Rakentava vuorovaikutus ja ryhmäprosessit

DraamaMoMon toteutus Jynkän koululla

Yhtenä pääpolkuna tässä hankkeessa on ns. draamaMoMo eli vuorovaikutuksen ja ryhmäprosessien kehittäminen draamaa työkaluna käyttäen. Hankkeessa tarkoituksena on kehittää jokaiselle hankekoululle oma mallinsa vuorovaikutustaitojen opiskeluun. Jynkkäläiset halusivat lähteä kokeilemaan mallia, jossa jokaiselta luokka-asteelta yksi luokka (ja opettaja) osallistuu minun pitämille draamatunneille, ja sitten opettaja sitoutuu viemään näitä oppeja ja taitoja rinnakkaisluokille. Kasasimme näistä kuudesta opettajasta koulun draamatiimin. Tiimiin kuuluvat Minna ja Hannele ekoilta, Marja kakkosilta, Kirsi kolmosilta, Matti (keväällä Janne) nelosilta, Eliisa vitosilta ja Arja kutosilta. Ennen Korona-pandemian puhkeamista ehdin vierailla Jynkän koululla neljänä päivänä.

Draamatuntien rakenne noudattaa tiettyä kaavaa, jonka oppilaatkin samalla oppivat. Ensimmäisellä kerralla tehdään aluksi draamasopimus eli säännöt toiminnalle:
1) Kaikki leikkivät/työskentelevät kaikkien kanssa
2) En loukkaa toista, jokaisen pitää saada tulla tänne juuri sellaisena kuin on
3) Annan työskentelyrauhan
Selitän aina kunkin kohdan, mitä se käytännössä tarkottaa ja annan "draamallisia esimerkkejä". Sitten yleensä esittäydytään ja katsellaan peukulla kuulumisia, jonka jälkeen leikitään joku lämmittelyleikki. Lämmittelyleikitkin tähtäävät kaikkien kanssa yhteiseen tekemiseen. Varsinaisia leikkejä ja harjoituksia ehtii yhdessä oppitunnissa 2-3 ja kaksoistunnissa sitten tietysti tuplasti enemmän riippuen ryhmän koosta ja aktiivisuudesta. Kuitenkin aina tärkeintä on keskustella leikin jälkeen ryhmän kanssa, että mitä tässä opetellaan ja miksi, jotta oppilaatkin ymmärtävät leikin tai harjoituksen tavoitteet ja merkityksen. Tunnin lopuksi vielä on aina yhteinen lopetus, jossa joko katsellaan fiilikset peukulla tai jutellaan vielä mikä oli kivaa ja mitä opittiin. Viimeiseksi kiitetään. Tapanani on antaa aplodit aina onnistuneen leikin jälkeen :). Tässä muistutukseksi vielä kaikki harjoitukset:
1. luokka:
- Pupu, porkkana, pyssy
- Katseet kiertää
- Vaihda paikkaa
- Robottien ohjelmointi
 
- Tutti frutti
- Tunnustuksia (musa + loppuessa kysymykset)
- Peili

2. luokka:
- Pupu, porkkana, pyssy
- Katseet kiertää
- Robottien ohjelmointi
 
- Tunnustuksia (musa + loppuessa kysymykset)
- Tutti frutti
- Peili

3. luokka:
- Pupu, porkkana, pyssy
- Vaihda paikkaa
- Katseet kiertää
- Patsaat ja valokuvat
- Kuninkaan syntymäpäivä -prosessidraama

4. luokka:
- Pupu, porkkana, pyssy
- Tunnustuksia (luova liikkuminen musan tahtiin, musan loppuessa parin kanssa kysyminen ja vastaaminen)
- peukkuväittämät
- Pikapatsaat
- Kosketa sitä, joka...

5. luokka:
- sanaketju
- pupu, porkkana, pyssy
- tunnustuksia (luova liikkuminen musan tahtiin, musan loppuessa parin kanssa kysyminen ja vastaaminen)
- patsaat ja valokuvat
- Ateneum-kuvakorteilla kuuntelu ja kuvailu -harjoitus
- tunneseinä

6. luokka:
- Peukkuväittämät
- Tunneseinä
- Sanaketju
- Pupu, porkkana, pyssy
- Tunnustuksia
- Patsaat ja valokuvat

Vaikka Korona-pandemia ja poikkeustila etäopetukseen siirtymisineen aiheuttikin keväällä 2020 hankkeen katkeamisen tässä muodossa, ryhdymme seuraavaksi suunnittelemaan vaihtoehtoista toteutusta hyvän alun loppuun saattamiseksi; olkoon se vaikka etäyhteyksin :). Ja syksyllä sitten taas tavataan ihan kasvotusten!

Ajatuksiaan kirjoitteli 3.4.2020 draamakasvattaja Johanna Hopia