KAIKKI HYVÄ EI OLE KALLISTA
Virven Hipsutellen -blogit
KAIKKI HYVÄ EI OLE KALLISTA
”Ipadeja hankitaan hankerahoituksen turvin, sovelluksille ei rahat enää riitäkkään”
Aloitus otettu Itä-Savon nettilehdessä ilmestyneen jutun ”Opettajat tarvitsevat mobiilioppia” -kommenttikentästä, jossa siis nimimerkki ”Kriittinen opettaja” ilmaisi vahvan mielipiteensä.
Esiopetusryhmässä tablettia jos jonkinlaiseen viritykseen käyttäneenä voin sanoa, että on virhe luulla, että kaikki hyvä on kallista. Tässäpä muutama esiopetusryhmämme käytössä hyväksi havaittu appsi, ja ei maksa mitään. Uskon, että myös perusopetuksen puolella näistä voisi olla hyötyä..
-QR-koodin tekoon esimerkiksi Tide Q -free .Qr-koodin taakse voi laittaa tekstiä, kuvia, musiikkia..lähestulkoon mitä vain. Koodeja avataksesi tarvitset...
-QR-koodin lukijan esim. Laser Scanner -free QR Code Reader. Näitä on Appstoressa saatavilla monta. Lue koodi ja ylläty! Tuleeko sieltä kuvavihje? Ryhmässämme näin oli; jouluisessa musiikkipajassa lapset lukivat qr-koodeja, joista avautui kuvia, joiden perusteella piti päätellä mikä joululaulu on kyseessä. Tämähän on tuttua jo Bumtsi Bum -ohjelmasta, jota joskus liitukaudella (kun kouluissa vielä käytettiin liituja, eikä älytauluja) telkkarissa esitettiin. Kuvat olin aiemmin ladannut peda.netin -sivuilleni.
Qr-koodien kanssa mielikuvitukselle ei ole rajoja. Suunnistus, joulukalenteri, aarteenetsintä, elävä kuva lisänä esim. seinäjulisteeseen... Ryhmässäni askartelimme avaruusteeman aikana planeetat seinälle, ja lisätietoa löytyi YouTubesta; hieno 8 minuutin video aurinkokunnastamme oli luettavissa koodista, joka liimattiin askartelujen alle.
Haluatko ehkä palkita oppilaasi pienellä kivalla yllätyksellä tehtävän suorittamisesta? Laita tehtävän viimeiseksi osioksi koodi, jonka taakse olet piilottanut värityskuvan lapsen lempparipiiroshahmosta! Sen voi sitten värittää suoraan tabletilla..tai jotain muuta, mikä motivoi lasta.
-Oman kirjan tekoon Book creator. Ryhmässämme eskarilaiset tekevät jokaisen teeman päättyessä ”Eskariraportin” -jossa esittelevät valokuvin ja omin sanoin (aikuisen kirjoittamana) mitä teeman sisälle kätkeytyi. Juuri nyt on työn alla Viidakkoteeman raportti; kuvia kehoaakkosista (kiitos Vino-show ideasta!), apina-askartelusta (A-kirjain), O:n muotoon sujahtaneesta käärmeestä, jumppatuokion hernepussi-I:stä, ja ohessa lasten itsensä tarinat siitä mitä tehtiin ja miksi. Joskus tosin lapsen käsitys siitä, miksi tehtiin, poikkeaa aikuisen käsityksestä, mutta lapsen sana on se mikä tässä jaetaan. Lopuksi kuvien asettelu, fontit, värit, pienet lisäpiirustukset... Kaikki nämä lapsi voi tehdä itse aikuisen tuella. Minulla on vankka luotto siihen, että keväällä onnistuu ilman aikuistakin. Se jää nähtäväksi.
Ipadin tai muun tabletin käyttö oppimisen välineenä esiopetusryhmässä ei ole riippuvainen siitä, paljonko appseihin laitetaan rahaa. Enemmänkin kyse on laitteen käytön monipuolisuuden oivaltamisesta ja soveltamisesta milloin mihinkin käyttötarkoitukseen sopivaksi. Kun lapset esimerkiksi kuvaavat ympäristöään eri vuodenaikoina ja työstävät niistä opettajan kanssa oman kirjan, jota sitten katsotaan vaikka aamupiirillä, niin ollaan ehkä lähempänä vallalla olevaa oppimiskäsitystä (lapsi aktiivinen toimija/oppija), kuin jos oltaisiin vain katsottu papunetista tulostettuja vuodenaikakuvia ja todettu ”on syksy”. Eli se mitä yritän sanoa on, että näillä perusjutuilla, kuten kameralla ja muutamalla ilmaisella appsilla pääsee jo hyvään alkuun ja pidemmällekin. Rajana on oma mielikuvitus!
Ja ei. Emme ole polttaneet Afrikan Tähteä tai katkoneet lyijykyniä tarpeettomina tässä tablethuumassa. Emme kumarra toista ja pyllistä toiselle, vaan syleilemme ilolla molempia.
Hipsuttelemisiin!
Virve :)
Artikkeli http://www.ita-savo.fi/uutiset/lahella/opettajat-tarvitsevat-mobiilioppia-225797
Kommentit
Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin