MoMo -valmennukset tiimille

5. tiimivalmennus 25.5.2020

Etä- ja lähitapaaminen.
Jynkässä paikalla Saila Tirkkonen, Minna Parviainen, Kati Pesonen, Petri Manninen ja Riitta Kolehmainen.
Etänä Zoomissa Tuula Koivukangas, Päivi Rimpiläinen, Jonna Säisä, Johanna Hopia, Tuomo Kantele ja Anni Marin.

Lyhyen check in kierroksen jälkeen aloimme keskustelemaan monitoimijuudesta. 

Kuraattori Jonna Säisä kertoi arviointia tämän vuoden kestäneestä kokeilusta. Jonna on toiminut Jynkän koululla suurimman osan työajastaan. 





Anni Marin tulee syksyllä pitämään draamakoulutusta opettajille. Saila sopii ajankohdan kesällä Annin kanssa.

Check out, mitä hyvää tänä vuonna. Keskustelut opettajien kokouksissa, tiimivalmennus, kuraattorin työn tärkeys, on keskusteltu enemmän, yhteisopettajuus on lisääntynyt, hyvä yhteistyö ja työilmapiiri työyhteisössä, on päässyt osaksi työyhteisöä, uudet kokeilut draamakasvattaja ja kuraattori yhdessä.

4. tiimivalmennus 20.4.2020

Etätapaaminen Zoomin avulla.

paikalla: Päivi Rimpiläinen, Johanna Hopia, Tuomo Kantele, Jussi Simolin, Saila Tirkkonen, Petri Manninen, Jonna Säisä, Riitta Kolehmainen, Kati Pesonen, Minna Parviainen

Check in kierroksella keskustelimme monimuoto-opetuksen sujumisesta. Arki on alkanut rullaamaan alun hankaluuksien jälkeen. Työn rajaamien on tärkeää omalle jaksamisella. Opettajatkin ovat oppineet uutta, tuo intoa työhön. Yhteistyössä on voimaa! Luokkatasotiimit ovat olleet tärkeitä opettajille. 

Seuraavaksi keskustelimme havainnosta monimuoto-opetus jakson aikana. Eri oppilaat loistaa. Tuen tarvitsijat ovat osittain eri oppilaat kuin koulusa. Järjestelty henkilökohtaista tukea myös yleisen tuen oppilaille. Monet tehostetun tuen oppilaat ovat sitoutuneet hienosti opiskeluun, eivätkö tarvitsekaan niin paljon apua. Oppilaat ovat joustavasti päässeet mukaan monimuoto-opiskeluun. Niin lapsilla kuin aikuisilla on jo ikävä koulua ja työyhteisöä. Joidenkin oppilaiden arvostus koulua ja opiskelua kohtaan on noussut. Tiimimalli on ollut apuna opettajille työnjaossa. On otettu käyttöön paljon uutta rohkeasti ja autettu toisia. Kun digiasioihin on todellinen käyttötarve, niitä oppii. Yhdessä tekeminen on korostunut opettajilla. 

Tämän lisäksi keskustelimme siitä, miten saamme nyt huomatut hyvöt asiat pysymään jatkossa mukana työssämme. Vaaditaan joustamista vanhoissa toimintatavoissa ja yksilöllistä kohtaamista. Jotta saadaan motivaatio pysymään opiskelussa, on tärkeää kohdata oppilaita yksilöinä. Oppilaalle pitää tulla tunne siitä, että häntä kuunnellaan ja ymmärretään. 

Seuraavaksi työstimme Tuen portaat- työkalun avulla työyhteisöltä kerätyn Innoduel- kuselyn tuloksia. Työyhteisöltä kerättiin asioita mitkä ovat tärkeitä juuri nyt. Näistä kiteytyi kolme asiaa:
1. Yhteys jokaiseen oppilaaseen 
2. Pitäytyminen ydinasioissa, armollisuus
3. Yhteisöllisyys, yhteistyö oppilaiden, vanhempien ja kollegoiden kesken
Tämän jälkeen keräsimme konkreettisia tekoja millä pääsemme näihin tavoitteisiin, mm. selkeä vastuunjako yhteydenottoihin lo/ela, yksilöllistä huomiointia, pienten ryhmien tapaamisia, joustaminen ja ydinasiat: AI/MA/EN tärkeimmät asiat, tehdään tehtäviä perheen tilanteen ja jaksamisen mukaan, jatketaan hyväksi haavittuja asioita, rutiinit ovat tärkeitä ja ne luovat turvallisuutta, jaetaan ideiota, opettajille TYHYä etänä, keskinäisen kehumisen kerho.

Päivän teema YK
Yhteisöllisyys, yhteistyö, ydinasiat
Kohtaaminen, keskittyminen, kuunteleminen, keskustelutaidot.

Ja hyvillä mielin tästä eteenpäin!

3. tiimivalmennus 20.1.2020

Paikalla: Tuula Koivukangas, Päivi Rimpiläinen, Minna Parviainen, Petri Manninen, Riitta Kolehmainen, Jonna Säisä, Saila Tirkkonen, Kati Pesonen

Check in: Millaisia kokeiluja työyhteisössä on tehty? Missä mennään? Edellisessä työyhteisövalmennuksessa keskusteltiin paljon työssäjaksamisesta ja työhyvinvoinnista. Keskustelu oli erittäin tarpeellinen työyhteisölle. Keskustelimme eri kokeiluista. Jonna esitteli uusia työtapojaan.

Keskustelimme seuraavaksi monitoimijuudesta. Miten tehdä työtä kasvuyhteisönä? Miten tehdä työtä yhdessä nmonen alan ammattilaisten kesken? Miten nuorisotyö näkyy koulun arjessa? Miten esim. kuraattori, nuorisotyöntekijät voivat olla arjessa opettajan apuna? Miten saamme lisää nuorityöntekijöitä kouluun? Oppilashuolto, nuorisotyö, koulu, harrastusseurat ja perheet kasvuyhteisönä. 

Keskustelimme tunne- ja vuorovaikutustaitojen opettamisesta meidän koulussamme. Jonna alkaa pitämään pienryhmätuokioita 1.-2.luokkalaisille. Pohdiskelimme miten saisimme vanhemmat ja muut toimijat mukaan tähän työhön. Miten saamme jalkautettua Nepsy-valmennuksen käyneiden opettajien oppeja useampiin luokkiin. 

Miten voisimme laatia säännöt yhteisesti koulu, kodit, harrastusseurat? Voisimmeko lisätä yhteisöllisyyttä koko koulun liikuntatapahtumien avulla. 

Mitä ovat juurisyyt siihen, että meillä on ongelmia jaksamisessa? Etsimme juurisyytä työkalun avulla (kokeilukeskuksen kanvaasityökalu) ja käännämme ongelman muutostavoitteeksi. Seuraavalla työyhteisökerralla työskentelemme pienissä ryhmissä työkalun avulla. 

Tehdään opehuoneeseen lukunurkka, missä voi tutustua seuraavan kerran materiaaleihin työpäivän aikana.

Check out: miten eteenpäin? 

2. tiimivalmennus 1.11.2019

Paikalla: Tuula Koivukangas, Päivi Rimpiläinen, Minna Parviainen, Petri Manninen, Riitta Kolehmainen, Jonna Säisä, Saila Tirkkonen, Kati Pesonen

Olimme saaneet ennakkoon luettava esim. kokeiluista, aikuisten vuorovaikutuksesta ja opettajien tunnetaidoista. Pohdiskelimme mitkä näistä olisi hyvä lähettää koko työyhteisölle luettavaksi ennen seuravaa työyhteisövalmennusta. Yhteisopettajuus on yksi meidän teemoistamme, joten sitä tukevaa luettavaa. 

Check in: Mikä tuo turvaa tiimissä toimimiseen? - luottamus, toisten tunteminen, avoimuus, yhteinen päämäärä, rakentava palaute kahden kesken, osallisuus, yhteenkuuluvuuden tunne, mahdollisuus vaikuttaa yhteisiin asioihin

Keskustelimme seuraavaksi toimivasta tiimistä. Päätimme esitellä tämän luettelon, näyttää Järvensivun videon ja dialogisalmiakkikuvan seuraavassa työyhteisövalmennuksessa. Pohdiskelimme myös erilaisia tapoja dialogiin, esim. kapula kiertää, kirjoittaminen puhumisen sijaan. Sen jälkeen kerrroimme mitä olemme käytännössä tehneet toisin, mitä olemme oppineet tähän mennessä.

Toimiva tiimi:
 1.Psykologinen turvallisuus
 2.Luottamus
 3.Rakenne ja selkeys
 4.Merkitys
 5.Vaikuttavuus

Seuraavaksi pohdiskelimme kunnioittavaa kohtaamista, aikuisten välistä vuorovaikutusta ja aikuisten tunnetaitoja ennakkoon luettujen artikeleiden pohjalta. Myös nämä artikkelit päätimme jakaa työyhteisölle luettavaksi. Aikuisten tunnetaidoilla on suuri vaikutus sekä oppimiseen että luokan ilmapiiriin. Keskustelimme myös onko meidän työyhteisössämme tarvetta tehdä sopimusta tiukkoihin tilanteisiin. Keskustelimme myös ryhmäprosesseita. Koemme tämän aiheen erittäin tärkeäksi meidän koulullamme. Tutkimuksen mukaan hyvät ryhmässä työskentelemisen taidot helpotavat erityisesti käyttäytymisen ongelmissa. Pohdimme mysö sitä miten taataan tasa-arvoisuus ryhmässä toimimisen taitojen harjoitteluun.

Lopuksi keskustelimme yhteisöllisestä toimintakulttuurista ja yhteisopettajuudesta, siitä miten monin eri tavoin sitä voi toteuttaa. Päätimme jakaa yhteisopettajuuden käsikirjan luettavaksi työyhteisölle. Mietimme myös miten voisimme edistää jakamisen kulttuuria työyhteisössämme. 

Päätimme, että ennen seuraavaa työyhteisövalmennusta tiimeissä täytetään "pelaajakortit" ja keskustellaan siitä millainen on hyvä työpari. 

1. tiimivalmennus

Paikalla: Tuula Koivukangas, Päivi Rimpiläinen, Minna Parviainen, Petri Manninen, Riitta Kolehmainen, Jonna Säisä, Saila Tirkkonen

Check in kierros, mitä kuuluu? Minkä vahvuuden tuot tähän tiimiin? 

Miksi Jynkän koulu lähti hankkeeseen? Tiimimallin kehittäminen, rohkeat kokeilut, voi aloittaa pienistä asioista, rohkeutta mennä "uteliaisuusvyöhykkeelle", kuitenkaan ketään ei pakoteta mihinkään.

Dialogi: Tuula ja Päivi esittelevät Pohjois-Savon alueen #paraskoulu – hanketta. Tavoitteena tehdä yhdessä työtä lasten hyvinvoinnin eteen eri toimijoiden kanssa. Tavoitteena systeeminen muutos: lisätään aikuisten halua oppia, tehdään ilmapiiri oppimiselle suotuisaksi, parannetaan vuorovaikutuksen laatua.

Viisi pääpolkua:

1. MoMo - valmennukset: Sury + Jonna, kaksi syksyllä, kolme keväällä

2. MoMo – draama: Johanna, Jonna ja draamatiimi: Hannele, Marja, Kirsi, Matti, Eliisa, Arja.

3. MoMo – tiimioppiminen, tiimiakatemian koulutus: Saila, Tuukka, Taina, Maarit, Juuso. Juho koululla työparina mallintamassa tiimiopettajuutta.

4. MoMo - tutkimus, UEF:n tutkija haastattelee koulun yhteyshenkilöä Minnaa

5. MoMo – yhteiskehittely, InnoDuel-osallistamisen väline rehtoreille


Sivupolkuja eli resursseja:

-Koulukuraattori Jonnan resurssia lisää koululle.

-Kokeilukeskuksen kiihdyttämö, Jonna ollut mukana. Tavoite: koulustamme lähtevä lapsi pärjää elämässä. Tehdään koululla kokeiluja, joilla pyritään tähän tavoitteeseen. Jonna aloittaa 4.-6. luokkien oppilaille toiminnallisen kuvallisen ilmaisun ryhmän. Ryhmässä on 10 oppilasta syyskaudella. Jatkoa keväälle suunnitellaan.

Parastaennen.info sivusto. Löytyy kaikki materiaalit.

MoMo: Minä opin. Me opimme – malli.

Työyhteisövalmennus: Sury valmentaa työyhteisöä. Kolme tehtävää ennen seuraavaa MoMO-valmennusta 1.11.

- Kerrotaan hankkeesta, pääpolut, Jonnan tuki, sisällysluettelo ja työtavat. Määritetään mikä on meidän tavoite/ongelma hankkeessa. Opekokouksessa, sitten keskustelu jatkuu tiimeissä.

- Oppimiskäsitys, jaetaan luettavaa työyhteisölle ennen opekokousta missä kerrotaan hankkeesta. Miten oppimiskäsitys haastaa minut, miten haastaa meidät työyhteisönä?

- Oppimissopimus. Halutaanko tehdä uudestaan? Voidaan tehdä opekokouksessa tai tiimeissä. Voi ottaa pienen palan kerrallaan pitkin vuotta. Luo aikuisen oppimiselle myönteistä ilmapiiriä. Voisiko jutella yhteisopettajuusparin kanssa?

Kirjat luettavaksi työyhteisölle

Check out, miltä tuntuu nyt?

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä