Ajankohtaista

KESÄN KYNNYKSELLÄ🌞

Toukokuun viimeisenä päivänä vietettiin koko päiväkodin yhteistä pihatapahtumaa

Monenlaista hauskaa tekemistä ja katseltavaa löytyi kaikille. "Yllätysvieras" Thomas Pryken kanssa pääsi harjoittelemaan sirkustemppuja ja taidenäyttelyyn oli koottu lasten askarteluja.

"Katariinan linnut" -pisteellä kävi kova kuhina, kun "possuja" koottiin ja heitettiin "linnuilla" kumoon😃

Alapihalla pääsi tutustumaan mm. ötököitten elämään monin eri tavoin. Sää suosi ja väki viihtyi - ja jäätelö maistui tietysti kaikille🌞🍦👌

TUNNETAITO- JA ITSETUNTOHARJOITUKSIA KOTIIN

Hei, tässä olisi esiopetuksen kuraattorin terveisiä.

Tervehdys vanhemmat!

Perheissä ollaan nyt monenlaisten tunteiden kanssa tekemisissä. Etenkin pienempien lasten kanssa voi tulla vastaan ihan uudenlaisia haasteita. Tässä teille tunnetaitoharjoituksia yhdessä kotiin tehtäväksi! Tunnetaitojen harjoittelu on tärkeä osa lapsen kasvua. Sekä esiopetuksessa, että koulussa näitä taitoja harjoitellaan kovasti ja niitä tarvitaan päivittäin. Tunnetaidot tukevat lapsen itsetuntoa, auttavat pärjäämään kavereiden kanssa ja tekevät arjesta kaikin puolin sujuvampaa. Aikuisen tehtävä on auttaa lasta tunteiden tunnistamisessa. Siispä nyt yhdessä rohkeasti mukaan tunteiden vuoristorataan! 


Terveisin:

Anne Lamminen

Opiskeluhuollon kuraattori, Kotkan kaupunki


Leikit ja tehtävät löytyvät liitteenä! :)
Liitteet:

Tunnetaitoharjoituksia kotiin

TERVETULOA LUONTOPOLULLE!!Metsänväen matkassa toivottaa koko perheen tervetulleeksi luontopolulle!! Polku on tarkoitettu ihan kaikille!!

Luontopolku on rakennettu Äijänvuoren kuntopolulle 2.5km reitille.
Luontopolku lähtee Kyminkartanon koulun takaa alkavan kuntopolun parkkipaikalta. Osoite on Kuntokuja.

Polku kulkee vastapäivään ja on matkan varrella merkitty punaisella 2.5km opasteella risteyskohdissa.

Polulle on laitettu kahdeksan tehtävää. Ne on kiinnitetty tolppiin vuoronperään vihreällä ja punaisella narulla.

Ottakaa myös eväät mukaan. Äijänvuorella on hienoja evästelypaikkoja.

Laitathan kuvia ja fiiliksiä luontopolulta tulemaan myös minulle. Hauskaa retkeä toivottaa Metsänväen Jaana.

#luontopolku #lastenkanssaluonnossa #perheretki #lähiluonto #kevät #äijänvuori #merikaupunkikotka #metsä #visitkotkahamina #metsäretki #metsänväenmatkassa

@metsanvaenmatkassa www.metsanvaenmatkassa.fi

Liitteet:

Luontopolku metsänväen matkassa

Lukulumo kannattaa ehdottomasti hyödyntää kotona!


Normaalisti lukulumo on ollut käytössä vain varhaiskasvatuksen käytössä ja on maksullinen. Sovelluksessa voitte lukea kuvakirjoja ja niitä voi myös kuunnella sivuja käännelle äänikirjana. 


Lisää ideoita ja vinkkejä kotiin aiemmassa julkaisussa! :) Mukavaa viikkoa!

Hyviä vinkkejä perheille koteihin

Hei kotiväki!

Olemme koonneet teille koteihin materiaalia, vinkkejä ja linkkejä! Muistakaa, että kaikki arjen hetket ovat lapselle oppimisen hetkiä yhdessä aikuisen kanssa! Kotona riittää, että kasvatatte lasta edelleen äitinä ja isänä, ei siis tarvitse ajatella, että kotona tulisi nyt hypätä varhaiskasvattajan saappaisiin. Tietysti lapsi tarvitsee kasvaakseen ja kehittyäkseen samanlaisia asioita sekä kotona että päiväkodissa.

Päiväkoti-ikäiselle tärkeintä kotona on mm. arkirytmistä kiinni pitäminen, riittävä uni ja tutut rutiinit, yhdessä tekeminen ja kokeminen, liikkuminen, kirjojen lukeminen ja yhteiset ruokailuhetket. Asetetaan johdonmukaisesti rajoja ja samalla pidetään yhdessä hauskaa, nauretaan, ollaan lähekkäin, kehutaan <3 Olisi aika kiva, jos miettisitte kaikille perheenjäsenille niitä asioita, joissa ovat hyviä ja niitä sanotaan ääneen. 

Liikkumisen ei tarvitse olla jumppaohjeiden noudattamista tai esimerkiksi liikuntaradan tekemistä, vaikka näiden ottaminen osaksi perheen liikuntahetkiä on ilman muuta sallittua ja oikein kiva asia! Monipuolisen liikkumisen mahdollistaminen ilman turhia kieltoja on tärkeintä. Jos lapsella tai perheellä on ajankohtainen harjoiteltava asia, kuten kuivaksi opettelu, ruokailutavat tai parempaan unirytmiin pääsemin, on nyt mainio hetki panostaa näihin asioihin. Muistakaa, että voitte soitella päiväkotiin milloin vain kysyäksenne neuvoa ja vinkkejä.

 

Tässä olisi lista hyvistä vinkeistä koteihin:

1. Arjen aikataulutus

Perheelle on hyvä laatia ja kirjata oma päiväjärjestys, josta näkyy milloin tehdään töitä, milloin vietetään taukoja ja milloin on vapaa-aikaa. Ruokailut ja ulkoilut rytmittävät päivää. Normaalia arkirytmiä kannattaa noudattaa. Peliajat yms. ruutuaika sovitaan myös yhdessä.

https://www.mll.fi/uutiset/koko-perhe-kotona-miten-organisoida-arki/

Täältä löytyy vinkkejä ja tietoa myös päivärytmin rakentamisesta:
http://www.turku.fi/sites/default/files/atoms/files/uni-opas.pdf2. Erityisesti pienillä lapsilla leikki on tärkein tapa oppia asioita. Aikuinen on mukana leikeissä: opetellaan sanoja, värejä, voidaan laskea asioita ja esineitä, kehitetään mielikuvista, liikutaan ym. Jutellaan sekä lapsen että aikuisen tunteista.

3. Kirjavinkki: varhaiskasvatuksen käytössä ollut uusi Lukulumo-sovellus avautuu nyt kaikille käyttöön ja ihan ilmaiseksi! Lukulumosta löydät lasten kirjallisuutta eri kielillä sekä äänikirjoina että tavallisina e-kirjoina. Sinne voi tehdä omia kirjahyllyjä ym. Tämä kannattaa ihan ehdottomasti hyödyntää!

Lataa Lukulumo älylaitteellesi ja kirjaudu sisään käyttäen seuraavaa tunnusta ja salasanaa:
Käyttäjänimi: lukulumokoti
Salasana: 987654321

https://www.iltoppiminen.fi/uutiset/lukulumo-avautuu-kaikille/4. Lisäksi satuja löytyy täältä:
https://www.satupalvelu.fi/#/etusivu


5. Kaikki Pikku Kakkosen materiaali on suositeltavaa. Tietysti muistakaa, että päivän aikana ei olla liikaa älylaitteen äärellä. Myös ”tylsät” hetket ovat tärkeitä hetkiä, jolloin lapsen tulee kehittää itse itselleen tekemistä. Tässä linkkejä pikku kakkosen maailmaan:
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2020/03/20/pikku-kakkosen-100-ideaa
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2020/03/18/jyrkin-ja-neposen-hataaputoimisto-livena-areenassa


6. You Tubesta löytyy paljon päiväkodissakin laulettuja lauluja! Esimerkiksi kaikki kielinupun videot ovat oikein hyviä ja lapsille mieluisia!
https://www.youtube.com/watch?v=UvbBh9z38TE

Todella hyviä lauluja ja laululeikkejä löytyy näillä hakusanoilla: Karvakorvan laulupurkki, Pikku Papun orkesteri, Siinan Taikaradio, Soiva siili, Ti-Ti nalle, fröbelin palikat

Lisäksi sieltä löytyy esimerkiksi tämä lapsille tuttu hämä-hämähäkki!
https://www.youtube.com/watch?v=asL1AYuhTs07. Lauluja ja loruja löytyy päiväkodin ryhmien sivuilta, esimerkiksi:

https://peda.net/kotka/varhaiskasvatus/kpl/ryhm%C3%A4t-1-2/ryhm%C3%A4-12/lauluja

https://peda.net/kotka/varhaiskasvatus/kpl/ryhm%C3%A4t-2-3/ryhm%C3%A4-4/lauluja-ja-loruja


8. Etävarhaiskasvatuksen ideapankki perheille facebookissa:
https://www.facebook.com/groups/etavarhaiskasvatuksenmateriaalipankki/


9. Liikuntabingo:
https://www.ouka.fi/documents/112792/20253699/Liikuntabingo.pdf/7ab5d5f7-47bb-465b-a4d6-b23da358f703


10. Innostun liikkumaan: 
https://innostunliikkumaan.fi/linkit/

11. Ideoita perheiden arkeen ja tärkeää tietoa neuvokas perhe-sivulla:
https://neuvokasperhe.fi/?gclid=EAIaIQobChMIldPM2LDB6AIVkkTTCh20XwOZEAAYASAAEgIa__D_BwE


12. Lapsille tekemistä: 
https://www.lapsilletekemista.fi/

13. Luontobingo ulkoiluun tai sen jälkeiseksi yhteiseksi tekemiseksi
https://www.suomenlatu.fi/ulkoile/perheliikunta/luontobingo.html?fbclid=IwAR3CjoCya2YtXjf9B5rdI1eGgcslya2LyKpHY6ucAnom13otHYAIHelIi3Q


14. Hauska toiminnallinen tehtäväruudukko: 
https://www.ouka.fi/documents/112792/20253699/Teht%C3%A4v%C3%A4ruudukko+esiopetukseen+kotona.pdf/682c94c1-d6f1-48f5-981d-40bf7aae3528


15. Monipuolisesti vinkkejä ja linkkejä: 
https://blog.edu.turku.fi/molla/oppimateriaaleja/


16. Erilaista varhaiskasvatuksen materiaalia:
https://www.konkreettistavarhaiskasvatusta.com/

17. Pääsiäisaskarteluja löytyy helposti googlea käyttämällä:
https://www.google.com/search?q=p%C3%A4%C3%A4si%C3%A4isaskarteluja&tbm=isch&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwiu2srIyKjoAhXEyKYKHR1kAScQsAR6BAgJEAE

18. Luontoideoita: 
https://mappa.fi/reppu/137?fbclid=IwAR3GHwSO4ONXBBkUS_5t3PtpiqVGGIqbsElSGyKTAjzI-I5oYyeRX3QEMDc


19. Askartelua luonnonmateriaaleista ja kierrätysmateriaaleista! Askartelujen ja taideteoksien tekemistä, tauluja ym. voi tehdä materiaalista, joita voi kerätä metsästä. Myös metsässä voitte tehdä esimerkiksi taulun: kepeistä kehykset ja sisälle taidetta. Keksikään, miten onnistutte tekemään esimerkiksi ötökän tai oman kuvan! 

20. Saksiharjoittelua voi tehdä silppuamalla kaikenlaista paperia. Paperisilppua voi liimailla paperille/ pahville taideteokseksi. Netistä löytyy myös tähän materiaalia. Voitte myös itse piirtää lapsille saksiharjoittelutehtäviä. Myös esimerkiksi sanomalehden repiminen suikaleiksi tai pieneksi silpuksi on hyvää hienomotorista harjoitusta. Silpusta voi keksiä askartelua ym. Paperimassaa voi tehdä liisteristä ja paperisilpusta. Massasta voi muovailla kaikenlaista. Pienimmät voivat tutustua saksiin ja leikkaamisliikkeeseen esimerkiksi lääkärileikin leikkisaksilla!


21. Erilaisia massoja on helppo tehdä kotona, kuten taikataikina, muovailuvaha, soodataikina. Ohjeet löytyvät netistä googlettamalla.

22. Ryhmien kuvagallerioista voi myös saada hyviä ideoita kotiin!

23. Papunetin sivuilla on pelejä ja palapelejä. Lapset ovat tykänneet tehdä etenkin palapelejä. 

https://papunet.net/pelit/pelit

24. Lopuksi: liikkukaa luonnossa erilaisissa maastoissa, metsissä..Luonnolla on tutkitusti paljon myönteisiä vaikutuksia kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja oppimiseen!

 
Jos teillä herää kotona huoli esimerkiksi jaksamisesta tai mieltä askarruttaa joku muu asian liittyen perheeseen tai lasten kehitykseen, olkaa yhteydessä meihin tai varhaiskasvatuksen kuraattoriin Tarja Tissariin Puh. 0406886570 · tarja.tissari@kotka.


P.S. käykää kurkkaamassa ryhmän 1 etusivu, josta löytyy hyödyllisiä videoita ja materiaalia kasvatuksen tueksi.

https://peda.net/kotka/varhaiskasvatus/kpl/ryhm%C3%A4t-1-2/ryhm%C3%A4-12Tsemppiä koteihin ja nauttikaa nyt kaikesta yhteisestä tekemisestä ja lapsenne kasvun ja kehityksen seuraamisesta. Emme ole unohtaneet teitä, vielä se normaali arki palaa takaisin! <3

Sateenkaari haaste#rainbowchallenge
Meidän talossa osallistuttiin tänään monella tapaan Italiasta lähtöisin olevaan sateenkaari haasteeseen🌈 Sateenkaaret symboloivat toivoa, rakkautta ja yhteyttä toisiin ihmisiin. Pidetään toisistamme huolta❤💙💚💛💜

LASTEN KULTTUURIVIIKOT 2020

Konserttikeskuksen AITO-yhtye kävi esiintymässä päiväkodilla tiistaina 11.2.2020. 

"AITOn konsertti on täysin improvisoitu a cappella -seikkailu. Se on kuin vaaroja täynnä oleva polku, jota laulajat kulkevat luottaen, että oikea tie löytyy nuotti nuotilta. Intensiivisempää kokemusta saa hakea, koska kaikki syntyy hetkessä. Vain se on varmaa, että esiintyjät pistävät itsensä likoon täysillä."

Esiintyjät putkahtelivat esiin pimeään saliin taskulampuilla paikkoja tutkiskellen, se oli vähän jännää mutta ei liian pelottavaa.

Tästä käynnistyi musiikkiseikkailu...
Lapsilta kyselemällä alkoi tarinan kehittely, sen äänimaisema ja lepakkotunnelma🦇🦇🦇

Seuraavaksi patsaat lähtivät liikkeelle!

Patsaat heräsivät narskahdellen henkiin ja alkoivat laulaa ja tanssia. Hetken seikkailtuaan ne kuitenkin jähmettyivät takaisin paikoilleen.

Myös lapset pääsivät soittamaan
- aika kummallisia soittimia ja outoja ääniä😮

Esiintyjät tekivät myös yhdessä lasten kanssa laulu- ja ääniesityksen myrskysäästä sekä tarinallisen kappaleen "Mä keksin sen"

Lopuksi esiintyjät muistuttivat, että kaikilla meillä on ääni, jolla voi leikkiä ihan milloin vain.
Tähän vastasi pieni tyttö eturivistä toteamalla, että "leikki on lasten työtä". Parempaa lopetusta ei esitys olisi voinut saada👏❣

JOULUMIELTÄ

K-supermarket Hyvätuuli kutsui meitä jouluiseen yhteistyöhön. Kauppaan toivottiin koristeeksi lasten tekemiä askarteluja. Vastasimme kutsuun koko päiväkodin voimin askartelemalla mm. tonttuja, kuusia ja joulupipareita.

Kahdeksan lapsen joukkiolla kävimme viemässä koristeet esille. Osa porukasta koristeli aulan joulukuusen, muut suuntasivat myymälän puolelle koristeita kiinnittelemään. Kauppiaspuoliso Elina oli mukana puuhassa teippejä laittamassa.

Hienolta näytti ja kutsuipa meitä muutama asiakas omaan kotiinsakin koristelemaan😊

Olipas mukavaa viedä joulun tunnelmaa kaupan asiakkaille❣

Tiedoksi huoltajille


Alla olevasta linkistä pääsette tutustumaan peda.netin ajankohtaisiin tietoihin ja materiaaleihin kaksi- ja monikielisten lasten kanssa toimimiseen. Sivuilta löydätte esimerkiksi videoita toisen kielen oppimisesta ja eri kielille käännettyä ohjausta ja neuvontaa.

Tutustukaa sivuihin:
https://peda.net/kotka/varhaiskasvatus/kjkv2


Toimintakausi 2017-2018

Uusi ja varsinaisesti ensimmäinen toimintakausi käynnistyy Katariinan päiväkodissa elokuussa 2017. Uusia lapsia sekä henkilökuntaa on tulossa paljon :). Henkilökunta suunnittelee ja kehittää toimintaa 1.-4.8.2017. Tällöin lasten hoidosta ja kasvatuksesta vastaa Haukkavuoren esiopetuksen henkilökunta.

Liitteet:

WP_20170707_09_35_16_Pro.jpg
WP_20170707_09_35_34_Pro.jpg

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä