1 Johtaminen

Koulun johtamisen periaatteet

Koulun johdon keskeisenä tehtävänä on edistää opetuksen arvopohjan ja koulun perustehtävän toteutumista. Johtamisessa on tärkeää tunnistaa kouluyhteisön vahvuudet ja kehittämishaasteet, vahvistaa itsearviointia sekä kehittää pedagogista johtamista. Koulun rehtorin velvollisuutena on kehittää myös itseään johtajana.

Johtamisessa tulee noudattaa hyvän hallinnon mukaisia toimintatapoja. Koulun johtaminen on vuorovaikutteista ja osallistavaa. Kouluissa on johto- tai suunnitteluryhmät (-tiimit), joiden tehtävänä on rehtorin tukena suunnitella ja kehittää toimintaa. Tiimien kokoonpanosta ja tehtävistä päättää koulun rehtori. Johtamista arvioidaan säännöllisesti.

Perusopetuksen vastuualueen lukuvuositavoitteet määritellään opetusjohtajan ja palvelualuejohtajan välisissä neuvotteluissa sekä tämän jälkeen perusopetuksen johtotiimissä ja rehtorikokouksissa. Vuosittain valitaan 1 - 2 kaupunkitasoista kehittämiskohdetta ja vähintään yksi koulukohtainen kehittämiskohde.

Kaikilla johtamisen tasoilla käydään vuosittain kehityskeskustelut kaupungin linjausten mukaisesti. Johtamista kehitetään ja tuetaan pitkäjänteisellä johtamisosaamiskoulutuksella.

Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan, miten johtaminen on organisoitu (joryt, kehittämistiimit, henkilöstön työnjako, vastuut).

Suunnittelu- ja kokouskäytännöt kirjataan, yt- ajan käytöstä sovitaan ja sen toteutumista seurataan.

Sisäisen ja ulkoisen viestinnän suunnitelma päivitetään ja henkilöstö perehdytetään siihen.

Lisätietoja:
opetusjohtaja Leena Auvinen 044 718 4003
perusopetuspäällikkö Sari Kokkonen 044 718 4018

Koulun johtamisen toimenpiteet

Maaninkajärven koulun rehtorina toimii lukuvuoden 2016 alusta lukien Martti Kettunen, aluksi vs. rehtorina 30.11.2016 saakka. Koulun apulaisjohtajana toimii luonopettaja Marita Ruuskanen. Johtoryhmän muodostavat rehtorin ja apulaisjohtajan lisäksi kieltenopettaja Anne Tarvainen ja matemaattisten aineiden opettaja Riku Räsänen.

Koko koulun yhteiset kokousajat sovitaan lukukausittain etukäteen ja kokouksia on noin kahden viikon välein keskiviikkoisin sovitulla kokousajalla klo 8 - 9. Yt-aikaa käytetään kokousviikkojen välillä kuluvana lukuvuonna opetussuunnitelmatyöhön, yhteiseen koulun kehittämistyöhön ja ala- ja yläluokkien omiin työkokouksiin. Rehtori ja apulaisjohtaja kirjaavat YT-ajan käytön.

Johtoryhmä kokoontuu joka toinen viikko. Rehtorin poissaollessa lähiesimiehenä toimii apulaisjohtaja ja tarvittaessa opettajien yhteyshenkilönä toimivat johtoryhmän opettajajäsenet Anne Tarvainen ja Riku Räsänen. Johtoryhmän jäsenten toimikausi on kaksi vuotta.

Lukuvuoden 2016 - 2017 suunnittelupäivänä on sovittu myös opettajakunnan kesken lisätehtävistä ja vastuualueista, jotta koulun toiminta on mahdollisimman sujuvaa, oppilaiden hyvinvoinnista huolehditaan ja henkilöstöllä on parhaat mahdolliset olosuhteet työn tekemiseen.

Koulun sisäinen säännönmukainen tiedottaminen perustuu kokousten lisäksi perjantaina kaikille kouluyhteisön työntekijöille toimitettavaan seuraavaa viikkoa koskevaan viikkotiedotteeseen, jota tarvittaessa päivitetään alkuviikon aikana. Lukukauden ja lukuvuoden tasolla pidetään ajan tasalla vuosikalenteria, johon merkitään koulua koskettavat tapahtumat. Rehtorin vaihtumisen myötä viestintäsuunnitelma päivitetään lukuvuoden aikana.

Yhteydenpito oppilaiden huoltajiin tapahtuu Wilman kautta ja tarvittaessa puhelimitse. Koko koulua koskettavista asioista tiedotetaan myös peda.netin välityksellä. Henkilökuntaa kannustetaan ajantasaiseeen ja luontevaan yhteydenpitoon oppilaiden huoltajiin vanhempainiltojen ja henkilökohtaisten tapaamisten ohella. Koulun lukuvuositiedote päivitetään vuosittain ja se löytyy koulun kotisuvulta peda.netistä.

Rehtorin vaihtumisen myötä kehitämme lukuvuoden aikana koulun toimintoja, tiedottamista ja jokaisen kouluyhteisön jäsenen osallisuutta tavoitteena mahdollisimman sujuva ja parhaat työskentelymahdollisuudet ja työhyvinvoinnin tarjoava koulun arki.

Opetussuunnitelmatyö jatkuu kuluvana lukuvuonna erityisesti valinnaisaineiden ja oppilasarvioinnin työstämisellä sekä koulukohtaisen opetussuunnitelman viimeistelyllä. Maaninkajärven koulun toimintakulttuuria ja oppimisympäristöjen käyttöä kehitetään vastaamaan uuden opetussuunnitelman vaatimuksia.