti saman päivän aikana oppilasryhmien kanssa.
Kuraattori luokkatasotiimeissä
Tähän mennessä kuraattorin osallistumisesta luokkatasotiimien kokoontumisiin on poikinut draamaharjoitustunteja 1.-2.luokkiin. Kuraattorityön painopistettä on tarkoitus kohdentaa yksilöllisestä oppilashuoltotyöstä yhteisöllisen oppilashuoltotyön suuntaan ryhmä- sekä luokkatyöskentelyä lisäten.
Toiminnallinen kuvallisen ilmaisun ryhmä
Toiminnallinen kuvallisen ilmaisun ryhmä 4.-6.luokkalaisille
Syyskuussa Jynkän koululla alkoi toiminnallinen kuvallisen ilmaisun ryhmä 4.-6.luokkalaisille. Ryhmän kokoontuu n. 8-10 kertaa syyslukauden aikana, n. 1,5h kerrallaan. Ryhmätapaamiset toteutetaan pääosin koulupäivien aikana. Meneillään oleva kuvallisen ilmaisun ryhmä muodostuu 9 oppilaasta.
Ryhmän tavoitteena on:
- tukea oppilaan kasvua ja kehitystä
- tukea itsetuntoa
- tukea oppilasta tunnistamaan omia vahvuuksiaan
- lisätä oppilaan itsetuntemusta ja myönteisen minäkuvan kehittymistä
- tukea tunne- ja vuorovaikutustaitojen kehittymistä
Toiminnallisen kuvallisen ilmaisun ryhmän kokoaminen alkoi tiedottamisella Wilman ja luokkatasotiimien kautta. Kuraattori lähetti Wilman kautta Jynkän koulun 4., 5. ja 6.luokan opettajille viestin, jossa kerrottiin alkavasta ryhmästä ja sen tavoitteista. Opettajat ottivat tiedon alkavasta ryhmämuotoisesta toiminnasta hyvin vastaan, ja suosittelivat oppilaitaan ryhmään. Ryhmään suositeltuja oppilaita kertyi nopeasti n. 10, ja tässä vaiheessa jouduttiin tekemään hieman myös karsintaa ryhmään suositeltujen oppilaiden kesken. Seuraavaksi sovimme, että opettajat ovat ryhmään suosittelemiensa oppilaiden kotiin yhteydessä ja kertovat huoltajille alustavasti alkavasta ryhmästä. Tämän jälkeen kuraattori soitti ryhmäkandidaattien vanhemmille, ja kertoi ryhmän tavoitteista, toimintamuodoista ja aloitusajankohdasta. Vanhemmat suhtautuivat positiivisesti alkavaan ryhmään ja kaikki suositellut oppilaat aloittivat ryhmässä. Alustavasti ryhmän osanottajamääräksi oli pohdittu 4-8 oppilasta, mutta määrä nostettiin 10 oppilaaseen. Tarpeen ja kysynnän vuoksi sovittiin myös, että samansisältöinen ryhmä aloitetaan Jynkän koululla myös kevätlukukaudella.
Syyslomaterveisin,
Jonna-kuraattori
Kodin ja koulun päivä
27.9.2019 vietettiin kouluissa ympäri Suomen kodin ja koulun päivää, kuten myös Jynkän koululla. Koulun 2. kerroksessa sijaitsevaan ns. oppilashuollon aulaan perustimme Oppilashuollon pisteen, jossa lapset vanhempineen ja opettajineen pääsivät tutustumaan Titta-Riina –psykologiin, Pauliina-terveydenhoitajaan ja Jonna-kuraattoriin, pohtimaan oppilashuollon henkilöstön työnkuvia ja –sisältöjä, sekä tekemään yhteistyössä hyvinvointi –aiheista sanaristikkoa. Lisäksi vanhemmat pääsivät pohtimaan mm. vanhemmuuteen, yhteistyöhön ja lasten sosiaalisiin verkostoihin liittyviä kysymyksiä.
Kodin ja koulun päivä oli oikein onnistunut, ja päivään varattu klo 9-13 välinen aika kului supernopeasti mukavan tekemisen parissa. Kiitos kaikille kodin ja koulun päivään osallistuneille aktiivisuudestanne! :)
Jonna-kuraattori
Pauliina-terveydenhoitaja
Titta-Riina -psykologi
Vauhtia #parastaennen -hankkeeseen Kiihdyttämöstä
#parastaennen Jynkän koulu, Kuopio
Moniammatillinen #parastaennen -hankkeen tiimimme kävi ottamassa vauhtia hankkeen ideointi- ja kehittämistyöhön Opetushallituksen Kokeilukeskuksen järjestämästä Kiihdyttämöstä 4.9.2019. Ensimmäinen Kiihdyttämö -päivä Helsingissä on nyt takana päin ja on aika koota hieman ajatuksia päivän annista. Kiihdyttämöön osallistuu kaikkiaan kahdeksan Paras koulu –hankkeen osahanketta, joista yksi on siis Pohjois-Savon 14 kunnan #parastaennen –hankekokonaisuus.
Alkututustumisen jälkeen lähdimme tiiminä pohtimaan ja määrittelemään ongelmia sekä muutostavoitteita. Ongelmanmäärittelyprosessin kautta kouluun kiinnittymisen pulmat, koulun kokeminen turvattomaksi sekä vuorovaikutuksen pulmat ja kohtaamattomuus eri tasoilla nousivat keskeisiksi ongelmiksi, joihin koimme tarpeelliseksi lähteä etsimään ratkaisuja. Työskentelyn muutostavoitteeksi kiteytyi lopulta "koulustamme lähtevä lapsi pärjää elämässään".
Kiihdyttämö-päivän loppupuolella teemana oli pohtia, millaisia kokeiluja kukin voi lähteä toteuttamaan omilla kouluillaan. Erilaisin monitoimijaisesti toteutettavien kokeilujen tavoitteena on lisätä oppilaiden ja koko kouluyhteisön osallisuuden kokemuksia sekä turvallisuuden tunnetta ryhmässä, parantaa vuorovaikutuksen laatua ja lisätä oppimisen intoa, ja edistää siten kouluun kiinnittymistä.
Jynkän koululla ensimmäisenä kokeiluna käynnistetään syyskuussa toiminnallinen kuvallisen ilmaisun ryhmä, jossa tavoitteena on oppilaiden itsetunnon ja tunne- ja vuovaikutustaitojen vahvistaminen. #Parastaennen -hankkeen draamakasvattaja Johanna Hopia työskentee lukuvuoden aikana koulullamme opettajien, oppilaiden ja muun henkilökunnan keskuudessa tunne- ja vuorovaikutustaitoharjoituksia ohjaten. Koululla toimivan hankkeen draamatiimin tavoitteena on jalkauttaa tunne- ja vuorovaikutustaitojen harjoittelua myös laajemmin eri luokkien keskuuteen, lisäten näin koko kouluyhteisön hyvinvointia.
Iloisin hanketerveisin,
Jonna -kuraattori