Esiopetus

Yleistä esiopetuksen toteuttamisesta etänä

Lapsen hyvinvointi on keskiössä myös silloin, kun opetus joudutaan järjestämään etänä. Tutut rutiinit ja puuhat tuovat turvallisuutta arkeen, ja poikkeustilanteessakin tietty stuktuuri päivässä tukee lapsen hyvinvointia. Huoltajat voivat olla mukana eskaritouhuissa mahdollisuuksiensa mukaan.

Esiopetuksen toteuttamista etänä voidaan tukea erilaisilla digimateriaaleilla. Huomattavaa kuitenkin on, että huoltajia ei voi velvoittaa lataamaan kodin laitteille (tablet, matkapuhelin, tietokone) uusia sovelluksia, vaan kannattaa suosia Internetistä löytyviä, luotettaviksi todettuja materiaaleja, jotka eivät vaadi kirjautumista. Esiopetuksen järjestämisestä kotona tulee olla lähtökohtaisesti ilmaista. Myös turvallisuusasiat kannattaa pitää mielessä, sillä huoltajilla ei aina ole mahdollisuutta valvoa kaikkea tekemistä.

Tehtävien lisäksi on tärkeää huomioida lasten sosiaaliset tarpeet. Tuttuja eskarikavereita ja -opettajaa voi tulla ikävä, joten olisi hyvä pohtia yhdessä, miten yhteydenpitoa voisi pitää yllä ja jakaa arjen touhuja muiden kanssa.

OPH:n julkaisema tukimateriaali: https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/varhaiskasvatuksen-ja-esiopetuksen-jarjestaminen-poikkeusoloissa

Janakan päiväkodin vinkit eskareille ja viskareille

  • Menkää yhdessä retkelle läheiseen metsään/puistoon. Leiki hippaa yhdessä äidin/isän/siskon/veljen kanssa.
  • Suunnittele ja valmista PÖPÖ-taulu. Voit piirtää ja värittää pöpön kuvan ja antaa sille nimen. Voit myös käyttää kotoa löytämiäsi askartelutarvikkeita esim. lankaa, liimaa, hilettä, piipunrasseja, kankaan palasia, pahvia, kartonkia ym.
  • Kirjoita yhdessä isän/äidin/siskon/veljen kanssa teidän kaikkien perheenjäsenten nimet paperille ISOILLA KIRJAIMILLA. (Voitte kirjoittaa myös tietokoneella ja sitten tulostaa.) Tavuttakaa sitten nimet, esim. VIL-LE. Leikkaa nimet irti paperista. Leikkaa sitten nimet palasiksi siten, että aina tavun kohdalla leikkaat. Esim. VIL LE. Sekoita leikkaamasi tavu-palaset ja järjestä ne sitten oikein. Voit myös keksiä nimienne tavuista uusia hassuja nimiä 🙂
  • Menkää yhdessä retkelle läheiseen metsään tai puistoon. Jos löydät, niin etsi luonnosta 2 käpyä, 8 pientä keppiä, 4 pientä kiveä ja havunneulasia. Rakenna näistä luonnonmateriaaleista taulu maahan. Se voi esittää esim. eläintä/eläimiä. Jätä taideteos maahan. Voit ottaa siitä myös valokuvan.
  • Suunnittele ja valmista tulevaa pääsiäistä varten rairuohopurkki. Voit käyttää astiana pestyä viili-/jugurttipurkkia, kertakäyttöistä pahvimukia, maito-/mehutölkkiä. Koristele purkki esim. värikkäillä paperipalasilla, kangaspalasilla, maalaamalla, päällystämällä ensin valkoisella paperilla ja sitten liiman kuivuttua piirtämällä siihen kivoja kuvia. Jos omistat höyheniä tai tarroja niin niitäkin voit käyttää. Ensi viikkoa varten voitte jo tutkia kaappeja, löytyisikö kotoa multaa ja rairuohon siemeniä. Ohran siemetkin käyvät. Ja kuulemma popcornin jyviäkin voi tähän tarkoitukseen käyttää 🙂 Jos et löydä multaa ja siemeniä niin ei haittaa. Purkista voi tehdä myös pääsiäiskarkki-korin.

 

Tässä muutamia vinkkejä, joista löytyy kivaa tekemistä 5-6-vuotiaillekin. 

Muistattehan, että tärkeintä on yhdessäolo perheen kanssa. Pelailkaa lautapelejä, ulkoilkaa, lukekaa joka päivä lapselle kirjoja. 

Linkkivinkkejä esiopetukseen


Helsingin Sanomien Lasten uutiset: https://www.hs.fi/lastenuutiset/

Pikku Kakkonen YLE:
Oppi&ilo - sähköisiä tehtäviä eskariin ja nuoremmillekin

Aparaattisaari - tarinallinen oppimisympäristö medialukutaidon ja TVT-taitojen opetteluun

Papunetin oppimispelit: https://papunet.net/pelit/pelit

Pro Lastenkirjallisuus ry:n materiaali kirjallisuusaiheista: http://prolastenkirjallisuus.fi/blog/2020/03/17/kyykyta-korona-karkaa-kirjamaahan/?fbclid=IwAR15j2wUVWePbaFzKijD6Rp5k6ro4WMz3_VN0rasy9Ve07CORIlAJg3aRkw

Lukulumon opettaja- ja home access -versio nyt poikkeuksellisesti avoinna kaikille: https://www.iltoppiminen.fi/uutiset/lukulumo-avautuu-kaikille/?fbclid=IwAR0iaG7p-UgAtfJICq5NanK7bQLWOUNWKDuOn9dEo_pkNHYJfE0KJ0bzm_w

Niilo Mäki Instituutin Lukutuokiot

Unicef: Timo Parvela lukee päivän sadun