Iloa musiikista

Musiikista on moneksi

Mitä musiikin avulla voi oppia?

Mitä musiikista saa?

Miten musiikki voi tehdä?

Missä musiikkia voi olla?

 

Musiikillisia menetelmiä käyttäen voidaan oppia monen aistin avulla; kuullen, nähden, liikkuen ja kokien. Monikanavaisuus on aina hyödyllistä oppimisessa. Musiikki kattaa monia varhaiskasvatuksen perusteiden (Oph 2022, 19–22) laaja-alaisen osaamisen taitojen osaamiseen tähtääviä elementtejä. Musiikin avulla opitaan muun muassa vuorovaikutusta, kulttuuria, luovuutta ja hyvinvointitaitoja. Musiikki tukee monella tavalla kognitiivisten taitojen kehittymistä niin kielen, matematiikan kuin ryhmäytymiskulttuurin osalta.

Musiikkia voi olla niin sisällä kuin ulkona, niissä oppimisympäristöissä, joissa kukin lapsiryhmä viihtyy. Metsästä on helppo löytää soittimia, esimerkiksi kepit rytmikapuloiksi, iso kivi rummuksi ja hiekkaa kippoon marakassiksi. Yhteinen orkesteri on valmis. Soittimia on hauskaa myös askarrella itse kädentaitoja kehittäen sekä pehmeistä että kovista materiaaleista. Esimerkkeinä huovutettu rytmimuna tai puinen kannel. Hauskoja hetkiä ja musiikillisia esityksiä voi saada lapsiryhmään vaikka itsetehdyistä pahvikitaroista. Vain luovuus on rajana!

Yhteisiin musiikkituokioihin, kuten ryhmän muihinkin tuokioihin, kannattaa luoda hyvä ilmapiiri sääntöineen. Kuvat ennakoivat musiikkihetkeä päiväjärjestyksessä. Soittamiseen voidaan valmistautua tiettyjen soittimien kuvilla, samoin voidaan ennakoida tuokiolla soitettavia lauluja. Lapset voivat olla mukana musiikkituokion suunnittelussa, kun he valitsevat laulukuvista tuokion laulut. Sopivat määrä riippuu lasten ikä- ja kehitystasosta, mutta 3–5 kappaleita on oikein hyvä tuokio. Ja vielä on varaa toivelauluihin tai kertaamiseen. Yhteisinä sääntöinä on hyvä olla, että kuunnellaan, odotetaan vuoroa, kannustetaan toisia ja siivotaan soittimet yhdessä paikoilleen. Soittimien lisäksi voi tuokioissa hyvin käyttää nauhalta tulevaa musiikkia rytmin tueksi. Aina ei tarvitse edes soittaa ja laulaa vaan tanssiminen on myös hyvä musiikista nauttimisen muoto, jossa samalla saadaan liikettä. Useita lastenlauluja on helppo viittoa, joten niidenkin harjoitteleminen musiikkituokioilla kannattaa.

Musiikki sopii päivän joka hetkeen. Joskus voi ruokailu olla tunnelmallinen kokemus, jos taustalla soikin vuodenaikaan sopivat musiikki. Lepohetkelle sopii hyvin rauhoittava klassinen musiikki. Voisikohan joskus uloslähtö ja pukeminen sujua parhaiten musiikin tahdissa jammaillen? Päiväkodin pihalla voi ihan hyvin olla musiikin tahdissa tansseja ja orkesteriesityksiä.

 

Hyviä linkkejä:

Musiikin monipuoliset mahdollisuudet lapsiryhmissä – Tutkittua varhaiskasvatuksesta

http://varhaista-aikaa.blogspot.com/2018/06/musiikillinen-ilmaisu-itse-tehdyt.html

Oph 2022: Varhaiskasvatuksen perusteet. Varhaiskasvatussuunnitelmien perusteet | Opetushallitus (oph.fi)

Kielinuppu 2022. Kuukausilaulu. https://www.youtube.com/watch?v=WZI4X98dFDg

 

Kommentit

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin