Yhteiskuntaoppi

Opettaja

Margit Ylimäki
e-mail: margit.ylimaki@edu.karstula.fi
p. 044 4596539

Ylen politiikkauutiset

Sisäministeri Maria Ohisalo: "Ei ole tullut vahvistettua viranomaistietoa siitä, että Turkissa olisi avattu rajoja"

Yle kertoi aikaisemmin tänään, että noin 300 ihmisen joukko on kävelemässä Turkista kohti Kreikan rajaa, sillä Turkki ilmoitti, ettei se aio enää estää pakolaisten pyrkimistä Eurooppaan. Joukossa on syyrialaisia, iranilaisia, irakilaisia, pakistanilaisia ja marokkolaisia miehiä, naisia ja lapsia.

– Sisäministeriöön ei ole tullut vahvistettua viranomaistietoa siitä, että Turkissa olisi avattu rajoja, kertoo sisäministeri Maria Ohisalo.

Lue myös: Turkki uhkaa jälleen avata rajansa EU:hun pyrkiville pakolaisille, mitä se merkitsee? Tässä lyhyet vastaukset

Ohisalon mukaan tilannetta Euroopan ulkorajoilla seurataan koko ajan. Sen lisäksi tietoja vaihdetaan EU:n laajuisesti jäsenvaltioiden ja Euroopan raja- ja meriturvallisuusviraston, Frontexin kanssa.

– Tässä vaiheessa en näkisi mitään syytä huoleen.

Ohisalo kertoo, että Suomessa erilaisiin tilanteisiin ja skenaarioihin on varauduttu ja niitä käydään jatkuvasti läpi. Sisäministeri myös muistuttaa, että vuoden 2015 pakolaiskriisin jälkeen Suomessa on paljon kokemustietoa, jota on analysoitu mahdollisia tulevia tilanteita varten.

Turkin poliisia, rajavartiolaitosta sekä rannikkovartiostoa on ohjeistettu toimimaan niin, että rajanylityksiä ei enää estetä, kertovat uutistoimistot Reuters ja AFP nimettömän viranomaislähteen perusteella.

Kreikka on ilmoittanut tehostavansa rajavartiointia Turkin ilmoituksen vuoksi. Myös Bulgaria on ilmoittanut tiukentavansa valvontaa Turkin vastaisella rajallaan.

Turkissa on yli 3,6 miljoonaa Syyrian sotaa paennutta ihmistä. Lisäksi Turkki on arvioinut ihmisten lähtevän sankoin joukoin pakoon Idlibistä uusimpien taistelujen vuoksi.

EU:lla ja Turkilla on voimassa pakolaissopimus, jonka tarkoituksena on ollut rajoittaa siirtolaisten ja pakolaisten saapumista Turkin kautta Eurooppaan.

Keskustele aiheesta 29.2.2020 kello 23:een saakka.

Lähteet:REUTERS, AFP

( Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset)

Tappouhkauksia lähetelleen sometilin perustanut vasemmistoliiton toiminnanjohtaja irtisanoutuu tehtävästään – Poliisi epäilee rikosta

Vasemmistoliiton läntisen alueen toiminnanjohtaja Misha Dellinger irtisanoutuu tehtävästään. Dellinger ilmoitti päätöksestään perjantaiaamuna, kertoo vasemmistoliitto verkkosivuillaan. Dellingerin irtisanoutuminen astuu voimaan välittömästi.

– Viime päivinä noussut kohu on syönyt luottamuksen, jota ilman ei ole mahdollista tehdä toiminnanjohtajan työtä. Siksi en voi tehdä muuta kuin kantaa vastuun tilanteesta ja irtisanoutua tehtävästäni. Kiitän kanssani työskennelleitä kuluneista vuosista ja pyydän anteeksi tuottamaani pettymystä, Dellinger sanoo tiedotteessa.

Yle kertoi torstaina, että Dellingerin perustamalta anonyymiltä Twitter-tililtä on lähetetty viestejä, joissa kehotetaan tappaamaan fasistit ja ilmastonmuutoksen kieltäjät.

Dellingerin mukaan väkivaltaa kannattavat viestit julkaissut tili oli perustettu ennen hänen työsuhteensa alkamista vasemmistoliitossa. Hänen mukaansa viestit eivät ole hänen kirjoittamiaan.

Dellinger pyysi torstaina Twitterissä anteeksi asiasta syntynyttä kohua, mutta ei suoraan viestien sisältöä. Hän kertoi tuomitsevansa väkivallan ja sillä uhkailun.

Andersson: Monet puolueen aktiivit menettivät luottamuksen Dellingeriin

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson tuomitsi kirjoitukset perjantaiaamuna ja sanoi, että vasemmistoliiton puoluehallitus käsittelee tapauksen.

Andersson kertoo Ylelle, että Dellinger veti itse johtopäätökset ja kantaa nyt henkilökohtaisen vastuunsa tilanteesta irtisanoutumalla. Anderssonin mukaan Dellinger itse ehdotti irtisanomista, mutta lopulta asiasta sovittiin yhdessä puolueen kanssa.

– Dellinger on halunnut kantaa vastuuta tilanteessa, jossa hän on nähnyt, että hänen on mahdotonta enää jatkaa työtehtävässään puolueessa, jossa esimerkiksi monet puolueen aktiivit ovat menettäneet luottamuksensa häneen, Andersson sanoo.

Andersson ei halua työnantajapuolen edustajana avata julkisuudessa luottamuksellisia keskusteluja, joita hän on käynyt Dellingerin kanssa.

Andersson ei kommentoi esimerkiksi kysymystä siitä, kuka lähetti uhkaavat viestit Dellingerin perustamalta Twitter-tililtä. Dellinger on itse kiistänyt lähettäneensä tällaisia viestejä.

– Ongelmallista tässä tilanteessa on se, että meillä ei ole mahdollisuuksia todentaa näitä väitteitä puolin eikä toisin. Siksi tässä on myös kyse luottamuksesta työntekijän ja työnantajapuolen välillä.

Anderssonin mukaan vasemmistoliitto edellyttää, että kaikki puolueen jäsenet, työntekijät ja puolueen toiminnassa mukana olevat henkilöt sitoutuvat ehdottomasti väkivallattomuuteen.

Andersson kertoo, että jatkossa vasemmistoliitto tulee painottamaan kaikille työntekijöilleen ja aktiiveilleen sitä, että puolueella on ehdottoman kielteinen kanta kaikenlaiselle väkivallalle tai sillä uhkailulle.

– Tulemme käymään läpi puolueen palkkalistoilla työskentelevien kanssa sitä, että minkä tyyppistä käytöstä edellytämme heidän noudattavan kun he käyvät keskustelua sosiaalisessa mediassa tai muualla julkisuudessa.

Poliisi aloittanut esitutkinnan Dellingerin Twitter-tilistä

Lounais-Suomen poliisi on aloittanut perjantaina esitutkinnan Dellingerin Twitter-tilistä, vahvistaa rikoskomisario Jussi Helesvirta. Asiasta tehtiin poliisille rikosilmoitus torstaina.

– Tutkintakynnys ylittyi ja rikosnimikkeenä on kiihottaminen kansanryhmää vastaan, sanoo Helesvirta.

Tutkinnan aloittamisesta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat. Tapaus siirtyy rikosten esikäsittely-yksiköstä ensin tänään perjantaina tutkintaryhmään ja siitä eteenpäin tutkintaan.

– Asia on vielä alkutekijöissään eikä tarkemmasta aikataulusta ole tietoa, Helesvirta kertoo.

Lue myös:

Li Andersson: "Tämä asia ei jää tähän" – Vasemmistoliiton toiminnanjohtajan perustama Twitter-tili kehotti tappamaan fasistit ja ilmastonmuutoksen kieltäjät

( Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset)

Saamelaiskäräjien uudeksi puheenjohtajaksi on valittu Tuomas Aslak Juuso – Tällainen on Saamelaiskäräjien uusi hallitus

Tuomas Aslak Juuso on valittu Saamelaiskäräjien puheenjohtajaksi kaudelle 2020–2023.

Enontekiöläinen Tuomas Aslak Juuso on toiminut viime kaudella 2016–2019 Saamelaiskäräjien 2. varapuheenjohtajana. 35-vuotias Juuso valittiin ensimmäisen kerran Saamelaiskäräjille toimikaudelle 2008–2011.

Puheenjohtajavalinta suoritettiin suljettuna lippuäänestyksenä. Ehdokkaina olivat Tuomas Aslak Juuso ja Anu Avaskari. Juuso voitti äänin 16–5.

Saamelaiskäräjien ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin Anni Koivisto. Koivisto on utsjokelainen sosiaalipoliittinen asiantuntija. Hän on Utsjoen kunnanvaltuuston ja -hallituksen jäsen. Yle Saamen vaalikoneessa Koivisto lupaa puolustaa saamelaisten oikeuksia, pyrkiä löytämään ratkaisuja vaikeisiinkin ongelmiin, hoitaa yhteisiä asioita parhaansa mukaan ja ottaa selvää asioista ja perehtyä niihin tarkasti. Hän lupaa myös keskustella ihmisten kanssa ja jakaa tietoa siitä, millaisia asioita Saamelaiskäräjät on käsittelemässä. Koivisto on ensimmäisen kauden saamelaiskäräjäjäsen.

Toiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin Leo Aikio. Aikio on inarilainen poromies ja Muddusjärven paliskunnan varaporoisäntä. Aikio lupaa puolustaa saamelaisten perinteisiä elinkeinoja, edistää luonnon oikeuksia ja vastustaa Jäämeren rataa. Aikio on ensimmäisen kauden saamelaiskäräjäjäsen.

Ainakin neljä saamelaiskäräjien jäsentä kertoi ennen järjestäytymiskokousta olevansa valmiita alkamaan puheenjohtajaksi. He olivat inarilaiset Anu Avaskari ja Kari Kyrö, enontekiöläinen Tuomas Aslak Juuso ja utsjokelainen Anni Koivisto.

Saamelaiskäräjien hallituksen muut jäsenet kaudelle 2020–2023

Puheenjohtajiston lisäksi Saamelaiskäräjät on kokouksessaan valinnut hallituksen muut jäsenet. Hallituksen jäseniksi valittiin Magreta Sara, Anne Nuorgam, Juha-Petteri Alakorva ja Veikko Feodoroff.

Magreta Sara on kotoisin Inarin Lismasta. Hän on poromies ja Saamelaisen korkeakoulun lehtori. Sara ei ole antanut vaalilupauksia Yle Saamen vaalikoneeseen. Sara on toisen kauden saamelaiskäräjäjäsen.

Anne Nuorgam on oikeustieteiden kandidaatti ja juristi Utsjoelta. Hän on YK:n alkuperäiskansojen pysyvän foorumin puheenjohtaja ja Vetsikon kalastusosakaskunnan puheenjohtaja. Nuorgam on luvannut edistää saamelaiselinkeinoja, yhteiskuntarauhaa ja saamelaissopimuksen voimaantuloa ja toimeenpanoa. Nuorgam on ollut saamelaiskäräjien jäsen vuodesta 2000 lähtien.

Juha-Petteri Alakorva on lihanleikkaaja Sodankylän Vuotsosta. Hän on luvannut olla parhaansa mukaan paikan päällä kokouksissa. Hän on ensimmäisen kauden saamelaiskäräjäjäsen.

Veikko Feodoroff on kotoisin Inarin Sevettijärveltä. Hän on poromies ja kolttien luottamusmies. Yle Saamen vaalikoneen mukaan Feodoroff lupaa toimia saamelaisten perinteisten elinkeinojen suojan ja toimintaedellytysten parantamisen puolesta ja osallistua aktiivisesti Saamelaiskäräjien ja sen toimielimien toimintaan. Feodoroff painottaa, että hän ei sekoita Saamelaiskäräjien ja kolttien kyläkokouksen rooleja. Feodoroff on toisen kauden saamelaiskäräjäjäsen.

Viime syksynä vaaleilla valittu uusi Saamelaiskäräjät kokoontui torstaina 27.2. järjestäytymiskokoukseensa saamelaiskulttuurikeskus Sajokseen Inariin. Kaksipäiväinen kokous jatkuu tänään perjantaina 28.2.

( Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset)

Kansanedustaja Ari Koposen Brother Christmas -tuomio jää voimaan – Korkein oikeus hylkäsi valituslupahakemuksen

Käräjäoikeuden tuomio jää voimaan perussuomalaisten kansanedustaja Ari Koposta koskevassa rahankeräysjutussa. Korkein oikeus (KKO) hylkäsi Koposen valituslupahakemuksen.

Koponen vaati KKO:lta, että syyte hylätään tai hänet jätetään joka tapauksessa rangaistukseen tuomitsematta.

Kyseessä oli ennakkopäätösvalitus eli Koponen haki muutosta käräjäoikeuden ratkaisuun hovioikeuden asemasta ennakkopäätösperusteella suoraan KKO:lta.

KKO:n mukaan lupa on siten voitu myöntää vain, jos lain soveltamisen kannalta muissa samanlaisissa tapauksissa tai oikeuskäytännön yhtenäisyyden vuoksi on tärkeää saattaa asia korkeimman oikeuden ratkaistavaksi.

Hyväntekeväisyyshahmo Brother Christmasina tunnetuksi tullut Koponen tuomittiin syyskuussa 2019 käräjäoikeudessa rahankeräysrikoksesta päiväsakkoihin. Käräjäoikeuden mukaan Brother Christmasille oli kerätty ilman rahankeräyslupaa 180 000 euroa.

Rahaa kerättiin myymällä rintanappeja ja rannerenkaita 10-25 euron hintaan. Koska tuotteista pyydetty hinta ei vastannut tuotteiden markkinahintaa, oikeus katsoi, ettei kyse ollut aidosta tuotemyynnistä vaan luvattomasta rahankeräyksestä.

Kaksi Koposen yhdistyksen hallituksen jäsentä oikeus jätti tuomitsematta rangaistukseen, koska heidän osuutensa rikokseen oli vähäinen.

Koponen piti tuoreeltaan käräjätuomiota epäreiluna ja kohtuuttomana, koska hänen mukaansa kyse oli hyväntekeväisyystyössä tehdystä muotovirheestä. Laittomaksi katsottu Koposen toiminta ajoittui vuoteen 2017 ennen hänen kansanedustajuuttaan.

Lue myös:

Kansanedustaja Ari Koponen hakee Brother Christmas -tuomioonsa valituslupaa suoraan korkeimmasta oikeudesta

Erityistarkastuksessa ei löydetty Brother Christmasin taloudenpidosta väärinkäytöksiä – Ari Koponen: "Hallitus menee uusiksi, itse eroan"

( Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset)

Eurooppa-kirje: Englanniksi kommunikoivia kaloja brittivesillä ja natsipelleilyä Belgiassa

Jos brexit-neuvottelut tuntuivat tuulisilta, tervetuloa myrskyn silmään!

Melkein kaksi viikkoa kateissa ollut pääministeri Boris Johnson astui keskiviikkona julkisuuteen pääministerin kyselytunnilla. Torstaina hän pani brexit-ministerinsä Michael Goven kertomaan parlamentille Britannian tavoitteet Brexit II -kierroksella. Itse herra oli tietojen mukaan tervehtimässä Lontoon kodittomia.

Michael Goven välittämä Johnsonin pääviesti on se, että hän ja saarivaltio kävelevät ulos EU:n kanssa käytävistä tulevaisuussuhdetta koskevista neuvotteluista kesäkuussa, mikäli neuvotteluissa ei edetä, eli hän ei saa mitä haluaa.

Tämä juttu on osa Yle Uutisten Eurooppa-uutiskirjeiden sarjaa. Voit tilata kirjeen suoraan omaan sähköpostiisi tästä linkistä.

Ne, jotka kannattavat Johnsonia ja hänen politiikkaansa, hurraavat. Ne, jotka tuntevat miestä vähääkään, eivät ole yllättyneitä.

Ne, joiden täytyy neuvotella hänen kanssaan EU:n puolesta, erityisesti pääneuvottelija Michel Barnier, miettivät nyt mitä pitäisi tehdä tai sanoa seuraavaksi.

Ehkä ei kannata tehdä ja sanoa vielä mitään. Barnier ja Johnsonin pääneuvottelija David Frost tapaavat Brysselissä maanantaina.

Lähtöasetelma on seuraavanlainen: Britannia ei aio suostua minkäänlaiseen sopimukseen, jossa sen itsenäinen päätösvalta olisi uhattuna, koski se sitten lakeja, rahaa tai rajoja. EU taas ei voi tehdä sopimusta, jossa se alittaisi omat standardinsa koskien ympäristömääräyksiä, elintarviketurvallisuutta, valtion tukipolitiikkaa tai vaikkapa työntekijöiden oikeuksia.

Johnsonin mukaan Britannia noudattaa vain omia lakejaan – jotka ovat muuten pääministerin mukaan paljon paremmat kuin eurooppalaiset vastaavat. Maahan päästetään tulevaisuudessa vain briteille (keitä he ovat?) kelpaavat ihmiset ja englantia puhuvat kalat nostetaan vastedes lähes ainoastaan brittialuksilla.

Tämä on kaikki selvää, eikö?

No eihän se tietenkään näin mene. Johnson saa olla norsu posliinikaupassa näin alkajaisiksi kotiyleisön iloksi. Ja EU:n kannattaa antaa norsun meuhkata aikansa.

Ikävä tosiasia brittien näkökulmasta on kuitenkin se, että EU on ylivoimaisesti sen suurin kauppakumppani. Ei edes Yhdysvallat, Britannian tärkein liittolainen, olisi valmis imemään markkinoilleen sitä, mitä EU:hun jää viemättä, ainakaan Johnsonin ehdoilla.

Päinvastoin. Kun britit aloittavat vapaakauppaneuvottelut samanaikaisesti Yhdysvaltojen kanssa ensi viikolla, voisin panna pääni pantiksi, että Trump veisaa vielä aggressiivisempaa virttä briteille kuin britit EU:lle.

Mikä pitäisi siis olla EU:n strategia? En edes yritä neuvoa Barnierin kaltaista valtiomiestä, joka on osoittautunut EU:n parhaaksi rekrytoinniksi vuosikymmeniin. Mutta sen sanon, että EU:n ainoa keino toimia “osa-aikapääministeri” Johnsonin kaltaisia pullistelijoita vastaan on olla EU, yhtenäinen ja asiallinen – ja ennen kaikkea noudattaa sääntöjä.

Boris Johnson on avannut pelinsä kertomalla muulle maailmalle, että sopimuksista ei tarvitse pitää kiinni. Lokakuun erosopimus ja poliittinen julistus on heitetty roskakoriin. Allekirjoitetusta paperista huolimatta Irlanninmerelle ei tule EU:n ulkorajaa, koska Johnson sanoo niin. Ei tule tulli- eikä tarkastuspisteitä, kuten oli sovittu.

Miten Euroopan Unioni voi tällaisista lähtökohdista lähteä neuvottelemaan niinkin vakavasta ja suuresta asiasta kuin vapaakauppasopimuksesta ja kaikesta muusta yhteistyöstä ilman kasvavaa tietoa siitä, että vastapuolena on epäuskottava ja epäluotettava oikeusvaltio nimeltä Britannia?

Jos kaikki keinot ovat sallittuja, toivottavasti myös EU käyttää niitä minun ja kaikkien meidän eurooppalaisten etujen puolesta. Helppoja ja sopuisia neuvotteluja on turha odottaa, kirjoittaa kollega Pasi Myöhänen Lontoosta.

#SOMESSA: Natsipelleily meni liian pitkälle Belgiassa

Kuvarevinnäinen Fabrice Dekoninckin twiitistä.Twitter, Harri Vähäkangas / Yle

EU-Twitterissä on keskusteltu – tai oikeammin kauhisteltu – belgialaisen Aalstin kaupungin karnevaalijuhlintaa tällä viikolla. Missä menevät satiiriin ja huumorin rajat? Aalstissa on jo useana vuonna pilkattu karnevaalikulkueessa juutalaisia, ja viime sunnuntaina heidät esitettiin hyönteisinä: muurahaisina ja tuholaisina. Samassa kulkueessa marssivat natsit iloisesti olutta siemaillen.

Aalstilaisten juhla periytyy jo 600 vuoden takaa, ja se on tunnettu huolella suunnitellusta satiirisesta kulkueestaan, jossa irvaillaan milloin millekin. Viime vuonna kulkueessa nähtiin taas antisemitistisiä hahmoja, ja Unesco poisti karnevaalin maailman kulttuuriperintöjen listalta.

Myös EU-komissio on tuominnut kulkueen sen juutalaisvastaisuuden vuoksi. Twiittaaja Fabrice Dekoninckin ohella Belgian pääministeri Sophie Wilmès on sitä mieltä, että Aalstin karnevaali on häpeäksi koko maalle.

Aalstilaiset ovat jo pitkään vedonneet huumoriin. Juhlista loukkaantuneet taas pitävät pukuvalintoja törkeinä muun muassa siksi, että Aalstistakin kuljetettiin juutalaisia natsien tuhoamisleireille toisessa maailmansodassa.

Useissa Keski-Euroopan kaupungeissa vietetään laskiaisen aikaan riehakkaita karnevaaleja ennen katolilaisten paastoajan alkamista. Belgialaisista karnevaaleista Binchen kylän juhlallisuudet ovat yhä Unescon kulttuuriperintöjen listalla.

Myös espanjalaisenCampo de Criptanan paraati on suututtanut tällä viikolla Israelin hallituksen ja keskitysleiri Auschwitzin museon edustajat. Juhlakulkueen hahmoissa oli sekä natseja että keskitysleiriuhreja.

#FAKTA: Miksi pienten EU-maiden yritykset tarvitsevat somea enemmän kuin suurten?

Tilastografiikka yritysten somekäytöstä EU-maissa.Eurostat, Harri Vähäkangas / Yle

Tanskan talouskasvusta poikkeuksellisen suuri osuus on pienten ja keskikokoisten yritysten ansiota. Usein syyksi sanotaan, että Tanskassa pienetkin yritykset skaalaavat rohkeasti innovaatioitaan kansainvälisille markkinoille – ja siinä auttaa internet ja sosiaalinen media. Verkossa pienikin voi olla suuri, ja tanskalaiset yritykset käyttävät somea useammin kuin muiden EU-maiden yritykset.

Ylläolevaan grafiikkaan on poimittu esimerkkejä EU-maista. Siitä näkee, että pienissä, kansainvälisestä kaupasta riippuvaisissa EU-talouksissa yritykset hyödyntävät somea enemmän kuin isoissa maissa, joissa omat markkinat ovat suuret. Etelä- ja Itä-Euroopan maissa taas digitalisaatio ei ole yhtä laajalle levinnyttä kuin pohjoisessa, ja niissä vähemmistö yrityksistä näkyy sosiaalisessa mediassa.

ÄLÄ MISSAA NÄITÄ: Koronavirus valtasi Euroopan ja vanhat eurooppalaiset puolueet menettävät valtaa

koronavirusHengityssuojaimista on tullut yleinen varustus myös Euroopan lentokentillä. Diego Azubel / EPA

Koronavirus saapui tällä viikolla Eurooppaan Italian kautta. Tapauksia löytyy nyt jatkuvasti myös muista EU-maista.

Suomalaisia on ollut karanteenissa Italiassa ja Espanjassa. EU vetoaa, että jäsenmaat estäisivät viruksen leviämistä yksissätuumin eivätkä esimerkiksi sulkisi Schengen-rajoja. Paniikki voi heikentää koko mantereen muutenkin heikkoa taloustilannetta.

Ajankohtaista tilannetta voit seurata täällä.

Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa pohditaan, mistä demokratian ja oikeusvaltion vaikeudet Itä- ja Keski-Euroopan maissa kumpuavat. Itäisen Euroopan maissa demokratiakehitys kangertelee ja Euroopan unioni on voimaton. Ohjelmassa kuullaan, miten Prahan pormestari yrittää rakentaa liberaalien suurkaupunkien liittokuntaa.

Ulkolinjassa pengotaan saksalaisen asekaupan hämäriä käänteitä. Tuoreen dokumentin mukaan Saksasta on käyty EU:n asevientisopimusten vastaisesti aktiivista asekauppaa useille konfliktialueille ja dokumenttilähteiden mukaan myös tiedustelupalvelu BND on sekaantunut asiaan. Operaatioissa on käytetty Ukrainan kautta toimivia saksalaisia varustamoja.

Brysselin koneessa toimittaja Maija Elonheimo kysyy Tampereen yliopiston valtio-opin professori Tapio Rauniolta muun muassa, miksi vanhat eurooppalaiset puolueet ovat menettämässä vaikutusvaltaansa ja miksi entiset poliittiset kysymykset ovat menettämässä merkitystään.

Saksassa käynnissä olevan valtataistelun merkitystä Euroopalle on vaikea ylikorostaa, kirjoittaa Suvi Turtiainen Berliinistä. Nyky-Saksan ongelmien lista on pitkä, löydät jutusta listan kuudesta akuutimmasta asiasta. Viime sunnuntaina pidetyissä Hampurin aluevaaleissa vihreät sai sai jättivoiton.

Koronavirus uhkaa Saksan taloutta ennen kaikkea siksi, että Kiina on monen maan autotehtaan päämarkkina. Saksan talous on ollut viime vuodet huikeassa vedossa, ja yksi loiston avaintekijöitä on lyhennetty työaika. Suvi Turtiainen kertoo täällä lisää "Kurzarbeitista". Viime aikoina on myös kyselty, olisiko Saksa nyt valmis höllentämään talouskuritavoitteistaan ja aloittamaan elvytyksen.

Venäjältä Saksaan suunnitteilla olevan NordStream 2 -kaasuputken rakentaminen seisoo, koska Yhdysvaltain presidentti Donald Trump niin haluaa. Putkelle ei ole rakentajia, koska yksikään eurooppalaisyhtiö ei uskalla uhmata Yhdysvaltain sanktioita, kirjoittaa taloustoimittaja Hannele Muilu.

Seurattavaa lähiaikoina:

EU ja Britannia aloittavat vaikeiksi luonnehditut neuvottelut tulevasta suhteestaan brexitin jälkeen maanantaina Brysselissä. Molemmat julkistivat neuvottelutavoitteensa tällä viikolla.

Suomen EU-komissaari Jutta Urpilainen julkistaa Afrikka-strategiansa keskiviikkona. Tavoitteena on hillitä maahanmuuttoa Eurooppaan parantamalla ihmisten ja erityisesti nuorten tulevaisuuden näkymiä kotimaissaan.

20 EU-komissaarin ryhmä vierailee viikonloppuna Afrikassa. Urpilainen kävi jo keskiviikkona Burkina Fasossa. Hän julkisti siellä 11,5 miljoonan euron starttipaketin, jolla EU auttaa maan taloutta jaloilleen. EU:n ulkopolitiikan johtaja Josep Borrell puolestaan matkustaa tänään perjantaina Sudaniin. EU on nostanut Afrikan tärkeyslistansa kärkeen, ja sen näkee myös komissaarien matkakohteista. Viimeksi joulukuussa ulkoministerit julistivat, että tästä vuodesta tulee Afrikka-suhteiden käännekohta.

Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaa linjaavat nyt loppuviikosta EU:n teollisuusministerit ja ensi viikolla ympäristöministerit kokouksissaan. Kukin ministerikokoonpano pohtii EU:n lähivuosien tärkeintä hanketta omista vinkkeleistään. Teollisuusministerit suunnittelevat, miten teollisuudesta tehdään hiilineutraali ja ympäristöministerit sitä, mitä tarvitaan hiilineutraaliuden saavuttamiseen viimeistään vuonna 2050.

Haluatko koosteen tärkeimmistä EU-uutisista ja Brysselin sisäpiirin kuulumisista suoraan sähköpostiisi? Voit tilata uutiskirjeen tästä linkistä.

( Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset)

Haavisto kertoi Washingtonissa Suomen ja EU:n valmistautumisesta koronavirukseen

WASHINGTON Aasiaa ja Eurooppaa ravisteleva koronavirus nousi puheenaiheeksi, kun ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) tapasi Yhdysvaltain ulkoministerin Mike Pompeon Washingtonissa.

Haavisto selosti kollegalleen Suomen ja EU:n varautumista viruksen leviämiseen.

– Kerroin toimista, joihin Suomessa valmistaudutaan, jos epidemia leviäisi. Uskon, että huolemme on yhteinen, Haavisto sanoi.

Presidentti Donald Trump vakuutteli keskiviikkona pitämässään tiedotustilaisuudessa, että hänen hallintonsa on valmistautunut koronan varalta. Hallinnon on arvosteltu vähättelevän vaaraa.

Trump rauhoitteli huolestuneita kansalaisia. Hän arvioi, että viruksen aiheuttama riski amerikkalaisille on ainakin toistaiseksi vähäinen.

New Yorkin osakekurssit ovat kuitenkin jo useamman päivän ajan heilahdelleet viruspelkojen takia. Myös Haavisto ja Pompeo keskustelivat viruksen mahdollisista negatiivisista vaikutuksista talouteen.

– Kerroin varautumisesta myös tältä osin. Vaikutuksista, joita voi tulla, kun alihankkijat eivät pysty enää toimittamaan osia tai tuotantolaitokset eivät pysty täysipainoisesti työskentelemään, Haavisto kertoi.

Ulkoministerit keskustelivat myös suomalaisia kiinnostavista Yhdysvaltain 5G-verkkosuunnitelmista sekä Afganistanin, Syyrian ja Irakin tilanteesta.

( Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset)

Li Andersson: "Tämä asia ei jää tähän" – Vasemmistoliiton toiminnanjohtajan perustama Twitter-tili kehotti tappamaan fasistit ja ilmastonmuutoksen kieltäjät

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson tuomitsee kirjoitukset, jotka on lähetetty vasemmistoliiton läntisen alueen toiminnanjohtajan Misha Dellingerin Twitter-tililtä.

Anderssonin mukaan Dellingeriin liitetyn anonyymin Twitter-tilin kirjoitukset "ovat täysin ja yksinkertaisen tuomittavia, eivätkä ne edusta millään tavalla puolueen arvoja".

Andersson kommentoi tapausta perjantaiaamuna Twitterissä. Anderssonin mukaan jokaisen vasemmistoliiton toimintaan osallistuvan on sitouduttava ihmisoikeuksiin ja väkivallattomuuteen.

– Ilman tätä sitoumusta ei voi olla osa meidän aktiivien, luottamushenkilöiden tai työntekijöiden joukkoa, Andersson kirjoittaa.

Anderssonin mukaan Dellinger on antanut asiasta selvityksen, jonka mukaan tilille on tunnukset usealla ihmisellä ja hän ei antamansa selvityksen mukaan ole kirjoittanut Ylen uutisoimia tviittejä.

– Näin vakavan asian ollessa kyseessä puoluehallitus tulee käsittelemään asiaa sekä muuta verkkokirjoittelua perinpohjaisesti. Tämä asia ei jää tähän, vaan selvittely jatkuu työnantajan sekä työntekijän välisesti.

– Vasemmistoliitto on rauhan liike, joka on sitoutunut tasa-arvoon, yhdenvertaisuuteen ja ihmisoikeuksien kunnioittamiseen, Andersson sanoo.

Tästä kaikki lähti: "Ilmastonmuutoksen kieltäjät pitäisi ampua"

"Mielestäni meidän tulee tappaa fasistit".

"Ilmastonmuutoksen kieltäjät pitäisi ampua"

Nämä ovat esimerkkejä Twitter-tili @huggywuggy2 :n julkaisemista viesteistä. Tilin on perustanut vasemmistoliiton läntisen alueen toiminnanjohtaja Misha Dellinger. Vasemmistoliiton läntiseen alueeseen kuuluvat Häme, Satakunta ja Varsinais-Suomi.

"Fasisteiksi" tilin viesteissä määritellään etenkin perussuomalaiset, useat nimeltä mainiten. Perussuomalaiset ovat tilin mukaan "fasistipuolue". Tili kutsuu fasistiksi myös muun muassa kirjailija ja kulttuuritutkija Jari Ehrnroothia.

Kuvakaappaus Dellingerin omalla nimellä varustetusta Twittertilistä. Jutussa mainitut viestit on lähetetty toiselta tililtä, jonka Dellinger perusti 2010. Kuvakaappaus Dellingerin omalla nimellä varustetusta Twittertilistä. Jutussa mainitut viestit on lähetetty toiselta tililtä, jonka Dellinger perusti 2010. Misha Dellingerin Twitter-tili

Väkivaltaa kannattavat viestit on kirjoitettu vuosien 2017 ja 2016 aikana. Twitter-tili on suljettu, mutta viestejä on edelleen mahdollista löytää netistä esimerkiksi Googlen välimuistista.

Kuvakaappaukset viesteistä alkoivat kiertää netissä muun muassa Ylilauta-keskustelupalstalla puolitoista viikkoa sitten.

Twitter-tili oli aktiivinen viime päiviin asti, mutta on nyt suljettu.

Yle on yritti tavoitella Dellingeriä torstaiaamupäivästä lähtien. Vasemmistoliitto kommentoi asiaa Ylelle torstaina iltapäivällä.

Vasemmistoliiton mukaan tili on Dellingerin perustama. Puolueen mukaan Dellinger ei kuitenkaan ole kirjoittanut viestejä.

"Ei ole mitään syytä epäillä työntekijän sanaa tässä asiassa"

Vasemmistoliiton selitys on se, että Dellinger olisi luovuttanut tilin kahdelle muulle henkilölle, jotka olisivat kirjoittaneet viestit.

– Näin hän on vastannut minulle, kun olen asiaa kysynyt, sanoo vasemmistoliiton puoluesihteeri Mikko Koikkalainen, joka on keskustellut asiasta Dellingerin kanssa tänään torstaina.

Miksi hän olisi luovuttanut tilinsä muiden ihmisten käyttöön?

– En voi sitä tietää. Jos tilillä on ollut paljon seuraajia, ilmeisesti ehkä siksi.

Tässä herää se epäilys, että hän on levittänyt anonyymin tilin kautta viestejä, joita ei voisi omalla nimellään julkaista.

– Ymmärrän mitä tarkoitat. Mutta minulla ei ole syytä epäillä sitä vastausta, että hän on luopunut tilin käytöstä ja perustanut toisen tilin.

Mitä todisteita teillä on sille, ettei Dellinger olisi kirjoittanut viestejä itse?

– Aukottomasti ei kai voi todistaa mitään tällaista.

Te siis luotatte Dellingerin sanaan tässä?

– Ei ole mitään syytä epäillä työntekijän sanaa tässä asiassa.

Miksi Dellinger ei ole puuttunut asiaan, kun hänen perustamansa tilin kautta on alettu levittää väkivaltaan kannustavia viestejä?

– En tiedä, onko hän ollut erityisen tietoinen asiasta.

Tili on ollut aktiivinen Twitterissä. Sen kautta on keskusteltu esimerkiksi muiden Vasemmistoliiton poliitikoiden kanssa.

– Siitä en ole ollut tietoinen.

Selvitättekö asiaa vielä Vasemmistoliitossa?

– Ei ole toistaiseksi syytä selvittää asiaa lisää.

Vasemmistoliitossa merkittävässä asemassa oleva henkilö on perustanut tilin, ja luovuttanut sen muille ihmisille, jonka jälkeen tilin kautta on levitetty väkivaltaa. Hän ei ole tehnyt asialle mitään, eikä kertonut asiasta teille. Eikö se herätä teissä huolta?

– Tämä on kysytty ja selvitetty häneltä. En tiedä onko minulla muita keinoja selvittää tätä lisää. Hän ei ole ollut työsuhteessa (kun tili on perustettu ja kun viestit on lähetetty).

Misha Dellinger on ollut vasemmistoliiton kuntavaaliehdokas 2012 ja 2017. Puolueen läntisen alueen toiminnanjohtaja hän on ollut helmikuusta 2018 alkaen. Tätä ennen hän toimi pitkään Vasemmistonuorten Varsinais-Suomen piirisihteerinä.

"Pyydän anteeksi asian ympärille syntynyttä kohua"

Misha Dellinger otti asiaan kantaan myöhään torstai-iltana omalla Twitter-tilillään. Tviiteissään Dellinger kertoo, että väkivaltaa kannattavat viestit julkaissut tili oli perustettu ennen hänen työsuhteensa alkamista vasemmistoliitossa. Hänen mukaansa viestit eivät ole hänen kirjoittamiaan.

Dellinger pyytää Twitterissä anteeksi asiasta syntynyttä kohua, mutta ei suoraan viestien sisältöä. Hän kertoo tuomitsevansa väkivallan ja sillä uhkailun.

Vasemmistoliitto jakoi Twitterissä Dellingerin kannanoton asiaan. Aiemmin torstai-iltana puolue oli tviitannut vastustavansa väkivaltaa ja sillä uhkaamista.

Misha Dellinger ilmoitti perjantaina aamulla irtisanoutuvansa tehtävästään Vasemmistoliiton läntisen alueen toiminnanjohtajana.

Lue myös:

Tappouhkauksia lähetelleen sometilin perustanut vasemmistoliiton toiminnanjohtaja irtisanoutuu tehtävästään – Poliisi epäilee rikosta

( Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset)

Yle seurasi: Pääministeri Marin antoi ilmoituksen koronaviruksen hoitamisesta – "On luonnollista, että kansalaisten huoli kasvaa"

Pääministeri Sanna Marin (sd.) antoi eduskunnalle pääministerin ilmoituksen koronavirustartuntoihin varautumisesta. Ilmoituksessaan hän ymmärtää, miksi koronavirus aiheuttaa ihmisissä huolta.

– On luonnollista, että kansalaisten huoli virusepidemiasta kasvaa sitä mukaa kun tautia esiintyy maantieteellisesti lähempänä. Maailman terveysjärjestö on arvioinut koronaviruksen leviävän herkästi maasta toiseen ja siksi Suomikin on varautunut taudin leviämiseen laaja-alaisesti eri hallinnonaloilla, Marin sanoi ilmoituksessaan.

Marin kuitenkin pyrki asettamaan viruksen leviämisen mittasuhteisiin. Tavalliseen kausi-influenssaan sairastuu Suomessa noin viisi prosenttia aikuisista ja 10 prosenttia lapsista.

– Koronavirusinfektiotapauksia on varmistettu selvästi vähemmän. Epidemian keskusalueella Hubeissakin vain noin 0,1 prosenttia väestöstä on sairastunut koronavirukseen, Marin totesi

Suomessa on tähän mennessä todettu kaksi koronavirustapausta, mutta kymmenien potilaiden näytteet on tutkittu.

Marinin mukaan Suomi on varautunut tartuntatautien leviämiseen huolella. Terveydenhuollon viranomaiset ovat seuranneet tilannetta siitä lähtien, kun ensimmäiset uutiset koronaviruksesta tulivat julki.

Samoin valtioneuvoston tilannekeskus on seurannut tilannetta päivittäin.

Valtion budjettiin on varattu koronaviruksen kaltaisen tapauksen hoitoon 8,9 miljoonaa euroa. Lisäksi hallituksella on mahdollisuus osoittaa lisää rahaa taudin hoitamiseen lisäbudjetissa.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) puolestaan totesi, että talousvaikutukset viruksesta kohdistuvat lähinnä matkailuun ja ilmailuun.

Tämän lisäksi vaikutuksia nähdään myös elektroniikka- ja autoteollisuudessa.

Juvonen: Hallitus suostui perussuomalaisten pyyntöön

Perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoron piti kansanedustaja Arja Juvonen. Hänen mukaansa hallitus on viivytellyt tiedottamisessaan.

– Marinin hallituksen tiedottaminen koronaviruksesta on alkanut vasta tänään, vaikka virusta on ollut Suomessa jo tammikuusta lähtien. Kyseessä on vakava virusinfektio, jonka laajuutta emme vielä pysty arvioimaan, Juvonen sanoi.

Juvosen mukaan hallitus suostui perussuomalaisten pyyntöön välikysymyskeskustelun siirtämisestä pois pääministerin ilmoituksen tieltä. Näin kansalaiset pääsevät kuuntelemaan keskustelua asiasta.

– Tein jo tammikuussa kirjallisen kysymyksen ministerille koronavirukseen varautumisesta, mutta vastaus oli ympäripyöreä. Hoitajana ihmettelin, että eikö hallituksella ollut minkäänlaista käsitystä tilanteen vakavuudesta.

Myös kokoomuksen Terhi Koulumies kiinnitti tiedotuslinjaan huomiota.

– Tietoja varautumisen käytännön toimenpiteistä on kuitenkin toistaiseksi annettu julkisuuteen niukasti. Monia mietityttää, miten terveydenhuolto ja muut tärkeät peruspalvelut turvataan?

Koulumies kuitenkin sanoi, että päättäjien pitää nyt laittaa erimielisyydet sivuun. Tärkeintä on, että virus saadaan mahdollisimman tehokkaasti torjuttua.

Myllykoski: Virusta ei pidä politisoida

Vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski puuttui Juvosen puheisiin hallituksen tiedotuslinjasta.

– Ensin on pakko sanoa muutama lohduton sana siitä, että perussuomalaisten edustaja Juvonen käytti aluksi puheenvuoron, jonka mukaan koko keskustelu on perussuomalaisten aikaansaama. Se sai minulle vatsanväänteitä, Myllykoski sanoi.

Hänen mukaansa koronaviruksen hoitamista ei pitäisi politisoida, koska kyse on yhteisestä huolesta.

Kyselytunnin lopussa pääministeri Marin kiitti eduskuntaa siitä, että se oli esittänyt toiveen kyselytunnin siirtämisestä, jotta pääministerin ilmoitus koronaviruksesta voitiin antaa.

–Haluan kiittää perussuomalaisia. Tiedän, että toive on tullut teidän ryhmästänne. Nyt on ollut mahdollista, että Yleisradio näyttää keskustelun suorana.

Lue lisää:

Hallituksen mukaan koronaviruksen tartuntariski Suomessa edelleen pieni – Suojavarusteet riittävät 400 000 terveydenhuollon ammattilaisen suojaamiseen

Lue uusimmat tiedot koronavirustilanteesta – Suomen budjettiin varattu 8,9 miljoonaa koronaviruksen kaltaisiin tilanteisiin

Matkoilta palaavia suomalaisia on hakeutunut koronavirustesteihin – Suomessa on tutkittu yli 30 epäiltyä tartuntaa

Vältä kättelyä ja pidä hansikkaat kädessä: Kuusi pikavinkkiä koronavirukselta suojautumiseen

( Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset)

TV1:n Ykkösaamussa Jyrki Katainen: Mitä haluat kysyä?

Koronavirus ei kunnioita valtioiden rajoja. Mitä taloudessa voi olla edessä, jos virus pysäyttää talouden rattaita Kiinassa ja meillä?

Entä minkälainen muutos on tapahtunut suomalaisessa keskusteluilmapiirissä Kataisen pääministeriajoista? Mitä seurauksia kärjistyneellä kielenkäytöllä on? Entä miten onnistuu päätöksenteko nykypoliitikoilta?

EU:ssa budjettineuvottelut ajautuivat umpikujaan. Mihin Kataisen mielestä unionissa pitäisi tulevaisuudessa laittaa rahaa?

TV1:n Ykkösaamun vieraana lauantaina 29.2. klo 10.05 on Sitran yliasiamies, entinen pääministeri ja EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen. Seija Vaaherkumpu haastattelee.

Kataiselle voi lähettää kysymyksiä osoitteeseen tv1.ykkosaamu@yle.fi tai alla olevalla lomakkeella.

( Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset)

Paatero: En johtanut eduskuntaa harhaan Postin kärhämässä

Kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) sanoo, ettei hän ole johtanut eduskuntaa harhaan tai antanut vääriä tietoja Postin kärhämässä viime syksynä. Paatero vastasi oikeuskanslerin kuulemispyyntöön.

Sotku koski sitä, missä vaiheessa valtion omistajaohjaus sai tietää Postin pakettilajittelijoiden siirrosta Posti Palveluihin ja näin toisen työehtosopimuksen piiriin. Postin päätöksestä syntyi lihava riita, joka johti lakkojen sumaan. Postin tapahtumat johtivat pääministeri Antti Rinteen (sd.) eroon.

Paatero kertoi vastauksessaan oikeuskansleri Tuomas Pöystille, että Posti kertoi hänelle kesäkuun 7. päivänä pakettilajittelijoita ja postinjakajia koskevasta konsernin sisäisestä liikkeenluovutuksesta. Vain pakettilajittelijoita koskevasta siirrosta Posti ilmoitti hänelle elokuun 21. päivänä.

Elokuun tapaamisessa olivat Paateron mukaan läsnä Postin puolelta muun muassa toimitusjohtaja Heikki Malinen ja hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola.

Lue myös:

Heidän työehtosopimuksestaan alkoi Rinteen hallituksen alamäki – pakettilajittelijat Soile Laine ja Petteri Syväkari eivät toivoneet tätä lopputulosta

Ylelle vuodettu muistio: Sirpa Paatero kertoi Postin tes-siirrosta myös pääministerille jo elokuussa – muistio ymmärtää Postin ratkaisua

Analyysi: Rinteen hallituksen ensimmäinen iso kriisi – pääministeri yrittää pelastaa nahkansa

Mitä Posti-sotkussa tapahtuu seuraavaksi? Kokosimme Rinteen hallituksen seuraavat askeleet ennen tiistain välikysymystä

( Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset)

Hallituksen mukaan koronaviruksen tartuntariski Suomessa edelleen pieni – Suojavarusteet riittävät 400 000 terveydenhuollon ammattilaisen suojaamiseen

Valtioneuvostoon perustetaan uusi, toistaiseksi työskentelevä, koronavirus COVID-19:en varautumiseen liittyvä koordinaatioryhmä, kertoi hallitus torstaina koronavirukseen varautumista käsittelevässä tiedotustilaisuudessaan.

Ryhmä koostuu vastuuministeriöiden kansliapäälliköistä ja valmiuspäälliköistä. Ryhmää johtaa pääministerin valtiosihteeri Mikko Koskinen ja siinä on pysyvä asiantuntija muun muassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:stä.

Hallituksen mukaan budjetissa on varauduttu koronaviruksen kaltaisen taudin aiheuttamiin tilanteisiin 8,9 miljoonalla eurolla. Lisäksi hallitus varautuu tarvittaessa kattamaan lisäbudjetissa muita koronaviruksen aiheuttamia lisäkustannuksia.

Katsottavissa Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa:

Pekonen: Tartuntariski Suomessa on pieni

Sekä ministerit että viranomaiset painottivat, että Suomessa ei ole epidemiaa, ja että tartuntariski on pieni.

– Suomi on varautunut siihen, että tilanne voi myös muuttua. Pystymme kohottamaan valmiutta tilanteen niin vaatiessa. Kokonaisuudessaan Suomi on varautunut hyvin, kommentoi pääministeri Sanna Marin (sd.) tilannekuvaa koronavirukseen varautumisesta.

– Liikkeellä on myös huhuja ja väärää tietoa, siksi olemme halunneet noudattaa mahdollisimman avointa tiedotuslinjaa, Marin sanoi.

Marinin mukaan on tärkeää ettei tilanteeseen ylireagoida, sillä ylimitoitetut toimet voisivat aiheuttaa yhteiskunnassa jopa enemmän haittaa kuin auttaa tilanteen ratkaisussa.

Kansainvälisesti verrattuna Suomen varautumistilanne mahdolliseen epidemiaan on hyvä, sanoo sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.).

– Tällä hetkellä Suomessa ei ole epidemiaa, vaikka meillä on todennettuja tartuntatapauksia. Tartuntariski Suomessa on pieni. Tällä hetkellä varautumisessa on keskeistä epidemian torjunta ja rajoittaminen kansallisesti ja myös kansainvälisesti, Pekonen kertoi.

Käytännössä epidemian torjunta ja rajoittaminen tarkoittaa Pekosen mukaan materiaalivarastojen sekä toiminta- ja viestintäsuunnitelmien tarkistamista ja täydentämistä.

Materiaalivarastoilla tarkoitetaan hoitohenkilökunnan työssään tarvitsemia kasvosuojaimia, hengityssuojaimia, leikkausmaskeja ja suojatakkeja.

– Suojavarusteita on saatavilla koko maassa terveydenhuollon yksiköissä, ja niitä voidaan siirtää tarvittaessa alueille missä tautitapauksia enemmän, Pekonen sanoo.

Terveydenhuollon 400 000 ammattilaisille suojavarusteet

Hoitohenkilökunnan erityinen suojaaminen on tärkeää epidemian rajoittamisessa, koska he ovat tekemisissä tartunnan saaneiden kanssa.

Suojavarusteet riittävät sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikön Kirsi Varhilan mukaan noin 400 000 terveydenhuollon ammattilaisen suojaamiseen. Suojista on tehty myös lisähankintapyyntö huoltovarmuuskeskukselle, Varhila sanoi.

– Meillä riittää suojaimia sosiaali ja terveydenhuollon henkilöstölle hienosti, Varhila sanoi.

Varhilan mukaan lisävarantoina löytyy vielä VTT:n käyttökelpoisiksi toteamia suojia, joita on varastoissa influenssaan varautumisen jäljiltä.

Hengityssuoja ei estä tartuntaa

Asiantuntijat painottavat, että henkilökunnan käyttämissä on maskeissa on kyse eri asiasta kuin yrityksissä suojautua viruksilta arjessa. Suun eteen laitettavat naamarit eivät THL:n ylilääkäri Taneli Puumalaisen mukaan suojaa tartunnalta.

– Ne eivät tutkitusti juurikaan suojaa käyttäjää arjessa, niitä ei osata käyttää, ja niiden pois riisumiseen liittyy riskejä, Puumalainen sanoi tiedotustilaisuudessa.

Tartunnan leviämistä ne kuitenkin voivat hillitä.

– Jos henkilöllä itsellään on hengitystieinfektio, suojain on oikein hyvä. Se ehkäisee henkilön yskimistä ja aivastuksia ympäristöön, Puumalainen korosti.

Tavio: Ei turhaa politisointia

Päivällä hallituspuolueiden puheenjohtajat kokoontuivat eduskuntaryhmien puheenjohtajien kanssa. Tarkoituksena oli pääministerin mukaan jakaa tietoa ja hälventää huolia.

Marin kertoi, että tilaisuudessa käytiin läpi samaa tietoa, mitä julkisuudessa on kerrottu. Tilaisuudessa oli myös asiantuntijoita vastaamassa eduskuntaryhmien puheenjohtajien kysymyksiin.

– Kysyttiin totta kai taudin kuvasta ja kysyttiin niitä asioita, joita ihmisetkin tällä hetkellä varmasti pohtivat. Meillä oli alustuksia, ja käytiin kysymyskierros kaikista eduskuntaryhmistä, Marin kuvaili tilaisuuden kulkua.

Perussuomalaisten ryhmänjohtaja Ville Tavio sanoo, että tilaisuudessa viranomaiset pääministeriä myöten vakuuttivat, että tilanteeseen on varauduttu asianmukaisesti. Hänen mukaansa perussuomalaiset pitävät tärkeänä, että asiasta jaetaan tietoa mahdollisimman yksityiskohtaisesti.

Taviota mietityttää se, että eri maissa on erilaisia lähestymistapoja asiaan. Hänen mukaansa Etelä-Koreassa on todettu, ettei asiaan ole varauduttu tarpeeksi voimakkaasti. Suomalaisten viranomaisten olisikin hyvä pitää valmiustilaa mahdollisimman korkealla.

Tavion mukaan asiaa ei pidä politisoida turhaan.

– Eduskunnassa kaikesta pitää aina keskustella ja yhteiskunnalliset asiat ovat aina poliittissävytteisiä, mutta tämä on käytännössä kulkutauti. Uskon, että kaikki haluavat ehkäistä sitä mahdollisimman tehokkaasti, Tavio sanoo.

Mykkänen: Ei dramatiikkaa

Koronaviruksella on vaikututusta paitsi terveyteen, myös esimerkiksi Pohjois-Suomen turismiin ja talouteen. Tämän takia paikalla on terveydenhuollon asiantuntijoiden lisäksi myös muun muassa valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäki.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen totesi tilaisuudesta poistuttuaan, että koronatilannetta käytiin läpi epädramaattisissa merkeissä, mutta merkittäviä uusia tietoja ei tullut ilmi.

– Koronatilanteen vaikutusta ei kannata liioitella, Mykkänen kommentoi eduskunnassa.

Vehviläinen: Pahin skenaario olisi yhtäaikainen lakko ja epidemia

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta kuuli aamupäivällä terveysviranomaisten selvitystä koronavirustilanteesta.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Anu Vehviläinen (kesk.) arvioi valiokunnan asiantuntijakuulemisen jälkeen, että tavallinen kausi-influenssa on tämän hetken tiedoilla toistaiseksi suurempi riski ikääntyneille kuin koronavirus.

Vehviläinen itse piti asiantuntijoiden tietoja rauhoittavina.

– On aika epätodennäköistä, että on sairastumisen riskiä. Suomalainen terveydenhuoltojärjestelmä on erittäin hyvin varautunut. Minulle ainakin tuli aika rauhoittunut olo.

Vehviläinen arvioi kuitenkin, että koronaviruksen tartuntojen määrä tulee todennäköisesti Suomessa lisääntymään.

Hän ei pidä mahdottomana, että Suomessakin jouduttaisiin varautumaan yleisötapahtumien rajoittamiseen. Tässä vaiheessa tällaiseen ratkaisuun ei kuitenkaan olla päätymässä. Tämän hetken tiedon mukaan Anu Vehviläinen ei pidä todennäköisenä, että viranomaiset joutuisivat turvautumaan pandemioiden eli yli maanosien ulottuvien epidemioiden varalta tehtyihin suunnitelmiin.

– Tässä vaiheessa ei pysty sanomaan, onko tulossa pandemia, Vehviläinen kiteyttää asiantuntijoiden käsityksen.

Vehviläisen mukaan kevään pahin skenaario olisi, jos hoitotyöntekijät menisivät lakkoon ja yhtä aikaa olisi kausi-influenssa ja koronavirusepidemia. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja olettaa, että tuollaisessa tilanteessa käytettävissä olisi oikeudellisia keinoja hoidon varmistamiseksi.

Tämän hetken tiedon perusteella suomalaisten arkeen ei ole tulossa muutoksia viranomaisten varautumisesta koronaviruksen leviämiseen. Käsienpesulla pystyy tehokkaasti hillitsemään virusten leviämistä.

Valiokunnassa oli läsnä yhteensä neljä asiantuntijaa sosiaali- ja terveysministeriöstä sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:stä.

Pääministeri antoi vielä tänään eduskunnalle ilmoituksen Suomen varautumisesta koronaviruksen mahdolliseen leviämiseen.

Aiemmasta poiketen Marin antoi ilmoituksen jo kello 16, kyselytunnin tilalla. Ilmoituksen jälkeen eduskunta keskusteli ilmoituksesta, aika oli varattu 1,5 tuntia. Eduskunnan keskustelu näytettiin kyselytunnin paikalla TV1:ssä ja Yle Areenassa.

Lue lisää:

Vältä kättelyä ja pidä hansikkaat kädessä: Kuusi pikavinkkiä koronavirukselta suojautumiseen

Lue uusimmat tiedot koronavirustilanteesta: Husissa todettu toinen tartunta, BBC:n mukaan Iranissa jopa kaksisataa kuollut virukseen

Hallitus sai tiedon tuoreimmasta koronavirustartunnasta kokoukseensa – Pääministeri Marin: "Haluamme varmistaa, että ihmisillä on oikeaa tietoa"

( Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset)

Lasse Laatunen lataa suorat sanat katsauksessaan: EK-taustaiset poliitikot olivat kaatamassa pääministeri Rinnettä

Kuka oli syypää pääministeri Antti Rinteen (sd.) eroon?

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) entisen työmarkkinajohtajan Lasse Laatusen syyttävä sormi osoittaa tänään keskusta- ja kokoomusvaikuttajiin, jotka ovat työskennelleet aiemmin EK:n johtotehtävissä.

– Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana toimii Kai Mykkänen ja keskustan Katri Kulmunin erityisavustajana Kari Jääskeläinen. Molemmat olivat keskeisissä rooleissa pääministerin kaatamisessa, Laatunen kirjoittaa tänään ilmestyneessä työmarkkinakatsauksessaan.

– Molemmat ovat (toimitusjohtaja) Jyri Häkämiehen entisiä alaisia EK:sta.

Laatusen kirjoittaman Työmarkkinaneuvottelut 2019–2020. Suomen mallin sekä neuvottelu- ja sovittelujärjestelmän tulevaisuus -katsauksen julkaisi tänään teollisuudessa toimivien ammattiliittojen muodostama Teollisuuden palkansaajat.

Palkansaajien tilaisuudessa aamupäivällä Laatuselta kysyttiin, mihin hän perustaa väitteensä.

– Tietoni perustuvat Mykkäsen osalta eduskuntakeskusteluihin, Jääskeläisen osalta nimeltä mainitsemattomiin keskustan muihin avustajiin ja toimijoihin, hän sanoi.

– En väitä, että he kahdestaan kaatoivat Rinteen, mutta kyllä heillä oli tässä tietty rooli. Pelaajia oli siellä sun täällä useampia.

Laatusen katsauksessa käsitellään jakson verran Postin työehtoriitaa, joka aiheutti laajoja tukilakkoja viime marraskuussa. Riidan taustalla oli Postin aikeet siirtää noin 700 pakettilajittelijaa tytäryhtiönsä palvelukseen ja täten toisen työehtosopimuksen piiriin. Siirron laskettiin leikkaavan työntekijöiden palkkoja.

Laatunen itse oli yksi neljästä selvityshenkilöstä, jotka hälytettiin ratkaisemaan Posti-kiistaa marraskuun lopulla. Hän näkee katsauksessaan yhteyden Posti-kiistan jälkeisen Rinteen kohtalon ja työnantajaliittoja edustavan EK:n välillä.

Selvitysnelikon asettaminen ”herätti raivoa”

Kun pääministeri Rinne pyrki etsimään Posti-kiistaan ratkaisua, häntä moitittiin erityisesti opposition riveistä puuttumisesta työmarkkinaosapuolten välisiin asioihin. Lopulta Rinne sai hallituskumppanin keskustan menettämään luottamuksen itseensä.

Aluksi selvityshenkilöiden kerrottiin työskentelevän työmarkkinaosapuolten pyynnöstä. Myöhemmin selvisi, että myös pääministeri Rinne oli osallistunut nelikon kokoamiseen.

– Osapuolet ja valtakunnansovittelija levittelivät käsiään. Postin pääriidankin sovittelu oli pysähdyksissä. Tässä vaiheessa pääministeri Antti Rinne teki sen, mitä pääministerin pitää tehdä yhteiskunnan uhatessa menettää toimivuutensa, Laatunen kirjoittaa.

Työnantajapuolella ja eduskunnan oppositiossa ei kuitenkaan hurrattu Rinteen ratkaisulle. Laatusen mukaan selvityshenkilöiden asettaminen sai aikaan ”pettymyksen raivon” työnantajien ja kokoomuksen leirissä.

– Se (raivo) ilmeni muun muassa julkisuuteen tunteella singotuista lausunnoista. Tämän reaktion jatke oli Medialiiton hylkäävä vastaus selvityshenkilöiden esitykseen.

Selvitysryhmä esitti, että Posti Palvelut Oy:hyn siirrettyihin pakettilajittelijoihin olisi noudatettu Palvelutyönantajien (Palta) ja Posti- ja logistiikka-alan unionin (PAU) välisen työehtosopimuksen ehtoja Medialiitossa.

Medialiitto kuitenkin ilmoitti, ettei se voi hyväksyä sopimusta, jonka neuvotteluosapuoli se ei itse olisi.

Politiikkaa vai työmarkkinapolitiikkaa?

Laatusen mielestä Postin tapaus osoitti, että työnantajajärjestöille ”politiikka oli tärkeämpää kuin työmarkkinapolitiikka eli lakkojen lopettaminen”.

– Minulle jäi se käsitys, että kun Medialiitto tämän sovun hylkäsi, niin EK, Medialiitto ja Palta olivat enemmän opposition ja nimenomaan kokoomuksen kelkassa kuin torjumassa maan pysähtymistä tukilakkoihin, Laatunen sanoi tänään Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

Laatunen valitteli, että politiikka on tullut mukaan työmarkkinapolitiikkaan.

– Ja on valitettavaa sanoa, että enemmän työnantajapuolelle kuin palkansaajapuolelle, hän sanoi.

Laatusen mielestä valtakunnanpolitiikan neljän vuoden sykli on vakautta vaativille työmarkkinoille aivan liian lyhyt.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun EK:ssa pitkän uran tehnyt Laatunen asettuu eri linjoille entisen työnantajansa kanssa.

Juttuun on päivitetty klo 10.45 kommentit Teollisuuden palkansaajien tilaisuudesta.

Lue myös:

Analyysi: Todellista syytä Rinteen erolle tullaan vielä kysymään

Rinne erosi, mutta jatkaa puolueen johdossa ja saanee roolin hallituksen muodostamisessa – Yle seurasi politiikan superpäivää

Matti Mörttisen kolumni: Porukka päättää, totesi Rinne, ja nyt porukka on päättämässä Rinteen uran pääministerinä – mutta mikä porukka?

( Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset)

Valtio omistaa liudan isoja ilmastopäästäjiä – Miten hallitus saa Fortumin, Finnairin ja Vapon linjaan ilmastotavoitteidensa kanssa?

Valtion omistamat yhtiöt halutaan linjaan hallituksen ilmastotavoitteiden kanssa.

Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) julkistaa maaliskuun aikana niin sanotun omistajaohjauksen periaatepäätöksen, joka sisältää ensimmäistä kertaa myös ilmastovelvoitteita.

Tuppurainen on sanonut aiemmin, että yhtiöiden on jatkossa tunnistettava ilmastovaikutuksensa ja laadittava toimenpidesuunnitelmat.

Ylen tietojen mukaan uusi periaatepäätös ei sisällä yrityskohtaisia vaatimuksia päästövähennyksistä. Kyse on sen sijaan yleisestä, kaikkia yrityksiä koskevasta velvoitteesta.

Valtiolla on omistuksia yli 60 yrityksessä, jotka ovat keskenään hyvin erilaisia ilmastopäästöjen suhteen.

Suurimpiin päästäjiin kuuluvat Fortum, Finnair, Gasum, Neste ja Vapo, joiden hiilidioksidipäästöt yltävät yhteensä lähes 30 miljoonan tonniin.

Mittaluokkaa antavat Suomen kokonaispäästöt, jotka olivat viime vuonna 56 miljoonaa hiilidioksiditonnia.

Lisäksi Gasumin ja Nesteen toimittamien polttoaineiden käytöstä aiheutuu yhteensä yli 50 miljoonaa tonnia päästöjä. Polttoaineita viedään ja käytetään myös Suomen rajojen ulkopuolella.

Valtio-omisteisien yhtiöiden hiilidioksidi päästöjä.Ilkka Kemppinen / Yle

Omistajaohjaus on ilmastopolitiikan kannalta painava päätös, ilmastoasiantuntija Lasse Leipola yritysten vastuullisuutta tarkkailevasta Finnwatchista sanoo.

– Sitä kautta on mahdollisuus vaikuttaa valtaviin päästöihin.

Ympäristöjärjestöt ovat vaatineet valtiolta tiukempaa ohjausta. Ennen viime kevään vaaleja kaikki nykyiset hallituspuolueet kannattivat omistajaohjauspolitiikkaa, joka on linjassa 1,5 asteen tavoitteen kanssa.

Kyseessä on Pariisin ilmastosopimuksen turvallisena pidetty raja ilmaston lämpenemiselle.

– Tämä pitäisi olla ihan selvä juttu. Ennen vaaleja näin luvattiin, ja nyt on aika lunastaa lupaukset, Leipola sanoo.

Se tarkoittaisi Leipolan mukaan esimerkiksi sitä, että valtion pitäisi vaatia omistamiltaan yrityksiltä fossiilisten polttoaineiden käytöstä luopumista.

– Esimerkiksi kivihiilen osalta aikataulu voisi olla, että siitä pitää luopua vuoteen 2030 mennessä ja ettei uusia voimaloita avata, Leipola sanoo.

Leipolan mielestä valtion omistamat yritykset ovat niin erilaisia keskenään, etteivät samat tavoitteet sovi kaikille. Tietyiltä yrityksiltä pitäisi siksi vaatia pidemmälle meneviä toimia.

Suurin kysymys juuri nyt on Fortum, jonka Uniper-kaupoista on käyty viime viikkoina kiivasta keskustelua. Fortum on päättänyt nostaa omistusosuuttaan saksalaisessa energiayhtiössä, joka aikoo avata uuden kivihiilivoimalan.

Kivihiilivoimala on räikeässä ristiriidassa Suomen ilmastopolitiikan kanssa. Suomi aikoo kieltää kivihiilen käytön vuoteen 2029 mennessä.

Uniper-kaupan myötä Fortumin päästöt yksin nousevat yli Suomen kokonaispäästöjen. Uniperin hiilidioksidipäästöt olivat viime vuonna 59,5 miljoonaa tonnia.

Hallitus ei ole toistaiseksi halunnut ottaa kantaa Fortumin kauppoihin.

Omistajaohjauksesta vastaavasta ministeriöstä kerrotaan nytkin Ylelle, ettei toisen maan toimia haluta säädellä. Ministeriön mukaan Uniperin voimala on Saksan valtion ja Uniperin välinen asia.

Fortum taas osoitti olevansa haluton 1,5 asteen tavoitteeseen tällä viikolla, kun se torjui ympäristöjärjestö WWF:n ehdotuksen yhtiöjärjestyksen muuttamisesta.

Luonnonsuojelujärjestö esitti, että Fortumin yhtiöjärjestykseen kirjattaisiin tavoite yhtiön toiminnan sopeuttamisesta Pariisin sopimuksen lämpenemisrajaan.

Järjestö ehdotti niin sanotun tieteeseen perustuvan suunnitelman laatimista päästövähennyksille. WWF on Fortumin osakkeenomistaja.

– Fortumin kieltäytyminen on vahva signaali, että omistajaohjausta tarvitaan. Yritysten ajattelu on lyhytnäköistä, Leipola sanoo.

Fortum perusteli kieltävää vastaustaan muun muassa sillä, että ilmastotavoite tarkoittaisi poikkeamista osakeyhtiölain mukaisesta tarkoituksesta, joka on tuottaa voittoa osakkeenomistajille.

Fortum ei halunnut kommentoida asiaa Ylelle. Lopullinen päätös tehdään yhtiökokouksessa, yhtiö viestitti.

Tieteeseen perustuvat suunnitelmat puuttuvat muiltakin

Tieteeseen perustuvat suunnitelmat päästöjen vähentämiseen puuttuvat Fortumin lisäksi muiltakin valtion omistamilta yrityksiltä.

Kyseessä on kansainvälinen järjestöjen laatima työkalu, jonka avulla yrityksille suunnitellaan 1,5 asteen tavoitteen mukainen päästövähennyspolku. Sen toteutumista myös seurataan.

– Kaikkien yritysten pitäisi laskea aikataulutettu suunnitelma, sanoo Mari Pantzar Sitrasta. Hän johtaa hiilineutraali kiertotalous -teemaa.

Joiltain suomalaisyrityksiltä suunnitelmat löytyvät jo. Sience Based Targets -sivuston listauksen mukaan yhteensä 17 yritystä on laatinut tieteeseen perustuvan suunnitelman. Joukossa ovat esimerkiksi Outokumpu, Outotec, Metsä Board, UPM Kymmene ja Nokian Renkaat.

Ongelmallisimpia ovat yritykset, joiden koko liiketoiminta on ristiriidassa ilmastotavoitteiden kanssa.

Finnairin päästöt ovat viime vuosina nousseet lentoliikenteen kasvun mukana ja yhtiö toteaakin vastuullisuusraportissaan, ettei ole pääsemässä aiemmin asettamaansa päästövähennystavoitteeseen.

Lentoliikenteen päästöjen vähentämisen keinoja ovat lähinnä reittien suunnittelu sekä biokerosiini ja erilaiset kompensaatiot.

Vapon päästöt taas syntyvät turpeen tuottamisesta ja polttamisesta. Turpeen energiakäytöstä syntyvät päästöt vastaavat suuruusluokaltaan liikenteen päästöjä.

Turpeen polton puolittamisesta on linjattu jo hallitusohjelmassa, mutta päätökset esimerkiksi verotuen poistamisesta puuttuvat.

Lasse Leipola painottaa, että valtio voi omistamalla vaikuttaa ilmastotavoitteisiin tehokkaammin kuin omistuksista luopumalla.

– Esimerkiksi Fortumille ja valtio-omistajalle olisi mahdollista myydä hiilivoimalat pois. Silloin ne voisivat päätyä jonkun vastuuttomamman omistajan käsiin, hän sanoo.

Aiheesta voi keskustella huomisiltaan klo 23:een.

Lue lisää:

Analyysi: Fortum puristuu puun ja kuoren väliin – Uusi hiilivoimala nosti Saksassa myrskyn, jota suomalaisfirma ei osannut täysin ennakoida

Fortum vastaa vihdoin Saksan hiilivoimalakohuun – Energiaprofessori: Saksan hallituksen päätös sallia uusi hiilivoimala on skandaali

( Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset)

PS-nuoret ottaa jo etäisyyttä fasistiksi julistautuneeseen varapuheenjohtajaansa - Järjestö siivosi Viron vierailusta kertoneen twiitin

Fasismikohun keskelle päätynyt perussuomalaisten nuorisojärjestö ottaa etäisyyttä kohua aiheuttaneeseen varapuheenjohtajaansa.

Perussuomalaisten nuorten toisena varapuheenjohtajana toiminut Toni Jalonen piti kohua herättäneen puheensa sunnuntaina Tallinnassa järjestetyssä Etnofutur-tapahtumassa. Jalonen kuvasi puheessaan itseään fasistiksi.

Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Asseri Kinnunen kertoi tiistain A-studiossa Jalosen olleen Virossa yksityishenkilönä.

– Me emme ole sinne ketään laittaneet järjestön edustajana, Kinnunen sanoi.

Kinnusen mukaan Jalonen edusti paikalla itseään, eivätkä perussuomalaiset nuoret ole lähettäneet tapahtumaan edustajaa.

– Ei ole semmoisesta päätöstä, että meiltä olisi siellä edustaja virallisesti, Kinnunen sanoi A-studiossa.

Perussuomalaisten nuorisojärjestö julkaisi Twitterissä sunnuntaina 23.2. twiitin, jonka kuvassa esiintyvät Toni Jalonen sekä perussuomalaisten nuorisojärjestön 3. varapuheenjohtaja Tomer Souranto yhdessä Viron valtiovarainministeri Martin Helmen sekä Viron parlamentin eli riigikogun jäsenen Ruuben Kaalepin kanssa.

Perussuomalaisten nuorten tviitti 23.2.2020Perussuomalaiset Nuoret / Twitter

Etnofutur-tapahtuman ohjelmatietojen mukaan Jalonen sekä Viron konservatiiviseen kansanpuolueeseen (Ekre) kuuluvat Helme ja Kaalep olivat sunnuntaina pidetyn tapahtuman puhujia.

– Varapuheenjohtajamme Toni ja Tomer tapasivat Viron valtiovarainministerin Martin Helmen ja Riigikogun jäsenen Ruuben Kaalepin. #viro102, twiitin tekstissä sanottiin.

Twiitti on sittemmin poistettu perussuomalaisten nuorten Twitter-tililtä.

Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Asseri Kinnunen vahvistaa Jalosen tavanneen Virossa valtiovarainministeri Helmen ja kansanedustaja Kaalepin epävirallisessa tapaamisessa.

Kinnunen kuvailee Helmen ja Kaalepin edustamaa, perussuomalaisten kanssa samassa europarlamenttiryhmässä olevaa Ekre-puoluetta perussuomalaisten "sisarpuolueeksi".

– Samalla tavalla todennäköisesti julkaistaisiin jotain, jos minä törmäisin sisarpuolueen kansanedustajaan tai ministeriin jossain päin maailmaa, Kinnunen kommentoi keskiviikkona nuorisojärjestön Twitter-julkaisua.

Kinnuselta kysyttiin tiistain A-studiossa myös sitä, kenen rahoilla Jalonen matkusti Viroon.

– Sitä en osaa sanoa, varmaan omillaan, Kinnunen vastasi.

– Ei ole ainakaan kattojärjestöjen rahoilla mennyt sinne minun tiedon mukaan.

Perussuomalaisten nuorten varapuheenjohtajina toimineet Jalonen ja Souranto ilmoittivat tiistaina eroavansa tehtävistään perussuomalaisten nuorisojärjestön hallituksessa. Keskiviikkona Jalosen kerrottiin jatkavan ainakin toistaiseksi sekä PS-Nuorten että emopuolue perussuomalaisten jäsenenä.

Perussuomalaisten nuorisojärjestöllä on lauantaina ylimääräinen yleiskokous, jossa tehdään päätöksiä sääntöuudistuksista. Pöydällä on muun muassa ehdotus, jonka mukaan nuorisojärjestön jäseneksi otettaisiin jatkossa vain puolueen jäseniä. Tarkoitus olisi näin suitsia ylilyöntejä.

– Tässä halutaan sitoa nuorisojärjestö puolueeseen kiinni. Puolueen taholta tuli tämä vaade tästä, selitti perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Asseri Kinnunen A-studiossa.

( Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset)

Hallitus sai tiedon tuoreimmasta koronavirustartunnasta kokoukseensa – Pääministeri Marin: "Haluamme varmistaa, että ihmisillä on oikeaa tietoa"

Hallitus päätti tänään puoli kuuden jälkeen eduskunnassa kokouksensa, jossa se käsitteli ajankohtaista koronavirustilannetta.

Tieto tuoreimmasta, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus) todetusta tapauksesta oli tavoittanut myös hallituksen.

– Hallituksella on tieto siitä, että Hus pitää klo 18.30 tänään tiedotustilaisuuden, jossa he kertovat sairaanhoitopiirin alueella todetusta tautitapauksesta, pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi tiedotusvälineiden edustajille.

Marinin mukaan hallitus on päättänyt perustaa valtioneuvoston kanslian alaisuuteen koordinaatioryhmän, jonka työskentelyyn osallistuvat keskeisten ministeriöiden kansliapäälliköt sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asiantuntija.

– On tärkeää, että tässä tilanteessa meillä on yhdessä paikassa koordinaatio liittyen kaikkien ministeriöiden toimintaan. Kokouksia on toki järjestetty aiemminkin, mutta koordinaatiota on vielä tarpeen vahvistaa.

Pääministerin mukaan hallituksella ei ole tällä hetkellä sellaista tietoa, että koronavirustilanne olisi erityisen vakava juuri Suomessa.

– Mutta tietysti varaudumme kaikkiin skenaarioihin ja suhtaudumme asioihin vakavasti.

Koronavirustilannetta käsitellään huomenna laajasti eduskunnassa

Tämänpäiväisessä kokouksessaan hallitus sai tilannekuvan siitä, miten ministeriöt ja muut viranomaiset ovat varautuneet koronavirustilanteeseen.

Ministereiden lisäksi kokoukseen osallistui useita virkamiehiä eri hallinnonaloilta.

– Varautumista on tehty jo tammikuusta lähtien erityisesti sosiaali- ja terveysministeriössä sekä THL:ssä, mutta myös muissa ministeriöissä, pääministeri Marin sanoi.

Huomenna tilanteen käsittely jatkuu eduskunnassa. Hallitus kertaa aamupäivällä eduskuntaryhmien kanssa varautumistaan sekä ajankohtaista tilannetta. Klo 13.30 pääministeri Marin, valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.), sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) sekä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertovat aiheesta tarkemmin tiedotustilaisuudessa medialle.

– Annamme myös eduskunnalle pääministerin ilmoituksen, jotta voimme varmistaa, että ihmisillä on ajantasaista ja oikeaa tietoa, ja että voimme hälventää ihmisten huolia.

Pääministerin ilmoitus käsitellään huomenna eduskunnassa kyselytunnin jälkeen eli noin klo 17.

Lue lisää:

Lue uusimmat tiedot koronavirustilanteesta: Husissa todettu toinen tartunta, BBC:n mukaan Iranissa jopa kaksisataa kuollut virukseen

Koronaviruksen leviämistä voi olla mahdotonta estää – tutkijatohtori: "Omia kasvojaan tulee opetella koskettelemaan mahdollisimman vähän"

Teneriffalla karanteenissa olevat pietarsaarelaiset herätettiin mittaamaan kuumetta kolmelta yöllä, uima-altaalla ollaan hanskat kädessä

Jyväskylässä tutkitaan mahdollista koronavirustartuntaa – potilas matkusti eilen junalla Vantaalta Jyväskylään

( Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset)

PS-nuorten varapuheenjohtajan tehtävän jättänyt Jalonen ei ole vielä eronnut puolueesta eikä PS-Nuorista

PS-Nuorten toisen varapuheenjohtajan paikalta eronnut Toni Jalonen jatkaa ainakin toistaiseksi sekä PS-Nuorten että emopuolue perussuomalaisten jäsenenä.

– Olen menossa lauantain kokoukseen äänestämään, joten sitä ennen en ainakaan eroa järjestöstä. Puolueen jäsenyyden kohdalla odotan puoluehallituksen päätöstä, ja saa nähdä, vaikuttaako luottamustehtävistä vapaaehtoisesti luopuminen heidän päätökseensä, Jalonen viestitti STT:lle tekstiviestillä.

Jalonen erosi tiistaina toisen varapuheenjohtajan paikalta fasistipuheistaan nousseen kohun vuoksi.

PS-Nuorten kokouksessa on lauantaina esillä sääntömuutos, joka muun muassa rajaisi PS-Nuorten äänivaltaisen jäsenyyden vain puolueen jäsenille. Perussuomalaiset on uhannut, että jos sääntömuutosta ei tehdä, puolue voi katkaista yhteistyön järjestön kanssa.

Selvityspyyntö "muutamille henkilöille"

Nuorisojärjestön toiminta nousi alkuviikosta tapetille Jalosen esittämien fasistikommenttien takia.

Jalonen kertoi viikonloppuna Virossa pitämässään puheessa olevansa fasisti. Hän kommentoi maanantaina STT:lle, ettei aio perääntyä lausunnostaan. Jalonen sanoi identifioituvansa fasistiksi "siinä mielessä, miten sen itse kokee".

Perussuomalaiset on pyytänyt Jaloselta ja muutamilta muilta henkilöiltä fasistipuheiden vuoksi selvitystä, jonka perusteella puoluehallitus myöhemmin päättää, voivatko he jatkaa puolueen jäseninä vai eivät. Jalosen lisäksi myös PS-Nuorten 3. varapuheenjohtaja Tomer Souranto erosi keskiviikkona tehtävästään.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos sanoi STT:lle, etteivät nuorisojärjestön puheenjohtajuuskuviot sinänsä liity puolueen selvityspyyntöön ja jäsenyysprosessiin millään tavalla.

– Aina jos havaitaan puolueen sääntöjen vastaista toimintaa, niin puolue sitten lähettää selvityspyyntöjä ihan normaalisti.

Grönroos ei halunnut täsmentää, kuinka monelle selvityspyyntö tarkalleen nyt on lähtenyt. Kyse on muutamista henkilöistä, hän sanoi. Perussuomalaisten puoluehallitus on ollut koolla vasta äskettäin, joten seuraavaan kokoukseen lienee aikaa muutama viikko, hän arvioi.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan puolueessa ei suvaita fasismia tai natsismia.

Lue myös:

Fasismipuheilla kohauttanut PS-nuorten varapuheenjohtaja Toni Jalonen eroaa tehtävästään

Halla-aho fasismikohun keskelle joutuneesta nuorisojärjestöstä: "On sietämätöntä, että puolueesta erotetut voivat jatkaa toimintaansa"

Fasistiksi itseään kutsunut Toni Jalonen erotetaan perussuomalaisista – Halla-aho ei hyväksy puolueen nuorisojärjestön toimintaa

( Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset)

Katri Kulmuni ehdottaa eurooppalaista käyttöjärjestelmää ja verkkoselainta – ”Suomesta ja Euroopasta pitää rakentaa kyberomavarainen alue”

Keskustan puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Katri Kulmuni on huolissaan teknologisesta kehityksestä ja sen mahdollisesti mukanaan tuomasta poliittisesta vaikuttamisesta.

Kulmunin mukaan Suomen ja Euroopan olisi hyvä olla omavarainen, mitä tulee tietotekniikkaan.

– Suomesta ja Euroopasta pitää rakentaa kyberomavarainen alue. Vain näin teemme maanosastamme vähemmän haavoittuvan ja vähennämme riippuvaisuutta muutamasta yrityksestä, Kulmuni sanoi ulko- ja turvallisuuspoliittisessa tapahtumassa Pikkuparlamentissa.

Kulmunin mukaan tämä tarkoittaisi muun muassa eurooppalaista käyttöjärjestelmää ja verkkoselainta.

– Käytännössä kyberomavaraisuus tarkoittaa esimerkiksi eurooppalaista käyttöjärjestelmää ja www-selainta. EU voisi toimia myös varmenteiden myöntäjänä, Kulmuni sanoi.

Kulmuni sanoo, että Suomi ja Eurooppa ovat entistä riippuvaisempia kansainvälisistä yritysjäteistä.

– Se luo myös uusia haasteita, mikä mikäli yrityksemme jäävät kehityksessä edelleen jälkeen yhdysvaltalaisista ja kiinalaisista kilpailijoistaan. Euroopan on kyettävä tietoteknologiseen uudistumiseen.

Verkkovaikuttamisessa Kulmuni näkee suuria uhkia.

– Tietoverkkojen ja tietojen hallinnan kautta tapahtuva vihamielinen vaikuttaminen on tulevaisuuden suuri uhka. Se saattaa ulottua perustarpeiden, kuten energian saannin tai maksuliikenteen häiriöihin.

Tämän takia Euroopan olisi pyrittävä edelläkävijyyteen tietoteknologiassa kuten tekoälyssä, 5G-verkkoteknologia kehittämisessä ja digitalisaatiossa.

– EU:n ja jäsenvaltioiden on lähdettävä rakentamaan kokonaisuutta yhdessä omien yritystemme kanssa. Parhaimmillaan luomme uusia liiketoimintamahdollisuuksia, jotka parantavat kokonaisturvallisuuttamme.

Viimeaikoina on puhuttu paljon Nokian jäämisestä jälkeen 5G-verkkoteknologian kehittämisessä. Nokian suurimpia kilpailijoita ovat ruotsalainen Ericsson ja kiinalainen Huawei.

Limnéll: Omavaraisuus tarkoittaa osaamista

Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden työelämäprofessori Jarno Limnéll tukee Kulmunin ehdotusta. Samaan hengenvetoon hän totetaa, että tavoitetta on vaikea toteuttaa.

Limnéllin mukaan omavaraisuus kyberturvallisuudessa tarkoittaa käytännössä osaamista ja osaamiskirjo alalla on laaja.

– Käytännössä tämä tarkoittaisi yhteistyötä samanmielisten yritysten ja toimijoiden kanssa. Jossakin vaiheessa joudumme tekemään valinnan, teemmekö yhteistyötä idästä vai lännestä tulevien yritysjättien kanssa, Limnéll sanoo.

Limnéll toteaa, että alalla eurooppalaiset toimijat loistavat poissaolollaan. Suomen ja Euroopan pitäisi huolehtia siitä, ettei alan yritysten omistus valu nykyistä enempää rajojen ulkopuolelle.

Hänen mukaansa tutkijat ja yritykset ovat puhuneet omavaraisuudesta viime aikoina paljon. Tekoja on ollut vähemmän.

Lue lisää:

Nokian 5g-ongelmien syy paljastui toimitusjohtajan puheessa: Riuttahai-teknologia ei valmistunut ajoissa

( Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset)

Halla-aho fasismikohun keskelle joutuneesta nuorisojärjestöstä: "On sietämätöntä, että puolueesta erotetut voivat jatkaa toimintaansa"

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoo, että kaikki mahdollisuudet ovat tällä hetkellä pöydällä perussuomalaisten suhtautumisessa sen nuorisojärjestöön. Hän ei sulje pois sitäkään vaihtoehtoa, että siteet nuorisojärjestöön katkaistaisiin kokonaan.

– Meidän näkökulmastamme on sietämätöntä, että puolueesta käytöksensä tai linjaustensa takia erotetut henkilöt voivat jatkaa toimintaansa perussuomalaisissa nuorissa ja jatkaa näiden linjaustensa esittämistä perussuomalaisten nimen ja logon suojista, Halla-aho sanoi tänään tiistaina Ylen A-studiossa.

Perussuomalaisten nuorten toinen varapuheenjohtaja Toni Jalonen sai aikaan kohun kuvailtuaan itseään viikonloppuna pitämässään puheessa fasistiksi.

Meille on tärkeää, että nuorisojärjestön toiminta on myös puolueen linjausten kannalta hyväksyttävää. Jussi Halla-aho

Perussuomalaiset ilmoitti jo eilen aikovansa erottaa Jalosen puolueesta. Tänään Jalonen kertoi eroavansa nuorisojärjestön varapuheenjohtajan tehtävästään.

Halla-aho yllättyi "tietoisesta provokaatiosta"

Halla-aho sanoi A-studiossa hieman yllättyneensä Jalosen "tietoisesta provokaatiosta"

– Kyseinen henkilö ja nuorisojärjestössä toimivat henkilöt tietävät aivan hyvin, että he ovat luupin alla, siis sekä suuren yleisön että puolueen luupin alla, Halla-aho totesi.

Halla-aho sanoi myös, että hänelle jäi arvoitukseksi, mitä Jalonen tarkoitti sanoessaan olevansa fasisti.

– Yleisessä kielenkäytössä fasismilla tarkoitetaan autoritaarisia järjestelmiä ja ajattelutapoja, todennäköisesti väkivaltakoneistoihin nojaavia järjestelmiä. Perussuomalaiset ei kannata mitään tästä.

Halla-aho huomautti, että Perussuomalaiset nuoret on itsenäinen yhdistys eikä sen puheenjohtajan tarvitse nauttia perussuomalaisen puolueen luottamusta.

– Toki puolue ja nuorisojärjestö tekevät monella tavalla yhteistyötä. Me toimimme samoissa tiloissa. Puolue osaltaan rahoittaa nuorisojärjestöä. Kyllä meille on tärkeää, että nuorisojärjestön toiminta on myös puolueen linjausten kannalta hyväksyttävää.

Nuorisojärjestö pohtii viikonloppuna sääntömuutoksia

Perussuomalaisten nuorisojärjestöllä on lauantaina ylimäääräinen yleiskokous, jossa tehdään päätöksiä sääntöuudistuksista. Pöydällä on muun muassa ehdotus, jonka mukaan nuorisojärjestön jäseneksi otettaisiin jatkossa vain puolueen jäseniä. Tarkoitus olisi näin suitsia ylilyöntejä.

– Tässä halutaan sitoa nuorisojärjestö puolueeseen kiinni. Puolueen taholta tuli tämä vaade tästä, selitti perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Asseri Kinnunen A-studiossa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Asseri KinnunenPerussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Asseri Kinnunen A-studiossa.Yle

Halla-aho sanoi pitävänsä valitettavana, että on tultu pisteeseen, jossa puolueen on ohjeistettava nuorisojärjestöään muuttamaan omia sääntöjään.

– Tätä asiaa on yritetty ratkaista diplomatian keinoin ja keskustelemalla, mutta huonoin tuloksin, Halla-aho sanoi.

Lue myös:

Fasismipuheilla kohauttanut PS-nuorten varapuheenjohtaja Toni Jalonen eroaa tehtävästään

Fasistiksi itseään kutsunut Toni Jalonen erotetaan perussuomalaisista – Halla-aho ei hyväksy puolueen nuorisojärjestön toimintaa

( Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset)

Fasismipuheilla kohauttanut PS-nuorten varapuheenjohtaja Toni Jalonen eroaa tehtävästään

Perussuomalaisten nuorisojärjestön PS-nuorten 2. varapuheenjohtaja Toni Jalonen eroaa tehtävästään. Jalonen kertoo asiasta tiedotteessa.

Syyksi eroamiseen Jalonen kertoo luottamuspulan häntä kohtaan puoluejohdon taholta.

– Päätökseni oli pitkän harkinnan tulos ja siihen vaikutti moni asia, viimeisimpänä Virossa pitämästäni puheesta noussut kohu ja vahva reaktio puolueen taholta, Jalonen kertoo tiedotteessa.

Jalonen kertoi sunnuntaina Virossa pitämässään puheessa olevansa fasisti. Sosiaalisessa mediassa levisi video, jossa Jalonen sanoo olevansa ”etnonationalisti, traditionalisti ja fasisti”.

Jalosen erottamisprosessi myös puolueesta on laitettu käyntiin. Perussuomalaiset käsittelee asiaa seuraavassa puoluehallituksen kokouksessa.

Samalla PS-nuorten 3. varapuheenjohtaja Tomer Souranto on eronnut tehtävästään. Syyksi eroamiseen hän ilmoittaa järjestön epäoikeudenmukaisen kohtelun puolueen ja median toimesta.

– Into minkäänlaiseen toimintaan on mennyt, eikä Perussuomalaiset Nuoret ole enää kanava, missä nuori kansallismielinen voisi vaikuttaa, kertoo Souranto Jalosen tiedotteessa.

Perussuomalaisten nuorisojärjestön suhteesta emopuolueeseen keskustellaan illan A-studiossa. Vieraana ovat perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja PS-nuorten puheenjohtaja Asseri Kinnunen. Lähetys alkaa TV1:ssä kello 21. Ohjelman voi katsoa suorana myös Areenassa. Lähetystä pääset seuraamaan klikkaamalla tämän jutun pääkuvaa.

Lue myös:

Fasistiksi itseään kutsunut Toni Jalonen erotetaan perussuomalaisista – Halla-aho ei hyväksy puolueen nuorisojärjestön toimintaa

( Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset)

Hallitus koolle huomenna koronaviruksen takia

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus käy huomenna läpi koronavirustilannetta ja siihen varautumista, kerrotaan valtioneuvoston kansliasta STT:lle.

Eduskuntaryhmiä informoidaan torstaina aamupäivällä, ja torstaina iltapäivällä hallitus järjestää tiedotustilaisuuden.

Pääministeri Marin myös tviittasi, että Suomen varautumisesta koronavirukseen annetaan myös pääministerin ilmoitus eduskunnalle torstaina.

Sosiaali- ja terveysministeriö kertoi tänään asettaneensa sosiaali- ja terveydenhuollon varautumista ja johtamista tukevan työryhmän koronaviruksen vuoksi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan koronaviruksen tartuntariski on suurentunut Manner-Kiinan lisäksi Iranissa, Etelä-Koreassa sekä Italiassa Veneton, Lombardian, Piemonten tai Emilia-Romagnan alueilla.

( Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset)

Vasemmistoliiton äänenkannattaja Kansan Uutiset irtisanoo toimituksen työntekijöitä

Vasemmistoliiton äänenkannattaja Kansan Uutiset kertoo irtisanovansa kolme toimituksensa työntekijää. Irtisanomisiin joudutaan, koska lehden tilaus- ja ilmoitustuotot eivät riitä kattamaan kustannuksia.

Kansan Uutisissa on tällä hetkellä 12 työntekijää, joista kymmenen kuuluu toimituskuntaan.

Kansan Uutiset ilmestyy verkkolehtenä ja painettuna viikkolehtenä. Päätoimittaja-toimitusjohtaja Sirpa Puhakan mukaan tässä vaiheessa ei ole suunniteltu lehden ilmestymiskertojen vähentämistä.

( Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset)

Ylen kysely: Keskustavaikuttajat antavat tukensa puheenjohtaja Kulmunille – ”Vaikeassa tilanteessa Katri on johtanut puoluetta hyvin”

Suurin osa keskustavaikuttajista sanoo Ylen kyselyssä, että puolue teki oikean ratkaisun, kun se lähti hallitukseen. Vastaajista jopa 84 prosenttia on tätä mieltä.

– Keskustan kannatuksen kannalta olisi varmaan ollut viisaampaa jäädä oppositioon. Mutta koska hallitusohjelmaan saatiin kaikki kynnyskysymyksemme, olisi ollut outoa jäädä hallituksesta pois, sanoo kyselyyn vastannut keskustalainen vaikuttaja.

Ylen kysely lähti 190 keskustalaiselle: eduskuntaryhmälle, puoluehallitukselle ja puoluevaltuustolle. Heistä 95 vastasi. Vastausprosentti kyselyssä on siis 50.

Tulos on siinä mielessä yllättävä, että keskustakonkareiden riveistä on viime aikoina kuulunut paljon kritiikkiä puolueen hallitusratkaisua kohtaan.

Puolueen euroedustaja Mauri Pekkarinen (kesk.)kertoi Helsingin Sanomien mielipideosastolla tammikuussa, että riskit hallitukseen menemisessä alkavat toteutua.

Keskustan pitkäaikainen kansanedustaja ja moninkertainen ministeri Seppo Kääriäinen puolestaan antoi Vasabladetissa keskustan hallitusratkaisulle puoli vuotta aikaa.

Kääriäinen sitoi hallitusratkaisun mielekkyyden siihen, saako hallitus tehtyä työllisyyspäätöksiä. Pekkarinen puolestaan korosti, että hallituksen on toteutettava "järkivihreää ilmastolinjaa”.

Vain kymmenen prosenttia vastaajista pitää puolueen hallitusratkaisua virheenä. Kuusi prosenttia ei osaa lukita kantaansa.

Tekikö Keskusta oikean ratakisun, kun se lähti hallitukseen?Ilkka Kemppinen / Yle

– Ongelma hallitusratkaisussa on se, ettemme kykene perustelemaan oikeiksi edellisen hallituskauden tekojamme, vaan ne ovat synteinä niskassamme. Lisäksi nykyinen hallitus tuntuu olevan kykenemätön tekemään rakenteellisia päätöksiä, yksi hallitusratkaisuun kriittisesti suhtautuva vastaaja sanoo.

Vastauksissa toistuu sanoma, jonka mukaan keskustan pitää saada nyt hallitusneuvotteluissa sovittuja asioita toteutettua.

Näin kysely tehtiin

Yle lähetti kyselyn keskustavaikuttajille 17.2.2020.

Viimeiset vastaukset kyselyyn saatiin 24.2.2020.

Kysely lähti 190 keskustalaiselle, joista 95 vastasi.

Keskustavaikuttajilla tässä kyselyssä viitataan eduskuntaryhmään, puoluevaltuuston jäseniin ja puoluehallitukseen.

Keskustalaiset tukevat Kulmunia

Keskustan puheenjohtajaksi valittiin viime vuoden syyskuun alussa Katri Kulmuni.

Puheenjohtajavaalit tulivat ajankohtaiseksi sen jälkeen, kun Juha Sipilä ilmoitti eduskuntavaalien jälkeen eroavansa puolueen johdosta.

Kyselyyn vastanneet keskustalaiset antavat tuoreelle puheenjohtajalle keskiarvosanaksi kahdeksan, kun asiaa tiedustellaan peruskoulun arvosana-asteikolla.

– Vaikeassa tilanteessa Katri on johtanut puoluetta hyvin. Hänen esiintymisensä televisiossa on myös parantunut. Tärkeää on se, miten hän tulee toimeen ja saa tahtonsa läpi muiden hallituskumppaneiden johtajien joukossa, yksi vastaajista sanoo.

Osa keskustalaisista kritisoi Kulmunia siitä, miten hän hoiti hallituskriisin. Käytännössä Antti Rinne (sd.) joutui luopumaan pääministerin paikasta, koska hän menetti hallituskumppani keskustan luottamuksen.

– Alku oli yllättävänkin haparoivaa. Monta paikkaa on tullut, joissa johtajuus olisi ollut otettavissa. Katrissa näkyy, että hän ei ole luonteva puheenjohtajana. Tuntuu, että hänen taustaryhmänsä vaikuttaa liikaa hänen sanomaan, yksi vastaajista sanoo.

Keskustalaiset sanovat useissa vastauksissaan, että Kulmuni nousi puolueen johtoon vaikeassa tilanteessa. Puolue oli päättänyt lähteä hallitukseen, vaikka sen kannatus oli historiallisestikin tarkasteltuna alhaisella tasolla.

Puoluekokoukseen ei kaivata haastajia

Keskustan seuraava puoluekokous on kesäkuussa Vantaalla. Puoluekokouksessa järjestetään puheenjohtajavaalit, jos joku ilmoittautuu Kulmunin vastaehdokkaaksi.

Keskustalaiset eivät ole innostuneita uudesta puheenjohtajakamppailusta. Vastaajista 64 prosenttia ei halua istuvalle puheenjohtajalle vastaehdokasta.

– Kulmuni on hyvä puheenjohtaja keskustalle tässä ajassa. Puolue tarvitsee nyt nimenomaan vakautta eikä jatkuvaa myllerrystä. Riittää, että varapuheenjohtajistoon tulee vaihtuvuutta, yksi vastaajista toteaa.

Pitäisikö puheenjohtaja Katri Kulmunille saada vastaehdokas kesäkuun puoluekokoukseen Vantaalle?Ilkka Kemppinen / Yle

Useat vastaajat sanovat, että Kulmuni tarvitsee nyt työrauhaa. Toisen puheenjohtajakamppailun läpikäyminen lyhyen ajan sisään ei palvele vastaajien mukaan puolueen eikä Kulmunin etua.

Hieman alle neljännes haluaisi nähdä puoluekokouksessa puheenjohtajakisan ja sitä kannatetaan muun muassa puolueelle tulevan näkyvyyden takia. Vastaajista 12 prosenttia ei osaa lukita kantaansa.

Mieluiten keskustalaiset näkisivät Kulmunin haastajana Annika Saarikon (kesk.). Joka viides vastaajasta haluaisi Saarikon puheenjohtajakisaan.

Yksittäisiä mainintoja saavat myös puolustusministeri Antti Kaikkonen, elinkeinoministeri Mika Lintilä ja kansanedustaja Mikko Kärnä.

Kulmuni voitti Kouvolan puoluekokouksen puheenjohtajakisassa Antti Kaikkosen (kesk.) 263 äänellä viime syyskuussa.

Lue lisää:

Keskusta etsii itseään: Piirijohtajien mielestä puolueen on ensin löydettävä oma äänensä ja kirkastettava äänestäjille syy olemassaoloonsa, sitten kannatuskin piristyy

Keskustan Kulmuni niukkasanainen puolueen heikoista kannatusluvuista: "Viime kuussa ylös, nyt alas" – katso video

Ylen kannatusmittaus: Keskustan kannatus sukeltaa jälleen, vihreiden suosio kasvaa ja perussuomalaisten kannatushuippu takana

( Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset)

Kokoomus listasi seitsemän tiukennusta terrorismilakeihin – hallitus perusti vastaiskuna työryhmän

Kokoomus syyttää Sanna Marinin (sd.) hallitusta hidastelusta terrorismilainsäädännön kiristämisessä.

Rivi kokoomuksen entisiä sisäministereitä, Petteri Orpo, Paula Risikko ja Kai Mykkänen, esittelivät eduskunnassa seitsemän toimenpiteen listan, jolla oppositiopuolue haluaa vauhdittaa tiukennuksia.

Keinot eivät ole aivan uusia.

Terroristijärjestöön kuuluminen yritettiin kriminalisoida viime vaalikaudella kokoomuslaisen oikeusministerin Antti Häkkäsen johdolla, mutta hanke kaatui määrittelyn vaikeuteen.

Laissa pitäisi pystyä määrittelemään tarkasti, milloin jäsenyyden, kuulumisen tai osallistumisen tunnusmerkit täyttyvät. Orpon mukaan Juha Sipilän (kesk.) hallitukselta loppui aika, ja työ jäi kesken.

– Tämä on kiistatta vaikeaa. Miten osoitetaan, että kuuluu tai on osallistunut terroristijärjestön toimintaan, Orpo sanoo.

– Olemme tämän jälkeen nähneet muista maista, esimerkiksi Tanskasta, uutta lainsäädäntöä, joka kriminalisoi terroristijärjestöön kuulumisen. Uskomme, että hallituksella on eväät löytää Suomeen soveltuvaa lainsäädäntö, kun se katsoo kansainvälisiä esimerkkejä, Orpo kirittää hallitusta.

Kokoomus loisi asetuksella päivitettävän listan terroristijärjestöistä, joihin kuuluminen olisi rangaistavaa.

Terrorismijärjestöön kuulumisen tai jäsenyyden rangaistavuudesta on käyty keskustelua vuosia Isisin alueelta palaavien vierastaistelijoiden takia.

Al-Holin leirin suomalaisnaisten mahdollinen kotiinpaluu nosti ongelman jälleen esiin. Heidän epäillään osallistuneen Isisin toimintaan asuessaan terroristijärjestön hallitsemilla alueilla Syyriassa ja Irakissa.

Sotatoimialueelle matkustaminen rikokseksi

Kokoomus ehdottaa myös, että ulkomailla aseellisen terroristiryhmän toimintaan osallistuvalta kaksoiskansalaiselta voitaisiin perua Suomen kansalaisuus. Nyt kansalaisuuden voi menettää vain Suomessa tehdyistä tietyistä rikoksista.

Suomesta matkustaminen sotatoimialueelle olisi kriminalisoitava samalla tavoin kuin matkustaminen ulkomaille terrorismirikosta varten on nyt.

Kokoomus haluaa lisäksi kiristää kaikkien terrorismirikosten rangaistusasteikkoa nykyisestä ja tehostaa turvallisuusviranomaisten tietojenvaihtoa sekä kotimaassa että EU-tasolla.

Uutta on ehdotus terrorismirikoksesta tuomitun vankeusajan jatkamisesta varmuusvankeudella viisi vuotta kerrallaan. Varmuusvankeus on käytössä Norjassa kaikkein vakavimpiin rikoksiin syyllistyneille.

Mykkänen: Ohisalo haudannut rajamenettelyn

Kaksi muutakin ehdotusta oli esillä jo viime vaalikaudella, mutta kokoomuksen ryhmäjohtaja Kai Mykkäsen mukaan nykyinen sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) on laittanut lakiesitykset jäihin.

Kokoomus haluaa, että turvapaikkahakemus pitäisi pystyä käsittelemään ja ratkaisemaan jo Suomen rajavyökykkeellä ennen kuin kansainvälistä suojelua hakeva ihminen päästetään maahan.

Lisäksi Suomessa oleskeluluvalla ollut ja ulkomailla terrorismiin osallistumisesta tuomittu pitäisi pystyä karkottamaan ennen hänen paluutaan Suomeen.

Kokoomuksen puheenjohtaja priorisoisi puolueen ehdotuksista terroristijärjestön kuulumisen ja sotatoimialueelle lähtemisen kriminalisoinnin.

– Vaikka Suomessa on nyt rauhallisempi hetki, nämä eivät ole mielestäni sesonkikysymyksiä. Että sitten jos jotain sattuu, ryhdytään toimeen. Nämä asiat on syytä laittaa kuntoon hyvän sään aikana, Petteri Orpo toteaa.

Hallitus perustaa työryhmän

Hallitus päätti joulukuussa al-Holin leirin suomalaisnaisten ja lapsien kotiuttamista koskevan linjauksen yhteydessä, että se arvioi terrorismilakien muutostarpeita ja tekee lakeihin tarvittavat muutokset.

Oikeusministeriö tiedotti kuin sattumalta työryhmän perustamisesta samoihin aikoihin kokoomuksen tiedotustilaisuuden kanssa.

– Terrorismin torjunta on tärkeä osa kokonaisturvallisuutta. Siksi hallitus haluaa varmistaa, että jo sinänsä kattava terrorismirikoslainsäädäntömme on kaikilta osin ajantasainen. Tässä arvioinnissa on tärkeää huomioida muun muassa muiden Pohjoismaiden sääntely, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson ( r.) sanoo tiedotteessa.

Työryhmän toimikausi päättyy toukokuun lopussa.

Presidentti hoputti hallitusta joulukuussa

Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö nosti joulukuussa blogissaan esille terrorismijärjestöön kuulumisen kriminalisoinnin tärkeyden.

Niinistön mukaan terroristijärjestöön kuulumisen tulisi olla rangaistavaa. Niinistö kirjoitti, että Suomessa turvallisuusriskien kohtelu ei voi olla lievempää ja lainsäädäntö väljempää kuin verrokkimaissa.

Presidentti viittaa tällä Tanskaan ja Norjaan, joissa terroristijärjestöön osallistuminen on kriminalisoitu. Ruotsissa taas näin ei ole tehty.

Marinin hallitus on jo valmistellut kiristyksiä terrorismilakiin. Hallitus aikoo tehdä rangaistavaksi yksittäisen terroristin rahoittamisen terroristiryhmän rahoittaminen lisäksi.

Samalla ryhmän rahoittamisen rangaistuksia ankaroitetaan. Tämä tarkoittaisi, että ryhmän rahoittamisesta saisi aina vankeutta. Lakiesityksen lausuntokierros päättyy maaliskuun alkupuolella.

Terrorismilakeja tiukennettiin useamman kerran Juha Sipilän hallituskaudella.

Tuolloin kriminalisoitiin ulkomaille matkustaminen terrorismirikoksen tekemistä varten, terrorismirikoksen valmistelu, koulutus ja kouluttautuminen, värväys ja matkustamisen edistäminen.

Myös ydinterrorismiin liittyvän radiologisen aseen valmistaminen, hankkiminen, kuljettaminen tai kehittäminen määriteltiin rikoksiksi.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 26.2.2020 klo 23 asti.

Lue lisää:

Terrorismilakiin esitetään kiristystä – yksittäisen terroristin rahoittaminen rangaistavaksi

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti: Terrorismilainsäädäntöä voitaisiin kiristää, koska sen soveltamisessa on ongelmia

( Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset)

MTV:n sisällöntekijät valmistautuvat lakkoon

Suomen Journalistiliitto on antanut MTV:n sisällöntekijöitä koskevan lakkovaroituksen. Jos kesken olevissa työehtosopimusneuvotteluissa ei synny sopua, niin lakko alkaisi 10. maaliskuuta. Lakko kestäisi viikon ja loppuisi siten 17. maaliskuuta.

Mahdolliseen lakkoon osallistuu Journalistiliiton mukaan noin 160 työntekijää. Lakko vaikuttaisi muun muassa MTV:n uutisiin, verkkosivuihin ja ajankohtaisohjelmiin.

Neuvotteluja jatketaan valtakunnansovittelijan johdolla 27. maaliskuuta.

Palvelualojen työnantajat Palta ja Journalistiliitto ovat neuvotelleet jo lokakuusta lähtien entisen Mediahub Helsinki Oy:n, nykyään MTV Oy:lle siirtyneiden työntekijöiden työehdoista.

Mediahubin työehtosopimus päättyi 31.10.2019.

Lakkovaroituksesta kertonut työnantajien Palta pitää Journalistiliiton lakkoilmoitusta valitettavana.

( Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset)

Robert Sundman: Ministerit, menkää karaokeen!

Blogi

Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan blogeja tekee joukko oman alansa tarkkaan tuntevia toimittajia.

> Kaikki blogit voit lukea täältä

Kun Antti Rinne (sd.) sai viime kesänä hallitusneuvottelunsa päätökseen, otettiin suunta Korpilammelle. Legendaariselle kokoushotellille lähti mukaan tuore ministerijoukko, avustajakatras sekä kaikki hallituspuolueita edustavat kansanedustajat.

Korpilammessa paikkana haluttiin nähdä paljon symboliikkaa. Syntyihän juuri siellä talouspoliittista konsensusta vaaliva Korpilammen henki vuonna 1977, kenenkäs muun kuin demaripääministeri Kalevi Sorsan johdolla.

Reissu herätti myös hämmennystä. Lehdistössä ihmeteltiin, miksi koko sakki piti kuskata jonnekin Korpilammelle. Hallitusohjelmahan oli jo valmis! Nytkö pitää sen kunniaksi vielä ryypätä veronmaksajien piikkiin? Kuinka te kehtaatte!

Rinne tuntee tietysti symboliikan, mutta Helsingistä katsottuna Korpilampea voi pitää myös järkivalintana. Näillä main se on suurin piirtein paras mahdollinen paikka, jonne viedä iso, toisilleen vielä tuntematon porukka, joka pitäisi saada puhaltamaan yhteen hiileen.

Huoneita on riittävästi ja etäisyys sopiva. Matka kaupungista on toisaalta lyhyt mutta samalla juuri sen verran pitkä, ettei kukaan lähde yöksi kotiin. Ikkunoista näkyy kaunis luontomaisema.

Ryhmästä tehdään porukka sopivan kaukana kaupungin vilskeestä. Yöllä lauletaan yhdessä karaokea.

Se on se todellinen Korpilammen henki.

Myös politiikassa olisi hyvä tuntea työtoverit – ja vielä parempi olisi tulla heidän kanssaan toimeen.

Edellisen hallituksen alkutaipale oli toisenlainen, mutta myös pääministeri Juha Sipilä (kesk.) halusi luoda yhteishenkeä.

Sipilä puhui avokonttorista, jossa hallituspuolueiden puheenjohtajat istuisivat. Näin tieto kulkisi ministereiden välillä eikä kukaan tulisi yllätetyksi. Myöhemmin avokonttorille ehkä naureskeltiin, kun kaunis ajatus tuntui käytännössä vesittyvän kerta toisensa jälkeen.

Mutta Korpilammen meiningin ja avokonttorin takana on tärkeä, usein unohtuva periaate: myös politiikassa olisi hyvä tuntea työtoverit – ja vielä parempi olisi tulla heidän kanssaan toimeen.

Joulua edeltävän hallituskriisin alla politiikassa puhuttiin paljon luottamuksesta.

Keskustalta meni luottamus Rinteeseen pääministerinä, ja sen jälkeen luottamuksen käsitettä analysoitiin oikein olan takaa.

Luottamus, luottamus. Mitä se oikeastaan on?

Luottamuksella on tietysti aivan oma, parlamentaarinen merkityksensä. Mutta poliittisen jargonin lisäksi luottamuksella tarkoitetaan myös sitä tuttua, tavallisten ihmisten välistä luottamusta, jota tarvitsemme päivittäin toistemme kanssa asioidessa. Olipa kyse sitten työelämästä tai vapaa-ajasta.

Ja miten tuo luottamus syntyy? Ei se synny hokemalla ”luottamus” tai konsultin kalliilla luottamusharjoituksella työpaikan tyky-päivänä.

Luottamus syntyy lounailla ja afterworkeilla. Työpaikan juhlissa ja kavereiden välisissä illanvietoissa. Silloin, kun puhutaan ihan kaikesta muusta paitsi itse asiasta.

Avustaja muisteli konkaripoliitikon pohtineen, ettei eduskunnan kuppilassakaan porukka enää sekoitu kuten joskus. Silloin on helpompi puhua täysistunnossa rumia toisista.

Hallitus on ehkä matkalla kohti luottamusta, mutta toisinaan meno on töksähtelevää.

Mediassa toiselta puolueelta tulee avaus, jota toisessa puolueessa ei osattu odottaa. Se säikäyttää, sitä hämmästellään.

– Kävisikö niin harvemmin, jos viettäisin enemmän aikaa yhdessä muiden puolueiden avustajien kanssa?

Näin pohti eräs hallituspuolueen avustaja. Voi hyvin olla.

Sama avustaja muisteli konkaripoliitikon pohtineen, ettei eduskunnan kuppilassakaan porukka enää sekoitu kuten joskus. Silloin on helpompi puhua täysistunnossa rumia toisista.

Mitäpä sitä välittämään, jos kollega ei ole tuttu, vaan ainoastaan toinen nimi istumajärjestyksessä.

Politiikkaa ei usein ajatella tavallisena työpaikkana, eikä se sitä olekaan.

Politiikan erityispiirteet eivät kuitenkaan kumoa tavallisia, ihmisten välisen vuorovaikutuksen lainalaisuuksia.

En siksi tiedä teistä, mutta kyllä minä olisin valmis verovaroistani kuittaamaan muutamat Korpilampi-konferenssit ja karaokesessiot poliitikoille – jos se tarkoittaa enemmän luottamusta ja vähemmän sekoilua.

Suomi kiittää.

Robert Sundman

Kirjoittaja on Ylen politiikan toimittaja, joka haluaisi laulaa joskus karaokessa ”Huopikkaat”.

Voit keskustella aiheesta 26.2. klo 23 saakka.

( Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset)

Harrit, Matit ja Ollit hallitsevat yhä työnantajaliittoja – Muutos on hidasta, koska nainen on edelleen harvinaisuus yritysjohtajana

Miehet hallitsevat työnantajaliittoja edelleen. Ainakin, jos tarkastellaan suurien työnantajaliittojen hallitusten sukupuolijakaumaa.

Sen sijaan suurissa työntekijäliitoissa miesten ja naisten määrä liiton hallituksissa menee enemmän kyseisen ammattialan sukupuolijakauman mukaan. Kymmenestä suuresta työntekijäliitosta peräti kuudessa on naisenemmistö hallituksessa.

  • Yle selvitti kymmenen merkittävän työnantajaliiton ja työntekijäliiton hallitusten mies- ja naisjakaumat. Työnantajista selvitys koskee yksityisiä työnantajia. Selvityksessä ei ole mukana työmarkkinoiden keskusjärjestöjä.

Työnantajaliitoista lähes kaikissa on selkeä miesenemmistö hallituksissa.

Vuosi sitten Ylen selvityksessä nais- ja miesjakauman pohjanoteerauksen tehnyt Kaupan liitto tuplasi tosin naisten määrän hallituksessaan tälle vuodelle, määrä lisääntyi sata prosenttia.

Mutta saavutus tosin himmenee, kun katsotaan prosenttien sijaan ihmisiä: Aiemmin hallituksessa oli yksi nainen, nyt kaksi. Kaupan liiton hallituksessa on kaikkiaan kaksikymmentä jäsentä.

Poikkeuksen miesvaltaisista työnantajaliitoista tekee yksityisen sosiaali- ja terveysalan työnantajaliitto Hyvinvointiala HALI. Liiton hallituksessa naisia ja miehiä on sama määrä: kuusi naista ja kuusi miestä.

Elintarviketeollisuus muutti sääntöjä, naisia ehkä lisää hallitukseen

Työnantajaliitoista suhteellisesti pienin naisedustus hallituksessa on Elintarviketeollisuusliitossa, vaikka liittoa johtaakin nainen. Hallituksen puheenjohtaja on Valion toimitusjohtaja Annikka Hurme.

Tilastografiikka naisten ja miesten määrästä työmarkkinajärjestöjen hallituksissa.

Viime vuoteen verrattuna Elintarviketeollisuusliitto vähensi naisten määrää hallituksessa kuudesta kolmeen. Samalla koko hallituksen jäsenmäärä pieneni yhdellä. Nyt naisia on hallituksessa 3 ja miehiä 28.

Hurme kertoo naisten määrän vähentyneen, koska joidenkin jäsenyritysten johdossa tapahtui henkilövaihdoksia.

Tulevaisuudessa voi olla toisin. Annika Hurme muistuttaa, että Elintarviketeollisuusliitto muutti sääntöjään viime vuoden lopulla.

Jäsenyrityksiä voi tulevaisuudessa edustaa liiton hallituksessa joku muukin johtohenkilö kuin yrityksen toimitusjohtaja tai hallituksen puheenjohtaja.

– Tämä mahdollistaa sen, että pystytään myöskin tasa-arvoasiat ottamaan sukupuolten välillä huomioon, Hurme sanoo.

Yritysjohdon miehisyys selittää laajemminkin, miksi työnantajaliitoissakin jylläävät miehet. Ensisijaisesti jäsenyritysten toimitusjohtajat tai hallituksen puheenjohtajat edustavat yritystä liiton hallituksessa. Nyt siis Elintarviketeollisuudessa kuvio voi muuttua.

Annikka HurmeAnnikka Hurme johtaa Elintarviketeollisuusliiton hallitusta. Hänen tavoitteenaan on lisätä naisten määrää liiton hallituksessa, mutta tarkkaa numerotavoitetta ei ole.Artyom Geodakyan / TASS /AOP

Elintarviketeollisuudella ei ole tavoitetta, miten naisten ja miesten välinen tasa-arvo toteutuu liiton hallituksessa. Sen sijaan hallituspaikoissa tavoitellaan eri kokoisten yritysten sekä toimialojen, kuten leipomojen tai meijerien välistä tasapainoa.

Annikka Hurme pitää liiton hallituksen sukupuolijakaumaa tärkeämpänä sitä, miten yrityksissä toteutetaan tasa-arvoa. Siis: sekä naisia että miehiä on eri tehtävissä, kaikille työntekijöille tarjotaan vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia monipuolisesti. Näin on tehty Hurmeen mukaan hänen johtamassaan Valiossa.

Hurmeella on kyllä tavoite liittonsa hallitustakin varten: lisää naisia.

– Jos mennään vuosi kerrallaan, niin meidän pitää lisätä naisten määrää hallituksessa. Lukumääratavoitetta ei ole.

Nainen johtaa Teknologiateollisuutta, naisia tuli lisää hallitukseen

Entäpä sitten muut työnantajaliitot.

Kuten kerrottu, Kaupan liiton hallituksen naismäärä kaksinkertaistui viime vuodesta nykyiseen kahteen. Mutta liitto on silti yhä työnantajaleirin häntäpäässä. Vuonna 2017 Kaupan liiton hallituksessa oli sentään neljä naista.

Tilastografiikka naisten ja miesten määrästä työmarkkinajärjestöjen hallituksissa.

Kaupan alan työntekijöistä suunnilleen puolet on naisia ja puolet miehiä. Kaupan liiton toimitusjohtaja on sentään nainen, entinen pääministeri Mari Kiviniemi.

Kemianteollisuuskin kuuluu niihin työnantajaliittoihin, joiden hallituksessa naisten määrä väheni. Viime vuonna oli kahdeksan naista, tänä vuonna viisi. Koko hallituksen jäsenmäärä pieneni kahdella. Naisten määrä tipahti siis vielä enemmän.

Tilastografiikka naisten ja miesten määrästä työmarkkinajärjestöjen hallituksissa.

Teknologiateollisuus nosti naisten määrää hallituksessaan, viime vuonna neljä, tänä vuonna kuusi.

Vuosi sitten Ylen haastattelussa Teknologiateollisuuden hallituksen puheenjohtaja Marjo Miettinen myönsikin, että sukupuolijakauma oli huono. Nyt naisten määrä on lisääntynyt.

Tilastografiikka naisten ja miesten määrästä työmarkkinajärjestöjen hallituksissa.

Miettinen jatkaa hallituksen johdossa. Hän oli valintansa jälkeen reilu vuosi sitten ensimmäinen nainen Teknologiateollisuuden johdossa.

Tilastografiikka naisten ja miesten määrästä työmarkkinajärjestöjen hallituksissa.Tilastografiikka naisten ja miesten määrästä työmarkkinajärjestöjen hallituksissa.

Kiinteistötyönantajat oli vuosi sitten työnantajaliitoista hyvin lähellä tasaista nais–mies -jakaumaa. Hallituksessa oli neljä naista ja kuusi miestä. Nyt tilanne on muuttunut: kaksi naista ja kahdeksan miestä.

Tilastografiikka naisten ja miesten määrästä työmarkkinajärjestöjen hallituksissa.Tilastografiikka naisten ja miesten määrästä työmarkkinajärjestöjen hallituksissa.Tilastografiikka naisten ja miesten määrästä työmarkkinajärjestöjen hallituksissa.

Hyvinvointiala ansaitsisi halin naisten ja miesten tasa-arvossa

Kaiken kaikkiaan vertailun ainoana työnantajaliittona tasaiseen nais–mies -jakaumaan yltää yksityisen sosiaali- ja terveysalan työnantajaliitto Hyvinvointiala HALI. Miehiä ja naisia on liiton hallituksessa saman verran.

Tilastografiikka naisten ja miesten määrästä työmarkkinajärjestöjen hallituksissa.

Sosiaali- ja terveysalalla, jota Hyvinvointiala työnantajaliittona edustaa, naisten osuus työntekijöistä on kahdeksankymmenen prosentin suuruusluokkaa. Siis neljä työntekijää viidestä on naisia.

Siinä olivat työnantajia koskevat rätingit.

Siirrytäänpä sitten ihmettelemään työntekijäliittojen hallitusten nais- ja miesjakaumaa tasa-arvon vinkkelistä.

Samu SaloSamu Salon johtamassa Insinööriliitossa oli hallituksessa vuosi sitten neljäsosa naisia, nyt kymmenesosa.Mika Pakarinen / Insinööriliitto

Työntekijöiden Insinööriliitossa naisten määrä romahti hallituksessa

Työntekijäliitoista Insinööriliitossa naisten määrä hallituksessa on tipahtanut kolmesta yhteen. Liiton hallituksessa on nyt yksi nainen ja kymmenen miestä. Naisen osuus hallituksen jäsenmäärästä on yhdeksän prosenttia. Insinöörikunnasta naisia on 15 prosenttia.

– Ei se nyt tietysti hyvä kehitys ole, mutta tavoitteena on, että hallituksessa on sitä osaamista, mitä tarvitaan, liiton puheenjohtaja Samu Salo kertoo.

Tilastografiikka naisten ja miesten määrästä työmarkkinajärjestöjen hallituksissa.

Liiton vaalipiirit valitsevat itsenäisesti ehdokkaat liiton hallitukseen. Vaalipiirien kesken ei välttämättä keskustella valittavista.

– Jos nyt sattuu käymään näin, että kaikki vaalipiirit ehdottavat miestä, siinä ei ole paljon tehtävissä.

– Ei meillä Insinööriliitossa ole keskustelua, tulisiko olla tasa-arvoa edistävät kiintiöt, että kumpaakin sukupuolta tulisi olla joku tietty määrä, Samu Salo sanoo.

Salon mukaan naisten osuus Insinööriliiton hallinnon eri tehtävissä on kuitenkin suurempi kuin jäsenistössä naisten osuus.

Insinööriliiton jäsenistä suurin osa on ammattikorkeakoulusta (AMK) valmistuneita insinöörejä. Insinööriopiskelijoista on naisia noin viidesosa. Liitossakin on tehty työtä, jotta naiset saataisiin opiskelemaan tekniikkaa.

Entäpä muut työntekijäliitot?

Rakennusliiton hallituksessa naisten osuus kasvoi

Miesvaltaisella rakennusalalla on naisten osuus lisääntynyt työntekijäliiton hallituksessa.

Tilastografiikka naisten ja miesten määrästä työmarkkinajärjestöjen hallituksissa.

Viime vuonna Rakennusliiton hallituksessa oli naisten osuus viitisen prosenttia, nyt kolmetoista. Parin vuoden takaisen tiedon mukaan liiton jäsenistä oli naisia seitsemisen prosenttia.

Tilastografiikka naisten ja miesten määrästä työmarkkinajärjestöjen hallituksissa.

Kaikissa työntekijäliitoissa ei ole muutoksia viime vuoteen verrattuna. Tätä selittää se, että liitoissa hallitusten toimikaudet voivat olla useampivuotisia.

Tilastografiikka naisten ja miesten määrästä työmarkkinajärjestöjen hallituksissa.

Naiset enemmistönä kuuden työntekijäliiton hallituksessa

Naisvaltaisia työntekijäliittojen hallituksia on esimerkiksi teollisuuden, rahoituksen ja tietotekniikan asiantuntijoiden Ammattiliitto Prossa, Tekniikan akateemisissa, Palvelualojen ammattiliitto PAMissa sekä Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:ssä.

Naisten osuus näiden liittojen hallituksissa vaihtelee 52 prosentista 64 prosenttiin.

Esimerkiksi Ammattiliitto Prossa jäsenistä on naisia hieman yli puolet. Siis suunnilleen samassa suhteessa kuin liiton hallituksessa on naisia.

Tilastografiikka naisten ja miesten määrästä työmarkkinajärjestöjen hallituksissa.Tilastografiikka naisten ja miesten määrästä työmarkkinajärjestöjen hallituksissa.Tilastografiikka naisten ja miesten määrästä työmarkkinajärjestöjen hallituksissa.Tilastografiikka naisten ja miesten määrästä työmarkkinajärjestöjen hallituksissa.

Erityisesti hoitoalalla naiset jylläävät, myös jäsenistössä

Hoitoalalla naiset jyräävät miehet työntekijäliittojen hallituksissa. Mutta niin jyräävät jäsenistössäkin.

Tehyn hallituksessa miehiä on viidesosa, mutta liiton jäsenistössä alle kymmenesosa.

Tilastografiikka naisten ja miesten määrästä työmarkkinajärjestöjen hallituksissa.Tilastografiikka naisten ja miesten määrästä työmarkkinajärjestöjen hallituksissa.

Lähi- ja perushoitajaliiton hallituksessa on yksi mies. Hänen osuutensa hallituksessa vastaa suunnilleen miesten osuutta liiton jäsenistä.

Voit keskustella jutusta keskiviikkoon 26.2.2020 kello 23 asti.

LUE LISÄÄ:

Kaupan liiton hallitukseen valittiin ensi vuodeksi 19 miestä ja 1 nainen – Miehet hallitsevat työnantajaliittoja

Pekkoja, Ristoja ja Heikkejä – Ylen selvitys kertoo, että miehet täyttävät edelleen Suomen suurimpien yritysten johdon

( Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset)

Fasistiksi itseään kutsunut Toni Jalonen erotetaan perussuomalaisista – Halla-aho ei hyväksy puolueen nuorisojärjestön toimintaa

Perussuomalaiset aikovat erottaa fasistiksi itseään kuvailleen perussuomalaisten nuorten toisen varapuheenjohtajan Toni Jalosen. Porilainen Jalonen kertoo viikonloppuna sosiaalisessa mediassa levitetyssä videossa olevansa fasisti.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos vahvistaa Yle Uutisille, että erottamisprosessi laitetaan käyntiin.

– Tällaiselle toiminnalle ei ole sijaa kansanliikkeessä. Käsittelemme asiaa seuraavassa puoluehallituksen kokouksessa, Grönroos toteaa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoo, ettei ole nähnyt Jalosen koko puheenvuoroa, mutta hän ei pidä fasistipuheita "kovin yllättävinä suhteutettuna aiempiin ulostuloihin".

Jalonen kuuluu PS-nuorten puheenjohtajistoon eli ei ole rivijäsen. Halla-aho kiistää, että perussuomalaisilla olisi kuitenkaan yhteyttä fasismiin.

– Perussuomalaisilla ei ole sen ihmeempää yhteyttä fasismiin kuin millään muullakaan puolueella. Puolueen johto on tehnyt täysin selväksi sekä puolueen sisäisesti että julkisuuteen, että fasistisilla ja kansallissosialistilla linjauksilla ei ole tilaa perussuomalaisissa, Halla-aho vastaa.

Jalonen sanoo STT:lle, ettei irtisanoudu fasismia koskevasta lausunnostaan. Hän sanoo lausunnon edustavan häntä itseään, ei PS-nuoria.

Halla-aho ei hyväksy nuorisojärjestön toimintaa

PS-nuoret menettivät jo aiemmin valtionapunsa, kun heidän viestintänsä arvosteltiin luoneen tummaihoisia henkilöitä kohtaan vihamielisen ja halventavan ilmapiirin. Maanantaina perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Asseri Kinnunen jätti tuomitsematta Jalosen fasismi-lausunnon, vaikka arvostelikin sitä.

Halla-ahon mukaan puolue ei hyväksy nuorisojärjestöltään tällaista toimintaa.

– Ei, ja puolue on nyt viimeisten kahden vuoden aikana tehnyt tämän toistuvasti selväksi nuorisojärjestölle, että fasistisilla ja kansallissosialistisilla linjauksilla ei ole sijaa perussuomalaisissa emmekä hyväksy sitä, että edes itsenäinen nuorisojärjestö perussuomalaisten logon alla tekee tällaisia ulostuloja, Halla-aho vastaa.

Halla-aho vetoaa siihen, että nuorisojärjestössä on käynnissä sääntöjen muuttaminen, jossa järjestön ja puolueen jäsenyys sidottaisiin toisiinsa.

– Puolueella olisi mahdollisuus puuttua siihen, että järjestön tai puolueen nimissä tehdään ulostuloja, joita ei voi hyväksyä, Halla-aho perustelee.

Nuorisojärjestöllä on tulossa yleiskokous, joka tekee sääntöuudistuksesta päätöksiä. Halla-aho sanoo, että puolue määrittelee ratkaisujen pohjalta suhteensa nuorisojärjestöön.

PS-nuorten puheenjohtaja: Emme aja fasismia – toki oma asia mitä päässään ajattelee

Perussuomalaisten nuorten Asseri Kinnunen sanoo Ylelle, että Jalosen lausunto ei edusta järjestön virallista kantaa. Kinnunen sanoo myös, ettei Tomi Jalonen ollut Viron Etnofuturon-konferenssissa perussuomalaisten virallinen edustaja.

– Se oli huolimaton ja typerä lausunto. Olemme kansallismielinen liike, joka vaikuttaa parlamentaristisesti ja demokratian kautta.

Ylen tavoittaessa puheenjohtaja Kinnusen, ei nuorisojärjestöllä ollut vielä tietoa Jalosen erottamisaikeista.

– Puolue tekee nyt sitten sen, minkä parhaaksi näkee.

Kinnunen sanoo, että jäsenistö on laaja, noin 2300 jäsentä.

– Meille mahtuu kaikenlaisia näkemyksiä nationalismista. Järjestö ei ole fasistinen eikä aja fasismia, mutta on jokaisen oma asia, mitä päässään ajattelee.

Opetus- ja kulttuuriministeriö aikoo selvittää

Opetus- ja kulttuuriministeriöstä kerrotaan STT:lle, että ministeriössä aiotaan selvittää, johtavatko Jalosen puheet toimenpiteisiin.

Nuorisojärjestö sai tälle vuodelle valtionavustusta 91 000 euroa. Järjestön aiemmin menettämä avustus vuodelle 2019 oli 115 000 euroa.

( Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset)

Puolustusministeri: Varusmiesten kelpoisuusvaatimuksia voitaisiin höllentää – perinteisen taistelijakoulutuksen rinnalle uusia koulutuslinjoja

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan lähiviikkoina työnsä aloittava asevelvollisuuden kehittämistä pohtiva parlamentaarinen työryhmä selvittää muun muassa, voisiko varusmiesten palveluskelpoisuusvaatimuksia uudistaa siten, että palvelukseen voitaisiin hyväksyä hieman nykyistä heikommallakin fyysisellä kunnolla.

Ministerin mukaan nykyiset varusmiehille asetetut palveluskelpoisuusvaatimukset ovat varsin tiukkoja.

– Osa niistä, jotka haluaisivat päästä sisään, eivät pääse suorittamaan asepalvelusta heikon fyysisen kuntonsa vuoksi.

Työryhmän keskeisimpiä tehtäviä on etsiä keinoja siihen, miten Suomen yleiseen asevelvollisuuteen perustuvalle puolustukselle turvataan riittävän suuri reserviläisten joukko ikäluokkien pienentyessä.

– Samalla tietysti toivon, että hieman suurempi osa nuorista naisista suorittaisi vapaaehtoisen asepalveluksen tulevaisuudessa, Kaikkonen sanoo.

Reserviläisliiton toiminnanjohtaja Olli Nyberg sanoo olevansa ministerin kanssa samoilla linjoilla.

– Suomessa on ollut niin, että kaikista on yritetty kouluttaa eturivin taistelijoita ja kaikki eivät siihen suinkaan kykene.

Nyberg toteaa, että tämä on turhaa, koska kaikki sodanajan tai rauhanajankaan tehtävät eivät tällaista tasoa vaadi.

Puolustusministeri Antti Kaikkosen mukaan toinen tie riittävän reservin turvaamiseksi on saada nykyistä suurempi osa palvelukseen astuneista suorittamaan palveluksensa loppuun saakka.

Nykyisellään jopa kolmannes ikäluokasta ei suorita varusmiespalvelusta. Tämä joukko karsiutuu joko kutsunnoissa tai palveluksen aikana.

Kaikkonen: Koulutuskin kaipaa uudistamista

Kaikkosen mukaan paitsi palveluskelpoisuusvatimuksia myös varusmiesten koulutusta voitaisiin uudistaa. Hän sanoo, että tämän päivän taistelu ei ole vain sissitoimintaa tai kaupunkitaistelua, vaan varusmiehiä tarvitaan monenlaisiin tehtäviin.

Kaikkosen mielestä pitäisi pohtia, voitaisiinko Puolustusvoimien koulutusta uudistaa siten, että perinteisen tastelijakoulutuksen rinnalle tulisi entistä enemmän uusia koulutuslinjoja esimerkiksi huolto- kuljetus- hallinto- ja kyberturvallisuuden tehtäviin.

Tämä voisi hyödyttää Puolustusvoimia ja avata mahdollisuuksia niille, jotka eivät nykyisin kriteerein pääse suorittamaan varusmiespalvelusta tai kykene viemään sitä loppuun saakka.

Reserviläisliiton toiminnanjohtajan Olli Nybergin mukaan varusmiesten koulutuspolut voisivat hyvin poiketa toisistaan, koska nykyisin tarjolla olevat tehtävätkin poikkeavat huomattavasti toisistaan.

– Puolustusvoimissa on vaikka kuinka paljon tehtäviä, jotka eivät eturivin kuntoa vaadi, Nyberg sanoo.

Poliittisen tahdon pitää ylittää rajat

Puolustusministeri Kaikkosen mukaan tarkoitus on nyt rauhassa ja huolella pohtia asevelvollisuuden kehittämistä.

Jos uudistuksiin lähdetään, niin poliittisen tahdon pitää ylittää hallituksen ja opposition rajat.

– Hallitukset vaihtuvat, mutta tarvitsemme aina uskottavan puolustuksen, Kaikkonen sanoo.

Työryhmän on määrä saada mietintönsä valmiiksi ensi vuoden syksyyn mennessä.

Korjattu 24.2. klo 13.29: Jutussa luki aiemmin, että kolmannes varusmiespalveluksen aloittaneista miehistä keskeyttää palveluksen. Näin ei ole, vaan yhteensä kolmannes ikäluokasta ei suorita varusmiespalvelusta: tämä joukko karsiutuu joko kutsunnoissa tai palveluksen aikana.

Lue myös:

Armeijan käymättömyydestä nousi haloo – Katso varusmiespalveluksen aloituksen erot maakunnittain: Kaakkois-Suomi paras, Pirkanmaa heikoin

Puolustusministeri on valmis harkitsemaan kutsuntojen ulottamista naisiin – Kaikkonen uskoo yleiseen asevelvollisuuteen mutta kaipaa lisää sotilaita

( Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset)

Onko Suomen hävittäjähankinta vain miljardien eurojen fitness-kisa, jossa huipputaitavat konsultit ohjailevat mediaa?

Satakunnan lennoston tukikohdassa Pirkkalassa on reilun kuukauden aikana peilaillut viisi harvinaista komistusta. Ensin nähtiin brittiläistä ja ranskalaista tyyliä, sitten pohjoismaista sulavuutta ja lopuksi esille pääsivät amerikkalaiset lihaskimput.

Eurofighter, Rafale, Gripen, F-35 ja Super Hornet ovat nimiä, jotka saavat median takuuvarmasti liikkeelle.

Kävin itse toimittajana Pirkkalassa tutustumassa niistä yhteen.

Journalisteja HX-hankkeen tiedotustilaisuudessa Satakunnan lennoston tiloissa. HX-hankkeen tiedotustilaisuudessa Satakunnan lennoston tiloissa hämmästelin, miten hyvin lentäjät ja lentokonevalmistajan edustajat osasivat tarinansa kertoa.Petteri Bülow / Yle

Nykyaikaiset hävittäjät ovat minulle, ja ehkä monelle muullekin, hyvin monimutkaisia. Näin siitä huolimatta, että olen seurannut puolustusteollisuutta ja alan kansainvälisiä julkaisuja toimittajana todella pitkään.

Käytännössä joudun siis usein juttua tehdessä tukeutumaan vähintään jossain määrin siihen, mitä koneiden valmistajat kertovat tai mitä on julkaistu ulkomaisissa tiedotusvälineissä.

Suomessa puolustusteollisuuden julkista tarkastelua hankaloittaa vielä se, että täällä ei juurikaan ole riippumattomia alan asiantuntijoita.

Meille toimittajille tarjotaan tuon tuosta matkoja konetehtaille ja joskus sotilastukikohtiin. Itse olen käynyt Saabin tehtailla Ruotsissa kahdesti.

Toki valtaosa tiedotusvälineistä maksaa matkansa itse mutta muu kestitseminen, kuten ruokailut, menevät hävittäjävalmistajan piikkiin.

Markus MykkänenMonet poliitikot ovat siirtyneet viestintä- tai konsulttitoimistojen palvelukseen. Median olisi kiinnitettävä yhä enemmän huomiota kriittiseen ja läpinäkyvään journalismiin, Markus Mykkänen sanoo. Jyväskylän yliopisto

Näennäisesti avointa viestintää

Jyväskylän yliopiston tutkijatohtori Markus Mykkänen on seurannut meneillään olevan hävittäjäkaupan uutisointia. Hän sanoo huomanneensa, että jutuissa korostuvat hävittäjien hyvät puolet.

– En ole nähnyt, että huonoja puolia olisi kovin paljon käsitelty.

Mykkänen arvelee, että yksi syy kritiikin vähyyteen on kokemuksen puute. Hävittäjäkauppoja tehdään harvoin eikä toimituksilla ole niistä juurikaan rutiinia.

Käytännössä toimittajat joutuvat usein luottamaan niihin asiantuntijoihin, joita Puolustusvoimat tai hävittäjien valmistajat heille järjestävät.

– On esittelytilaisuuksia, joissa lentäjä tai kokenut asiantuntija kertoo, miksi juuri tämä kone on erinomainen vaihtoehto.

Mykkänen uskoo, että median eteen tuotuja haastateltavia on koulutettu etukäteen kertomaan sopivia tarinoita. Lisäksi hävittäjien esittelymateriaali ja kuvat tulevat yleensä suoraan valmistajilta.

Mykkänen johtaa Jyväskylän yliopistossa tutkimushanketta Journalistit lobbaamisen kohteena. Hankkeessa selvitetään, kuinka mediaa käytetään päätöksenteossa ja kuinka toimittajiin kohdistetaan vaikuttajaviestintää.

Edellinen hävittäjävalinta oli yllätys

Edellisen kerran vastaava hävittäjähankinta tehtiin kolmisenkymmentä vuotta sitten. Myös silloin kauppa sai runsaasti tilaa tiedotusvälineissä.

Toukokuussa 1992 valtioneuvosto tiedotti, että Suomen uudeksi hävittäjäksi on valittu amerikkalainen F/A-18 Hornet. Se ei alkuun ollut edes kilpailussa mukana.

Journalisteja HX-hankkeen tiedotustilaisuudessa Satakunnan lennostossa.Nykyisin hävittäjistä on tarjolla paljon enemmän tietoa ja kuvia kuin ennen. Silti tiedottaminen voi olla vain näennäesesti avointa.Petteri Bülow / Yle

Kovin hyvin media ei tuolloinkaan pysynyt mukana kaupan käänteissä, todetaan viime keväänä Turun yliopistossa tarkastetussa pro gradussa.

Aatusamuli Petäjän kirjoittamassa opinnäytetyössä todetaan, että lehdistössä Hornetin valintaan ei juurikaan uskottu.

Esimerkiksi vielä maaliskuussa 1992 suurehkossa maakuntalehdessä julkaistiin juttu, jossa kilpailun voittajaksi veikattiin JAS 39 Gripeniä. Juttu ilmestyi vain pari kuukautta ennen voittajan julkistamista.

Gripen oli ilmeisesti pudonnut pelistä jo aikoja sitten.

Ilmavoimien silloinen komentaja Heikki Nikunen kertoo Ylelle, että Hornetin suorituskyky oli tiedossa jo ennen virallista vertailua mutta silloisten hintatietojen mukaan Suomen määrärahat näyttivät riittämättömiltä.

Nikunen pitää ymmärrettävänä, että media ei uskonut Hornetin valintaan.

–Valinnan yllätyksellisyys johtui varmasti siitäkin, ettei kone ollut mukana ensimmäisellä kierroksella.

Lehdistö pystyi kuitenkin vain arvailemaan koneiden hintoja, sillä valmistajat salasivat tiedot, Petäjä kirjoittaa gradussaan.

Mediassa arvioitiin, että Hornetin hankinta maksaisi korkeintaan 10 miljardia markkaa. Tämäkin näyttää menneen pieleen. Vuonna 1995 Heikki Hiilamo ja Simo Sipola laskivat kirjassaan Aavelasku, että hankintahinnaksi tulee vähintään 16 miljardia markkaa.

Vertailun vuoksi: Puolustusministeriö on ilmoittanut, että nyt tekeillä oleva kauppa maksaa korkeintaan 10 miljardia euroa.

Nikunen muistelee, että Hornetin valinta oli useimmille yllätys, kun tieto tuli julkisuuteen. Yllätystä lisäsi vielä se, että tieto valinnasta ei vuotanut medialle etukäteen.

Nikunen kävi esittelemässä Hornetin valinnan ensin pääesikunnalle, sitten puolustusministeriölle ja puolustusneuvostolle. Sen jälkeen asia meni valtioneuvoston raha-asiain valiokunnalle ja lopuksi valtioneuvostolle.

– Olimme kiitollisia, että tieto ei vuotanut etukäteen. Se olisi todennäköisesti tuottanut paljon väitteitä väärästä ratkaisusta, joiden oikaisuun olisi kulunut aikaa ja energiaa.

Journalisteja HX-hankkeen tiedotustilaisuudessa Satakunnan lennoston tiloissa.Kaikilla hävittäjävalmistajilla on taustatukena suomalaiset viestintätoimistot tai konsultit. Niiltä tulee jatkuvasti uutta materiaalia tiedotusvälineiden käyttöön.Petteri Bülow / Yle

Ammattimaiset viestintätoimistot

Päättäjiin ja mediaan pyritään nyt vaikuttamaan aivan eri tavalla kuin kolmekymmentä vuotta sitten.

Toimittajien määrä on vähentynyt ja vastaavasti yritysviestintään sekä viestintätoimistoihin on palkattu lisää väkeä. Yrityksiä edustavat viestintätoimistot tarjoavat medialle valmiita, hyvin kirjoitettuja tarinoita ja sanavalmiita haastateltavia.

– Tiedotteet ovat kovien ammattilaisten kirjoittamia. Lisäksi ehdotetaan haastateltavia ja ihmisiä, joilta saa lisää tietoa, sanoo tutkijatohtori Markus Mykkänen.

Mykkänen kuitenkin korostaa, että päätöksentekoon vaikuttaminen ei sinänsä ole kielteistä vaan se kuuluu demokratiaan.

– Se on tärkeää, että jutussa ilmenee, ketkä ovat päässeet ääneen ja mitä kautta.

Mykkänen pitää mahdollisena, että nytkin tulee jotain hankintahintoihin tai sopimuksiin liittyvää, jota media ei ole huomannut.

Lue lisää:

Katso, miten Suomen nykyisten Hornetien perillistä testataan – epävarmuus Super Hornetin tulevaisuudesta jatkuu

Gripen E on testeissä Pirkkalassa ja ensi kertaa Ruotsin ulkopuolella – Saab kehuu koneen uudenaikaisuutta, mutta onko se valmis?

Onko amerikkalainen häivehävittäjä hintansa arvoinen? Viisi kysymystä tänään Suomessa testattavasta F-35:stä

Ranskan hävittäjäehdokas testilennoilla Suomen taivaalla – Ranskalaiset korostavat yhteistä EU-puolustusta ja Rafale-hävittäjän taistelunäyttöjä

Katso, miten Eurofighteria testataan Tampereen taivaalla – vanhentuuko kone käsiin, ja 4 muuta keskeistä kysymystä hävittäjäehdokkaasta

Suomi tekee miljardikaupat ja ostaa hävittäjät, joiden toimivuudesta ei ole takeita enää 2040-luvulla – silti ostamatta jättäminen ei ole vaihtoehto

( Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset)

Mekaaniseen metsäteollisuuteen sopu, lakot päättyvät – Twitterissä sanailu jatkui: "Ei kannata keulia"

Pitkään jatkuneessa mekaanisen metsäteollisuuden eli sahojen ja vaneritehtaiden työehtosopimuksia koskevassa työriidassa on saatu sopu.

Sekä työnantajien Metsäteollisuus että työntekijöiden Teollisuusliitto hyväksyivät sunnuntaina valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan kaksi sovintoehdotusta. Vastausten takaraja oli iltapäivällä kello 14.

– Kumpikin osapuoli on hyväksynyt sovintoehdotukset, Piekkala sanoi valtakunnansovittelijan toimistolla.

Samalla hyväksyttiin myös puusepänteollisuuden sopimus. Yhteensä ne koskevat noin 9 000:ää työntekijää.

Sopimusten palkankorotukset noudattavat Piekkalan mukaan samaa tasoa kuin aikaisemmissa sopimuksissa, noin 3,3 prosenttia runsaan kahden vuoden aikana.

Kilpailukykysopimuksen 24 työtunnista luovuttiin, mutta työnantaja voi tietyin ehdoin lisätä palkallista työaikaa kolmen työpäivän verran.

Metsäteollisuus: Tavoitteidemme mukainen

Työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén pitää sopimusta hyvänä. Kiky-tunnit korvataan joustavammilla työaikaratkaisuilla.

– Sopimus on meidän tavoitteidemme mukainen: käyntiaika säilyy, tuottavuus ja joustavuus lisääntyvät. Saamme lisää mahdollisuuksia vuosilomien sijoitteluun ja jatkuvaan käyntiin kustannushelpotuksia paikallisesti sopimalla, Hollmén kommentoi sovittelijan toimistolla.

Sahojen ja vaneritehtaiden tuotannon lisääminen voi tarkoittaa lisätyön tarjoamista eli työllistämistä, Metsäteollisuus tiedotti hetkeä myöhemmin.

Teollisuusliitto: Parasta mitä näissä oloissa oli saatavissa

Takana on kaksi Teollisuusliiton helmikuussa hylkäämää sovintoehdotusta. Nyt hyväksytty paperi on Teollisuusliiton varapuheenjohtajan Turja Lehtosen mukaan edellisiä parempi.

– Nyt saavutettu sopu on parasta, mitä näissä oloissa oli saatavissa. Torjuimme työnantajan tekemät huononnusesitykset.

Työntekijäpuolta hiersi aikaisemmissa ehdotusten hinta kilpailukykysopimuksen 24 työtunnille. Niissä tarjottiin pitkänperjantain ja helatorstain arkipyhäkorvausten poistoa sekä lauantain muuttamista säännölliseksi työajaksi viikoilta, joihin sattuu arkipyhiä.

– Sinne toki jäi vielä erilaisia juttuja, mutta jos verrataan aikaisempaan sovintoesitykseen, tässä korvaukset ovat huomattavasti paremmassa tasapainossa kuin aikaisemmassa, Lehtonen sanoi.

Esimerkksi työajan lyhennyskorvaukset palautettiin kiky-sopimusta edeltävälle tasolle.

Tunteet pinnassa Twitterissä: Entistä ehompi kiky – Ei kannata keulia

Metsäteollisuuden toimitusjohtaja Timo Jaatinen ilahtui sopimuksesta ja kiky-tuntien poiston korvaavista joustoista niin, että twiittasi heti perään kilpailukykysopimuksen jatkuvan alalla "entistä ehompana".

Myös Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja Ilkka Oksala tulkitsi kikyn jatkuvan sopimuksen ansiosta, mutta vain uudessa muodossa.

Juuri sovintoehdotuksen allekirjoittanut Teollisuusliiton Lehtonen sivalsi Jaatiselle ja Oksalalle toivovansa, ettei ratkaisuilla juhlittaisi somessa, viikkoja kestäneiden lakkojen ja työsulun jälkeen. Samassa ketjussa Metsäteollisuuden käytöstä hämmästeli Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala.

Lakot päättyvät heti

Tammikuussa alkaneiden sahojen ja vaneritehtaiden lakot jatkuivat lähes neljä viikkoa, ja neuvottelujen aikana oli myös viikon työsulku.

Lakkoja aletaan Teollisuusliiton Lehtosen mukaan purkaa saman tien, ja työt alkavat viimeistään aamulla.

–Tavoitteena on se, että tänään illalla jo yövuoroon ihmiset pääsevät lähtemään siltä osin kuin heidät tavoitetaan, mutta viimeistään huomenna maanantaina 06 aamuvuorot starttaavat normaalisti.

Pitkään kestäneet lakot ja neuvottelut olivat Lehtosen mukaan raskaat.

– Tämä pääsi osapuolten välillä kärjistymään kovin pahasti. Olen todella tyytyväinen että työtaistelu on saatu lakkaamaan.

( Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset)