Maaninkajärven koulun toimenpiteet

Lukuvuonna 2018 - 2019 Maaninkajärven koulussa kaikki opettat ovat vakinaisissa viroissa tai toistaiseksi voimassa olevassa tuntiopettajan virkasuhteessa. Viimeisimpinä täytettiin biologian ja maantedon lehtorin virka yhteisenä Jynkänlahden koulun kanssa ja liikunnan ja terveystiedon lehtorin virka Maaninkajärven kouluun. Oppilaanohjauksen lehtorin viran työ jakautuu syksystä 2018 lähtien Maaninkajärven ja Minna Canthin koulujen kesken, jotta kokonaistyöajassa olevan lehtorin viran tunnit täyttyvät. Koulunkäynninohjaajat ovat vakinaisia, viides koulunkäynninohjaaja palkattiin koko lukuvuodeksi tasa-arvohankerahalla.

Henkilökunta on pysyvää, osaasvaa ja erinomaisen työhönsä sitoutunutta. Koulun sijainnistakin johtuen huoli työn riittävyydestä on työhyvinvointia heikentävä asia samoin kuin nyt lisääntynyt opettajan työn jakautuminen kahdelle koululle.

Henkilökunnan into kouluttautumiseen on kasvanut kuluvan lukuvuoden alusta ja kouluttautumaan on saatu innostettua myös aikaisemmin harvemmin kaoulutuksiin lähteneitä. Kuluvan lukuvuoden kehityskeskusteluissa tullaan paneutumaan kehittymis- ja kouluttautumissuunnitelmiin keskustelujen muodossa, aikaisempi yritys KuntaHR-sovelluksella koettiin jäykäksi ja vaikeaksi ja tapa lähinnä heikentää kouluttautumisen motivaatiota. Myös koulunkäynninohjaajille pyritään antamaan mahdollisuus kouluttautumiseen. Nyt kaksi ohjaajaa on aloittanut esimerkiksi Ikikukoistaja -työhyvinvointikouluksen. Syksyllä 2018 opettajat ovat kiinnostuneet ja osallistuvat erityisesti työrauhaa ja erilaisissa vaikeuksissa olevien oppilaiden tilannetta käsitteleviin koulutuksiin. Kaksi opettajaa ala/yläluokilta osallistuu pitempikestoiseen oppilasarviointikoulutukseen, jotta koulukohtainen kehittämiskohde saa lisäpontta ja uutta tietoa.

Työhyvinvointisuunnitelma on laadittu yhteistyössä kahden tyhy-opettajan kanssa. Tämänvuotiset suunnitelmat tähtäävät pitempikestoiseen kehittämiseen ja erityisesti kahdessa opettajainhuoneessa ja melko erillisissä toimitiloissa työskentelevän opettaja- ja ohjaajakunnan yhdistämiseen ja arjen kohtaamisten lisäämiseen työhyvinvoinnin näkökulmasta. Työhyvinvointisuunnitelma käsittää kaksi jo ajoitettua henkilökunnan tapahtumaa lukuvuoden kulkuun sijoitettujen popup-tapahtumien sarjan. Aktiivisen aikaisen tuen malli käsitellään perusteellisemmin lokakuun 2018 aikana.

Edellisen lukuvuoden palautteen perusteella on lisättävä, ja avattava, vuorovaikutuksen kokemista ja keskustelun lisäämistä henkilöstön ja johdon välillä. Kokouskäytäntöjen muuttaminen on tähän tavoitteeseen jo tähdännyt.