HIPSUTELLEN JOULUA KOHTI! -Virven Hipsutellen-blogit

Virven eHipsu-blogit

HIPSUTELLEN JOULUA KOHTI!

Vesikelit jatkuvat, mutta joulumielelle pitäisi päästä. Päiväkodin arjessa se on onneksi verrattain helpompaa, kuin monessa muussa työympäristössä…Luulisin. Ainakaan puhelinhaastattelijan työssä ei tiennyt onko kesä vai talvi, kun ikkunattomassa tilassa istui omassa loosissaan ja tuijotteli nuppineuloja seinässä.

Joulun odotus alkaa joulukalenterin ensimmäisen luukun avautumisen myötä. Esiopetusryhmässäni se tarkoittaa salaisen kirjainkoodin avaamista päivä kerrallaan. Marraskuussa etsin YouTubesta 30 jouluista tai vähemmän jouluista 1-6 min videoklippiä. Seuraavaksi tein Qr-koodit, jotka johtivat siis näihin videoihin. Tein koodit Tide-Q free –appsilla, koska sillä saa koodeihin piirrettyä kivoja, yksinkertaisia kuvia. Tämä helpottaa leikkaa ja liimaa -vaiheessa koodien erottamista toisistaan, ja vähentää siis sekaannuksen todennäköisyyttä (joka on minun työssäni yleensä hyvinkin suuri).

Tulostin koodit ja liimasin ne vanhojen joulukorttien kääntöpuolelle. Sitten piti vielä keksiä jokaisesta videosta joku kysymys; esimerkiksi Mikki Hiiren joulukuusi –animaation jälkeen kysytty kysymys oli ”millä Mikki Hiiri kaatoi kuusen?” Vastaus oli kirves. Sitten vielä jatkokysymys: ”mihin kirjaimeen sana päättyy?” Jotkut tiesivät heti, mutta silti asiaa pohdittiin yhdessä tovi. Kun oikea kirjain on keksitty, päivän tonttu saa etsiä sen monien kirjainten seasta. Kirjaimet ovat pahville liimattuja huopakirjaimia. Huopa siksi, että jokainen lapsi saa vielä tunnustella kirjaimen sormillaan ennen kuin se laitetaan loppusijoituspaikkaansa tuulikaapin narulle.

Joka päivä siis joku lapsi ensin nostaa kortin joulusäkistä, lukee koodin iPadilla (joka kiinni videotykissä), video katsotaan ja kysytään kysymykset. Päivän tontulla on aina ensimmäisenä vastaamisoikeus. Jos hän ei tiedä, niin hän voi kysyä joltain kaverilta. Loppujen lopuksi kirjaimista muodostuu jouluinen värssy: ”Suurempi kuin lahjapino, olkoon antamisen ilo”. Tätä kalenteria on avaamassa Kangasvuoren päiväkodin kaikki 26 eskaria ja muutama aikuinen. Loput kirjaimet värssyyn ilmestyvät aina viikonlopun jälkeen pikkuhiljaa. Simple as that.

Miksi tällainen kalenteri? No mm. näistä syistä:

- Jokaiselle lapselle kokemus Qr-koodin avaamisesta. Tätä taitoa tarvitaan varmasti keväällä

- iPadin käsittelyä, tähtäystä kohteeseen, tarkennus tarvittaessa. Näitä taitoja tarvitaan kuvaamisessa.

- Fonologiset taidot (alkuäänne, loppuäänne, kirjaimen nimi & symboli näkemällä,kuulemalla, tuntemalla)

- Keskittyminen & tarkkaavuus; kysymykset voivat olla vaikeitakin ja vastaus selviää vain katsomalla tarkasti.

- Jouluna pitää olla hauskaa!

Vanhemmilta olemme saaneet positiivista palautetta tästä kalenterista, ja hyvä niin.

Tähän loppuun muutama naurunpyrskähdystakuulla varustettu jouluappsi. Ilmaisia tottakai.

- ElfYourself: ota kuva kasvoistasi/kaverin kasvoista, liitä kasvot tanssivalle tontulle. Helppokäyttöinen; meillä viisivuotiaat tekivät itse aikuisen valvonnassa.

- XmasBooth: näitä on parikin erilaista. Sisältö sama; ota kuva, liitä siihen jouluiset lisukkeet kuten parta, poronsarvet ja Petteri Punakuonon nenä. Vieläkö lapset tunnistavat kuka siellä parran takana on? Hauska arvuutella!

Uusi vuosi Kangasvuoren päiväkodin eskarissa alkaa sadut -teeman merkeissä. Paljon on jo mietitty mitä kaikkea tabletilla voisi tehdä… Niistä sitten lisää ensi vuonna!

Rentouttavaa joulunaikaa, syökää kohtuudella ja iloitkaa toisistanne!

Virve

Kommentit

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin