Arviointi

Arvioinnin perusteet

TAITOJEN OPPIMINEN 50% (arvosanasta)

T2 Havaintomotoriset taidot
T3 Tasapaino- ja liikkumistaidot
T4 Välineenkäsittelytaidot
T5 Fyysisten ominaisuuksien arviointi, ylläpitäminen ja kehittäminen
T6 Uima- ja vesipelastustaidot

TYÖSKENTELY (50% arvosanasta)

T1 Työskentely ja parhaansa yrittäminen
T7 Turvallinen ja asiallinen toiminta liikuntatunneilla
T8 Vuorovaikutus- ja työskentelytaidot
T9 Toimiminen reilun pelin periaatteella ja vastuunotto yhteisistä oppimistilanteista
T10 Vastuullinen itsenäinen työskentely liikuntatunneilla

ITSEARVIOINTIA TEEMME MYÖS TAVOITTEISTA 11-13
T11
kokemukset omasta kehosta, pätevyydestä ja yhteisöllisyydestä
T12 fyysisen aktiivisuuden ja liikunnallisen elämäntavan merkitys elämässä
T13 yleisiin liikuntaharrastuksiin tutustuminen ja edellytys löytää ns. oma laji




***************************************************************************************************************************************************
Opetussuunnitelmasta:

Oppilaiden kasvamista liikuntaan ja liikunnan avulla tuetaan monipuolisella, kannustavalla ja ohjaavalla palautteella ja arvioinnilla. Ne tukevat oppilaiden myönteistä käsitystä itsestä liikkujana. Palautteessa ja arvioinnissa otetaan huomioon oppilaiden yksilölliset vahvuudet sekä kehittymistarpeet ja tuetaan niitä. Liikunnan opetuksessa ja arvioinnissa tulee ottaa huomioon oppilaan terveydentila ja erityistarpeet.


Liikunnan arviointi perustuu fyysisen-, sosiaalisen ja psyykkisen toimintakyvyn tavoitteisiin. Arvioinnin kohteina ovat oppiminen (liikunnan opetussuunnitelman tavoitteet T2-T6) ja työskentely (tavoitteet T1 ja T7-T10), joten fyysisten kunto-ominaisuuksien tasoa ei käytetä arvioinnin perusteena. Move!-mittausten tuloksia ei myöskään käytetä oppilaan arvioinnin perusteina. Arvioinnissa käytetään monipuolisia menetelmiä siten, että oppilailla on mahdollisuus osoittaa parasta osaamistaan. Oppilaita ohjataan itsearviointiin. Päättöarviointi sijoittuu liikunnassa 9. luokan kevätlukukauden loppuun. Päättöarvioinnilla määritellään, miten oppilas on opiskelun päättyessä saavuttanut liikunnan oppimäärän tavoitteet. Päättöarvosana muodostetaan suhteuttamalla oppilaan osaamisen taso liikunnan valtakunnallisiin päättöarvioinnin kriteereihin. Osaaminen liikunnassa kehittyy kumulatiivisesti. Päättöarvosanan muodostamisessa otetaan huomioon kaikki valtakunnalliset päättöarvioinnin kriteerit riippumatta siitä, mille vuosiluokalle vastaava tavoite on asetettu paikallisessa opetussuunnitelmassa. Oppilas saa arvosanan kahdeksan (8), mikäli hän osoittaa keskimäärin kriteerien määrittämää osaamista. Arvosanan kahdeksan tason ylittäminen joidenkin tavoitteiden osalta voi kompensoida tasoa heikomman suoriutumisen joidenkin muiden tavoitteiden osalta.

Tunneilla teemme sekä itse- että vertaisarviointia ja jaksojen päätteeksi annamme palautetta kyseisen jakson sujumisesta opetuksen tavoitteisiin nähden. 


Arvioinnin osa-alueet tarkemmin kuvattuna numeroittain

LIIKUNNAN ITSEARVIOINTI