Tieto- ja viestintätekniikka tutkivassa ja luovassa työskentelyssä

Edutornin/musatornin pilottikokemuksetMikä on Edutorni tai musatorni?

"Edutorni on uudenlainen fyysinen oppimisympäristö kouluhin ja oppilaitoksiin, joka koostuu ergonomisesta ja korkeudeltaan sähköisesti säädettävästä kalusteesta, sekä siihen upotetusta oppiainekohtaisesta teknologiasta. Oppimisympäristön konsepti perustuu pitkään pedagogiseen kehitystyöhön ja tutkimukseen. Edutorni mahdollistaa lukemattomia uusia tapoja oppia, opettaa."
(Edutornin Facebook-sivut, )

Musatorni 2016-2017

Musatorni saapui Kuokkalan yhtenäiskouluun syksyllä 2016. Kyseessä on ensimmäinen Mikko Myllykosken luovuttama musatorni peruskoulun opetuskäyttöön. Minun on tarkoitus kartoittaa musatornin mahdollisuuksista ja konkreettisista käytännön ideoista. Torni on luokassa kytkettynä PA:han, jolloin sitä voidaan halutessaan käyttää yhtenä tai monena soittimena. Kokeilemalla oppii parhaiten mitkä jutut toimii ja mitkä eivät. Olemme yhdessä oppilaiden kanssa sopineet, että tyhmää ideaa ei olekaan ja kaikki ideat otetaan huomioon. Tutkitaan ja hutkitaan yhdessä!

Haasteen tornin käytöstä teki, että luokassa on yksi torni ja ryhmissä aina reilut kaksikymmentä oppilasta. Myös se mietitytti, että miten saisin tornista löytyvää ( näin urheilutermein sanottuna ) huipputehoa maksimaalisesti irti opetuskäyttöön. Olin siis innoissani ja vähän peloissani, että miten tämä lähtee liikkeelle. Siksi halusin aloittaa tornin käytön ensiksi valinnaismusiikin ryhmien kanssa.

Aluksi torni herätti oppilaissa hämmenystä ja pientä epäluuloa, mutta pienen esittelyn jälkeen se alkoi selvästi kiinnostaa. Ajatus oli, että oppilaat saisivat ensin itse tutkiskella ja kokeilla tornin mahdollisuuksia. Oppilaat ovat saaneet kukin vuorollaan läträtä” vapaasti tornin kanssa kuulokkeiden kanssa. Muiden kanssa ollaan sitten normaaliin tapaan soitettu ja opeteltu uusia asioita. Myös välituntisin on ollut mukava huomata, että torni selvästi kiinnostaa Koen, että näin torniin tutustuminen on käynyt mahdollisimman tehokkaasti ja vaivattomasti. Oppilaat ovat opettaneet toisilleen tornin saloja ja esitelleet tuotoksiaan kavereilleen. Pikkuhiljaa olemme alkaneet myös ottaa tornia mukaan yhtenä/useana soittimena luokan yhteissoittoon.

Oppilaat käyttäneet Garagebandissa olevia soittimia sekä looppeja. Myös helppo biisien nauhoitus ja säveltäminen on innostanut. Se jaksaa aina positiivisesti yllättää, miten omintakeisia ja hienoja juttuja oppilaat saavat aikaan kun saavat vapaat kädet. Esimerkiksi eräs erittäin vilkas oppilas, jonka on todella vaikea pysyä paikallaan, viihtyi tornin parissa koko kaksoistunnin välitunteineen. Tuntien jälkeen hän innoissaan esitti säveltämänsä kappaleen. Jo pelkästään se, että oppilas, joka ei oikeastaan tiedä musiikin säveltämisestä mitään, saa aikaiseksi jotain aika hienoa musiikkia, on pirun hienoa. Ja tässäkin tapauksessa oppilas teki kaiken itsenäisesti.

Olen sen jälkeen eriyttänyt keskittymisvaikeuksista kärsiviä oppilaita musatornin pariin. He ovat tunnilla ja tekevät musiikkia, mutta eivät häiriinny tai häiritse.

Itseäni on helpottanut myös Beat Time niminen sovellus. Varsinkin seiskojen kanssa kappaleiden harjoittelu sujuu huimasti helpommin, koska sovelluksessa voidaan säätää sekä kappaleen korkeutta, että nopeutta. Esimerkiksi jos opeteltava kappale menee F-mollissa niin muuttamalla se E -molliin voidaan kappale soittaa tutuilla soinnuilla. Samalla se vapauttaa opettajan soitannollisesta vetovastuusta, koska kappaletta voidaan harjoitella soittamalla alkuperäisen päälle. Opettaja pystyy siis kiertelemään luokassa ja auttamaan oppilaita joilla on vaikeuksia pysyä mukana. Myös tempoa voidaan tiputtaa luokan tasoon sopivaksi. Lopuksi kappaletta voidaan soittaa ilman tausta-apuja.Ja jos luokassa on oppilaita, jotka eivät osaa tai halua osata esim. kyseisen kappaleen kitaran/ukulelen/pianon tai muun soittimen sointuja, voin laittaa hänelle ne tornin padilla valmiiksi ja hän pääsee mukaan soittamaan kunhan painaa oikeaan aikaan oikeaa sointua.

Beat time sovellus on suosittu myös koulumme laulajien keskuudessa. Oppilailla on ollut oikeus tulla välituntisin laulamaan musaluokkaan. Sovellus mahdollistaa helpommin oikean sävellajin löytämisen. Otetaan esimerkiksi vaikka koulun joululaulutilaisuus. Sovitaan etukäteen laulajien kanssa kappaleet joita esitetään. Tämän jälkeen he käyvät harjoittelemassa kappaletta itsenäisesti sekä etsivät samalla itselleen sopivan sävellajin. Jo se, että sävellaji on etukäteen katsottu ja laulaja osaa kappaleen hyvin, nopeuttaa ja helpottaa koko juhlayhtyeen harjoitteluprosessia. Olkoon lopullinen sovitus sitten millainen tahansa.

Joulujuhlassa musatorni toimi mukana neljänä soittimena. Oikeita soittimia oli oli piano, cahon , kontrabasso, rytmimuna, kitara, laulut ja ukulele. Musatornista tuli sello, huilu, mattopad, ja erilaisia rytmejä. Täytyy sanoa, että homma kuulosti todella hyvältä.

Musatorni on ollut soittimena mukana myös koulumme joulukirkossa , ystävänpäiväjuhlissa ja kevätkonsertissa. Sen monikäyttöisyys on yllättänyt todella positiivisesti.

Vuoden aikana oppilaat ovat saaneet vapaasti käydä säveltämässä omia sävellyksiään aina välituntisin ja sovittuina aikoina. Olen auttanut aina tarpeen mukaan. Musatorni on toiminut erinomaisesti MONO-töiden tekemiseen. Viime vuoden aikana eri ryhmät käyttivät musatornia Suomi 100.v töidensä säveltämiseen Lopputuloksia tuli laidasta laitaan ja muutama omasta mielestäni erittäin hyväkin.

Ensi vuonna on uuden OPS:in hengessä tarjolla sävellyskurssi ja pelien koodamisen lisäksi äänimaailman luomista omiin peleihin. Tässä musatorni on isossa roolissa. Täytyy todeta, että torni on ylittänyt kaikki odotukset ja toivonkin, että niitä saisi pysyvästi lisää. Ja joka kouluun!

Raine Kuusikko

Kuokkalan yhtenäiskoulu ( 7-9 )

Musiikki

Hankkeen blogi

Apple classroom 26.4.2016

Oppimisympäristö kehitetty. Ei vielä julkaistu. Julkaistaan Huhtikuun lopussa.

Käytetään jaettuja ipadjä.

Hallitaan MDM:llä

Kuusi oppilasta voi olla suoraan käyttämässä samaa ipadiä kuin omaansa. Siis omilla asetuksillaan.

Jos enemmän niin jutut löytyy pilvestä.

Kukin kirjautuu omalla tunnuksellaan. Siis käyttävät tietyä padiä aina.

Kuvia appstoressa nimellä oppitunti.

School management

Voidaan hallita laitteita ja käyttäjiä ja ohjelmia

Managed apple id:

Hallitaan keskitetysti ei siis oppilaat itse.

Tunnukset suoraan ad:stä tai primuksesta cvs:nnä

Miten valmistella ympäristö?

Wifi kaikkialle

Caching server helpottaa verkon kuormaa, voi olla koululla jo oleva Mac. Siihen ladataan vain tietty ohjelmisto jonka lisenssi maksaa noin 20€. Ei siis tarvita sitä arvokasta erillisboksia jota ilona-it tarjosi.

Kaikki data tallennetaan uloskirjautumisen yhteydessä.

Paljonko tilaa tarvitaan yhdellä laitteella?

  1. Enroll you school
  2. Laitteet, henkilöt ja ohjelmat
  3. .........

Hallinnassa ei oikeastaan mitään uutta AW: n verrattuna.

Hienoa on luokkien luominen ja jaettujen laitteiden käyttö.

School manager tulossa tässä kuussa

Www.apple.fi/education/it


Käyttöön otto ja hallinta:

Kaikki jutut tehdään selaimella.

Csv lataus tunnuksille. Ei vielä muuten.

Kaikki ryhmät erikseen. Myös luokat csvnä

Ei luo sähköposti tunnuksia, ne lisätään erikseen.

Ope tekee sp lisäyksen ja ylläpitää luokkaansa.

Voi printata tunnukset.

Ainoastaan prosessorinopeus rajoittaan käyttöä erilaisten iPadien käyttöä. Käytännössä uusimmat versiot toimii parhaiten esim. Air, mini4 . Jaettuna laitteena kirjautumisen yhteydessä kuluu jonkin verran aikaa. Jos aika liian pitkä, ei hyvä juttu.


HUOM!
AW:n toimittaja on luvannut että heidän järjestelmänsä tulee tukemaan tätä systemiä.

Oppimisympäristöhankkeiden kehittämispäivä Helsingissä 6.11.2014 jatko-osa

PÄÄMINISTERIKIN REAGOI
Räntäsateisena torstai-aamuna kävelimme Sutisen Riinan kanssa pitkin Hakaniemen rantaa Opetushallituksen jämäkkään rakennukseen. Kukaan ei tarjonnut salmiakkia. Tavoitteena oli Jarkko Lampisen opastamana kuunnella korvat tarkkana ja silmät auki, mitä muualla tapahtuu, verkostoitua ja kertoa omista hankkeistamme, joista kaksi on OPH:n rahoittamia, yksi Opetusministeriön.

Pääministeri Alexander Stubb totesi yhdeksän maan pääministerimiitissä, että koulujen on digitalisoiduttava. ”Lasten digitaalisesta maailmasta 95 prosenttia tapahtuu luokkahuoneiden ulkopuolella”, hän huomautti (Ksml 8.11.14). Lisätään tähän oma-aloitteisesti vielä varhaiskasvatus ja esiopetus, sillä olemme samaa digitaalisen opintien bittijatkumoa. Pääministeri oli löytänyt ytimen, luovassa ja tutkivassa työskentelyssä oppiympäristö muuntautuu sulavasti minne vain. Pääministerin visiointi on kohdillaan, mutta rahoitus ei.

OPH:n hankerahoitusta on jouduttu pienentämään 50 prosentilla vuodesta 2011. Juho Helminen OPH:sta kertoi, että laatua haetaan, mutta rahaa ei ole. Osaamiskuilu syvenee. Tästä huolimatta ei kannata palata sähkökirjoituskoneeseen eikä faxiin, positiivinen asenne vie eteenpäin ja luovuus korvaa materiaalisia puutteita. Ainakin jonkin verran.

VERKOSTOJA JA YKSIMIELISYYTTÄ
Digioppiminen on tarkoitus viedä sinne, miksi teemme töitä. Oppilaat ovat keskiössä. Tätä OPH muistutti useaan otteeseen. Työryhmäkeskusteluissa vaasalaisten –niin ruotsin- kuin suomenkielinenkin opetus -, kuopiolaisten sekä varkauslaisten kanssa olimme yksimielisiä siitä, että kunnat ja kaupungit tarvitsisivat ehdottomasti digitaaliseen oppimiseen keskittyvän työntekijän tai työntekijät, jotka keskittyisivät kouluttamaan opetushenkilöstöä joka tasoilla sekä kulkemaan aina muutaman askeleen edellä, niin nopeasti digitaalinen maailma vyöryttää muutostaan. Vaasassa tätä onkin jo toteutettu, mutta pitkäjänteisyyttä ei kaiketi vielä ole näkyvissä. Office365 on heillä jo tiiviisti käytössä.

Jyväskylän eHipsu-hanke (hankerahoituksen kohteena oli tablettien hankkiminen esiopetusryhmiin) herätti mukavasti positiivista huomiota. OPH:n Kristian Smedlund kirjasi hankkeemme tarkasti ylös. Jyväskylän varhaiskasvatukselle tehty ict-strategia on syytä laittaa jakoon verkkoon. Kuten kaikki meidän hankkeemme, kuten tämän olemme linjanneetkin. Smedlundin mukaan verkostoituminen kansallisesti sekä kansainvälisesti on hankerahoitusten ydinkärkiä. OPH toimii sparraajana. Ja heidän sivuilleen päätyvät bittimäisessä pähkinänkuoressa myös kaikki se, mitä täällä Jyväskylässä digityöskentelyssämme saamme aikaiseksi. Lisäksi OPH toivoo, että hankkeet tuottavat erilaisia tutkimuksia. eHipsu-projekti onkin jo poikinut muutaman lopputyön sekä Jyväskylän Yliopisto on aktiivisesti mukana hankkeessa. Do the networking!

Räntäsateisena iltapäivänä loikimme lätäköiden yli pitkin Hakaniemenrantaa kohti rautatieasemaa pää täynnä hankkeita ja ohjeistuksia. Eikä kukaan vieläkään tarjonnut salmiakkia.

Oppimisympäristöhankkeiden kehittämispäivä Helsingissä 6.11.2014

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä