Liikuntaleikit

Maa-meri-laiva

Maa-meri laivaa voi leikkiä muilla kielillä nimeämällä juoksupaikat kohdekielellä.

Toinen vaihtoehto on muodostaa juoksualueet kategorioista tai yläkäsitteistä. Maa voisi olla esimerkiksi eläimet, meri ruokasanat ja laiva vaikkapa vaatteet. Ohjaaja tai avustava lapsi voi tällöin huutaa minkä tahansa ruokasanan, vaatekappeleen tai eläimen kohdekielellä, jolloin muiden pitää liikkua sovitulle alueelle. Leikki toimii hyvänä kertauksena opetelluista aiheista!

Jos tilaa on niukasti käytettävissä, voi maa olla esimerkiksi se, kun istutaan lattialla. Meri kun mennään kyykkyyn ja laiva hypätään ilmaan tai seisotaan varpailla. Pienessä tilassa voi myös sopia säännöksi astua askel vasempaan, kun mennääm maalle, askel oikeaan kun mennään merelle ja askel taaksepäin, kun mennään laivaan.

Pyykkipoikanäpistys


Leikkiä varten tarvitaan vähintään yksi pyykkipoika leikkijää kohden sekä tilaa kaikille leikkijöille. Aluksi lapset ottavat parit tai he voivat muodostaa myös kolmen hengen ryhmiä. Ennen aloittamista sovitaan leikkialueen rajat tai piirretään ulkona vaikka jokaiselle porukalle oma pieni rinki, jonka sisällä leikki tapahtuu. Salissa erilaiset viivat voivat muodostaa rajatut alueet.

Leikin ohjaaja mainitsee ja näyttää ruumiinosan tai vaatekappaleen, johon pyykkipoika kiinnitetään. Kun pyykkipojat ovat kiinni, ohjaaja alkaa luetella kohdekielellä ruumiinosia/vaatekappaleiden nimiä. Kun hän mainitsee sen ruumiinosan/ vaatekappaleen, johon pyykkipoika on kiinnitetty, alkavat leikkijät kilpailemaan toistensa pyykkipojista.
Pareittain leikkien yksi erä loppuu siihen, kun toinen menettää pyykkipoikansa. Kolmen ryhmissä voidaan pelata niin kauan, että kaikkien osallistujien pyykkipojat on napattu. Leikkijä saa aina niin monta pistettä, kuin hän on napannut pyykkipoikia. Leikkijät odottavat, kunnes kaikkien parien/ryhmien erät ovat päättyneet. Sitten ohjaaja mainitsee pyykkipojille uuden kiinnityspaikan ja leikki alkaa alusta.

Ennen leikin aloittamista on myös hyvä sopia toiseen koskemisen säännöistä. Rajaamalla jokaiselle parille/ryhmälle pienen alueen vältytään myös suuremmilta yhteentörmäyksiltä. Parien muodostuksessa kannattaa suosia suurinpiirtein samankokoisia, jotta pyykkipojan nappaaminen esimerkiksi piposta olisi helpompaa.

Alla, päällä, takana

Leikissä jokaisella lapsella on esimerkiksi tuoli. Opettaja sanoo kohdekielellä, mihin lapsen pitää mennä. Esim. kun ohjaaja sanoo "tuolin alla", lasten on toteltava käskyä, kunnes seuraava ohje annetaan.
Peliä voi aluksi pelata rennosti, mutta siitä voi tehdä myös nopeuskilpailun. Tällöin hitain käskyn toteuttaja putoaa pois ja pääsee ohjaajan kanssa suunnittelemaan, mikä käsky seuraavaksi annetaan.

Viestileikki

Aluksi päätetään kolme erilaista etenemistyyliä: esim. hyppiminen, uiminen ja ratsastus ja sovitaan millaisin liikkein etenemistyyli tapahtuu.

Lapset jaetaan viestijoukkueisiin.

Joukkueet joko kiertävät jonkun sovitun pisteen ja antavat läpyn seuraavalle etenijälle tai viesti voidaan toteuttaa myös sukkulaviestinä, jolloin puolet joukkueesta on juoksumatkan päässä. Tällöinkin seuraava etenijä lähetetään läpsäyttämällä käteen.

Samalla kun oman joukkueen etenijä on matkassa, häntä kannustetaan hurjasti rytmissä käsiä taputtaen ja samalla huutaen kierroksen etenemistyyliä kohdekielellä" esim. englanniksi "Jump! Jump! Jump! Jump!" "Swim, swim, swim, swim!" "Ride, ride, ride, ride!"

 

Harrastustanssi

Kaikki lapset esittävät omaa lempiharrastustaan musiikin soidessa. Kun musiikki keskeytyy, osoittaa ohjaaja yhtä lasta, joka saa esittää omaa harrastustaan muille. Ohjaaja nimeää harrastuksen kohdekielellä. Muut lapset esittävät hetken tätä harrastusta ja makustelevat sen vieraskielistä nimeä. Kun musiikki taas alkaa, alkavat lapset taas esittää omaa harrastustaan.

Yhdistä ruumiinosat!

Leikissä lapset toimivat pareittain ja yhdistävät ruumiinosia ohjaajan ohjeiden mukaan. Esimerkiksi kun ohjaaja sanoo kohdekielellä "käsi vasten selkää", pitää toisen lapsen käsi laittaa toisen selkää vasten. Myös lapset voivat ehdottaa, mitä ruumiinosia yhdistetään.

Ruumiinosaympyrät

Leikissä ohjaaja kehottaa kohdekiellä lapsia tekemään ympyrän jollain kehonosalalla. Nimetä voi myös useamman kehonosan, jolloin niillä pitää yrittää tehdä ympyrä samanaikaisesti.

Halutessaan joku lapsista voi tulla nimeämään, millä kehonosalla ympyrä tehdään.

Sokean ohjaaminen

Aluksi piirretään sokkelo, joko ulos katuliiduilla tai sisällä esim. maalarinteipillä.
Valitaan yksi johdateltava, jonka silmät sidotaan, jotta hän ei nää sokkeloa. Johdateltavaa harhautetaan pyörittämällä häntä muutaman kerran ympäri.

Muiden tehtävä on ohjata sokeaa, joka liikkuu yhden askeleen aina ohjeen kuultuaan. Jos siis pitää ottaa 3 askelta eteenpäin, ohjaajan toistavat saman ohjeen 3 kertaa.

Kun sokea on päässyt sokkelon loppuun, vaihdetaan osia, ja joku ohjaajista muuttuu ohjattavaksi.

Sanastoa:

Ruotsi
eteenpäin- framåt / suoraan eteenpäin- rakt fram
käänny oikealle-ta till höger
käänny vasemmalle-ta till vänster
bakåt- taaksepäin

Englanti
suoraan eteenpäin- straight ahead
oikealle- right
vasemmalla- left
taaksepäin- backwards

Saksa
suoraan- geradeaus / eteenpäin-vorwärts
oikealle-rechts
vasemmalle- links
taaksepäin- rückwärts /takaisin - zurück

Ranska
suoraan- droit
käänny oikealle- tourner à droite
käänny vasemmalle- tourner à gauche
takaisin- en arrière


Ryöstöleikki

Leikissä osallistujat jaetaan kahteen joukkueeseen, jotka asettuvat jonoihin vastakkain toisiaan n.30m (ota lasten ikä huomioon matkaa valitessa) matkan päähän toisistaan. Ohjaaja tulee keskelle puoliväliin niin, että kummallakin joukkueella on yhtä pitkä matka ohjaajan luo.

Ohjaaja huutaa osallistujille jo ennestään tuttuja sanoja joko vieraalla kielellä tai suomeksi. Oikean käännöksen antanut joukkue pääsee ryöstämään ohjaajalta huivin, käsineet tai jonkin muun ryöstettävän pelivälineen. Se joukkue, joka vie esineen ensimmäisenä omalle puolelleen, voittaa erän. Jokaisen erän kohdalla jonosta seuraava tulee juoksijaksi. Pelin voittaa se joukkue, joka on ensimmäisenä tehnyt vaikkapa kymmenen ryöstöä.

Peliä voi alkaa esimerkiksi numeroilla, väreillä, eläimillä, tekemistä kuvaavilla sanoilla, ruumiinosilla jne.
Ryhmässä on voimaa, joten juokkueenjäsenet saavat auttaa juoksijaa kertomaan oikean sanakäännöksen.

Ilmansuuntaleikki

Maahan teipataan tai laitetaan esim. pahvista tehty iso ympyrä, jonka kehälle merkitään pääilmansuunnat. Leikin alussa opetellaan yhdessä ilmansuuntien nimet vieraalla kielellä. Leikkijät seisovat ympyrän keskellä ja liikkuvat ohjaajan käskyjen mukaan pohjoiseen, etelään, itään tai länteen. Leikkiä voidaan vaikeuttaa ottamalla mukaan myös väli-ilmansuunnat ja jättämällä lopulta merkit pois.

Kapteeni käskee

Ohjaaja tai yksi lapsista on kapteeni. Kun kapteeni sanoo ”Kapteeni käskee...” ja määrää jonkun käskyn, tulee muiden totella ja tehdä kyseinen liike. Jos kapteeni sanoo pelkän käskyn, ilman ”kapteeni käskee”, pelaajat eivät saa totella häntä. Jos joku lapsista tottelee ja tekee liikkeen kyseisessä tilanteessa tai ei tottele silloin kun kapteeni sanoo ”kapteeni käskee”, tämä putoaa. Kun kaikki paitsi yksi lapsista on pudonnut pelistä, tulee viimeisenä jäljelle jääneestä uusi kapteeni.

Loikkis

Leikissä on yksi kotipesä, josta kaikki oppilaat lähtevät loikkimaan sovitun määrän hyppyjä. Yksi lapsista on "loikkis" ja saa hyppiä aina yhden hypyn vähemmän kuin muut. Hänen tavoitteenaan on saada joku lapsista kiinni koskettamalla häntä. Jos "loikkis" saa jonkun kiinni koskettamalla, muuttuu leikki hipaksi ja kiinni jäänyt lapsi yrittää jahdata muita. Jos "loikkis" ei ylety koskemaan ketään, hän huutaa "Tuli on irti!", jolloin hän yrittää itse saada jonkun juoksemalla kiinni, ennen kuin muut ehtivät takaisin kotipesään.

Leikistä on myös toinen versio, jossa "loikkiksella" on pieni keppi, jota hän saa heittää yrittäessään saada jonkun kiinni loikkien jälkeen. Kun hän on heittänyt kepin, muuttuu leikki saman tien hipaksi. Jos hän osuu, tulee toisesta lapsesta "loikkis" ja hän yrittää juosta jonkun toisen kiinni (keppi pitää ottaa mukaan). Jos keppi menee ohi, "loikkiksen" pitää hakea keppi ja yrittää itse saada joku juoksemalla kiinni, ennen kuin muut ehtivät palata kotipesäänsä.

Tässä leikissä voidaan laskea loikat aina vieraalla kielellä.

Neljä seinää

Lapset jaetaan kahden-, kolmen- tai neljänhengen joukkueisiin. Jokainen ryhmä nimetään jonkun numeron, värin tai esim. eläimen mukaan. Ohjaaja huutaa kerralla kahden ryhmän nimet, jolloin lapset lähtevät ketjussa juoksemaan ympäri salia tarkoituksena koskea kaikkia tilan neljää seinää. Se joukkue, joka on nopeimmin koskenut kaikkea seiniä ja palannut maaliin, on voittaja.

Pyöräretki

Lapset istuvat joko tuolilla tai nojaavat kyynärpäillä lattiaan. Ryhmä lähtee yhdessä pyöräretkelle, jolloin ohjaaja antaa vieraalla kielellä ohjeita, miten poljetaan ja minne he polkevat. Esim. hitaasti, hitaammin, nopeammin, niin nopeasti kuin pystyy, jarruta jne.

Tanssi + kehonosat

Kaikki seisovat ensin paikallaan. Kun musiikki alkaa soida, ohjaaja sanoo vuorollaan jonkun vartalonosan, joka vapautuu liikkeelle. Lapset alkavat liikuttaa k.o. kehonosaa musiikin tahdissa. Jatketaan niin kauan, kunnes kaikki kehonosat ovat vapaita. Tämän jälkeen ne taas jäädytetään yksi kerrallaan, vastakkaisessa järjestyksessä.

Tuulileikki

Lapset istuvat pöydän ääressä piirissä, kyynärpäät pöydällä. Kädet ovat puita, sormet puun lehtiä. Ohjaaja antaa ohjeita, kuten ”tuulee”, jolloin lapsien kädet ja sormet alkavat heilua. Ohjaaja antaa ohjeita, liikkuvatko vain sormet tai kädet, nopeammin, hitaammin jne. Kun myrsky tulee, myös kädet heiluvat voimakkaasti. Kun myrsky on ohi, kaikki puut seisovat paikallaan.

Tämän leikin voi tehdä myös seisten, vartaloa apuna käyttäen.