Kultakalojen Käärme-projekti keväällä 2019

Käärme- tutkimuksen lopputuotos: THINGLINK!

Tekijä: Ida Sorvo
Kevään mittaan olemme tutkineet käärme- ilmiötä useilla eri tavoilla. Tutkimuksestamme on koostettu interaktiivinen kuva, thing-link. Siitä saa laajemman kokonaiskäsityksen siitä kaikesta, mitä Kultakalat ovat keväällä puuhanneet. Kuva on rakennettu yhdessä lasten kanssa, ja sitä onkin hauskaa ihmetellä yhdessä. Kannattaa käydä tutustumassa, ja muista laittaa laitteestasi äänet päälle!

Thinglinkkiin pääset TÄSTÄ

Viikon 13 touhuja..

Tekijä: Ida Sorvo
Siilien ja Timanttien pienryhmien kanssa tutkimme yhdessä käärmeiden pituuksia. Vertailimme kyytä (60-80cm) ja pytonia, joka voi olla jopa kuuden metrin pituinen. Tätä havainnollistamaan mittasimme langat. Jokainen otti narusta kiinni, ja leikimme pytonia joka luikerteli päiväkodissa. Ajatus kuuden metrin mittaisesta käärmeestä pihalla oli osan mielestä hauska, osan mielestä tosi pelottava. Yhdessä kulkeminen narun sotkeutumatta olikin yllättävän hastavaa, mutta hauskaa. Samalla vähän sihistiin.



Perhosten tutkimuskysymys on "Pureeko käärme? Hyökkääkö se?". Tämän kysymyksen miettimiseen osallistetaan myös kotiväkeä, kun pienryhmän koteihin jaettiin postia:

Vastauksia odotellessa!

Metsäretkellä viikolla 12

Tekijä: Ida Sorvo
Perjantaina viikolla 12 oli upea keli. Pakkasimme reppuun mehua sekä kamerat, ja lähdimme retkelle metsään. Tämä reissu erosi muista siten, että lapset saivat kuvata iPadia actionkameroita käyttäen kuvata metsässä heitä kiinnostavia asioita. Monet menivät heti kuvaamaan tuttua käärmeenpesää. Käytimme myös digilooppia. Tässä pieni kooste retkestä:





Eläinlääkärin vastauskirje

Tekijä: Ida Sorvo
Kuten aiemmassa merkinnässä on jo mainittukin, Siilien pienryhmä kirjoitti yhdessä käärmettä koskevan kirjeen. Se lähetettiin Pyhtään eläinlääkärille, joka parin viikon kuluttua vastasikin meille sähköpostitse! Videolla käsittelemme kirjettä yhdessä lasten kanssa. Aihe herätti keskustelua ja erilaisia ajatuksia.
Videoon pääset klikkaamalla tästä!

Metsään mentiin.. 20.3.2019

Tekijä: Ida Sorvo
Keskiviikkona lähdimme koko ryhmän voimin metsäretkelle, samaiseen paikkaan josta koko tutkimusaiheemmekin on saanut alkunsa. Mietimme yhdessä, onko maisema muuttunut viime näkemästä . Suurin osa lapsista oli sitä mieltä, että lunta olisi ollut enemmän kuin viimeksi. 

Ensimmäisenä monet menivät "käärmeen kololle". Kovasti kuunneltiin, kuuluuko käärmeen ääniä, muutama sanoi kuulleensa "ässän", eli sihinää ja suhinaa.

Keppien kanssa kokeiltiin, josko kolosesta käärmeitä ilmestyisi. Ei näkynyt luikertelijoita, mutta oli mukava metsäretki. Ennen päiväkodille paluuta hörpättiin vielä mehut.

Käärmeen tutkimisen lisäksi myös ympäröivä luonto ja sen ihmettely tarjoaa kivaa tekemistä. Metsästä löytyi hieno kasa käpyjä:


Keskiviikkona päiväkodin omalla pihalla sulanut lumi inspiroi hienoihin puroleikkeihin, joiden parissa viihtyi lapsia sekä Kultakaloista että Meritähdistä. Lapset kantoivat ämpäreillä lisää vettä puroihin, jolloin saatiin aikaiseksi hienoja virtauksia. Seuraavana päivänä olikin jännää, kun purosta olikin muuttunut lasten mukaan luistinrata.


Iltapäivällä 15.3.

Tekijä: Ida Sorvo
Maanantaisen iltapäivän touhuna oli muovailuvahalla taiteilu. Käärme- aihe on selkeästi jäänyt lasten mieliin, koska vahasta muotoutui kaikenlaisia käärmeitä. Niiden kaveriksi taiteiltiin myös matoja ja myrkkyhampaita.



Päiväkodin pihan ihmeitä

Lumi, jää ja ympäristön nopeat muutokset ihmetyttivät lapsia viikolla 8.
Kultakalojen tyttöryhmä tutki pihalla jääpaloja: miten sileitä ne olivat ja miten niihin muodoistui ihan selviä kuplia.



Jääpaloilla ja lumella he puhdistivat pihan puita vihreästä väristä. He miettivät, halusivatko kaikkea vihreää pois ja mistä vihreä väri oli tullut. Keskustelua tuli myös siitä, olivatko puut koivuja vai mäntyjä. Mäntyihin lopulta päädyttiin.

Yhdessä puussa oli selvä kolo. Leppäkertun kodin kokoinen kolo, tuumasi yksi tytöistä.


Käärmeen tutkiminen etenee.. Valkoista paperia ja tutkimuskysymyksiä

Käärme- aiheen tutkiskelu etenee pikkuhiljaa. Viikolla 7 teimme alkukartoituksen kysymällä lapsilta ”Mitä tiedät käärmeestä?”. Toteutimme tämän pienryhmissä. Lapset saivat eteensä valkoiset paperit, ja ilman enempää keskustelua lapset kävivät piirtämään aiheesta. Tämän jälkeen haastattelimme lapsia ja kirjasimme heidän kertomansa ylös. Nämä piirustukset sijoitimme yhteisten tilojen liitutaululle, jotta ne ovat koko ajan esillä. Tutkimussyklin loppuvaiheessa toteutamme piirustukset uudestaan, kun tietoa käärme-aiheesta on tullut lisää.



 Keskiviikkona 20.2. Kultakaloissa jatkettiin tutkimusaiheen parissa. Kokoonnuimme kolmeen pienryhmäämme, ja kävimme yhdessä läpi tutkimuskysymykset. Jokainen sai käydä äänestämässä mieleistään kysymystä. Äänestämisen apuna oli jälleen kuvitettu lomake. Perhosten ryhmän äänestyksen voitti kysymys "Hyökkääkö käärme? Pureeko se?". Siilit- ryhmälle kysymykseksi valikoitui "Kuinka paljon käärmeessä on myrkkyä?". Tämä herätti lisäkysymyksiä, jotka kirjattiin ylös. Siilejä mietitytti myös, mistä ja miten käärmeet kakkaavat. Timantteja kiinnosti käärmeen myrkkymäärä, mutta päällekkäisten tutkimuskysymysten välttämiseksi he valitsivat toiseksi äänestyksessä tulleen kysymyksen ”missä käärme asuu?”:
Tutkimuskysymysten valinnan jälkeen jokainen ryhmä mietti, mistä voitaisiin lähteä tietoa etsimään. Kultakalojen ajatuksia:

  • Kysytään äidiltä tai iskältä
  • Metsästä (retket)
  • Kirjoista, kirjastosta, kirjastoauto
  • Tietokoneelta, tabletilta, puhelimelta
  • Ohjelmista, eläinohjelmista
  • Siilit kirjoittivat Tiinan avustuksella kirjeen, joka lähetetään Pyhtäälle eläinlääkäriin. 
  • Voitaisiin rakentaa käärmeen koti.
  • Kirjastoautolle mennään lainaamaan käärmekirjoja ja tutkitaan niitä.
  • ”Vois olla leikkikäärme jolla leikisti myrkyttää toisen”
  • ”Oon käynyt eläintarhassa kattomassa käärmeitä”
  • ”Käärmeet pistää kielellä, TSSSS!”
  • ”Voitaisiin nähdä käärmeitä metsästä ja eläintarhassa, mutta myrkkyä ei voi nähdä.”

 

 Siilit- ryhmässä lapset olivat sitä mieltä, että myrkkyä on sata. He olivat samaa mieltä siitä, ett myrkky on vihreää. He keksivät, että asian voi varmistaa elän- ja käärmelääkäriltä. Yksi lapsista tiesi kertoa, että Pyhtäällä on eläinlääkäri. Siilit äänestivät, soitetaanko eläinlääkärille vai kirjoitetaanko kirje, koska vierailu ei ole toteutettavissa nopealla aikavälillä. Siilit kirjoittivat Tiinan avustuksella kirjeen, joka lähetetään Pyhtäälle eläinlääkäriin. Vastausta tähän odotellaan innolla. Yksi lapsista oli jo aloittanut isänsä kanssa arvauskisan: ”Isä sano et kaks millii, mä sanon et kolme millii myrkkyä!”.



Tästä jatketaan! 
- Ida -

Kultakalat: Ensimmäisen tutkimusaiheen valinta 17.1.2019

Kultakaloja askarruttaneita luontoaiheita ja -kysymyksiä olivat ryhmän aikuiset kirjanneet lappusille ylös. Torstaina 17.1. tuli aika valita yhdessä ensimmäinen tutkimusaihe. Valinta toteutettiin omissa pienryhmissä äänestämällä. Jokainen lapsi sai äänestää mielestään kiinnostavinta aihetta. Valinnan tukena oli paperi, jossa lasten esittämät kysymykset ja aiheet olivat kirjattuna kuvan kanssa. Kaikista kiinnostavin aihe lasten mielestä oli käärme! Lapsilta kysyttäessä, mitä he haluaisivat käärmeestä selvittää, esiin nousi monta mielenkiintoista kysymystä:
- Missä käärme asuu?
- Nukkuuko käärme talviunta?
- Miten se liikkuu?
- Missä käärme on talvella?
- Hyökkääkö käärme? Pureeko se?
- Onko siinä myrkkyä? Kuinka paljon?
- Miten käärme ääntelee?

Kultakalat metsäretkellä 9.1.19

Kultakalat teki 9.1.19 retken läheiseen metsään. Lunta oli vallan runsaasti, mikä houkutteli lapsia tiputtelemaan lunta puiden oksilta ja ihailemaan muuttunutta luontomaisemaa.
Suuret kivet ja oksat toimivat kiipeilytelineinä ja pitivät lapset liikkeessä.
Yksi sipsipussi oli eksynyt metsään ja se tuotiin päiväkodille roskikseen.

Suuren kuusen alta löytyi kolo, jossa lapset kertoivat nähneensä käärmeen. Tämä herätti melko jännittävänkin tunnelman keskusteluun. Innokkaasti lapset jakoivat kuulemiaan ja päättelemiään totuuksia käärmeistä.



Polun viertä kävellessä yksi lapsista näki aivan pienen puun. Sen täytyi olla hiirten oma joulukuusi.