1 Johtaminen

Koulun johtamisen periaatteet

Koulun johdon keskeisenä tehtävänä on edistää opetuksen arvopohjan ja koulun perustehtävän toteutumista. Johtamisessa on tärkeää tunnistaa kouluyhteisön vahvuudet ja kehittämishaasteet, vahvistaa itsearviointia sekä kehittää pedagogista johtamista. Koulun rehtorin velvollisuutena on kehittää myös itseään johtajana.

Johtamisessa tulee noudattaa hyvän hallinnon mukaisia toimintatapoja. Koulun johtaminen on vuorovaikutteista ja osallistavaa. Kouluissa on johto- tai suunnitteluryhmät (-tiimit), joiden tehtävänä on rehtorin tukena suunnitella ja kehittää toimintaa. Tiimien kokoonpanosta ja tehtävistä päättää koulun rehtori. Johtamista arvioidaan säännöllisesti.

Kouluissa käydään vuosittain kehityskeskustelut tai niitä vastaavat prosessit kaupungin linjausten mukaisesti. Johtamista kehitetään ja tuetaan pitkäjänteisellä johtamisosaamiskoulutuksella.

Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan, miten johtaminen on organisoitu (joryt, kehittämistiimit, henkilöstön työnjako, vastuut). Koulutyön suunnittelussa ja toteuttamisessa keskeistä on opettajien, ohjaajien ja muun henkilökunnan yhteistyö.

Ys-ajan käytöstä sovitaan ja sen toteutumista seurataan. Ys-ajan käyttö sekä suunnittelu- ja kokouskäytännöt kirjataan lukuvuosisuunnitelmaan.

Sisäisen ja ulkoisen viestinnän suunnitelma päivitetään ja henkilöstö perehdytetään siihen.

Lisätietoja:
opetusjohtaja Leena Auvinen 044 718 4003
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151

Maaninkajärven koulun johtamisen toimenpiteet

 Maaninkajärven koulussa on motivoitunut ja työhönsä sitoutunut henkilökunta ja poissaolot työstä ovat vähäisiä. Kouluyhteisön avoimuutta on lisätty, hyvästä arkipäivän tiedottamisesta pidetään kiinni ja yhteisiä pelisääntöjä on tarkasteltu ja tarkennettu syksyllä 2018. Muun muassa TVA- ja muiden tehtävien jakamisella on laajennettu ja rohkaistu koulun yhteisiin tehtäviin ja koulun kehittämiseen osallistumista. Lukuvuoden tärkeitä asioita ovat johtamisen näkökulmasta kiireen tunteen vähentäminen päivittäisessä työssä, opetussuunnitelman avaaminen ja oppilasarviointiin paneutuminen. Työssä jaksaminen on keskustelussa koko kaupungissa, minkä vuoksi oman koulun tapoihin ja käytänteisiin sekä yhteistoiminnan lisäämiseen on panostettava, jotta asiantuntevista opettajista on tukea toisilleen. Edellisenä lukuvuotena henkilökunta on pitänyt tärkeänä koulun suunnitelmallisuutta ja säännöllisyyttä sekä johtamisen selkeää linjaa, ja näihin asioihin panostetaan luonnollisesti edelleen.

Opettajat ovat jo lähteneet vilkkaasti erilaisiin koulutuksiin ja kouluttautumiseen rohkaistaan jatkossakin. Rehtori on aloittanut syyskuussa 2018 pitkäkestoisen Opetushallituksen rahoittaman Muutoksen johtaminen-koulutuksen.

Maaninkajärven koulun suunnitteluryhmään kuuluvat apulaisjohtaja Asko Linnakoski, lehtori Henna Koponen yläluokkien edustajana ja luokanopettaja Suvi Rämö-Tiihonen alaluokkien edustajana. Suunnitteluryhmä kokoontuu joka toinen viikko maanantaisin ja tarpeen mukaan muulloinkin. Koulun kokouskäytäntöjä tarkasteltiin viime kevään ves-koulutuksessa. Koko koulun yhteisiä kokouksia pidettiin hyvänä, mutta rinnalle kaivattiin ala- ja yläluokkia koskevia asioita varten omia kokousaikoja. Lukuvuoden 2018 - 2019 opettajainkokoukset käsittävät kuukausittain yhden ala- ja yläluokkia koskevan kokouksen ja yhden koko yhtenäiskoulua koskevan kokouksen. Koulunkäynninohjaajille järjestetään noin kaksi kokousta lukukaudessa. Pienehkössä yhtenäiskoulussa työryhmät tai tiimit ovat joustavia, työstettävistä asioista riippuen muodostettuja jakoja alaluokkien opettajista ja aineenopettajista, ja tarvittaessa sekaryhmistä.

Pienehkössä koulussa opettajakunta tulee osallistettua kohtuullisen hyvin koulun yhteisiin tehtäviin. Koulun oppilashuoltoa koordinoivat erityisopettajat Minna Immonen ja Katariina Pääkkönen, kasvatuskeskusteluista vastaa luokaopettaja/-ohjaaja ensimmäisellä kerralla ja seuraavista lehtori Hannu Huovinen ja koulukiusaamiseen liittyvistä käsittelyista vastaavat kotitalousopettaja Nina Marjanen ja lehtori Henri Raatikainen. Lukuvuoden monialaisia oppimiskokonaisuuksia koordinoivat kuvataiteen ja käsityön opettaja Katja Vilhunen ja luokanopettaja Sirpa Rissanen. Työhyvinvointivastaavina toimivat erityisopettaja Minna Immonen ja luoknopettaja Marjut Niemelä. Oppilaskunnan ohjaavina opettajina toimivat Nina Marjanen ja luokanopettaja Marita Ruuskanen ja tukioppilaita ohjaavat lehtori Henna Koponen ja lehtori Jaana Toivanen. Tietokoneista ja av-välineistöstä vastaavat lehtori Riku Räsänen ja luokanopettaja Seppo Niemelä. Koulun turvallisuusvastaavan aloitti uutena lehtori Piia Säkkinen.

Maaninkajärven koulun henkilökunnan kehityskeskustelut käydään kevätlukukauden alkupuolella tänä vuonna henkilökohtaisina keskusteluina, joissa pääpaino on haastavassa koulutus- ja kehittymissuunnitelmassa sekä työssä jaksamiseen liittyvissä asioissa.

Koulun ys-ajan käyttö jakaantuu kahteen koulutuspäivään ennen lukuvuoden alkua, suunnitelman mukaisiin kokouskäytänteisiin, kokonaiseen lauantaityöpäivään 16.2.2019, kolmen tunnin ves-koulutuksiin 3.10.2018, 24.10.2018, 15.5. ja kolmen tunnin koulutukseen myöhemmin sovittavana aikana tammikuussa 2019. Muuta ys-aikaa käytetään aineryhmä- ja luokkatasokokouksiin, monialaisten oppimiskokonaisuuksien valmisteluun pienryhmissä, oppilashuollon ja oppilasarvioinnin kehittämiseen koulun toiminnan painopisteinä sekä kodin ja koulun yhteistyöhön ja lähialueyhteistyöhön. Ys-ajalla jatketaan myös jo kaksi vuotta käynnissä ollutta tvt-koulutusta tvt-tukihenkilö Sinikka Leivosen johdolla. Ys-ajan henkilökohtaiseen seurantaan annetaan opettajakunnalle käyttöön laskentalomake.