Lukuvuosi 2020-2021

Ötökkätutkimuksia

Ympäristöopissa olemme puhuneet linnuista ja hyönteisistä. Päätimme jakson tutkimalla ulkona ötököitä ja kirjoittamalla niistä runoja.

Ensin piti löytää ötökkä ja saada se kiinni petrimaljaan. Tämän jälkeen ötökkää tutkittiin luupilla ja kirjoitettiin siitä kuvailevia sanoja. Ötökkä tunnistettiin kaavion avulla. Osa oppilaista etsi vielä eläinkirjasta tarkan nimen ötökälle. Lopuksi ötökästä kirjoitettiin runo.

"Kalmankuoriainen meidän on kovin villi ja kiltti,
mutta ystävänsä menetti."

"Itikka vilpitön, pisteleväinen.
Itikka iloisena surisi,
ihminen itikalle murisi."

"Kalmankuoriainen siipiänsä näyttää,
paljon se siipiänsä käyttää."

"Hämähäkki kuolleena makaa,
koska se puolittui takaa."

"Kirva mustavalkoinen paha tuholainen on,
usein asuu lehdellä,
joskus myös muualla."

"Hämä, hämähäkki kasijalkainen,
iloisesti purkissa kävellen.
Hyppi, juoksi ja käveli.
Hämppis pomppi ja tanssi."

"Liikkuva hämähäkki liikkuu laatikossa.
Elelee omissa oloissaan.
Syö omia ruokia rauhassa."


Pieniä norppatarinoita

Kevään MOK- viikon aikana kirjoitimme pieniä norppatarinoita, joista päätimme tehdä kevätjuhlia varten videon. Tässä videolla ovat mukana myös eskari 1 lapset.

Pieniä norppatarinoita

The Ladoga ringed seal (Pusa hispida ladogensis). The Ladoga ringed seal resting on a stone. Scientific name: Pusa hispida ladogensis. The Ladoga seal in a natural habitat. Ladoga Lake. Russia ringed seal stock pictures, royalty-free photos & images

Kaveriluokka C- läiset toivottavat kaikille hyviä uintikelejä!

Isojen lukujen harjoittelua lukualueella 0-100

Ykköset ovat harjoitelleet isoja lukuja lukualueella 0-100. On opeteltu lukumäärän ja numeromerkinnän yhteyttä kymmenjärjestelmä-
välineillä: tee luku 59 kymmenjärjetelmävälineillä tai mikä luku kymmenjärjestelmävälineillä on tehty. Olemme harjoitelleet myös isojen lukujen vertailua järjestelemällä lukukortteja pienimmästä suurimpaan ja päin vastoin. Olemme myös opetelleet lukemaan vertailuja.


Lisäksi teimme yhdessä kakkosten kanssa taikatikun ja mittanauhan kanssa lukuharjoituksia: laita taikatikku opettajan sanoman luvun päälle. Etsi luku 87 ja laita taikatikku sen päälle. Mikä luku on kolme pienempi kuin 87? Taita tikku sen päälle jne. Oppilaat saivat myös itse sanoa lukuja toisilleen ja toimia opettajina. Olipa jännää!

Matematiikkaa ulkona

Ykköset harjoittelivat hajotelmia lukualueella 2-10 ja kakkoset yhteen ja vähennyslaskuja, joissa vastaukseksi tuli tasakymmen, lukualueella 0-100 ulkona. Jokaiselle hajotelmaluvulle ja tasakympille oli oma lautanen, jossa oli kyseinen luku. 




















Ota kortti ja laske lasku. Vie kortti oikean lautasen luo. Kun kaikki laskut oli laskettu, jokainen oppilas sai oman lautasen, jonka korteista sai kasata palapelin. Oliko laskut laskettu oikein? Syntyikö oikea kuva?


Vielä kerran yhdyssanoja

Kakkoset treenasivat vielä kerran yhdyssanoja, joissa oli kolme sanaa. Heitä väri- tai pistenoppaa. Mene oikean kupin luo. Katso kuvakorttia ja mieti, mikä yhdyssana on kyseessä. Osassa kupeissa oli liikkumistehtäviä. Paina sana mieleesi ja kirjoita vihkoon. Näytä opelle. Sitten sai ripustaa ystävyyden sydämen oksaan. Aloita alusta. Liikkumistehtävien jälkeen kierros alkoi heti alusta. 


Kolmisanaiset yhdyssanat eivät olleetkaan helppoja. Ope, mikä tämä on? Ihmetystä herättivät silmälasikotelo, tulitikkuaski ja nenäliinapaketti. Vesiliukumäki paljastui, kun siinä laskettiin uimarenkaalla. 


Opettajaoppaan moniste muuttui helposti toiminnalliseksi tehtäväksi, ja oppilailla oli kiva tunti. 

Sarjakuvan tekoa ComicBook- ohjelmalla

Harjoittelimme sarjakuvien tekemistä ComicBook-ohjelmalla. Tämä oli mieluinen tehtävä ennen kuin pääsimme edes alkuun. Ensin tutustuimme lyhyesti ohjelmaan ja sen toimintoihin. Oppilaat oivalsivat nopeasti, kuinka ohjelma toimii ja sarjakuvia voi tehdä.

Apuna käytimme kuvakirjoja, joista saimme kuvat sarjakuviin. Näin pystyimme keskittymään itse ohjelman haltuunottamiseen ja kirjoittamiseen. Ei kun töihin!

Oppilaat tekivät innokkaasti töitä ja ei aikaakaan, kun työt olivat valmiita.











































































 







Näitä tehdään toistekin!

Vastakohtia

Ykköset harjoittelivat vastakohtien löytämistä äidinkielen tunnilla.


Heitä värinoppaa. Ota samanvärisestä mukista sana. Mieti sille vastakohta. Kirjoita sana/sanaparit vihkoon. Jos sama väri tuli toisen kerran, kirjoitettiin sanasta virke.


Kolmatta kertaa ei tarvinnut samaa väriä suorittaa. Jälleen kerran oppilaat olivat ahkeria!

Lukuviikon touhuja

Vietimme luokassa lukuviikkoa. Ensimmisenä päivänä luimme aina viisi minuuttia haluamallamme tavalla. Ope oli jakanut monisteet, joissa oli erilaisia tapoja lukea kirjaa.


Kellon kilinästä vaihdettiin lukutyyliä. Jokaisen vaihdon jälkeen sai laittaa rattaan oikeaan lukutyylikohtaan. Tunnin lopussa jokainen sai bonusrattaita kolme. Lopuksi rakenneltiin rattaista hienoja rakennelmia.

Toisena päivänä luimme pienissä ryhmissä erilaisia tekstejä: kuva-, runo- ja tietokirjoja sekä sarjakuvia. Jokaisesta oli oma piste. Lukuaika oli 10 minuuttia yhdessä pisteessä. Kellon kilinästä vaihdettiin uuteen pisteeseen. Aina vaihdon yhteydessä sai käydä leimaamassa kyseisen lukupisteen. 

Viikkotehtäväksi sai lukea kotona kaksi valitsemaansa tekstiä. Viikon aikana luettiin pulpettikirjaa useampaan otteeseen muutenkin. Kiitos @tiinantoiminnalliset kivoista ideoista!

Pääsiäispuuhia

Matematiikassa kertasimme yhteenlaskuja ja kymmenylitystä lukualueella 0-20 läpsypeliä pelaamalla. Kaveri nosti kortin ja kysyi laskun. Muut laskivat sen mahdollisimman nopeasti ja läpsäsivät oikeaa munaa. Nopein sai pavun palkaksi. Kolmen laskun jälkeen vaihtui kyselijä. Jokainen kysyi vuorollaan. Kuka keräsi eniten papuja?

Äidinkielessä meillä oli munajahti. Käytävälle oli piilotettu pääsiäismunia. Etsi muna ja paina sana mieleesi. Kirjoita sana vihkoon. Taitavimmat kirjoittivat sanoista virkkeitä. 

Jälleen kerran luokassa oli mahtava meininki ja innostuneita oppilaita. Kiitos @open_inno_oy kivoista tehtävistä!

 

Monikkoa ja vertailua

Ykköset harjoittelivat monikkoa ja kakkoset kuvailevia sanoja ja niiden vertailua. Papunetin kuvat pelastivat jälleen, kun ne sopivat kummallekin luokka-asteelle. 

Ota kortti. Mene käytävään ja valitse piste.  Heitä noppaa ja lue sana. Paina se mieleesi. Kirjoita virke/virkkeitä.

Ykkösten kolme erilaista pistettä oli laitettu ikkunatolppiin. Korteissa oli tekemisen sanoja. Kortin eläimestä/hahmosta ja tekemisen sanasta muodostui virke, joka oli yksikössä. Ykkösten tehtävä oli muuttaa virke monikkoon. Osalle oppilaista tehtävä eriytettiin, että kortin eläin/hahmo kirjoitettiin monikkoon. Meitä nauratti, miten hauskoja virkkeitä syntyi. "Ope tiedätkö, että leppäkertut rokkaavat."



Kakkoset käyttivät samoja papunetin kuvakortteja kuin ykköset. Kortit löytyivät myös käytävältä, mutta pöydiltä. Kakkosilla korttiin oli kirjoitettu kuusi kuvailevaa sanaa, joita piti vertailla. Heitä noppaa niin saat tietää kuvailevan sanan. Kakkoset kirjoittivat virkkeitä: Kissa on pehmeä. Lammas on pehmeämpi. Tyyny on pehmein.


Kylläpä taas kirjoitettiin ahkerasti!

Tämä toimii

Tämä toimii- projekti on saatu päätökseen. Projekti oli mieluinen, ja koneita rakennettiin antaumuksella eikä siitä meinannut tulla loppua. Projektille tehtiin oma kansio One Driveen, jonne tallennettiin kustakin jaksosta kuvia ja kirjoitettiin projektin kulusta ja tehtävistä. Tästä jäi hienot muistot sekä opittiin paljon uusia asioita.

Projektissa syntyi Robotti Popotti, jolla on imukärsä. Kärsä imee rikkinäisiä tavaroita, ja robotti korjaa ne. Korjatut tavarat putoavat robotin takaluukusta. Robotilla on pyöräjalat, joilla se pääsee liikkumaan helpommin. Robotti osaa myös heiluttaa käsiään.


Toinen robotti on säilytysrobotti, joka säilöö tavaroita mm. selkäreppuunsa. Selkäreppu aukeaa luukusta. Robotti osaa myös tervehtiä iloisesti kaikkia liikkuvilla käsillään.


Kaksi konetta liittyy avaruuteen: Avaruustalo ja Hullusekasotku. Avaruustalossa asuu ihmisiä, jotka korjaavat satelliitteja. Talossa on pyörät, joilla talo liikkuu. Savupiipun kansi aukeaa, kun sieltä tulee savua. Polttoaine on säilötty keltaiseen laatikkoon, jonka kansi aukeaa. Talosta löytyy jopa pallomeri polttoainelaatikon alta.


Hullusekasotku on kone, joka liikkuu avaruudessa. Siinä on myös pyörät, joilla sukkula liikkuu. Koneessa on kaukoputki, jolla voi tähystää. Sukkulan peräpäässä on pakokapseli.


Parillisten ja parittomien lukujen kertaamista

Ennen lomaa opettelimme parilliset ja parittomat luvut lukualueella 0-20. Samalla tutkimme, mitä yhteistä parillisilla /parittomilla luvuilla on tuolla lukualueella.Totesimme, että parilliset luvut päättyvät aina joko 0, 2, 4, 6 tai 8. Parittomat luvut päättyvät joko 1, 3, 5, 7 tai 9.


Loman jälkeen kertasimme parillisia ja parittomia lukuja luokittelemalla erilaisia lukumääräkortteja  ämpäreihin, joissa luki parilliset ja parittomat. Luokittelua ennen kertasimme vielä säännöt, miten tunnistan parillisen ja parittoman luvun.

Peilausta

Matematiikassa olemme harjoitelleet peilaamista. Oppilaat tekivät toisilleen peilaustehtäviä. Oppilas piirsi peilaussuoran toiselle puolelle kuvion. Kaveri peilasi kuvion suoran toiselle puolelle.

Toisena tehtävänä tehtiin loogisilla paloilla peilaustehtävä. Oppilas teki kuvion peilaussuoran toiselle puolelle. Kaveri rakensi saman kuvion peilikuvana suoran toiselle puolelle. Olipa kivaa!

Yhdyssanojen harjoittelua

Viime viikkoina olemme harjoitelleet myös yhdyssanoja.


Valitse kuva ja etsi siihen sopivat yhdyssanan alku- ja loppuosat. Toisena harjoituksena teimme kolmen kuvan sarjan, jossa kaksi ensimmäistä kuvaa olivat yhdyssanan alku- ja loppuosa ja viimeinen kuva itse yhdyssana. 

 

Sitten kirjoitimme yhdyssanoja ja niistä virkkeitä.

Äng-äänteen harjoittelua


Ykkösillä viikon kirjain oli G. Samalla koko luokka harjoitteli äng-äänteen kuulemista ja kirjoittamista. Aluksi kuunneltiin Juice Leskisen Ängängäng- laulu Ängängäng. Laulun jälkeen pohdimme, mitä hassua laulussa oli.

Tämän jälkeen pelasimme liikennematolla Äng-bingoa. Liikennematossa oli kuvia esineistä, joissa on äng-äänne. Bingopohjassa oli kirjoitettuna nuo sanat. Autoilla ajelimme kukin omalla vuorollaan aina seuraavan kuvan luo ja ruksasimme vastaavan sanan bingopohjasta. Se, joka sai ensimmäisenä neljä rastia vinosti, vaaka- tai pystysuoraan, huusi totutusti bingo. Lopuksi kirjoitimme bingosanoja vihkoon. Osa oppilaista kirjoitti sanoista virkkeitä.  




Samaan aikaan osa oppilaista ratkoi sanasokkeloa, jossa oli äng-sanoja. Vuorot vaihdettiin.


Seuraavana päivänä jatkoimme harjoittelua onkimalla kaloja, joissa oli äänteet n-k, n-g ja nk-k. Ongi kala, sano sana, jossa on kalassa oleva äänne. Kun kaikki kalat oli ongittu, kirjoitettiin sanottuja sanoja ja virkkeitä vihkoon.


Sitten vielä luokiteltiin äng-sanoja oikeiden otsikoiden: n-k, n-g ja nk-k alle. 


D-kirjain ja virkkeen kirjoittaminen

Ykköset ovat harjoitelleet D-kirjainta tällä viikolla. Pikku hiljaa olemme ryhtyneet harjoittelemaan virkkeen kirjoittamista.


Hae pöydältä eläin ja nosta sohvan kupista tekemisen sana. Mene käytävälle ja valitse jokin kolmesta pisteestä. Heitä noppaa. Nopan silmäluku kertoo, missä paikassa eläin on. Paina mieleesi paikka. Mene omalle paikalle ja kirjoita virke vihkoosi. Muista iso alkukirjain ja piste lopussa.

Voi, miten hassuja virkkeitä välillä syntyikään! Ope oli niin ylpeä meistä, kuinka hyvin kirjoitimme virkkeitä.

Sata koulupäivää takana - luvassa siis satajuhlat

Aamu alkoi tutuilla rutiineilla. Mietittiin, mikä on viikonpäivä ja päiväys. Akvaarioon laitettiin kala ja todettiin pikku kaloja olevan kymmenen. Ne vaihdettiin tottuneesti yhteen kymppikalaan. Kun kymppikaloja laskettiin, todettiin niitäkin olevan kymmenen. Mitäs nyt tehdään? Pian oppilaat ehdottivat, että laitetaan akvaarioon yksi satakala. "Isäkala tulee ja syö kaikki äitikalat". Jee nyt on luvassa satajuhlat!

Kuunneltiin ja laulettiin laulu Sadassa on kymmenen kymppiä Sadassa on kymmenen kymppiä

Seuraavaksi pohdittiin pienissä ryhmissä, kuinka saa nopeasti ja oikein laskettua sata tikkua. Ryhmät suunnittelivat omat taktiikansa, ja ryhtyivät open merkistä laskemaan. Tehtävä ei ollutkaan itsestään selvä. Yksi ryhmistä keksi laskea tikut kympin nipuissa ja kymmenen nippua. Laskettiin koko luokka vielä yhdessä ääneen sataan. 

Salaisuuspussiin oli jäänyt osa satataulun luvuista, ja ne piti osata laittaa paikoilleen. Jokainen oppilas sai laittaa paikoilleen kaksi lukua. Pohdimme myös, miksi osa sarakkeista on valkoisia ja osa punaisia. Kertasimme käsitteitä parillinen ja pariton. 


Ykköset ovat tällä viikolla opiskelleet h-kirjainta. Siksipä keksimme ja kirjoitimme sata h-kirjaimella alkavaa sanaa ja harjoittelimme samalla tavuttamista.

Juhlissa kisattiin vielä, kuinka monta kertaa menet istumaan lattialle sadan sekunnin aikana.  Pepun piti mennä lattiaan, ja seistessä jalkojen piti olla suorassa. Voittaja kerkesi mennä istumaan yli kuusikymmentä kertaa, hienoa!

Ehdoton juhlan hitti oli hyppynarulla hyppiminen sata kertaa. Jokainen hyppäsi niin monta kertaa kuin osasi, jaksoi. Yhdessä laskettiin ääneen. Seuraava jatkoi hyppäämistä siitä mihin edellinen hyppääjä jäi. Hyppimisestä innostuttiin niin, että hypittiin kahteen kertaan sataan.


Lopuksi herkuteltiin tikkareilla ihan ansaitusti tähän asti hienosti tehdystä työstä, hyvä me!

 

 

Eurot ja rahalaskut

Ykköset tutustuivat rahaan ja euroihin jo ennen joulua. Tänään jatkoimme euroihin tutustumista teemalla ostosten hinta.

Hae kahdesta eri "kaupasta", kupista molemmista yksi ostos ja tee vihkoosi lasku, mikä on ososten hinta. Näytä opelle. Ota ratas. Hae kupeista uudet ostokset.

Kakkoset hakivat kolme ostosta ja tekivät pitkän yhteenlaskun. Lopputunnista ykkösetkin laskivat pitkiä yhteenlaskuja.

 

Ahkerasta työskentelystä jokainen sai viisi bonusratasta. Lopuksi rataksista rakennettiin omat rakennelmat ja tehtiin näyttely. Tänään laskettiin taas huikea määrä laskuja!

Uusi vuosi ja uudet kujeet

Aloitimme opiskelun matematiikassa kellonajoilla. Harjoittelimme ja opettelimme tasa- ja puolet tunnit. Kakkoset opettelivat vielä yli- ja vaille ajat. 

Teimme harjoituskellot, joilla treenasimme ahkerasti. Sitten pelasimme muistipeliä ja ohjelmoimme Beebotteja kellonaikoja samalla opetellen.

 

Joulukuusen koristelu - toiminnallinen tehtävä


Tämän päivän jouluisen toiminnallisen tehtävän ope nappasi Tiinan toiminnalliset -sivustolta. Opella oli kasa "joulupalloja", joissa oli sanan alkutavu. Pallon kanssa piti mennä käytävälle etsimään joulukuusista sopiva sanan lopputavu.


Paina sana mieleesi. Kirjoita sana vihkoon. Ykköset kirjoittivat sanan kolme kertaa vihkoon sanavälin kanssa. Kakkoset kirjoittivan sanasta virkkeen. Kun oli kirjoittanut kaksi sanaa tai virkettä, sai ripustaa luokan joulukuuseen pallon.


Kylläpä me saimme kauniin kuusen. Huomenna laitamme siihen valot.

P niin kuin pokaali

Tällä viikolla ykköset harjoittelivat p-kirjainta. Samalla kakkoset kertasivat virkkeen kirjoittamista. Uutena toiminnalliseen harjoitukseen tuli liike, mikä oli menestys luokassa.



Hae pokaalista sana. Kirjoita se kolme kertaa vihkoosi. Tämä oli ykkösten tehtävä. Kakkoset kirjoittivat virkkeen, jossa käyttivät sanaa. Näytä opelle. Ope antoi tähtileiman pokaaliin. Heitä noppaa ja tee silmäluvun osoittama tehtävä.


Hae uusi sana ja aloita kierros alusta.






Suosikkitehtäviksi nousivat pallon pompotus ja possun piirtäminen taululle. Pokaalit olivat tunnin lopussa täynnä leimoja. Me halutaan tällaisia tehtäviä lisää!

Virkkeen rikastamista ja sadutusta

Kakkoset harjoittelivat vielä kerran virkkeen rikastamista yhdessä tehden. Opettaja oli kirjoittanut tarinan, joka oli lyhyt ja niukka - parin sanan virkkeitä. Oppilaat rikastivat virkkeet useamman sanan virkkeiksi. Rikastamisessa hyödynnettiin kysymyssanoja mitä, missä, milloin, millainen. Alkuperäiset virkkeet on lihavoitu. Tällainen rikastettu tarina syntyi: 

"Puistossa tuulee kovaa illalla.
Kuusipuut heiluvat isossa metsässä.
Koivunlehdet lentävät iloisesti ilmassa.
Vettä sataa runsaasti ulkona.
Iloiset lapset leikkivät puistossa surullisesti.
Hienot vaatteet kastuvat kotona.
Tuhmat lapset huomaavat ketun yöllä kauheassa metsässä.
Kerrostalolinnut lentävät oudosti Röllimetsässä.
Maailmalla otäysin sateinen syksy."


Sitten sadutimme annetusta kuvasta tarinan, josta tuli hauska ja vähän villi.


 kuva Pixers ©pinipin  

Kuvassa 
esiintyvät Anttoni, Pihla, Mona ja JasperiHe ovat kaikki 5-vuotiaita pelleileviä lapsia. Tapahtumapaikkana on Anttonin maatila Possujen kunnassa. Se on hieman pelottava ja omistajansa näköinen paikka, jossa on paljon possuja. Tarina alkaa, kun hulttiolapset nauttivat muhkeaa ja maistuvaa mutaa ruoakseen.

Yhtäkkiä Anttonin maatila lähtee 
pinkomaan asukkejaan karkuunLasten on keksittävä nopeasti, mitä tehdä. He hyppäävät possujen selkään jahdatakseen karannutta maatilaa.  Kaikkien yllätykseksi karannut maatila hyppää veteen ja lähtee uimaan rintauintia. Onneksi rannassa on Pihlan hieno traktorivene, nimeltään Niklas, jolla lapset pääsevät maatilan perään. 

Kiivaan kilpailun jälkeen lapset saavat maatilan kiinni ja palauttavat sen paikalleen kutittamalla sitä suurella innolla. Kun maatila on palautettu paikalleen, seuraa mutabileet. Siellä he syövät mutakakkua sekä mutakarkkeja, ja näin rauha on palautettu Possujen kuntaan.  


KL 2C- oppilaat

Karkki vai kepponen?

Perjantaina vietimme luokassa halloween -juhlaa. Olimme tehneet myös teemaan sopivat naamarit. 


Keskustelimme aluksi siitä, kuinka halloween-juhla on tullut Suomeen. Tutustuimme kekri-juhlaan ja muiden kulttuurien vastaaviin perinteisiin sekä pyhäinpäivään.


Pelasimme sanaselitystä ja lopuksi metsästimme kummituksia käytävältä. Käytävällä tuli liikkua hiljaa, etteivät kummitukset pääse karkuun. 

Etsi haamu, lue sanat, katso takaa vinkki, kumpi sana on oikea. Paina mieleesi oikea sana. Kirjoita sana vihkoon tai kirjoita virke, jossa sana esiintyy. Saatko kaikki haamut kiinni? 


Kyllä, kaikki haamut saatiin kiinni ja vihkoon tuli kirjoitettua monta sanaa tai virkettä.

HAUSKAA HALLOWEEN- JUHLAA!

Liito-orava - vierailija luonnontieteelisestä museosta

Viikon aluksi saimme Kuopion luonnontieteellisestä museosta mielenkiintoisen vieraan Leenan, joka oli tullut kertomaan meille liito-oravasta. Leena esitteli meille aluksi eläimiä, jotka asuivat metsässä ja jotka liittyivät jollakin tapaa liito-oravaan. Saimme kuulla liito-oravasta, oravasta, tikasta ja viirupöllöstä. Liito-orava ja orava ovat tietysti toistensa sukulaisia. Liito-orava tekee pesän esimerkiksi tikan hakkaamiin koloihin. Viirupöllöt saalistavat taas liito-oravia. 


Saimme myös kuulla, että ihan lähimetsässämme oli tavattu liito-oravia tai nähty niiden tekemiä jätöksiä. Sitten lähdimme metsään tutkimusmatkalle.

Ensimmäisenä etsimme suuria puita. Niin suuria, että emme edes voi halata niitä. Mahtaakohan niin suuria puita ollakaan?





Metsästä löytyi monta suurta puuta siis hyviä pesäpuita liito-oravalle. Seuraavaksi selvitimme, mitä liito-oravat syövät. Siis etsimään ruokaa. Leena kertoi meille, että liito-oravat ovat kasvissyöjiä. Kesällä ne syövät puiden lehtiä ja marjoja sekä siemeniä. Talviaikaan niille maistuvat mm. puiden norkot. Luokittelimme erilaisia lehtiä ja nimesimme ne.


Sitten lähdimme etsimään liito-oravan pesiä. Leena näytti meille rakennettua liito-oravan pesää, jollaisia jokainen voi tehdä. Se muistutti linnunpönttöä. 


Saimme kurkistaa pesän sisälle. Oho, siellä oli yllätys!


Lopuksi päädyimme koulun pihalle, jossa pohdimme kuinka pitkiä matkoja liito-orava lentää kerralla. Yleensä liito-orava liitelee poimujensa avulla noin 50 metrin matkan metsässä. Pisin matka, jonka liito-orava on liitänyt, on 80 metriä. Leena kertoi liito-oravan poimuista. Jos levitämme kädet ja jalat sivulle, niin poimut ulottuvat ranteesta nilkkoihin. 


Sitten lämmittelimme hiukan ja eikun liitelemään kentän päästä päähän.

Liito-oravien liitelyt

Metsätouhut jatkuvat


Ympäristöopin tunnilla mentiin vielä ulos ja metsään retkelle yhdessä eskareiden kanssa.

Ensin etsittiin aarteita innolla lähimetsästä.


Tämän jälkeen tehtiin ruskamandalat. Voi kuinka hienoja niistä tulikaan!


Lopuksi leikittiin metsässä ja rakennettiin yhdessä majaa.

 








Nyt olemme ansainneet pienen tauon koulutyöstä.

Lempin seikkailu

Meillä oli tänään keskiviikkona ykkösten kanssa huikea lukutreeni Lempin seikkailu, jossa muistikin pääsi töihin. Voi mikä innostus ja vipinä luokassa oli! 

Lue tavu/sana käytävällä ja paina se mieleesi sekä väri, jolla se on kirjoitettu. Etsi listasta sama tavu/sana ja ympyröi se samalla värillä kuin se oli kirjoitettu. 

Kahdeksan tavun/sanan jälkeen sai leimata LEVEL1 suoritetuksi. "Saadaanko me itse laittaa leimat?". Kun oli lukenut ja ympyröinyt 16 uutta tavua/sanaa, sai leimata LEVEL2 suoritetuksi. LEVEL3 oli suoritettu, kun loput sanat/virkkeet oli ympyröity listasta. Saako kukaan lukujahdissa LEVEL3 tehtyä? "Ope multa puuttuu enää kaks sanaa."



Ope ei ollut uskoa silmiään, kuinka kova vipinä luokassa kävi, kun luettiin tavuja, sanoja ja virkkeitä. Osa sai jo LEVEL3 suoritettua. 

Hyvä me!

Metsäretkellä

Viime torstaina teimme retken tuttuun niemenkärkeen. Alkuun teimme värisuunnistusta syksyn väreissä. Samalla kertasimme, mitkä ovat ruskan värit.



Lopuksi leikimme ja pelasimme piilosta metsässä. Ensi viikolla jatkamme metsäpuuhia koulun lähimetsässä.

Matematiikan touhuja


Viime ja tällä viikolla on matematiikassa harjoiteltu hajotelmia yhteenlaskun avulla. Olemme käyneet hedelmäkaupassa ja tehneet hedelmätarjottimia annetuilla laskuilla sekä etsineet valmiisiin tarjottimiin oikeat laskut.



Maanantaina luokassa oli vipinää, kun eskarit ja ykköset tekivät hedelmälaskuja. Aikuinen antoi kortin, jossa oli yhteenlasku. Lapset kävivät hedelmäkaupassa hakemassa oikean määrän hedelmiä. "Neljä appelsiiniä ja kolme banaania  on yhteensä seitsemän hedelmää". Oikeasta ratkaisusta sai tarran.



Sillä välin kakkoset harjoittelivat kertolaskun käsitettä rakentamalla kertolaskutorneja ja tunnistamalla oikean kertolaskun oikeaan torniryhmään.

Opettajalta meinasi loppua tarrat tunnin aikana. Niin paljon ehdittiin tehdä tehtäviä.

Ohjelmointia, lukemista ja kirjoittamista

Viime viikolla koko luokka harjoitteli lukemista ja kirjoittamista ohjelmoinnin kera. Beebotin olivat tulleet luokkaan ilahduttamaan ja motivoimaan oppilaita. Alustoilla oli opituista kirjaimista tavuja ja sanoja. Jokainen sai vuorollaan ohjelmoida Beebotin haluamaansa ruutuun. Jos ohjelmointi meni oikein, sai pavun. Jos vielä osasi lukea tavun tai sanan oikein, sai toisen pavun. Jokainen pelaaja kirjoitti tavun tai sanan vihkoonsa. Samalla harjoiteltiin sormivälin tekemistä tavujen tai sanojen väliin.


Kakkoset keksivät ja kirjoittivat tavuista sanoja. Ruudussa oleva tavu oli sanan alkutavu. 

Kylläpä taas kirjoitettiin kovasti. 

Kaveritunti ja tunnetaitoja



Perjantaina meillä oli kaveritunti, ja aiheena oli tunteet. Alkuun juttelimme, mitä tunteita on olemassa ja milloin niitä voi kokea. Totesimme, ettei aina ole helppo tunnistaa tunteita. Keskustelimme myös, että kaikki tunteet ovat sallittuja. Sitten harjoittelimme tunteiden ilmaisemista ja tunnistamista. Opettaja koppasi ilmasta tunteen ja vei sen omille kasvoilleen. Oppilaat ottivat saman ilmeen. Arvaatko mikä tunne on kyseessä? Tämän jälkeen oppilaat arvuuttelivat toisilleen tunteita.

Seuraavaksi kuuntelimme Forrest Gump-elokuvan tunnusmusiikkia Forrest Gump ja maalasimme musiikin synnyttämiä tunteita ja ajatuksia.






















Tunnin lopuksi katsoimme yhdessä valmistuneita töitä ja juttelimme, mitä tunteita musiikki herätti. Maalauksissa näkyi ilo, suru ja pelko.























Ympäristöopissa alkoi syksy-teema

Aloitimme yhdessä eskareiden kanssa ympäristöopissa syksyn teeman keskustelemalla, mistä tietää syksyn tulleen.  Totesimme, että ulkona on kylmempää ja sataa vettä, luonto on puhjennut ruskan väreihin. Kuuntelimme Vivaldin Vuodenajoista osan Syksy ja samalla maalasimme peiteväreillä syksyn tunnelmia ja maisemia. 



Lopuksi tunnistimme puiden lehtiä ja väritimme niitä ruskan väreihin sekä ratkoimme sanasokkeloa, jossa oli piilotettuna syksyn sanoja.
Seuraavalla kerralla jatkamme sitten tutustumalla viljoihin.

Rekka-autoilija vieraili koulussa

Koululla vieraili yksityisyrittäjä J. Kuittinen kuorma-autonsa kanssa kertomassa autoilusta ja vaaranpaikoista liikenteessä.

Opimme, kuinka liikkua kuorma-auton lähellä liikenteessä. Kuljettaja ei näe meitä jalankulkijoita, jos jalankulkija ei näe kuljettajaa. Kuljettajaa voi tervehtiä kättä nostamalla. Silloin tietää, että kuljettaja on nähnyt sinut. 

Saimme myös kokeilla, miltä tuntuu istua kuorma-autossa kuljettajan paikalla.

Olipa se mielenkiintoista!

 

Aakkoset



Syksyn aluksi on opeteltu ja kerrattu aakkosia koko luokan voimin. On laulettu aapisen Aakkoslaulua ja kirjoitettu aakkosia vihkoon. 



























Toiminnallisena tehtävänä järjestimme kirjaimet aakkosjärjestykseen ja luokittelimme kuvakortit niiden alle oikein. Millä alkuäänteellä kortissa oleva kuva alkaa? Onko oikeaa vastausta? Totesimme, että kuvassa oleva kukka on orvokki ja sen voi laittaa k-kirjaimen tai o-kirjaimen alle. Tällaisia kortteja löytyi useampi, kun pohdimme ja nimesimme kuvia.


Kertausta



Kakkoset aloittivat äidinkielen opiskelun kertaamalla edellisenä vuonna opittua: yhdyssanat, kaksoiskonsonantit, pitkät vokaalit ja tavuttaminen. Tietysti tehtävässä tarvitiin kekseliäisyyttä ja koodauksen alkeita. 




























Nosta pinosta kortti, mistä kortti löytyy matolta. Kerro koodi. Oikeasta koodista sai pisteen eli pavun. Mitä kuva esittää? Tavuta sana. Kaikki kirjoittivat sanan vihkoonsa tavuttaen. Kun kirjoitusasu oli oikea, sai pisteen eli pavun. Vuoro siirtyi toiselle pelaajalle.