6 Kasvatus ja oppiminen
Koulun pedagogiikan kehittäminen
Kaikissa Kuopion peruskouluissa noudatetaan Kuopion perusopetuksen opetussuunnitelmaa.
Koulukohtaisessa opetussuunnitelmassa ja lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan koulukohtainen toiminta ja mahdolliset erityispiirteet.
Kuopion kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelman
pohjana on Valtioneuvoston asetus 28.6.2012 perusopetuksen tavoitteista ja tuntijaosta sekä Opetushallituksen antamat opetussuunnitelman perusteet.
Uusi opetussuunnitelma otetaan tuntijaon ja oppiainesisältöjen osalta käyttöön porrastetusti:
- vuosiluokkien 1 - 6 osalta 1.8.2016
- 7. luokan osalta 1.8.2017
- 8. luokan osalta 1.8.2018
- 9. luokan osalta 1.8.2019
Opetussuunnitelman perusteiden lukujen 1 - 12 mukaiset opetussuunnitelmat lukuun ottamatta lukuun 6 sisältyviä päättöarviointia ja todistuksia koskevia määräyksiä sekä lukuun 12 sisältyviä valinnaisuutta koskevia määräyksiä otetaan käyttöön kaikilla luokka-asteilla 1.8.2016 alkaen.
Lukuvuonna 2016 – 2017 6. luokalla opetetaan ympäristöopin asemesta biologiaa ja maantietoa sekä fysiikkaa ja kemiaa Valtioneuvoston asetuksen 1435/2001 mukaisen opetussuunnitelman mukaisesti.
Kuopion perusopetuksen tuntijako
Ennen uuden opsin mukaista tuntijakoa käytössä on valtioneuvoston asetukseen 20.12.2001 perustuva tuntijako.
Koulun toimintakulttuurin sekä oppimisympäristöjen ja työtapojen kehittämisen tavoitteet, yhteiset toimintaperiaatteet sekä yhteistyön ja muun käytännön toteutus kuvataan koulun lukuvuosisuunnitelmassa.
Vuosittain toteutetaan vähintään kaksi laajaa monialaista oppimiskokonaisuutta, joista toinen voi olla kuntakohtainen ja toinen koulukohtainen. Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan niiden laajuudet ja mukana olevat oppiaineet sekä oppilaiden osallisuus. Lisäksi kuvataan monialaisten oppimiskokonaisuuksien tavoitteet, sisällöt ja arviointikäytännöt, toteutumisen seuranta, toteutumisen arviointi sekä kehittäminen.
Opettaja aktivoi oppilaita ja vastaa, että he ovat ikätasonsa huomioiden suunnittelemassa, asettamassa tavoitteita ja arvioimassa oppimistaan. Oppilaat osallistetaan ryhmän, luokan ja koko koulun toimintaan. Oppilaita osallistava toiminta kuvataan koulun lukuvuosisuunnitelmassa.
Tieto- ja viestintäteknologian (tvt) osaaminen on keskeinen kansalaistaito. Kuopion peruskouluissa turvataan kaikille oppilaille tasapuoliset mahdollisuudet tvt-taitojen kehittämiseen. Näitä taitoja opitaan ja hyödynnetään suunnitelmallisesti ja monipuolisesti kaikilla vuosiluokilla. Tvt:n avulla kannustetaan oppilaita aktiivisuuteen, lisätään oppilaiden osallisuutta ja luodaan mahdollisuus luovuuteen sekä henkilökohtaisten työskentelytapojen ja oppimispolkujen löytämiseen. Tieto- ja viestintäteknologiaa hyödynnetään yhteisöllisenä työvälineenä, minkä kautta vahvistetaan vuorovaikutustaitojen ja ajattelun taitojen kehittymistä. Tvt:n taitoja opitaan hyödyntämään vastuullisesti ja tarkoituksenmukaisesti osana koulun arkea. Oppilaiden osaamisen tasoa seurataan säännöllisesti toteutettavilla kyselyillä.
Koulut suunnittelevat lukuvuoden 2016 – 2017 VESO-päivät koulu- tai aluekohtaisesti.
Luokanopettajat ja -ohjaajat käyvät henkilökohtaiset oppimiskeskustelut oppilaan ja hänen huoltajiensa kanssa lukuvuoden aikana, ks. Perusopetuksen ohjeita ja lomakkeita.
Koulun tulee huolehtia oppilasarvioinnin yhdenmukaisuudesta. Rehtori vastaa, että opettajat suunnittelevat opetusta ja toteuttavat arvioinnin yhdessä. Koulu tiedottaa arvioinnista oppilaita ja huoltajia.
Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Sari Helena Kokkonen 044 718 4018
Koulun toimenpiteet
Oppimiskeskustelut käydään joulu - tammikuun aikana syyslukauden alussa luokanopettajan tai luokanohjaajan johdolla asetettuja tavoitteita arvioiden. Jokainen opettaja käsittelee tavoitteiden asettamista ja erityisesti oppiaineensa arviointiperusteita syyslukukauden alussa. Oppimiskeskusteluihin voi osallistua huoltajan, oppilaan ja opettajan lisäksi muita kouluyhteisön jäseniä huoltajan suostumuksella. Lukuvuoden tavoitteena on myös oppia tavoitteiden asettamista tulevaa lukuvuotta varten.
Oppilaita osallistetaan opetuksen ja koulun toiminnan suunnitteluun oppiainekohtaisessa suunnittelussa ja arviointiperusteita koskevissa keskusteluissa, oppilaskunnan tekemillä ehdotuksilla ja arviointivaiheessa toimintakyselyyn osallistumisella.
Monialaiset oppimiskokonaisuudet lukuvuonna 2016 - 2017 ovat Olympiaviikko - Reilusti Rioon, joka on jo toteutettu sekä kevätlukukaudella toteutettava vesi ja Maaninkajärvi-aiheinen oppimiskokonaisuus, jonka työstäminen tapahtuu lukuvuoden aikana. Olympiaviikko toteutettiin yhteityössä Neulamäen koulun kanssa ja toteutusviikkoon liittyi yhtenä päivänä Maaninkajärven koulun alaluokkien oppilaiden ja opettajien ja Neulamäen koulun yläluokkien oppilaiden ja opettajien vierailu teemapäivänä toistensa kouluissa ja osallistuminen yhteiseen kisapäivään. Oppimiskokonaisuus on suunniteltu pääosin edellisen lukuvuoden keväällä. Oppimiskokonaiduuden laajuus oli yksi työviikko ja teema kosketti kaikkia oppiaineita. Teemaviikkoon sisältyi oppiainekohtaisen toteutuksen lisäksi koko koulun yhteiset olympialaisten avajaiset ja päättäjäiset. Oppimiskokonaisuuden arviointi suoritettiin luokanopettajan ja luokanohjaajan johdolla.
Yhtenä lukuvuoden painopisteistä on koko opettajkunnalle toteutettava tvt-tekniikan opetuskäytön koulutuskokonaisuus, jota on kuvattu Resurssit-kappaleessa. Tavoitteena on yhtenäinen vähimmäistaso opettajkunnan tvt-taidoissa, opettajan ja oppilaan tvt-taitotasovaatimukset on kerrattu ja jokaista opettajaa tuetaan mm. tvt-tukihenkilön avulla ottamaan oppimansa heti myös opetuskäyttöön. Henkilökunnan koulutuksen ohella tvt-tukihenkilön työn painopiste on työskentely oppilasryhmissä samanaikaisopettajana.
Syksyn suunnitteluVESO pidettiin koko päivän koulutuksena 11. elokuuta ja arviointiaiheinen puolikas VESO-koulutus 25.10. Kevätlukukaudelle suunnitellaan yhteistä kokopäiväVESOa yhteistyössä Neulamäen koulun kanssa Suomi100-teeman toteuttamiseksi kevätlukukaudella ja puolen päivän VESOkoulutus toteutetaan kevään suunnitteluVESOna.