Oppimisympäristöhankkeiden kehittämispäivä Helsingissä 6.11.2014 jatko-osa

PÄÄMINISTERIKIN REAGOI
Räntäsateisena torstai-aamuna kävelimme Sutisen Riinan kanssa pitkin Hakaniemen rantaa Opetushallituksen jämäkkään rakennukseen. Kukaan ei tarjonnut salmiakkia. Tavoitteena oli Jarkko Lampisen opastamana kuunnella korvat tarkkana ja silmät auki, mitä muualla tapahtuu, verkostoitua ja kertoa omista hankkeistamme, joista kaksi on OPH:n rahoittamia, yksi Opetusministeriön.

Pääministeri Alexander Stubb totesi yhdeksän maan pääministerimiitissä, että koulujen on digitalisoiduttava. ”Lasten digitaalisesta maailmasta 95 prosenttia tapahtuu luokkahuoneiden ulkopuolella”, hän huomautti (Ksml 8.11.14). Lisätään tähän oma-aloitteisesti vielä varhaiskasvatus ja esiopetus, sillä olemme samaa digitaalisen opintien bittijatkumoa. Pääministeri oli löytänyt ytimen, luovassa ja tutkivassa työskentelyssä oppiympäristö muuntautuu sulavasti minne vain. Pääministerin visiointi on kohdillaan, mutta rahoitus ei.

OPH:n hankerahoitusta on jouduttu pienentämään 50 prosentilla vuodesta 2011. Juho Helminen OPH:sta kertoi, että laatua haetaan, mutta rahaa ei ole. Osaamiskuilu syvenee. Tästä huolimatta ei kannata palata sähkökirjoituskoneeseen eikä faxiin, positiivinen asenne vie eteenpäin ja luovuus korvaa materiaalisia puutteita. Ainakin jonkin verran.

VERKOSTOJA JA YKSIMIELISYYTTÄ
Digioppiminen on tarkoitus viedä sinne, miksi teemme töitä. Oppilaat ovat keskiössä. Tätä OPH muistutti useaan otteeseen. Työryhmäkeskusteluissa vaasalaisten –niin ruotsin- kuin suomenkielinenkin opetus -, kuopiolaisten sekä varkauslaisten kanssa olimme yksimielisiä siitä, että kunnat ja kaupungit tarvitsisivat ehdottomasti digitaaliseen oppimiseen keskittyvän työntekijän tai työntekijät, jotka keskittyisivät kouluttamaan opetushenkilöstöä joka tasoilla sekä kulkemaan aina muutaman askeleen edellä, niin nopeasti digitaalinen maailma vyöryttää muutostaan. Vaasassa tätä onkin jo toteutettu, mutta pitkäjänteisyyttä ei kaiketi vielä ole näkyvissä. Office365 on heillä jo tiiviisti käytössä.

Jyväskylän eHipsu-hanke (hankerahoituksen kohteena oli tablettien hankkiminen esiopetusryhmiin) herätti mukavasti positiivista huomiota. OPH:n Kristian Smedlund kirjasi hankkeemme tarkasti ylös. Jyväskylän varhaiskasvatukselle tehty ict-strategia on syytä laittaa jakoon verkkoon. Kuten kaikki meidän hankkeemme, kuten tämän olemme linjanneetkin. Smedlundin mukaan verkostoituminen kansallisesti sekä kansainvälisesti on hankerahoitusten ydinkärkiä. OPH toimii sparraajana. Ja heidän sivuilleen päätyvät bittimäisessä pähkinänkuoressa myös kaikki se, mitä täällä Jyväskylässä digityöskentelyssämme saamme aikaiseksi. Lisäksi OPH toivoo, että hankkeet tuottavat erilaisia tutkimuksia. eHipsu-projekti onkin jo poikinut muutaman lopputyön sekä Jyväskylän Yliopisto on aktiivisesti mukana hankkeessa. Do the networking!

Räntäsateisena iltapäivänä loikimme lätäköiden yli pitkin Hakaniemenrantaa kohti rautatieasemaa pää täynnä hankkeita ja ohjeistuksia. Eikä kukaan vieläkään tarjonnut salmiakkia.

Oppimisympäristöhankkeiden kehittämispäivä Helsingissä 6.11.2014

Kommentit

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin