3.4.1.2 Ehkäiseminen, puuttuminen ja toimenpiteet kiusaamis-, väkivalta- ja häirintätilanteissa

Ehkäiseminen, puuttuminen ja toimenpiteiden toteutumisen seuranta


Kotkalaisessa varhaiskasvatuksessa toteutuu vuorovaikutuksellinen pienryhmäpedagogiikka, jossa vuorovaikutus ja toiminta toteutuvat pienemmissä ryhmissä. Pedagogiikka vahvistaa arjessa aikuisen läsnäoloa ja sitä kautta luo turvaa lasten keskinäiseen kanssakäymiseen. Läsnäololla on kiusaamiseen, väkivaltaan ja häirintään ennalta ehkäisevä vaikutus ja se mahdollistaa välittömän puuttumisen tilanteisiin. Eteen tulevista tilanteista keskustellaan herkästi huoltajien kanssa.

Pienryhmäpedagogiikan tavoitteena on mahdollistaa myös pidempikestoinen vuorovaikutus päivän kulussa, jolloin ristiriitatilanteiden selvittelyt toteutuvat ajantasaisesti ja luontevasti. Ammattilaisten vuorovaikutuksessa ja puheessa näkyy sekä kuuluu tietoisuus siitä, että lapset harjoittelevat
vuorovaikutustaitoja varhaiskasvatuspäivän aikana. Vuorovaikutus pohjautuu positiiviseen pedagogiikkaan ja siihen perustuviin käytäntöihin.Varhaiskasvatuksen vuorovaikutustilanteissa aikuinen varmistaa, että toisten ihmisten arvostava huomiointi on arkipäivää. Aikuinen toimii lapselle mallina ja erityisesti huomiota tulee kiinnittää siihen, kuinka aikuinen puhuu lapsille ja aikuisille. Useinkin pienten lasten kiusaamisessa on kyse puutteista vuorovaikutus- ja itsesäätelytaidoissa. Nämä ovat opittavissa olevia taitoja.

Kiusaamisen, väkivallan ja häirinnän ehkäisemiseen tähtäävä yhteisö antaa mallia ja rohkaisee lapsia hyvään vuorovaikutukseen sekä toimimaan ryhmän jäseninä. Lasten vuorovaikutus- ja itsesäätelytaitojen vahvistamisella voidaan tukea lapsiryhmän turvallista vuorovaikutusta. Henkilöstö tukee lasten vertaissuhteiden syntymistä ja vaalii ystävyyssuhteita, jolloin kiusaamistilanteita voidaan ehkäistä ja myös selvitellä.  Turvallisessa yhteisössä puututaan ristiriitoihin ja opetellaan rakentavia keinoja niiden ratkaisemiseen. Ratkaisuun pääsemiseksi käytetään sovittelevaa työotetta. Onnistuessaan työote edistää lasten toimijuutta, vaikutusmahdollisuuksia ja elämäntaitoja. Sovittelutoiminnassa ristiriitatilanteet ymmärretään tavalliseen elämään kuuluviksi ja erimielisyyksien ratkaiseminen enemmän oppimistilanteeksi kuin hankalaksi tai ikäväksi välikohtaukseksi. Sovittelu antaa lapselle mahdollisuuden muuttaa toimintaansa ristiriitatilanteissa rakentavaan suuntaan. Lapsi oppii sovittelevampaa käyttäytymistä vain sovittelua toistaen ja harjoitellen. MiniVerso -menetelmä on varhaiskasvatusikäisten lasten sovittelua tukeva menetelmä. (21.4.22https://sovittelu.com/vertaissovittelu/koulutukset/miniverso/)

Varhaiskasvatuksessa on kuntakohtainen turvallisuussuunnitelma sekä yksikkökohtaiset pelastus- ja turvallisuussuunnitelmat. Näissä turvallisuusnäkökohdat otetaan huomioon hyvin laajasti. Suunnitelmissa on myös teemoja, jotka ovat yhteneväiset kiusaamis-, väkivalta- ja häirintätilanteiden kanssa. Yksikkökohtaisissa toimintasuunnitelmissa kuvataan arjen toimintaa ohjaavat periaatteet ja itse toimintatapaa kiusaamis-, väkivalta- ja häirintätilanteita ilmetessä. Arjen kohtaaminen ja hyvinvoiva lapsi -asiakirjassa on koottu suunnitelmarunko yksikkökohtaisen suunnitelman tueksi. Suunnitelmassa ennaltaehkäisy sekä sovitteleva työote ovat tärkeitä elementtejä. Mikäli lasten keskinäisten vuorovaikutustilanteiden mahdollisiin pulmiin puuttuminen ja tilanteiden seuraaminen sekä sevittely vaativat suunnitelmallisempaa ja pidempiaikaista työskentelyä, kirjataan toiminnan tavoitteita näkyviin myös lapsen varhaiskasvatussuunnitelmaan. Kasvatuskeskusteluissa huoltajien kanssa keskustellaan aina ennaltaehkäisyyn. puuttumiseen ja selvittelyyn liittyvistä yksikön käytänteistä sekä kuullaan huoltajien näkemyksiä näistä asioista. Yksikön ammattilaisten toiminnan ja huoltajayhteistyön tueksi on Kotkan varhaiskasvatuksessa mahdollista hyödyntää varhaiskasvatuksen kuraattorin osaamista.

Varhaiskasvatuksen toiminnassa voidaan hyödyntää seuraavia ohjelmia, oppaita tai menetelmiä:

  • MLL:n sivuja, joista löytyy ”Kiusaamisen ehkäisy varhaiskasvatuksessa”.
  • Turvakasvatuksen sisältöjä THL:n oppaasta ”Tunne- ja turvataitoja lapsille”.
  • PIKI- toimintamallia (lasten itsesäätelytaitojen ja vuorovaikutustaitojen vahvistaminen).
  • MiniVerso -menetelmää.
  • Askeleittain -ohjelmaa.
  • Paikallisesti suunniteltuja ja toteutettuja tunne- ja turvataito- sekä kiva kaveri -projekteja